2408: Politiken är ett strategiskt nyhetsspel

Politiken är ett strategiskt nyhetsspel. Ingen annan vill hålla i Löfvens minoritetsslev. I den annars stilla sommarkonsten kan jag visa ett stycke kuriosa, en av mina målningar från 1970-talets romantiska period: Bukowskis. När det här skrivs stod den i 450 kr.

Det här inlägget postades i om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

28 svar på 2408: Politiken är ett strategiskt nyhetsspel

 1. LH skriver:

  Var du medvetet eller omedvetet kulturkonservativ på den tiden?

 2. Lars Vilks skriver:

  Vid den tiden hade jag inte hunnit ikapp samtidskonsten. Det var mest att pröva olika stilar. 76-77 blev det annorlunda.

 3. sl skriver:

  Ingen annan kan hålla minoritetssleven. Om AKB försöker och SD hjälper till tycker Lööf att hon regerar med SD´s stöd. Om Lööf försöker med lättad invandringspolitik kan AKB inte vara med, då läcker hon väljare till SD. C+L, ett mittalternativ av låtgå-typ, är mycket mindre än S. AKB vill styra med alliansen, inte med SD. Det spelteoretiskt stabilaste alternativet är S, och S vill ha med MP för att de inte ska stjäla väljare med simpel överbudspolitik i opposition.

  Löfven kan sitta kvar, och hoppas på alliansens sammanbrott. Under tiden förbereder MP skattetekniskt djävulskap i utskotten. Medan SD förmodligen växer. Opinionsundersökningar om SD saknar värde, nytillkomna väljare leker ubåt. Inte konstigt alls, väljare vill inte ta stryk för politikers missgrepp.

 4. CeDe skriver:

  Uttrycket, man får inte mer för pengarna, kommer väl till pass.

 5. Från Graven skriver:

  Oavsett vilket kommer M att kunna se fram emot en lång ökenvandring. Hur M än vänder sig har de endast väljarförluster att skörda. AKB försatt slagläget direkt efter förra valet och har sedan dess haft en ofelbar tajming i att provocera väljargrupp efter väljargrupp i sitt ordinarie underlag.

 6. sl skriver:

  Exakt, bortsett från att hon inte hade något slagläge direkt efter valet, då skulle hon väljas till partiledare lite senare.

  Hur M än vänder sig blir det förluster, Reinfeldt-laisse-faire skickar väljare till SD, uppstramning skickar väljare till C. Hon har fått ett hopplöst jobb, att städa upp efter Reinfeldt utan att städa upp efter Reinfeldt.

  Löfven sitter bara kvar och tittar på medan alliansen demonstrerar sin väl utvecklade inkompetens. Ju mer alliansen öppnar truten, desto besvärligare blir det. Den vägrar ta den enda risk som löser knuten. Samtal med SD. Den föredrar säkert nederlag framför chanstagning.

 7. CeDe skriver:

  Vi går mot mörkare tider, det är väl bara att konstatera. Vad effekterna av det blir kan vi bara sia om även om vi redan i dag kan ana dem.
  Vad som behövs är naturligtvis en stark motvikt mot det rådande men den finns väl knappast att förväntas från Alliansen. Hur ska förresten ett land kunna styras av fyra virriga viljor som inte ens kommer överens internt.

  Spännande är det hur som helst och många osäkra kort.

  Men vem kan överraska oss. Har vi någon Trump?

 8. sl skriver:

  Trump har 25% av väljarna bakom sig, i ett land där många på goda grunder misstänker offentliga sektorn för bristande godhet.

  Varje alliansparti måste ta hänsyn till sina väljare. Det finns många ”liberaler” och centerpartister som inte delar regering med moderaterna om sd finns med som stöd. Det finns tom såna moderater. Sen finns det många moderater som köpte Reinfeldts sammanbrottspolitik bara för att den vann val, de kan tänka sig norsk lösning.

  Egentligen är det inte allianspartiledarna som inte kan komma överens, utan deras väljare. Slapp invandringspolitik under förment solidaritet (den sort som delar ut andras egendom) har mången trallande fåntratts stöd. Att man inte ens kan bura in marockanska gaturånare utan uppehållstillstånd är ett oerhört underkännande av statsapparaten; den duger alltså bara till att jaga hederlig familjeförsörjare som inte vill betala tv-licens eller kör för fort.

 9. Från Graven skriver:

  Har ni sett Skops trendlinje för SD? Skop brukar vara – och är fortfarande – det absoluta källargolvet för SD bland opinionsinstituten. Väljarstödet för SD är enligt Skop uppe i 20%.

  Det blir till att gömma valsedlar i parti och minut för sossepolitikerna! Och SR & SVT får fram till veckan innan valet 2018 tålmodigt hushålla med alla skandalnyheter som My Vingren & co har hackat fram åt dom. Det är helt enkelt av nödvändighet som valet måste påverkas av annars så opartiska public service – ändamålen helgar ju medlen.

 10. sl skriver:

  SD kommer att öka i nästa val, jag gissar på stöd i intervallet 25-29%
  Det betyder inte att SD kan lösa problem, får de påverka så tvingas de också anpassa sig till verkligheten, och göra väljare besvikna. Som MP.

  Ett mindre problem, som att samla ihop 200 knarkande gaturånare från Marocko och internera dem på obestämd tid inför deportering borde inte vara helt omöjligt. Att gamla stalinister från FNL-rörelsen som gjort karriär i sosseriet inte kan beror på att de inte vill.

  ”Politik är att vilja”.

 11. CeDe skriver:

  I valet 2016 röstade 25% för Trump men då ska man beakta att bara drygt 50% av de röstberättigande nyttjade rätten att rösta.

 12. Krister skriver:

  Valet 2018 kommer onekligen att bli intressant – men valet 2022 kommer att vara början på en förändring i grunden för Sverige som vi aldrig trodde skulle vara möjlig.

 13. CeDe skriver:

  Och vad kommer att hända då, Krister?

 14. Krister skriver:

  Extrapolera nuvarande sentiment som sker under hög högkonjunktur och elda på med en finanskris/börskrasch som bör inträffa nån gång under 2018-20122.

 15. CeDe skriver:

  Du har lång framförhållning angående börskraschen.

 16. Ulf skriver:

  Jag har inget minne av att den borgerliga regeringen var bättre på att utvisa brottslingar än den nuvarande.
  Var det gamla stalinister som skötte invandringspolitiken också när alliansen hade makten ”sl”?

 17. Från Graven skriver:

  Även marknadskrafter kan vara för stora volymer låglönejobb. Särskilt om de dessutom är skattesubventionerade: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6720137

 18. Ulf skriver:

  Den nuvarande invandringspolitiken har ett starkt stöd från organisationer som representerar svenska företag som exempelvis ”Svenskt Näringsliv”.
  Det är ju egentligen inte så konstigt eftersom en fri rörlighet för arbetskraft, kapital, varor och tjänster över nationsgränserna är grunden för kapitalismen.

 19. Från Graven skriver:

  Det är självklart att svenskt näringsliv är för en tillgång till stora volymer skattesubventionerade låglönearbetare. Det är ju egentligen inte så konstigt eftersom att någon annan (skattebetalaren) betalar den subventionerade delen av lönen.

 20. Ulf skriver:

  Betalar inte svenska företag skatt i Sverige, det var något nytt!

 21. Ulf skriver:

  Ungefär en tredjedel av skatteinkomsterna kommer från det privata näringslivet. Källa:
  http://www.ekonomifakta.se/Artiklar/2010/November/Skatter-helt-enkelt/

 22. Från Graven skriver:

  Men så finns det ju alla de där stora bolagen som SVT talar om som skattar mycket lite eller nolltaxerar i Sverige; https://www.svt.se/nyheter/ekonomi/sveriges-storsta-bolag-nolltaxerar

 23. Från Graven skriver:

  Och två tredjedelar av skatten kommer uppenbarligen från någon annan.

  Jag kan inte se annat än att det är en mycket god affär för näringslivet att få tillgång till stora volymer låglönearbetare, särskilt om en del av deras löner är skattesubventionerade.

 24. Ulf skriver:

  Naturligtvis är det bra för näringslivet om det finns en bra tillgång på arbetskraft, ”Svenskt Näringsliv” skriver helt öppet om detta. Jag är dock mer tveksam om företagarna tycker det är bra att låta skatterna subventionera något som egentligen inte är produktivt arbete.

 25. CeDe skriver:

  Nu nöjer de sig inte med att bränna bilar. Nya anlagda skogsbränder är den senaste terrorn.

 26. DanTor skriver:

  – ”Svenskt Näringsliv” slags benämning, av vad?

  Stat, Landsting, Kommun.
  Därmed vem lämnar ifrån sig ett uppdrag eller är uppdragsgivare, i stort, till Svenskt Näringsliv? Vad tror ni gott folk kan-detta vara såatt-säga, skattkistan?
  Näringsliv och dess liv, skala ned och ställ er utanför lokala affärsområdet tag en titt på folkrörelsen och frågan som bör ges/uttalas blir helt kort och – hur många av dessa får sin lön genererat av en, exportintäkt.

  Jag anar oxå (Krister 30/7 kl 13.35) att framförhållningen ligger någonstans bit in 2020. Ska bli intressant och spännande.

 27. Ulf skriver:

  Det finns en wikipedia artikel om ”Svenskt Näringsliv”. Jag föreslår att den som är intresserad av organisationen läser igenom den.

  En fråga till ”DanTor”. Vad menar du egentligen när du skriver ”stat, landsting, kommun”?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.