2385: Galgen brinner

Mitt skrivande har haft ett litet uppehåll. Jag kan inte närmare gå in på orsaken men det rör sig om diverse omställningar. Nu skulle det dock vara klart med omorganisationerna.

I konstvärlden har den väletablerade konceptualisten Sam Durant från Seattle väckt en del uppmärksamhet med sin galge, Scaffold, en träskulptur. Detaljerna i dramat kan man fördjupa sig i via Artnet. Skulpturen har alltså en stark politisk innebörd då den anspelar på hängningen av ett antal av ursprungsbefolkningen. Dagens ättlingar uppfattade den som kränkande. Scaffold har tidigare visats på Documenta 2012 men väckte då ingen större uppmärksamhet. Men nu har den blivit Site Specific och gett upphov till ett stycke identitetspolitik. Durants avsikter är helt klart en indignation av den orättfärdiga behandlingen av ursprungsbefolkningen. Men det duger inte eftersom han är en vit man och därför bär på en arvsynd. Detta har närmast blivit en regel som ständigt går i repris. Durant fann lösningen i att avsäga sig konstverket och låta det bli nermonterat och uppeldat. En helt politiskt korrekt lösning. Martin Aagård (Aftonbladet) är mycket nöjd med den utgången och att alla är nöjda. Man kan emellertid ställa frågan om det är särskilt bra för ett konstverk att drabbas av åkomman ”alla är nöjda”. Jag skulle mena att det hade varit intressantare om Durant hade insisterat på att även hans indignation är värd något. Men saken handlar inte så mycket om konstintresse.

Det här inlägget postades i om utställningar m m, politik. Bokmärk permalänken.

104 svar på 2385: Galgen brinner

 1. Bo skriver:

  Konstverket kan relateras till en scen i filmen nybyggarna och en verklig händelse. Ett antal oskyldiga europeiska invandrare blev mördade av indianerna i Minnesota som i sin tur blivit svårt illa behandlade av den engelsktalande kolonialmakten.

  Nu var offren vita européer och räknas inte, så avrättningen var ju så fel, så fel, och delinkventerna var på alla sätt oskyldiga och gråtvärda, trots deras extremt brutala dåd mot oskyldiga människor.

 2. Ulf skriver:

  Många av de rättegångar där indianer dömdes som skyldiga till mord och våldtäkter varade inte längre än fem minuter. De anklagade indianerna hade inte heller rätt till någon form av försvarsadvokater och många av de anklagade förstod inte engelska.

  Säkert var flera av de som avrättades skyldiga till mord på civila men det berodde på slumpen och inte på att deras sak prövats i en opartisk rättegång.

  Wikipedia har en bra artikel med titeln: Dakota war of 1862

 3. CeDe skriver:

  Låt oss en gång för alla erkänna att all världens sorger och bekymmer är den vita mannen skyldig till.

 4. CeDe skriver:

  Så mycket lugnare det hade varit om den stannat på den afrikanska kontinenten och aldrig fått möjlighet att blekna.

 5. Inge skriver:

  Kunst har ofte store tolkningsrom, så det burde være mulig for indianerne å finne en tolkning som gjør at kunstverket får stå.

 6. Inge skriver:

  Vanviddet i identitetspolitikken: Evergreen State College.

 7. Inge skriver:

  Gruppen i USA som hadde flest svarte slaver i forhold til folketallet var jøder. Indianere hadde svarte som slaver. Frie svarte eide svarte slaver.

  Ordet ”fobiker” betyr noen som er redd for noe. Er du redd for noe, pöbeln?

 8. CeDe skriver:

  Kan du nämna vilka omotiverade rädslor som har uttryckts här på Vilks blogg,
  pöbeln?

 9. pöbeln skriver:

  Niklas Orrenius beskrivning av dagens sverige, där vi hamnat genom den polarisering Vilks och fobikerna har bidragit till:
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/niklas-orrenius-vi-har-en-skyldighet-att-ta-reda-pa-vad-som-hander-med-hamzeh/

 10. pöbeln skriver:

  CeDe
  Både du själv och Per lever under skräcken för att Europa är ”invaderat” av muslimer och att ett förestående inbördeskrig är att vänta. Per kallar detta en ”sund rädsla”. Patetiskt!

 11. Inge skriver:

  pöbeln,

  Hvorfor ansvarliggjør du ikke personene du viser til? Er de ikke voksne mennesker med ansvar for sine egne liv?

  Problemet med slike som deg slik jeg ser det er at dere behandler utlendinger som om de er barn eller utviklingshemmede.

 12. CeDe skriver:

  Så vi var alltså bara två alla dessa sk fobiker. För att tala för mig så lever jag inte med någon skräck för något. Men skulle jag tvingas att leva under sharialagar så skulle jag uppleva ett motiverat obehag – ingen fobi alltså.

  Du pöbeln, du är allt ute och cyklar rejält du!

 13. pöbeln skriver:

  Cede
  Sharialagar…släpp det där. Oroa dig inte, kommer inte hända…

 14. Inge skriver:

  pöbeln:

  Sharia er islam. Hvis du ikke forstår dette enkle faktum har du ingenting i diskusjonen å gjøre.

 15. CeDe skriver:

  Nej, så galet kan det ju aldrig gå. Synd om alla dem som ändå tvingas till underkastelse.

 16. pöbeln skriver:

  Men varför i hela fridens namn tror du att DU skulle tvingas leva med Sharialagar?
  (även om Daddy stödjer wahabiter)

 17. CeDe skriver:

  Tagga ner pöbeln. Skulle bjuda dig på ett glas rabarbervin om du var i faggorna.
  Vet inte vad du är ute efter men du ser spöken som inte finns.

 18. pöbeln skriver:

  Låter njutbart.

 19. CeDe skriver:

  Så klart att det kan hända i vilken demokrati som helst där man ohejdat släpper in islam. Islam förökar sig dessutom väldigt snabbt där de fått fäste. Kan jämföras med ogräs på min lott. Rensas det inte bort tar det över all mark.
  Krasst men sant!

 20. Ulf skriver:

  Jag hoppas för din skull ”CeDe” att ingen börja se dig som ett ogräs. Det är väl ungefär så som islamistiska terrorister ser på kristna, kuffar är ett ogräs som bara ska bort!

 21. pöbeln skriver:

  CeDe
  Du skriver:
  ”Kan du nämna vilka omotiverade rädslor som har uttryckts här på Vilks blogg,
  pöbeln?”

  Du svarar själv på din fråga 06:07 idag.

 22. pöbeln skriver:

  SL
  Är det såhär du ”undersöker” klimatförändringar också, genom att titta på Russia Today?

  Bättre kan du.

 23. pöbeln skriver:

  https://aoav.org.uk/2017/understanding-rising-cult-suicide-bomber-brief-history-sieds/

  Intressant historik över självmordsbombaren. Första islamistiska dådet sker 1980 i Irak efter att Khomeini förklarat varför en Shiamuslim får ta livet av sig. Något som tidigare ansågs vara en synd.

  Klart är det dock att kalla kriget och kolonialism och Wahabitism skapat dagens instabilitet.

 24. CeDe skriver:

  pöbeln, ogräs hotar och tar över. Ingendera ägnar jag mig åt.
  Några obefogade rädslor kan jag inte se spår av på denna blogg.
  All dagens terror är sprunget ur islam. Det är inte obefogat att se om sitt eget hus.

 25. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  På vilket sätt har kalla kriget och kolonialism skapat den islamska doktrin som säger att islams fiender skall förgöras? Eller, för den delen, att kvinnan skall slås om hon inte lyder? Dessa delar av islams doktrin stammar från 600-talet, långt innan vare sig kalla kriget eller de senaste århundradenas kolonialism.

  Instabilitet, det vill säga Shia-Sunni konflikter, löper som en röd tråd genom deras relation, ända sedan 700-talet, om inte ännu längre bak i tiden.

 26. CeDe skriver:

  Roligt att få läsa dig igen, Fr Graven. Tyvärr försvann pöbeln snabbt.

 27. Från Graven skriver:

  Har haft mycket att göra; kommer tyvärr bara att ha tid att göra tillfälliga nedslag.

 28. pöbeln skriver:

  Graven
  Hej på dig…

  Jag säger ”skapat dagens instabilitet”, inget annat. Kan du inte läsa?

 29. Från Graven skriver:

  ”dagens instabilitet”?

  När har det inte varit instabilitet mellan shia och sunni, sedan 700-talet?

 30. Från Graven skriver:

  Shia-sunni-konflikterna beror ju på att man är oense om vem som är den rättmätige efterträdaren till profeten mohammad. I praktiken: vem har tolkningsföreträdet i hur islamska traditioner skall uttolkas? Ingen liten sak att träta om. Och detta har man varit oense om sedan profeten mohammads död.

  ”dagens instabilitet” är med andra ord över 1300 år gammal.

  Historien är kantad av konflikter och krig mellan shia och sunni som resultat av detta. Vem försöker du lura?

 31. Ludvig K skriver:

  Men är Sam Durants indignation verkligen värd något? USA:s indianer kanske är trötta på att bli föremål för olika konstnärers projekt. Det finns onekligen något provocerande i en tom konstvärld där man plockar fritt från det som för tillfället intresserar en.

  Vad beträffar Nya Tider och Vavra Suk är det ju samma sak all over. Jag har läst tidningen och den handlar inte om Förintelseförnekande. Intresset för tidningen bottnar helt enkelt i ett stort missnöje över massmedia, som har misslyckats kapitalt (se senaste förtroendeundersökningen om medias rapportering av invandring). Hade MSM lyckats bättre hade en skojare som Suk aldrig fått så mycket rampljus. Viktigare kritisera de etablerade än en sån obotlig som Suk tycker jag.

  Och där kommer även Orrenius snyftare in. Majoriteten av de som har kommit till Sverige från Afghanistan. får stanna. Men det är oviktigt för Orrenius. Han väljer med omsorg den story som kan få honom att framstå som den gode och rättfärdige. Och pöbeln och andra faller pladask och tycker att Sverige är rasistiskt och människofientligt. Grattis.

 32. pöbeln skriver:

  Graven

  Shia Sunni konflikten är betydligt mer intrikat än så. Den har inte alltid följts av konflikter.

  Men låt mig ta det som jag ser det.

  Både kristendom och islam fick sin popularisering som krigsreligioner. Den kristna sekten var obetydlig tills konstantin valde att göra den till erövringspolitik på 300-talet. Även om islams historia är betydligt grumligare menar religionshistoriker att även islam populariserades på liknande sätt, av krigsherrar mer än hundra år efter mohammeds död.

  Så de militanta aspekterna av religion fungerar som bäst i konflikt, de mer fromma aspekterna fungerar i fredstid. Det är ingen slump att Osmanska riket gav upphov till skön poesi och filosofi. Precis som att maktvakuum efter koloniala äventyr gett upphov till krig.

  När så det osmanska imperiet rämnade iom 1:a världskriget fylldes det ögonblickligen av linjalritade gränser uppdragna av nationernas förbund. In flyttade England och Frankrike. Palestina tillföll England att göra vad de vill med. Libanon blev franskt, Irak blev engelskt osv…och här är vi idag, samma gränser, samma intressen. Först ville BP ha oljan sen Exxon…Iran och Syrien tydde sig till Sovjet. Sovjet invaderar Afghanistan, USA invaderar Kuwait, USA invaderar Irak, England invaderar Libyen, Frankrike på Algeriet, osv osv osv.

  Som du vet graven, du som sett flyktinglägren i Pakistan, ett barn med dödade föräldrar, det barnet bär på en ilska.

 33. pöbeln skriver:

  Ludwig
  Vare sig jag eller Orrenius har sagt att sverige är rasistiskt. Vad det handlar om är att ta ansvar för sina handlingar. Du kan inte skicka en ung människa till ett land han aldrig varit i, ett land som är en av världens farligaste platser. Eller är det här det du menar är snyfthistorier?

 34. Från Graven skriver:

  Pöbeln, tack för ditt svar.

  Mohammad var ju en krigsherre! ”Defaced be those faces”; Slaget vid Badr definierade ju hans första och mest prominenta framgång i ett regelrätt slag på krigsfältet.

  Jesus drog ju inte runt med vapen och slog ihjäl folk, eller?

 35. pöbeln skriver:

  Graven
  Precis som jesus, så är mohammad en fiktion…

 36. Från Graven skriver:

  Pöbeln,

  OK, även om jag inte håller med så låt oss för sakens skulle säga att profeten var en fiktion; men denna fiktion är ju i så fall även den en regelrätt krigsherre, men egen armé, aktiv i olika fältslag.

 37. Från Graven skriver:

  *med

 38. pöbeln skriver:

  Graven
  Det är precis det jag säger.

  Kristendom och islam formas som populär religion genom imperialistiska ambitioner. Religion är således en dubbeleggat historia för sammanhållning. Poesi å ena sidan, svärd å andra. Men religion är en formbar massa, som när Khommeini plötsligt efter 1500-års tabu, gör det ok att ta livet av sig. Något som ansågs som djup synd fram till dess. Formbart var namnet. Eller när Karl IX lät sveriges rikes lag VARA de tio budorden, med dödsstraff som följd om man bröt mot dem. Härlig dubbelmoral.

 39. Ulf skriver:

  I sitt inlägg här ovan lyckas ”Pöbeln” verkligen sammanfatta några av de viktigaste grunddragen i både islam och kristendom samtidigt som signaturen tecknar en bakgrund till dagen konflikter i Mellanöstern. Lysande!

 40. Ulf skriver:

  ”Från Graven” glömmer bort att kejsar Konstantin som gjorde kristendomen till en verklig politisk maktfaktor var en mycket skicklig fältherre. Det i grunden mycket humana budskap som förknippas med Jesus och som ibland skymtar fram i evangelierna har aldrig haft något större inflytande på hur kristendomen utövats sedan tvåhundratalet efter kristus.

 41. pöbeln skriver:

  Ludwig
  Det är viktigt här att hålla tungan rätt i mun. Tidningen sällar sig till så kallade ”etnopluralister”. Ett annat ord för apartheid och rasism. Detta bekräftas av chefredaktören. Samma stoff som Trumps AltRight samlas kring.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Etnopluralism

 42. CeDe skriver:

  Enligt pöbeln är det bara muslimer som har rätten att värna om sin egen ideologi.
  Om andra gör det samma då blir det genast tal om rasism.

 43. Från Graven skriver:

  CeDe har en poäng.

  Jag har ingenting övers för Vavra Suk & Nya tider, men etnopluralism är ju faktiskt vad Ulf predikar för Israel: sharia-lag för den muslimska delen av befolkningen och israelisk lag för icke-muslimerna. Samt helst en nationalstat (nationalism – hu!) för palestinierna.

  Ser man på. Etnopluralism och nationalism förespråkat av Ulf.

 44. Från Graven skriver:

  Fler ”särskilt utsatta områden”:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-har-fatt-fler-problemomraden-krisstamning-inom-polisledningen/

  NoGo-zoner, med andra ord.

  lol

 45. CeDe skriver:

  Utsatta för vad – svensk välfärd?

 46. Från Graven skriver:

  Etnopluralism – de skall ju under inga omständigheter assimileras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.