2437: Kommittén i Köpenhamn

Igår var det sålunda Lars Vilkskommitténs seminarium på Christiansborg, inbjudna av Henrik Dahl från Liberal Alliance. Temat var konstens gränser. Två av deltagarna kom från Norge. Redaktör Hilde Sandvik vars stora intresse numera är att öka det nordiska samarbetet. För den sakens skull har hon skapat ”Broen”. På hemsidan kan man läsa om hennes deltagande i Köpenhamn. Och Jon Eirik Lundberg, ledare för Laesø konsthall, dessutom författare, filosof med mera. Hans Hauge är en välkänd profil som nyligen har kommit med en bok om Martin Heidegger.

Mitt eget anförande handlade om hur konstvärlden är konstruerad och vilka gränser som finns mellan dess olika skikt och vad som gäller där. Jag kom då in på begreppet ”värdegrund”. När jag uttalat detta fick jag omedelbart förnimmelsen av att publiken inte riktigt förstod. Jag vad därför ordförande Mikael Jalving att översätta det. Det blev fortfarande inte begripligt och senare fick jag veta att värdegrund är ett unikt svensk begrepp som fortfarande väntar på att definieras. Ja, vad är egentligen ”värdegrund”? Efter en smula eftertanke har jag kommit fram till att det är ett fall för den institutionella teorin: Värdegrund är det som värdegrundsvärlden kallar för värdegrund. Det kan förefalla torftigt men det är ju vad som är fallet.

Jag kom också in på det som sysselsätter mig en del: Modernismens återkomst. För tio år sedan påstod curatorn Roger M. Buergel att postmodernismen endast var en av modernismens många förvandlingar. Detta möttes med största skepsis, inklusive min, och det får sägas att hans argument inte var de bästa. Men i princip hade han något här. Postmodernismen har visat sig vara en sluten inriktning, en form av ”ism”. Modernismens öppenhet är betydligt intressantare.


Publiken


Författaren Adonis erhöll kommitténs yttrandefrihet. Hans danske förläggare Tom Ahlberg fick representera författaren och hälsade samtidigt från Adonis som beklagade att han inte kunde infinna sig personligen.


Vid middagsbordet efter seminariet.

Det här inlägget postades i Föreläsningar. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2437: Kommittén i Köpenhamn

 1. minnesdagen skriver:

  Värdegrund är ett ord som uppfanns för att man skulle kunna utesluta människor från gemenskapen ’allas lika värde’. Enligt värdegrunden är alla lika mycket värda, men om man inte delar värdegrunden är man inte värd någonting.

  Värdegrund, liksom ’allas lika värde’, är lite diffust definierat, så det är lätt och bekvämt att påstå att någon inte delar värdegrunden.

 2. CeDe skriver:

  Steen – det var storartad konst Adonis fick utav vår tids modigaste och mest tålmodige konstnär.

 3. Steen skriver:

  Ja. Jeg tænker på Forum Romanum på 80 tallet, da alle udsmykningerne lignede smeltet is. I dag er de vist restaurerede

 4. CeDe skriver:

  Det finns säkert en förlaga men den blir svår att finna utan något tips.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.