2272: Någon kan bli kränkt

Än breder kränkthetens öknar ut sig. Vem som bokstavligen är kränkt är en mindre intressant fråga. Vad saken handlar om är huruvida någon skulle kunna tänkas vara kränkt. Och att de som tänkas kränkas kan tar sitt fulla ansvar.
Självfallet finns det alltid tillgång till att kränktheten erhåller fullgod autenticitet. Vad som behövs är ett eller två uttalanden på Facebook, några kommentarer. Vill man ha lite mer är de antirasistiska grupperna mer än villiga att få sig tilldelat ett medieutrymme och kommer därför att spela upp hela kränkthetsregistret med historisk skuldbörda och hela paketet.
Nu är det dags för Jan Lööf (DN). Skall även detta skepp sänkas eller är det dags för lite uppryckning?

Det här inlägget postades i Böcker, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

17 svar på 2272: Någon kan bli kränkt

 1. Conlon skriver:

  FN:s deklaration om mänskliga rättigheter har en tilläggsparagraf:

  § 666
  Envar har rätt att vid given situation känna sig kränkt och därmed tilldelas fördelar vilka skall tillhandahållas av statsförvaltningen inom den nation i vilken man befinner sig. Denna rättighet gäller inte för vita medelålders heterosexuella män, vilka genom beskattning endast skall finansiera de kränktas ersättningar.

 2. Yvonne skriver:

  Jag är född 1956 i Stockholm och när jag växte upp var normen att om någon blev kränkt så bombade man på med mer av samma mynt till vederbörande inte orkade vara kränkt längre. Det funkade för det mesta. Nu behandlas barn som om dom vore gjorda av tunt glas.

 3. Molly skriver:

  Vita kvinnor kan inte heller kränkas! Det finns många bevis på det i vårt land. Att kallas hora är att kränkas när orsaken är att svenska kvinnor visar hud på sommaren. Kortärmad blus, shorts och sandaler på uteserveringen räcker som bevis att kvinnan söker sexuell kontakt. Hon ber om att bli tafsad på. En polisanmälan hamnar direkt i papperskorgen. I Tyskland beordrade en rektor skolans flickor att klä sig så att invandrare inte skulle ”missförstå” en lätt sommarklädsel.

 4. sl skriver:

  Han har visst ritat en färgad trummis med realistiska, men oönskade attribut? Det kallades ”jazztobak” på 60-talet. Lustigt, vandringen från socialrealistisk förljugenhet till mångkulturell förljugenhet verkar vissa ha gjort på bara några år. De är antagligen inte konstintresserade över huvud taget.

  Kanske har jag nämnt detta förut, men när det tillsätts chefer inom politikerstyrda områden som tex kultur, är den utnämnande makten noga med att den utvalde inte är för kunnig inom sitt område, eller för intresserad av det, vilket är nästan samma sak. Den utnämnande makten vill ha en lättstyrd dilettant, som effektuerar besparingar utan att protestera. Vår nuvarande kulturminister påminner om saken.

 5. Beppe Grillos Vänner skriver:

  Är det inte dags för en utställning, performance om Pippis pappa, kinapuffar, bakverk av olika slag, gamla kakburkar med söderhavsmotiv, glassen Nogger, radiosnuttar där Sten Bergman berättar om sina äventyr osv. osv.

  Nu när det ser ut att spricka så smått så kommer hysterikerna att bete sig än mer hysteriskt vilket kan leda till allt möjligt uppvaknande.

  Kanske är jag överoptimistiskt men de senaste veckorna har vi fått njuta apokalyptisk skadeglädje av hög dignitet. Måtte det fortsätta!

 6. elina skriver:

  Riskerar en barnbok censur brukar jag köpa den direkt, om vi inte redan har de. Lööfs böcker var genast otillgängliga på min vanliga nätaffär men vi hade de redan. Tog bara en titt för att se hur de handskades med de senaste ”kränkande” böcker. Snart har mina barnbarn ett bibliotek av olämpliga böcker, som jag läste till deras mor när hon var barn och hon blev inte rasist.
  Dock vet jag inte vad det ordet betyder nutid. Någon?

 7. A B skriver:

  På temat att bli kränkt. I Malmö, detta fantastiska reservat för vänsterradikala och feministiska bidragsproffs brukar det fungera så att när mannen jackar av kvinnan (ofta efter att han upptäckt att det börjat försvinna saker i lägenheten) så blir han polisanmäld med mål att trigga ett skadestånd och man engagerar sina feministiskt, vänsterradikala vänner så att man kan ackumulera en drös med falska polisanmälningar. Ett sekundärt skäl till polisanmälningarna kan också vara att pumpa upp det lilla självförtroende och självkänsla man har och ”ge igen” genom att polisanmäla mannen. Handläggarna märker snabbt vad det handlar om men den oskyldige kan inte göra något åt att ha blivit falskt anklagad för påhittade brott.

 8. mohammad skriver:

  Elina

  Du tycks helt ha missat den centrala frågeställningen i den länkade Kajsa Haidls artikel.

  ”Barnboken har en särställning eftersom man läser böckerna över en längre tid och äldre tiders synsätt lätt lever kvar okommenterat. Som vuxen har man kanske sina nostalgiska glasögon på sig och missar saker som kan upplevas problematiska för andra.”

  Problematiska för de som skildras stereotypt/kränkande således …

 9. mohammad skriver:

  AB

  Falsk angivelse – Brottsbalken 15 kap 6 § 1 st….

 10. elina skriver:

  mohammad: Ser du föräldrarna som läser till barnen som fullständigt okunniga och oförmögna att kommentera innehållet? Vilket tillfälle att ge gamla och nya sätt att se på världen och människorna. Av historia lär vi en del. Borde i alla fall.
  Dessutom är barn väldigt bra att skilja saga och sanning. 3-4 års gamla barn lär inte bli rasister av Lööfs sjörövarhistorier.

 11. Från Graven skriver:

  mohammad

  Vad med koranen då?

  Skolar man inte in barn i den systematiskt och över längre tid?

 12. Från Graven skriver:

  Skulle Jan Lööfs barnböcker gör större skada än koranens Sura An Nisa 4:34!?

 13. mohammad skriver:

  Elina

  Som sagt: Frågan var att stereotyperna/generaliseringarna var problematiska för de skildras…

 14. mohammad skriver:

  Problemet uppstår bäste Greven

  Såväl vad gäller delar i de aktuella Jan Lööfs barnböcker som vad gäller Surah An-Nisa 4:34 i Koran, om dessa får stå för sig okommenterade i en jämförande samtidskontext.

  Båda diskurserna är dock, oavsett, olämpliga att läsa eller reciteras för barn innan det abstrakta tänkande är väl utvecklat.

  Som jag ser på det…

 15. Från Graven skriver:

  mohammad

  vad avser jämförelsen mellan de två som okommenterade i en jämförande samtidskontext så har du ju principiellt rätt, det går det ju inte att argumentera emot.

  Men då vare sig ”Morfar är sjörövare” eller ”Ta fast Fabian” ger explicita påbud om hur livet skall levas och kvinnan behandlas, men koranen gör det, tycker inte du då att det vore av högre prioritet att problematisera den misogyna doktrinen som koranen förmedlar?

  Jag har sett många spaltmeter skrivas om lilla hjärtat, Ta fast Fabian och glassen Nogger (gjord av nougat), men jag har inte sett en enda artikel som vågar närma sig Koranen.

 16. CeDe skriver:

  Från Grafen,

  Jag citerar Anna Keleman, MP: ”Är du dum i huvudet”.

  En av sagorna är ju på riktigt!

 17. sl skriver:

  Det finns många företag att lägga ner; Mazetti Ögonchoklad är säkert rasistiskt. Fabriken med fin dekoration ligger på Bergsgatan i Malmö, nära multikulti-Möllevången.

  Sen har vi alla chokladfärgade apor; Nicke Nyfiken (Neger?), Lille Apu i Disneys mellanösternepos (både färgad och muslim?) och sen kardinalfiguren; ”Jag kungen är över alla här….”. Jag syftar på apkungen i Djungelboken, King Louie, som spelar trumpet så bra i Louis Armstrong-stil, och är elak samtidigt. Här är det faktiskt inget misstag, 1967 gjordes denna koppling undermedvetet eller medvetet.

  Dags att förbjuda Disney, eller sudda, korta ner, anställa tusen (des)informatörer. Något för Romson kanske, nu när hon inte längre är så bra draglok åt alliansen. Tänk fyrspann; Romson, Sahlin, BahKunke och Fridolin. Vilken dragförmåga! Elittrupp.

  Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.