2196: I Örebro

Så blev det möjligt att hålla en konstföreläsning. Denna gång på Konstskolan i Örebro. Heder åt rektorn Peter Ekström som stod för det initiativet. Det är naturligtvis ofrånkomligt att rondellhundens äventyr alltid blir huvudnyheten även om den här föreläsningen främst handlade om samtidskonst. Vad några av eleverna tyckte kan man höra mer om på SR.

Ledarskribenten på Nerikes Allehanda, Lars Ströman, intar en central position i RH-dramat. Det var han som skrev den beryktade ledaren med bild 2007. Det förefaller som om just detta gav händelseutvecklingen dess dramatiska karaktär. Däremot är det fel, som det står i SR:s inslag att Nerikes Allehanda var först med att publicera bilden. T ex hade såväl DN som Aftonbladet publicerat den tidigare. Ströman (som har skrivit två texter om saken) hängde upp sig på mitt uttalande om att kristendom och kungahus skulle vara immuna mot provokationer. Det är självfallet så att det låter sig göras om man till varje pris önskar det. Man kan t ex söka upp Lars Ströman och sparka honom på smalbenet. Han skulle säkert bli provocerad. Men frågan är vad som skulle vara meningen med det. Ur min synpunkt har jag inget särskilt intresse för att ägna mig åt kungahuset eller kristendomen. Jag är ingen karikatyrtecknare. Rondellhunden blev av olika orsaker ett omfångsrikt projekt och som var och en kan se tar det tid att slutföra det, om det ens är möjligt. Och hittills har det inte varit möjligt att genomföra en redovisning av händelseförloppet genom en utställning. Men jag förstår invändningar som insinuationer, ”han är bara intresserad av…”

Från det ena projektet till det andra. Nimis, som i år har varit i gång i 36 år (jfr med nykomligen RH som blott pågått i 9 år) har blivit föremål för länsstyrelsen ingrepp. Vägmarkeringar (som är utförda med gula N) har omsorgsfullt skurits bort från trädstammar av länsstyrelsen (HD). Den något förvirrade tanken är att detta skulle innebära att de 40 000 besökare som kommer dit varje år inte längre skulle ge sig ut på sina vandringar till verket. Resultatet kommer naturligtvis att bli att de kommer att gå dit ändå. Sannolikt kan det bli som det var innan markeringarna fanns, att man går efter eget skön vilket leder till att många kommer att välja olämpliga och betydligt mera riskfyllda vägar. Jag har kommenterat detta i HD.

Vägmarkeringarna polisanmäldes och behandlades av tingsrätten i Helsingborg 1983. Åtalet ogillades och det har alltså sedan dess varit fritt fram för mig att ha den här vägvisningen till gagn för säkerheten. För övrigt är det inte branterna som utgör faran för besökare. Den helt övervägande delen av olyckorna inträffar på stranden när besökarna rör sig på stenarna.

ks i örebroK
Elever på konstföreläsning

Det här inlägget postades i Föreläsningar, Nimis. Bokmärk permalänken.

9 svar på 2196: I Örebro

 1. CeDe skriver:

  Trots Lars Vilks fångenskap är han sinnebilden för frihet.

 2. Kin skriver:

  Jeg besøkte Nimis for 3-4 år siden og igjen i fjor sommer. Den var ikke vanskelig å finne så lenge man fulgte merkingen og alle de andre besøkende som fant veien dit. Nå så jeg plutselig for meg at det kunne bli verre hvis jeg dro dit utenom sesongen, og merkene er borte. Men heldigvis oppdaget jeg at Nimis er å finne på google earth, så hvis det er dekning i området, finner jeg nok fram likevel.

 3. sl skriver:

  Finns på google.maps som turistattraktion, medan guide.visitsane.com ser det som en fornlämning, hehe, då är vi det allihop 😉

 4. Doktorn skriver:

  Den enklaste vägen
  till Nimis går längs stranden från Arild. Trettio minuter. Enkel promenad och man inte missa målet.

 5. Adam skriver:

  CeDe

  Måste berömma din aforism, var väldigt fin.

 6. CeDe skriver:

  Tack Adam, det kom oväntat från dig.

 7. Kin skriver:

  Da blir det promenad fra Arild neste gang.

  Pussig at Nimis er nevnt som fornminne. Navnet ”Nimis” dukker opp som en anakronisme i den historiske krimromanen ”Stumme skrik” av Kurt Aust (2013). En del av handlingen foregår på Kullaberg i 1749.

 8. Lars Vilks skriver:

  Det är inte alldeles enkelt att gå från Arild. Man bör inte försöka följa stranden utan vandra längs först vägar och sedan stigar ovanför strandlinjen innan man så småningom kan ta sig ner till strandkanten. Men det skall nog komma nya N innan säsongen kommer igång.

 9. Kin skriver:

  Så blir det skogstur likevel:-)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.