2186: Debatt i julstugorna

Eftersom konstnyheterna har tynat bort i julinvasionen får man söka efter relationella installationer på annat håll. Och naturligtvis kan den svenska politiken förse oss med sådant. Dessutom på en hög komisk nivå och inte utan ett visst mått av dramatik.

Tino Sanandaji är nu omhuldad (om än något hårdhänt) och han är ännu mera kontroversiell än någonsin. Enär han har blåst upp strid mot DN blir konsekvensen given: En journalist kan i princip aldrig ha fel. Varje ifrågasättande presenterar automatiskt en viss glidyta och till denna tillkommer en arsenal av retoriska åsikter. Anders Lindberg (Aftonbladet) tar sig an Sanandaji med ett utomordentligt engagemang. Han ruvar uppenbarligen på en tidigare dust alldenstund han tar upp samma ämne. Han passar också på att visuellt pressa ut Sanandaji på den högerextrema planhalvan.

I svallvågorna av DN-artikeln kommer ekonomen Sandro Scocco (Dagens Arena) med en positiv nyhet som han har räknat fram och som han menar är den riktiga bedömningen: Invandringen är lönsam, fast på lite längre sikt. Samtidigt diskvalificerar han sina motståndare, särskilt en.

Dagens Arena bjuder också på andra intressanta uppslag. Håkan A. Bengtsson skriver att man måste bjuda strid mot högerkonservatismen men han är osäker om vilken strategi man skall använda. Mitt enkla tips skulle vara att man först i detalj skall beskriva det man är intresserad av. Så objektivt och korrekt som möjligt. Redan i Bengtssons text blir jag lite förundrad: ”Sverige är ett av flera exempel där radikala högerpopulistiska partier går fram, men inte har något politiskt inflytande. Än så länge.”

En intressant beskrivning, det finns alltså I Sverige ett antal växande radikala högerpopulistiska partier. Tyvärr nämner han inte vilka dessa framåtgående är förutom om det som alla talar så intensivt om.

Ingen anledning till oro dock, det finns ju saker man kan oroa sig över. Eller som Gertrud Stein uttryckte saken: He asked for a distant magpie.

Det här inlägget postades i politik. Bokmärk permalänken.

12 svar på 2186: Debatt i julstugorna

 1. Tino Sanandaji skriver:

  ”Tino Sanandaji är nu omhuldad (om än något hårdhänt)”

  sounds hot

 2. Tallskog skriver:

  STILLA I JUL
  Guds hus har många rum

  http://gloria.tv/media/M6sSNd79PGf

 3. Jor-El skriver:

  Det är ”tur” att den gode Tino har sitt iransk-kurdiska ursprung att falla tillbaka på i sin redovisning av offentlig svensk statistik. Som en vanlig Andersson-Petterson-Lundström hade han antagligen varit rökt vid detta laget för sina handlingar.

  För den som ändå misstänker att han tillhör SD’s propaganda-avdelning, eftersom två av Sveriges största tidningar nyligen insinuerat detta – såhär beskrev han sig själv på sitt numera nedlagda twitter-konto i början av året:
  ”Är klassisk liberal, ej konservativ. För gayäktenskap, feminist, för legalisering av cannabis, vill avskaffa monarkin, etc.”

  Hyvens kille helt enkelt, med lite frågetecken från min sida för dom luddiga begreppen liberal och feminist, som idag kan inbegripa vilken bråte som helst.

 4. CeDe skriver:

  ”Legalisering av cannabis” – där försvann Tino tyvärr från min 10 i topp-lista.

 5. Hans Nilsson skriver:

  Alla Sverigevänner skall ha en god Pursvensk Jul och ett Gott Nytt År 2016 där ALLT går vår väg.

 6. Jor-El skriver:

  Från mitt perspektiv antyder det att man faktiskt kan ta hans självbetitlande som liberal på allvar.

 7. CeDe skriver:

  En liberal ung nog att inte förstå konsekvenserna av sin liberalism.

 8. Ludvig K skriver:

  Tino är okej tycker jag. Skuffar man ut nån tillräckligt långt bort, kan det hända att han kanske får för sig att han ska hålla sig där borta.

  God jul Vilks och alla ni andra på bloggen!

 9. CeDe skriver:

  Vädret under 2015 har varit som Sverigedemokraterna – slagit nytt rekord varje månad.

 10. Molly skriver:

  Som självutnämnd konstamatör kan jag inte alltid medverka i debatterna. Vet ofta inte vilka konstnärer som hänvisas till. Men jag tror jag klarar av att önska er god jul, de som tror och inte tror på den traditionella svenska julens budskap om frid på jorden.

 11. db skriver:

  CeDe – ja det är bara att se konsekvenserna i resten av världen där man har en mer tillåtande syn på cannabis, alkohol osv. I jämförelse med Danmark, British Columbia osv är ju Dresden 13-15/1 1945 välorganiserat som ett schweiziskt urverk. Sverige är en ö av civilistation i ett hav av dekadens.

  Eller vänta förresten, de flesta västländer fungerar ungefär lika bra, oavsett syn på cannabis etc.

 12. CeDe skriver:

  Jag har sett konsekvenser i Sverige, db och det räcker för mitt ställningstagande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.