2165: Nu blir det äpplen

Lite kreativitet kan man få till ibland. Fredrik Virtanen skriver en ledare (Aftonbladet) om rasism utifrån att Soran Ismail klassificerats som rasist enligt test. Hans resonemang berör det allt oftare framhävandet av att människor drar sig mot likheter och ställer sig avvaktande till olikheter. Eftersom ingen kommer undan detta är slutsatsen att alla är rasister. Men då har man kommit till vägs ände och avslöjandet av att Soran Ismail är rasist betyder att det blir meningslöst att överhuvudtaget använda begreppet. Men där får han en ljus idé. Vi skall inte längre tala om rasister utan istället ”äpplen”. Den som tror sig inte vara äpple saknar dessutom självinsikt.

I Belgien är det terrorfrossa. Men så är också Belgien det europeiska land som producerar flest IS-soldater. God tvåa är Sverige. I världsligan håller dessa länder platserna 8 resp. 10.

Mer kreativ skrivning är den vackra korrekthetssammanställningen som Expressens ledarredaktion gör för SvT. Hur medielandskapet bör se ut om man gör allting rätt.

Det här inlägget postades i debatt, politik. Bokmärk permalänken.

12 svar på 2165: Nu blir det äpplen

 1. Doktorn skriver:

  Hur kan man överhuvudtaget ta sig tid att kommenterar dumheter av Fredrik Virtanen? Det är klart alla förblir rasister – dvs. vaksamma mot främlingar. Bara Frankfurterskolans pseudofilosofer kan finna sådant anmärkningsvärt.

 2. 1+1=2 skriver:

  Hjälp nu allas vår mohammad att lämna sitt tvång bakom sig och ägna sig åt det goda i livet utan dåligt samvete.

  Kom igen broder!

 3. OM skriver:

  Tycker inte om ruttna äpplen. Eller äpplen med mask.

 4. OM skriver:

  Ja då har jag rensat lådan från kattens bajs och ska gå och sova. Jag skulle må bra om en dag världen var färdig2. Hoppas kan man väl. Min Gud är större än…

 5. Adam skriver:

  Doktorn

  Du är kanske mer bekant med Frankfurtskolan än mig. Jag har bara läst texter av Adorno, Marcuse och Habermas. Dock – dessa texter har inte haft någonting gemensamt med det Virtanen skriver om. Skulle jag göra ett försök att placera Virtanens text i en intellektuell kontext hade jag valt den amerikanska postmodernismen omk 1980- 90. Framför allt Butlers (svävande) analys av människan genom teater, tecken och tatuering.

 6. Doktorn skriver:

  Terrorfrossan leder till överstatliga lagar för avväpning av EU’s medborgare. Terroristerna man hotar med har naturligtvis fortsatt tillgång till alla vapen de behöver. Man såg även till att avväpna civilbefolkningen i Ryssland innan Bolsjevikerna satte igång blodbaden. Det är oss – folket – makten fruktar mest.

 7. Molly skriver:

  Frågan för den enskilda individen är: Hur ska vi arma människor bära oss åt för att göra allting rätt? Hur undgår vi att bli utrotade?
  Ett tips för SVT för att uppfylla sina mål.
  Inbjud en imam att hålla julottan med hjälp av vår ärkebiskop, Tema:Allah akbar.
  Ge uppdrag åt TV-kockar att sprida kunskap hur man tillagar en muslimsk julmåltid med halalslaktat nötkött.

 8. CeDe skriver:

  Att ”göra rätt” är inte alltid rätt, Molly.
  Vi ”arma” människor får göra så gott vi kan och sen ta konsekvenserna och förhoppnings lära oss något på vägen.
  Människan kan ändå glädjas åt att antagligen vara den enda existensen som har förkroppsligat intelligensen.

 9. minnesdagen skriver:

  Fredrik Virtanen om att Ismail, känd antirasist, är en rasist;
  ”Det förvånade inte Ismail, det förvånade inte mig. Det borde inte förvåna någon. De flesta människor är rasister och det är inte så farligt. Farligt är att ­sakna den självinsikt som är en förutsättning för förändring.”

  – Jag tror Fredrik Virtanen har många rasistiska tankar, och väldigt mycket självinsikt.
  Jag tror att Soran Ismail har väldigt mycket rasistiska tankar, men självinsikten är nog förvriden.

  Nu kanske Soran fått mer självinsikt. Men frågan är om han skall fortsätta kalla sig antirasist. Eller om någon bör använda det ordet.

  Antirasister är rasismens reaktionärer, ofta betydligt mer rasistiska är själva ursprungsrasismen, och uppfyllda av hat, revanschism och självgodhet.

  Ursprungsrasismen, förväxlas ofta med självbevarelsedrift, (som Doktorn skriver, vaksamhet mot främlingar). Den är inte nödvändigtvis hatisk eller nedlåtande.

 10. 1+1=2 skriver:

  trådens bästa från minnesdagen

 11. Molly skriver:

  CeDe
  Vad är rätt? Att vända andra kinden till? Att böja sig för dem som har makt att utdela konsekvenserna? Att se övergrepp och tiga av rädsla? Eller av den belöning man får om man tiger? Att stå upp för sin värdegrund som går emot en annans värdegrund?
  Det jag hatar är att småflickor i miljontals könsstympas. I svensk lag är et förbjudet. Men INGEN förälder har dömts i Sverige, trots att det utförs här. Jag har kämpat mot denna grymma sed sedan -80-talet. Nu har jag ”lärt mig” att inte ta upp frågan. Det lönar sig inte. Det gör mig så förbannad!

 12. CeDe skriver:

  Vad som är rätt är naturligtvis det du känner är rätt och inte vad som anses vara rätt. I dag ska ju alla indoktrineras i vad som anses rätt och fel, det kan ju aldrig vara rätt.
  Ditt engagemang mot könsstympning är också mitt. Fortsätt att ta upp frågan. Jobbar du politiskt eller i andra forum så är det bara att nöta på.
  Det finns mycket feghet i Sverige, man värnar hellre sin egen position än står upp för vad man egentligen tycker. Civilkurage är en bristvara.
  Men lägg ingen energi på att bli förbannad. Saker och ting tar tid.
  Tack för din fråga, Molly!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.