2132: Försenat rökförbud och överväldigande inlevelse

Sundare och bättre människor, statens organ hjälper gärna till med sådant för medborgarens bästa. Därvidlag får ibland vissa historiska omstuvningar och utbyten ske. Det har varit en del sådant på senare tid. Företeelsen är naturligtvis inte ny. Här är ett lite äldre men roande exempel. Jackson Pollock och den abstrakta expressionismen. Pollock är inte precis någon rekommendabel hjälte i konsten trots att hans position i konsthistorien är orubbad. Clement Greenberg vägrade tala på hans begravning vilket är fullt förståeligt efter hans alkoholdränkta sista bilfärd vilken också kostade en av hans passagerare livet. Men det finns mindre saker som kan justeras. Pollock var kedjerökare och hade alltid en cigarrett hängande i mungipan, inte minst när han målade. När han 1999 hamnade på frimärke fann postverket att tobaksbruket var olämpligt. Så fick Pollock något för sent hjälp med att sluta röka.

03pollock stampM

Jag kan inte låta bli att slå ett slag för denna konsert med närvarande påve. Den glödande inlevelsen och en dynamisk och rytmisk arbetsseger för en synnerligen sevärd dirigent, Gustavo Dudamel. Få kan svinga som han, Här i Dvoraks nionde symfoni (”Från nya världen”), sista satsen.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Konstkritik. Bokmärk permalänken.

1 svar på 2132: Försenat rökförbud och överväldigande inlevelse

  1. GG skriver:

    Nuvarande påven har också ett musikintresse. Enligt musiktidskriften RollingStone kommer han att ge ut ett Pop-Rock album med titeln ”Wake Up”

    http://www.rollingstone.com/music/news/pope-francis-to-release-pop-rock-album-wake-up-20150925

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.