2095: Revolutionärt i konsten

Artnet har gjort en lista över de tio mest revolutionära konstnärerna i vår samtid. Det som är mest slående är att det är en tunn förteckning. Nummer ett är Ai Weiwei och på andra plats Tania Bruguera. Gemensamt för dessa är att de har utmanat diktaturländer med begränsat intresse för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet. Båda konstnärerna har fått en stark uppbackning från den ”fria världen” vilket har hjälpt konstnärerna. De har båda blivit fråntagna sina pass men återfått dem. Ai Weiwei fick tillbaka sitt pass igår. Pussy Riot saknas i uppställningen och på tredje plats finner man Yoko Ono, en högst tveksam kandidat som anses revolutionär med den fredsdemonstration hon gjorde med John Lennon 1969. Den torde ha varit riskfri. Guerilla Girls på fjärde plats har varit revolutionerande i konstvärlden men har ändå haft en tämligen lätt resa som företrädare för feministiska intressen i konsten.

Det är svårt att vara revolutionär konstnär. Antingen blir man bejublad opponent och hyllad för angelägenhet i konstvärlden eller så når man inte utanför den världen. Om man nu inte tillhör de ofria diktaturerna som står under observation från väst.

Det här inlägget postades i aktuellt i konstvärlden, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

5 svar på 2095: Revolutionärt i konsten

 1. Pöbeln skriver:

  Något litet till er anti-kulturmarxister här på bloggen såhär i sommarsvalkan.

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/darfor-lever-myten-om-den-judiska-konspirationen/

 2. Adam skriver:

  Lars Vilks: Är Weiwei revolutionär ur en konstnärligt nyskapande synvinkel? Eller är han mest en god adept åt Duchamp, Warhol med flera?

 3. Doktorn skriver:

  Lars,
  Du inkluderar Pussy Riot bland revolutionära konstnärer – men vari består då deras ’odödliga konst’ – en ’photo-opportunity’ att visa pattarna där det inte passar sig? – genast mångfaldigad av dem som kontrollerar det s.k. ’fria ordet’ i pressen??

 4. Inge skriver:

  Å utelate Dan Park og Lars Vilks fra en slik ti på topp-liste er bare for dumt. Få har utfordret makten mer enn dem.

  Piss på Jesus, men ikke på Muhammed, dersom du ønsker å bli kjendiskunstner og omfavnet av kunstverdenen.

  For en bedriten verden kunstverdenen er.

 5. Lars Vilks skriver:

  Pussy Riot visade inga pattar. Du blandar nog ihop med Femen-aktiviteter. Deras punkprotest riktade sig mot den ortodoxa kyrkans samröre med Putin. Och det är inte jag som inkluderar. Pussy Riot har uppfattats på det sättet av en applåderande konstvärld. Lite märkligt att de inte var med på den här listan. Om deras verk – en punkimitationperformanced – är odödligt vet vi inte, men den kanske står sig i den ryska konsthistorien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.