2059: Konstens problem med verklighet

Så gick det som man kunde tänka sig. Christoph Büchels Moské stängdes av myndigheterna. Det blev mer verklighet än fiktion. The Art Newspaper.

Det här inlägget postades i Biennaler, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

15 svar på 2059: Konstens problem med verklighet

 1. CeDe skriver:

  För somliga är verklighetens fiktion betydelsefullare är konstens. Men politiken bestämmer som alltid.

 2. Från Graven skriver:

  Men, blir inte stängningen en del av installationen? D.v.s. verkligheten inkorporeras i fiktionen?

 3. Från Graven skriver:

  Apropå islam, och ifall man skall dalta med det totalitära eller inte:

  här är ett typexempel på hur man noggrant undviker begrepp som har med islam att göra:

  http://unvis.it/www.dn.se/nyheter/varlden/unicef-allt-fler-barn-utnyttjas-som-sjalvmordsbombare/

  Begreppen ”islam”, ”islamism”, ”jihad” har sopats under mattan.

  Hade man velat kvalificera terroraktiviteterna hade man kunnat göra detta med begreppet ”militant islamism”.

  Nu ägnar sig medlöparna på DN sig åt regelrätt ”whitewashing” av våldsbejakande islamism och gör gemensam sak med public service i att kalla Boko Haram för ”terrorsekt”.

 4. Från Graven skriver:

  I helvete Boko Haram är en ”terrorsekt” – de är militanta islamister! Precis som IS!

 5. Inge skriver:

  Jeg forstår ikke helt oppstyret rundt dette kunstprosjektet. Det foregikk ikke i en kirke, men i en avvigslet kirkebygning, hvis jeg har forstått det riktig. En avvigslet kirkebygning er ikke lenger en kirke, det er bare en hvilken som helst bygning. Denne ble vel brukt som lager. Hvis muslimer eller andre vil be i en lagerbygning – hva er problemet?

  Kanskje kunstneren ønsker å problematisere de demografiske endringene og at kristendommen er på retur og islam på fremmarsj i Europa. Men det vet jo alle.

 6. CeDe skriver:

  Det finns en överlägsenhet hos islam och muslimer. Man negligerar allt som det sekulära erbjuder men nyttjar det ändå gärna om det kan gagna den egna trosuppfattningen. Konst ska inte ses men kan den gynna islam så tar man för sig.
  Har själv en del kontakt med den muslimska världen och har kommit till insikt om att man där är generös att dela med sig av sitt men avböjer alltid kategoriskt att ta till sig eller tacka ja till otrognas erbjudanden vare sig det gäller tjänster eller gåvor.
  Jag börjar bli smått irriterad över att jag accepterat detta nedlåtande beteende och kommer fortsättningsvis markera mitt avståndstagande till denna självpåtagna förträfflighet.

 7. Lars Vilks skriver:

  Så kan det bli men det blir i så fall konstvärlden som får ta hand om detta genom att se saken som ett processverk. Frågan är dock i vilken mån man kommer att reagera. Konstnären håller sig undan.

 8. Doktorn skriver:

  Konst
  är bara gåtfullt för intellektet så länge det icke ser att K. är skapat från den lilla vilja – det pyttelilla avtryck vi ger omkring oss utan att bruka våld eller övertalning. K. hör hemma i värdeomdömesvärlden. Tal (eng. ’Number’) är avgörande för vetenskapliga slutsatser, men spelar en tämligen obskyr roll – om ens någon – för att finna estetisk jämvikt. Det vet jag av erfarenhet. Ännu högre upp – i de verkligt stora frågornas domän – mättad av stora ’värden’ – är de bara källor till förvirring. Viljan är mycket olik våra tankar. Den lilla vilja vi äger är ’övernaturlig’ för ’tänkande August’ hos envar. Tanken är menlös och studsar tillbaka från ’objekt’ – den räknar och planerar och är så att säga just precis ’objektiv’. Viljan studsar inte tillbaka – den förändrar sin omvärld – och Gud hjälpe att det sker kärleksfullt. Därför är Gud-vare-lov människans vilja så liten den är – så liten att alla misstar den för tanke. Därför har de alla – akademikerna – specialisterna – hela Konstvärlden varpå teorier om K.’s natur baseras – ytterst lite hum om vad de försöker syssla med. ”Biennalen i Kanalen”, sade jag redan 1993 i Venedig. Viljan är jaget – ifall det är vaket – vilket det vanligen aldrig är. Personligheten är imiterad från omvärlden (alla ’komplex’ mm.). Många ’stora personligheter’ har liten vilja. Man skall inte låta sig bedårads.

 9. Rurik skriver:

  Som väntat kraschade Büchnels projekt tämligen raskt.
  Om The Art Newspaper är representativ ,är även konstvärlden kritisk.
  Bokslut skulle då vara att endast lokala muslimer, – inte helt oväntat – kan sägas stödja projektet.
  Frågan är om detta kan uppväga de negativa konsekvenser Anna Somers Cocks beskriver i sin artikel.
  Svaret på den frågan måste med all sannolikhet bli -nej !
  Islam är fortfarande minerad terräng där samtidskonsten svårligen klarar att uppehålla sig ,oavsett syfte.

 10. Inge skriver:

  Lars,

  Takk. Din måte å se virkeligheten på, utvider min.

 11. Rurik skriver:

  Mera av intresse från norska VG :

  Klokketårnet i Mekka er en av verdens høyeste bygninger. Ved foten av hotellet ligger islams sentrale helligdom, Kaba. I hundrevis av år var regelen at ingen bygninger i byen skulle være høyere enn Kaba.
  Det verste er ikke at de er absurde i størrelsen og vulgære i utformingen. Det verste er at monsterhotellene reises på levningene av den islamske arven.
  Mekka var en arkitektonisk perle. Den var islams vugge, en historisk uvurderlig by. Nå er den ødelagt av Saudi-Arabia.
  Årsak: Penger og ideologi. Saudierne har like lite respekt for historiske kulturminner som Islamsk Stat. Ifølge det anerkjente Gulf Institute er opptil 95 prosent av den hellige byens over tusen år gamle bygninger jevnet med jorden.
  Myndighetenes påskudd er at de vil unngå valfart til historiske steder forbundet med profeten Muhammeds liv, fordi de mener det grenser til avgudsdyrking.
  Det er blitt kjørt bulldosere over flere hundre ruiner, for å gjøre plass til hoteller og shoppingsentre i pilegrimsbyene Mekka og Medina. Verdens muslimer er blitt frarøvet historiske skatter, blant annet huset hvor profeten Muhammed ble født.
  Borte er også huset hvor hans barn ble født. Dette er erstattet med offentlige toaletter. Rasert er også gravlunden til de falne i den historiske kampen av Uhud og gravlunden «Jannat Al-Baqi» hvor flere hundre muslimske helgener, Profetens venner og nærmeste slektninger var begravet.
  The Makkah Royal Hotel Clock Tower, som sto ferdig i 2012, er kvalmende i all sin gigantomane prakt. Særlig motbydelig er det at den er bygget på levningene av 400 historisk signifikante steder. Og at muslimenes aller helligste moske, Kaba, ligger i foten av bygningen.
  Og nå får vi vite at de skal bygge enda et, større, verre: Verdens største luksushotell Abraj Kudai. Snart har de sørget for å utrydde omtrent alle spor etter islamsk historie. Det er ikke til å tro.
  Hele verden holder pusten idet IS ruller inn over den historiske byen Palmyra i Syria. Få om noen bryr seg om de irreversible ødeleggelsene i Mekka og Medina. Saudi-Arabia skulle forvalte den islamske arven på vegne av 1,2 milliarder muslimer. Ikke kjøre en bulldoser over den.
  Mekka, det spirituelle hjertet av islam, er forvandlet til en tarvelig sandfarget fornøyelsespark. Det er et paradoks at karikaturer opprører muslimene mer enn ødeleggelsene av spor etter profeten Muhammeds liv.
  @ShaziaSarwar

 12. Cecilia skriver:

  Inte bara konstnären håller sig undan – det ”egentliga” samhället gör så.
  För saker tar tid. Även för den som har brått.

 13. Cecilia skriver:

  Och tänk ändå CeD – då du och jag var de enda som käftades här för ett litet tag, när alla hade paria-komplex. Var det två år sedan ca?

 14. CeDe skriver:

  Man tar lärdom av allt, Cecilia.

 15. Cecilia skriver:

  Tänkte inte på lärdom utan på envishet… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.