2038: Matts Leiderstam och Lunds konstsamling

Angående följetongen om yttrandefriheten uppmärksammas idag det arrangemang som har ägt rum i New York till stöd för Tania Bruguera som befinner sig i husarrest i Havanna. Hennes konstprojekt som består i att upprätta en zon för yttrandefrihet mottogs inte på bästa sätt av Kubas regim. Noter i texten om arrangemanget (Artforum) att man talar om att även västvärlden har censur, främst självcensur.

Men det var inte det som jag skulle skriva om idag. Dagens ämne kommer från Lunds konsthall. Där är det inte lätt att vara konsthallschef då kommunens politiker är något missnöjda med konsthallens utbud som man menar är för smalt. Iakttagelsen är onekligen riktig men det är ingen enkel ekvation att på samma gång hålla en kvalitetsnivå i samtidskonst och tillfredsställa den breda publiken. Just nu har konsthallschefen Åsa Nacking dock lyckats att få dessa, oftast motstridiga tendenser, att sammanfalla.

Matts Leiderstam (1.999) är en välkänd konstnär som har varit med ett bra tag. Han har också doktorerat som konstnär. Leiderstam har i tidens anda intresserat sig för att gå in i arkiv och samlingar. I Lund har han studerat Lunds kommuns konstsamling och hans utställningsprojekt redovisar vad som finns i samlingen. Kommunens samling är alltså inköp som görs för att placeras på kommunens olika arbetsplatser. Det finns också ett rum där det är möjligt att välja verk som ännu inte har någon placering. Var verken hamnar och vad samlingen innehåller kan man få en inblick igenom Leiderstams projekt. Naturligtvis är det inte möjligt att visa allt som finns och därför har konstnären gjort ett subjektivt urval. Den ”konstnärliga undersökningen” har efter hand blivit ett alltmer tröttsamt inslag i samtidskonsten. Men ibland fungerar det och Leiderstam har åstadkommit något som är intressant på flera nivåer.

mllunds

Pressvisningen med konstnären

maldlunds

Presentation av samlingen med exempel

konsthallen samlingsobj

En vägg med konst som ännu inte har placerats

Det här inlägget postades i Konstkritik, om utställningar m m, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

2 svar på 2038: Matts Leiderstam och Lunds konstsamling

  1. minnesdagen skriver:

    Vore intressant att se reaktionerna om konstnären Matts Leiderstam gycklat lite och smugit in en bild gjord av Dan Park bland de inköpta kreationerna.

  2. Lars Vilks skriver:

    Det skulle bryta konceptet på ett mindre lyckat sätt. Leiderstam hade dock letat efter en Vilks som han hade tagit med om kommunen hade råkat köpa in en sådan. Min kommunala och statliga representation är dock liten. Moderna Museet, Ystads konstmuseum, Dunkers Kulturhus, Höganäs kommun samt Nässjö äger Vilksverk. Jag tror det är allt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.