2017: Provokationen som regeringsmetod

Det handlar ju bara om lite olika kulturer. I grund och botten är vi ändå samma. De islambaserade länderna har mycket att ge oss västerlänningar och vi kan vara övertygade om att de omfamnar tanken på modernisering… (kanske bör det ordet undvikas eftersom det blir så västerländskt)…på rättvisa åt alla!

Utrikesminister Wallström har provocerat, ja kanske idkat hets mot en enorm folkgrupp. Sådant är både kränkande och framför allt onödigt. Hur skulle det vara att visa lite respekt?

Lite knivigt är det att avgöra om detta, lite tillfälliga utspel, är politiskt korrekt eller inte. I varje fall kan man se hur de politiskt korrekta leden delar upp sig i en helt ny klyvning. Så har vi det där med hur kritiken skall framföras:

Ole Larsmo är för en gångs skull direkt: ”Tala gärna om hur denna kritik skulle framförts på ett ’smidigare sätt’? Bakom lyckta dörrar? Inlindat i tal om ’olika traditioner’? Eller rentav inte alls, för den goda stämningens skull?”

Ovanligt, han och andra brukar luta mot att man skall ha ett dialogiskt seminarium där man särskilt betonar ”allas lika värde”.

Är det verkligen nödvändigt att provocera? Det brukar sägas att sådant leder inte till något gott. Men det verkar inte som om det längre är självklart.

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

46 svar på 2017: Provokationen som regeringsmetod

 1. Från Graven skriver:

  Här är kul grej.

  En sportskyttetävling i Kuwait slutade med att man av misstag spelade Borats fejk-nationalsång för tävlingsvinnaren från Kazakhstan.

  https://www.youtube.com/watch?v=MR18Pzbf-nY

  lol

 2. Doktorn skriver:

  Jag tror jag går bet på Din fina ironi. Provokation – är det sagt – skall vara ’samtidskonstens’ sine qua non. Men vänliga värmländskan Wallström varit respektlös och onödigt kränkande? Dum verkar hon vara förvisso – men som kvinna långt behagligare än skatan Batra. Begreppet ’dum’ är dessutom bara en relativisering neråt från min egen ouppnåeligt höga genom intellektuellt flit uppnådda position. Ni är alla ’dumma’ och bara ich Esel voran … Debatt går ut på att vinna genom självsäkerhet – visst visst – men ikväll är vår vördade bloggvärd helt magiskt gåtfull. Hans telefon går varm och trots sin hushusarrest på okänd ort verkar han inte sakna sällskap. Det verkar omöjligt att nå honom mobiltelefonledes. Och – har han än en gång med konstnärens rätt förbryllat vårt förstånd!

 3. Hemkär skriver:

  Lars Vilks och Margot Wallström är nu alltså sittande i samma lilla båt.
  Båda har påpekat något uppenbart och för det har de fått ovett. De som reagerar är mycket ömtåade och tål inte att få sina morbida idéer ifrågasatta. Detta är verkligen reaktioner på dagisnivå och något att skratta åt om det inte vore på blodigt allvar. Är vi, Homo Sapiens, skapelsens krona? Gud hjälpe.

 4. CeDe skriver:

  Det här var den bästa ironi jag läst på länge – klockren!!

 5. CeDe skriver:

  Wallström ser ingen koppling mellan Sauidiska straffmetoder och islam.

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/wallstrom-ar-djupt-oroad

 6. BCCDR skriver:

  Varje angrepp på V och W är naturligtvis ett angrepp på yttrandefriheten – och vår exportindusti.

 7. Molly skriver:

  Varför inte damma av den gamla syndabocken? Redan i gamla testamentet finns syndabocken beskriven. I ädlare familjer under medeltiden hade man en syndabock, oftast en pojke i samma ålder som sonen i familjen. Han fick ta straffen för vad gossen gjort, för viss ersättning. Är det inte samma sed som använts gång på gång inom politiken? Någon mindre viktig partimedlem får avgå för att den viktiga personen får stanna kvar på sin post. Exempel finns. Att måla en politisk Rondellhund kräver genomtänkta metoder så att konstnären i detta fall inte går att avslöja. Företrädare till MW var skickligare på detta spel än hon.

 8. CeDe skriver:

  Margot Wallström – Regeringen har största respekt för islam som religion och dess bidrag till vår gemensamma civilisation –

  Men vi gillar inte islams sharialagar..
  Egen kommentar

 9. CeDe skriver:

  Går det verkligen att skilja sharia från islam? Någon?

 10. GG skriver:

  Det brukar ibland hävdas att extrema yttringar av en religion inte har något med religionen, dess heliga skrifter eller lära att göra.

  Varför ser vi så få Jainistiska extremister utföra terrordåd. Jo för att Jainismen lär.

  1. ”Nonviolence is practiced first and foremost during interactions with other human beings, and Jains believe in avoiding harm to others through actions, speech and thoughts.”

  2. ”For Jains, non-absolutism means maintaining open-mindedness. This includes the recognition of all perspectives and a humble respect for differences in beliefs. Jainism encourages its adherents to consider the views and beliefs of their rivals and opposing parties.”

  3. ”The third main principle in Jainism is non-possessiveness (aparigraha). This is the concept of greedlessness or non-grasping and includes non-materialism. Jainism emphasizes taking no more than is truly necessary.” (Wikipedia)

 11. GG skriver:

  The Six Grand Illusions That Keep Us Enslaved to “The Matrix”:

  http://www.riseearth.com/2015/02/the-six-grand-illusions-that-keep-us.html#.VQqX0Ta0S38.facebook

 12. Från Graven skriver:

  Ha ha…

  Läs följande gallimatias:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/saudisk-tidning-sverige-provocerar-muslimer/

  Är det månne därifrån Pöbeln får sin retorik?

 13. Nils skriver:

  MW respekterar sharialagar, det gör vi väl inte i Sverige. Vem vill se våra kvinnor gå runt i burk o hindras från att köra bil? Det är bara ljug, låt er inte luras av hennes uttalande.

 14. Joanna skriver:

  Ironin är möjligen en ny sida av den publika Vilks, eller har jag hängt med dåligt?

 15. Lars Vilks skriver:

  Emellanåt plockar jag fram den penseln.

 16. Jor-El skriver:

  Det går snabbt här i världen. För drygt en vecka sedan såg det ut som om (S) ville försöka omförhandla det problematiska militära samarbetsavtalet (som man en gång själva varit med om att skapa), enligt principen – äta kakan och samtidigt ha den kvar. Nu ser det ut som om man kommer tappa alla möjliga avtal och förbindelser. Och inte bara med Saudi-Arabien, utan även med stora delar av hela regionen som nu hakar på med fördömanden av Wallström & Sverige.

  Jag förutspår att den närmsta framtiden kommer att präglas av en lustiger utrikespolitisk dans mellan punkterna ”humanitär stormakt”, liten-”neutral”-stat-sugen på-plats-i-FN’s-säkerhetsråd och ”jobben-jobben-jobben”.
  Redan mycket vingel och tramp på tårna på dansgolvet…

 17. Från Graven skriver:

  Jor-El

  Ja, det är ju ett helt annat ljud i skällan nu.

  Det första som kastades ut var ju MR-priniciperna. Nu står ju Wallström & Löfvén med mössan i handen och knackar lite försiktigt på Saudiarabiens stora tunga port.

  Såg ni förresten hur Magdalena Andersson exponerade sin okunskap och försökte få ett debattinläggs sanningshalt till att vara en ordningsfråga? Jisses! Och hon ansvarar för rikets ekonomi!!!

  Men är det konstigt att det blir som det blir? I Göteborg, med svenskt medlemskap i säkerhetsrådet, samt i riksdagen?

  Dumskallarnas sammansvärjning.

  Borat borde göra nästa film om Sverige.

 18. Ludvig K skriver:

  http://detgodasamhallet.com/2015/03/19/darfor-alskar-jag-vasterlandska-varderingar/

  Hittade denna text och kom osökt att tänka på gänget här på Vilks.net… Omars text är ju lite rörig och kommer av sig rejält på slutet, men vad som kanske inte framgår riktigt är ju att han fortfarande är muslim.

 19. Från Graven skriver:

  Det var ju en finstämd och belysande text.

  Men var och varför tycker du att texten ”kommer av sig”?

 20. Jor-El skriver:

  Wallströms försök att semantiskt separera sin kritik av Saudis brist på demokrati och mänskliga rättigheter från islam i Riksdagen igår var direkt plågsam att lyssna på.
  För svenskar såväl som för eventuellt lyssnande saudiska diplomater får man anta…

 21. Lars Vilks skriver:

  Jag har haft många duster med Omar. Först var han landets hedersmuslim, modernt tänkande och samtidigt religiös, därtill en habil poet. Han fick dock ett väldigt utbrott inför rondellhundarna. I ett tidigt skede aviserade han och några andra muslimer en visning och debatt kring RH. Hade den gått av stapeln hade fortsättningen kunnat se helt annorlunda ut. Men Omar tvärvände. Och det fortsatte utför när han blev islamist och hängiven åt judiska konspirationer och dylikt. Han gjorde med alla sina anhängare å det grövsta. Sedan har han återkommit till sans och vett. Det är ytterst sympatiskt och jag vill gärna tro att han är ärlig och att hans nuvarande ståndpunkt är en fast förankring. Men det är svårt för honom att återvinna trovärdighet.

 22. CeDe skriver:

  Ludvig K,

  Underbar text som jag varken tyckte var rörig eller kom av sig. Den beskrev en sökares väg till sig själv. Kanske kände du igen dig, Ludvig?

  En viktig text som jag kommer att förmedla vidare.

  Tack för den både Omar och Ludvig K.

 23. Ludvig K skriver:

  Omar är en spännande och inspirerande oförutsägbar person tycker jag. Ett tag kändes det ju som att han var förlorad åt mörkret för alltid, men nu verkar han ha återvänt till verkligheten. Texten kommer av sig då den liksom mynnar ut i ett oförblommerat kärleksbombande över Västerlandet, som jag inte riktigt ser motiverat. Låter lite som en passionerad förälskelse, en period älskar han det, ett annat hatar han det, sedan älskar. Det känns lite osunt… kanske inte behöver stå mellan att älska och hata?

 24. Från Graven skriver:

  Mohamed Omar tillhörde m.a.o den kritiska massa som gav sig på de som använde sig av sin yttrandefrihet.

  Samma massa som t.ex nicken ”mohammad” och ”Pöbeln” fortfarande tillhör.

  Man kan fråga sig varför dessa inte skulle kunna göra samma resa som Mohamed Omar.

 25. Från Graven skriver:

  Wallström är igång med muslimfientliga uttalanden igen:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/experter-inbordeskrig-hotar-att-bryta-ut-i-jemen/

 26. CeDe skriver:

  Från Graven,

  Wallström fördömer på det grövsta terrorn mot moskéer i Jemen utförda av anhängare till den religion hon har den allra största respekt för.
  Men allt är ju relativt som Pöbeln säger.

 27. Från Graven skriver:

  CeDe

  Exakt min poäng.

  Muslimfientliga uttalanden!

 28. Från Graven skriver:

  Cirkeln är sluten.

  Vänsterns islamvurmande har verkligen bitit vänstern i baken.

  Som någon nämnde – det är plågsamt att se och höra hur Margot Wallström tvingas att upprätthålla två motstående värderingar och samtidigt låtsas som det regnar.

  Men man märker ju på henne att hon är stukad. Hon låter alls inte lika kaxig som i sitt diktatur-tal i riksdagen för några veckor sedan.

 29. CeDe skriver:

  Nu börjar väl paniken infinna sig att åtskilliga summor tänkta för det politiska experimentet kommer att utebli.

 30. Från Graven skriver:

  Wallström får ligga i med sin nyfunna övertygelse att fördöma det som fördömas bör:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/boko-haram-flydde-fran-massgrav-med-90-doda/

  Självklart samtidigt som hon bedyrar sin respekt för den ”världsreligion som bidragit så mycket till vår gemensamma civilisation”

  Därefter får kungen knåpa ut hur det skall gå ihop.

 31. Rurik skriver:

  Spöstraff var ofta förekommande i svensk medeltida straffutmätning.
  Märkligt att Wallström inte klarar att hänvisa till svenska medeltida traditioner.

 32. Jenni skriver:

  Der kan ikke lovligt være en aktiv imam i Danmark.
  http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2015-03-20-aarhusiansk-imam-skal-betale-boede-efter-joede-udtalelser .

  Det, han er dømt for at sige, er næsten ordret koranparagraf, og det gælder alle muhamedanere mod alle, der ikke er muhamedanere i hele verden. Paragrafferne, som alle muhamedanere bønfalder 6 gange om dagen.

  Han kniber udenom med sin tvedelte tunge, som koranparagrafferne også giver ham ret og pligt til for at narre os, imens de sniger sig ind over os. ’Lyv og lig altid i baghold’.

 33. Jenni skriver:

  Lars Vilks i går 11:09.
  Bliv nu ikke naiv.
  Det er typisk taktik, som endda er formuleret i en koranparagraf til, at skal tage måsen på os, mens de bringer sig til magten over os.

 34. Från Graven skriver:

  Jenni

  Vilken paragraf i koranen är det?

 35. Jenni skriver:

  CeDe i forgårs 11:39
  Nej, det går ikke, at skille Sharia fra Islam.
  Koranen ER lovbog og domsforskrift og paragraffen siger, at ”mennesket kan ikke ændre, hvad gud har bestemt.”
  Derfor er demokrati også det groveste brud mod muhamedanernes ideologi.
  ’Demokrati er Skabt af djævlen’ og muhamedanerne bruger det netop bespotteligt mod de vantro, til at erobre os. Bruge vores demokrati, som våbenet de vender mod os til at udradere os: ’når de er flest, bestemmer de’. Det er demokratiets svaghed for os. Fjendtlig indvandrings våben. Demokrati er det første, der bliver fjernet. For demokrati er en dødssynd mod deres gud i deres koranlære.

 36. Från Graven skriver:

  För en gång skull något vettigt från Peter ”det sker ingen islamisering i Europa” Wolodarski:

  http://www.dn.se/ledare/signerat/peter-wolodarski-saudiarabien-begar-respekt-for-piskrappen/

  Synd bara att han till syvende och sist kröker ryggen i de sista paragraferna.

 37. CeDe skriver:

  Tack Jenni – Tala gärna om det för Sveriges utrikesminister Margot Wallström,

  http://www.regeringen.se/sb/d/18916

 38. sl skriver:

  ”ledarsidorna” är så konsekvent klarsynta att man inte förstår hur skribenten kan vara sosse. Men det är väl den utrotingshotade Urban Ahlin-modellen som uttalar sig.

  Fascinerande hur Vilks och Wallström gör samma sak, men Vilks bedöms som ”farlig”, medan Wallström faktiskt är farlig, men bara anses ha ”sagt sanningen”. Den palestinakramande svenska höger-vänster-socialismen-fascismen står handlingsförlamad mitt på scenen.

  Fascinerande att se hur svenska civil export offras för flygande radarstationer som redan levererats. Wallström måste vara den värsta åsna som beklätt utrikesministerposten någonsin. En längst svunnen svensk utrikesministers ord är åter aktuella; ”Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs?” Jo tack, Margot gjorde det just offentligt. Hon (och Fridolin) borde omskola sig till präster, där gör de mindre skada.

 39. CeDe skriver:

  Synnerligen klarsynt… sl!

 40. Tallskog skriver:

  En del svenskar bor i husbil eller husvagn året om.

 41. Jor-El skriver:

  Ja, det var ett kort experiment med ”feministisk utrikespolitik”.
  Från förvånande klarspråk, till ett plågsamt försök att skilja Saudiarabiens juridiska system från islam och nu till ett fullständigt krypande med svansen mellan benen för Sveriges utrikespolitiska hållning på bara ett par veckor.
  Och vips så fanns det inga diktaturer längre…bara business-as-usual.

  Jag antar att den nya ordningen påbjuder den korrekta beskrivningen av Nord-Korea såhär: ”Enparti-stat med starka familjetraditioner.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.