2007: Detektorekonomi, amatörpsykologer och en teckning

För dem som fortfarande undrar över kostnadernas art för Utrikespolitiska Föreningen har jag nu fått översikt och exakta siffror. Det rör sig alltså om utrustning och personal, montering och transporter. Den totala summan är 27.500, föreningen har en kassa på 5 000. Så ligger det alltså till.

Antagligen är det oundvikligt att personen Vilks blir föremål för ingående granskning. ”Snillen spekulerar” kan man nog benämna Expressen podcast. Enligt recept, det man inte vet kan man tycka fram och belägga sina fantasier med lösryckte citat. De båda spekulanterna fortsätter med att spekulera om rondellhundens provokation och gör ett tappert försök att förstå vad ett processverk är för något.

01mette min
Ett inte oävet bidrag av Mette Hellenes

Det här inlägget postades i Föreläsningar, Konstkritik, konstteori, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

12 svar på 2007: Detektorekonomi, amatörpsykologer och en teckning

  1. Från Graven skriver:

    5000 med eller utan det som kommit härifrån?

  2. Lars Vilks skriver:

    Jag fick intrycket att det var baskassan men jag skall ta reda på hur det ser ut i morgon.

  3. Jor-El skriver:

    Ja, rent ideologiskt är jag för att ”produktionsmedlen” blir tillgängliga för fler.
    Dock, känslomässigt kan jag längta tillbaka till en tid när ljudinspelning var dyrt och komplicerat som inte vem som helst hade tillgång till när jag hör Expressenpodens men- och aningslösa babblande.
    Men man kan ju också stänga av och ägna sig åt något annat, vilket jag ganska omedelbart gjorde…

    Hoppas på god crowdfunding inför måndagen. Och budgivningen verkar ju rulla på bra!

  4. CeDe skriver:

    Tror ändå att Lars är lite lycklig just nu trots exilen.
    Han får göra det han tycker är extra roligt – att få jobba i grupp för ett behjärtansvärt mål, en liten protestaktion!

  5. Ludvig K skriver:

    I acceptansprocessen för LV och konstnärens rätt att få vara konstnär, gör jag nu ett hastigt försök att skissera 4 steg:

    4. Liten eller ingen förståelse för LV. Inte ovanligt att LV kallas rasist/islamofob/yttrandefrihetsfascist. Personer i detta steg kännetecknas av att de oftast inte vet ett jota om LV utöver RH.

    3. Man tycker väl innerst inne att LV ska få verka åtminstone någorlunda fritt men understryker att LV INTE gör bra konst. (Det är i detta steg jag placerar Expressens podcast ”En varg söker sin pod” som du nämner)

    2. Efter att ha läst på lite om exempelvis LV och satt sig in i liknande problem är man nästan fullfjädrat för att LV ska få vara fri. (Här placerar jag mig numera mig själv efter att ha kämpat mig igenom steg 4 och 3 en längre tid). Förståelsen att LV och hans projekt och dess effekter inte har så mycket att göra med ifall RH är något bra verk eller inte.

    1. Hundraprocentig acceptans gentemot LV och liknande projekt. Jag är väl där snart antar jag… En lite tråkig bieffekt som många i detta steg drabbas av är en viss storvulenhet som tar sig uttryck i exempelvis aggressiva ifrågasättanden av andra trosuppfattningar, särskilt icke-västerländska. En viss nöjdhet följer av denna hundraprocentiga acceptans som tenderar att skymma sikten för vissa andra problem.

  6. Från Graven skriver:

    Ludvig K

    !!!!

    Hatten av!

    Och, ja, visst drabbas många/vissa av oss i kategori 1 av de tillkortakommande du beskriver i vår dialog med andra som inte delar vår passion för vår sak.

  7. Heidegger skriver:

    @Ludvig K

    Verkligen intressant med förändringsprocesser. Vad har satt igång processen hos dig och varför?

  8. Heidegger skriver:

    ..En intressant sak med attitydförändringar är (enligt moderna psykologin) att när en större förändring väl inträffat är det svårt att göra reda för vad man tyckte innan förändringen, det man tyckte tidigare blir i någon mening obegripligt för en själv…

  9. Från Graven skriver:

    Heidegger

    För mig var klänningen vit.

    Jag kunde inte förstå hur familjemedlemmar såg den som blå.

    Sedan såg jag den bildprocessad på olika vis för kontrast, och plötsligt slog den om och blev blå för mig (ljust blå – men blå!)

    Nu kan jag inte längre se vitt i den originalbild som jag själv från början såg som vit. Faktum är att jag inte kan förstå hur jag någonsin såg klänningen som vit! Den är ju blå!

  10. Molly skriver:

    Amatörpsykologerna som gjorde försök att studera Lars Vilks inre med hjälp av några udda observationer ur verkligheten var beklämmande. Studier av människans beteende går inte att beskriva eller förklara med hjälp av styrkan i människans reaktion. Att åse en människa bli mördat kan väcka reaktioner allt från våldsam panik, skrik gråt och tårar till en fullkomlig panisk skräck som yttrar sig i total tystnad och bortträngning av minnet. Att påstå att någon saknar empati som tystnar är lika okunnigt som att säga att den som skriker högst har ondast. Vem kan säga vad en människa känner av oro, förtvivlan genom det offentliga beteendet en människa uppvisar? Vem vet hur morden i Köpenhamn påverkat det tilltänkta offret? Hur sover ni själva, ni som står på utsidan och kritiskt analyserar offrens reaktioner?

  11. Rurik skriver:

    Molly

    Lars publicerade en bild här på sidan tagen omedelbart efter attentatet.
    För mig säger den allt jag behöver veta om hur han reagerat på det som hänt.

  12. Inge skriver:

    Hei Expressen,

    Jeg antar at dere betaler de to som snakker i podcasten, at de får lønn? Det er tydelig at de to ikke snakker sant, at de lyver om Lars Vilks.

    Jeg kan også lyve, og på mitt beste kan jeg lyve med stor overbevisning. Jeg er til og med så flink til å lyve at jeg kan lyve uten å vite at jeg lyver.

    Så dette er altså en arbeidssøknad. Vil dere ansette meg, Expressen? Jeg lyver om hva som helst, hvis dere betaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.