1967: Söndagsgott

Bland kommentarerna har det också presenterats konspirationsteorier som bygger på en välkänd antisemitisk idé om att frimurarna och judiska bankirer manipulerar världen och att de har som mål att nå fullkomlig makt. Alla större händelser brukar framföras som led i denna verksamhet. 9/11 och nu senast CH betraktas som manövrer för att avleda uppmärksamheten från den judiska ondskan. Jag ser naturligtvis detta som rent nonsens. Vill man läsa mer om konspirationsteorier kan man göra det på Wikipedia. Enligt konspirationsteorierna är förstås Wikipedia styrt av de mörkaste av makter. En del inslag som otroligt nog har fått gott fäste är sådant som att filosofen Theodor Adorno (juden) skulle ha skrivit Beatles musik och texter. Och att Paul McCartney skulle ha dött i en trafikolycka och ersatts (av de onda krafterna) av en kopia. Bildbevis finns t o m på nätet… Att konspirationsteorierna har brett ut sig beror förmodligen på flera saker. Internet gör det möjligt att sprida dem. Merparten av mänskligheten är inte tränad i källkritik. Den postmoderna relativismen som i sin mest extrema form menar att det inte finns någon teori som är bättre än någon annan har också gett ett bidrag.

Kulturminister Alice Bah Kuhnkes vill minska islamofobin genom att informera svenskarna om Islam. Frågan är om sådan information verkligen tjänar sitt syfte. Jag antar att man då också informerar om hur Islam utövas och vilka konsekvenser den har i sina moderländer. En genomgång av tillståndet i t ex Saudiarabien och Iran skulle nog göra vem som helst mörkrädd. Jag tror den enda möjligheten att komma någonstans är att igen betona behovet av att ordentligt renovera denna religion. Det tycks trots allt ha uppstått ett lite friare debattklimat om Islams ideologiska problem. Se t ex DN och SvD.

Konsthallen ställer ut tiggare (SvT). En pittoresk komposition? Talar man om liknande installationer tänker man förmodligen först på Santiago Sierra som har placerat missbrukare, illegala invandrare med flera på gallerier och konsthallar. Det var för cirka 15 år sedan och skapade en del debatt om etik i konstvärlden. Även i Malmö har det prövats på den tiden Galleri Tapper-Popermajer fanns i staden. Då (2005) visade man hemlösa och bjöd in politikerna som var så illa tvungna att gå dit och säga något om ansvarskännande (SDS). Upplagan 2015 skall alltså visa Den Andre för den bildade medelklassen. ”Den Andre” har sedan den blev populär dykt upp i många skepnader. Man skall inte glömma att Den Andre kan vara tämligen ondskefull som t ex en IS-soldat. Ett sådant exemplar omvandlat till konstinstallation skulle nog ha satt lite fart på konstupplevelserna.

Det här inlägget postades i debatt, Konstkritik. Bokmärk permalänken.

30 svar på 1967: Söndagsgott

 1. Från Graven skriver:

  Lite amerikansk yttrandefrihet för att lätta upp stämningen.

  http://9gag.com/gag/aEGrLDO

  Man låter en sådan man hållas och förklarar för barnen bakgrunden till armbindeln. Så är det problemet löst.

  Alternativet är den svenska modellen; där den här mannen hade åkt raka vägen in i arresten. Där får han sitta med alla som dristat sig till att kritisera islam (t.ex. Hess, böneutropskritikern, osv)

  Välj själva vilken modell som är farligast i längden.

 2. minnesdagen skriver:

  Konspirationsteorier har en lång historia, det var nog inte bara internet, utan händelser som 911 som satt ny fart på dom. Vad som är en konspirationsteori ligger till en del i betraktarens ögon. ’Pöbeln’ nämnde i en kommentar i förra inlägget ’sion vises protokoll’. Att det är ett falsarium kan vara sant. Men, som man ofta hört, att det skulle vara tsarens polis som författat protokollet är väl minst sagt en konspirationsteori. Vem som skrivit det är egalt, protokollet är en konspiration alldeles oavsett.

  Platon skrev, redan för 2500 år sedan en intressant allegori.

  Grottan
  En grupp personer (fångar) sitter fast i en grotta, med ansiktena mot en vägg. Bakom dem brinner en eld. Mellan elden och personerna rör sig skepnader som kastar skuggor på grottväggarna. Dessa skuggor är det enda fångarna i grottan kan se av verkligheten.
  En dag lyckas en av dem komma loss och se de faktiska objekt som producerar skuggorna. Han försöker berätta för sina medfångar i grottan om sin upptäckt, men de tror honom inte och trots hans ansträngningar vägrar de att ta sig loss och se omvärlden.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Allegory_of_the_Cave

  Platons allegori har nog alltid varit aktuell, det har alltid funnits härskare som manipulerar befolkningen. Varför skulle det vara skillnad nu ?

 3. Lars Vilks skriver:

  Det är väl klart att makten alltid manipulerar och att en del judiska bankirer bedriver lobby osv. Strängt taget manipulerar alla människor varandra. Men därifrån till att skapa ett specifikt sällskap av illuminater som styr händelser och som iscensätter CH för att rikta uppmärksamheten åt ”fel” håll är något annat. Sådana teorier kan användas till att förklara allting, får den en motsägelse blir motsägelse ett utslag av manipulationen. Man når inte långt genom att relativisera konspirationsteorier.

 4. Doktorn skriver:

  Gamle vännen Vilks har mullrat från sitt torn på Skåneslätten om konspirationsteorier. Onekligen gör han den akademiska tankevärlden rättvisa därmed. Men vi lever i en demokratisk diktatur. Svaret på frågan vems diktatur återfinnes i betraktelsen – vem får inte kritiseras?

  Oavsett hur nära eller hur långt förbi målet sökare efter dolda fakta eller konspirationer hamnar, innebär det faktum sådant överhuvudtaget förekommer en stor allmänt utbredd osäkerhet inför våra myndigheter.

 5. Pöbeln skriver:

  Konspirationsteorier är alltid behäftade med en ideologisk agenda. T.e.x 911 används hej vilt där det passar. Liberterianer och anarko-kapitalister för att smutskasta och så tvivel i statsapparatens legitimitet, se Murrat Rothbard och Alex Jones(prisonplanet). Antisemiter vill få det till att banker låg bakom och tjänade massor av pengar. Islamister vill få det till att allt var en förevändning för ett ”war on terror”. De enda som verkar gilla den officiella historien är väl al-queida.

 6. Doktorn skriver:

  Jag ser att Herr Lars nämner ett specifikt sällskap, illuminaterna. Detta grundades 1776 i Ingolstadt av Adam Weisshaupt och förbjöds av Bayerska staten 1785. Dess vidare historia är avhandlat i skrift av bl.a. historikern Nesta Webster. Sedan har konspirationsteoretiker fortsatt begrunda föreninges avsikter, vilka akademiskt konsensus bedömt ofarliga.

 7. Doktorn skriver:

  Vi kommunicerar. Alltså har vi en gemensam upplevelsegrund att kommunicera ifrån. Dess enklaste form är ’direkt kommunikation’, utan bifogad förklaring hur det sker. Akademiskt konsensus bygger en hel språkvetenskap emellan oss. Vad kom först, språk eler grund? Och om de är, hur kan de vara åtskilda?

 8. Doktorn skriver:

  Garantin att upplevelser är och beskrives lika, t.ex. att himlen är ’lika blå för alla’, finns endast i ’direkt kommunikation’. Språkavhängig vetenskap trasslar bara till situatonen.

 9. CeDe skriver:

  Doktorn, Doktorn, Doktorn. Det räcker med färgblindhet för att det ska trassla till sig.

 10. Doktorn skriver:

  Språket står alltså mellan oss. Hela vår utbildning och vårt vuxenliv är fokuserat på språkets logiska möjligheter, medan andra fakulteter lämnats vind för våg. Denna utbildning är sällan vår egen. Den kan också vinklas. Därför är ’intellektuella’ betydligt enklare hjärntvättoffer än ’obildade bönder’.

 11. Pöbeln skriver:

  Öppen fråga:
  Hur mycket har responsen på 911 påverkat radikaliseringen i Mellanöstern. Först hanterandet av Afghanistan, sen moraset i Irak. Var det smart att splittra det civila samhället i Saddams Irak. Många påstår ju att ISIS hade varit omöjligt utan Irak kriget. Hade det funnits andra vägar att gå?

 12. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Det är hemskt att säga, men då Islam/kollektivistisk
  vi-kultur har sånt grepp i Mellanöstern så kanske (sekulär) diktatur är att föredra (?). Idealt borde väl lösningen borde vara en massiv informationskampanj.. flygbombning med vetenskapsfilosofiska skrifter samt att väst kan ”utbilda bort” de islamister som finns i här.. Man borde väl kunna införa 18-års åldersgräns för att närvara i Moské (som borde vara mer skadligt än lite alkohol t.ex.), massiv informationsförmedling i skolan (skippa hemkunskapen)..

 13. Heidegger skriver:

  @Pöbeln

  Har ett inlägg 20.29 som väntar på granskning. Naturligtvis var invasionen av Irak ett misstag.

 14. Från Graven skriver:

  Nja

  Nu är det ju inte precis första gången som just detta landområde är föremål för islamistisk expansion.

  Där IS härjar nu – driver iväg kristna yazidier, mördar männen, kidnappar kvinnorna, skär halsen av barn för att de vägrar konvertera till islam (fyra barn förra december) – är ju snudd på rakt i hjärtat av det gamla Ottomanska riket, som expanderade från 1300-talet fram till det Armeniska folkmordet (som började bubbla redan på 1800-talet, men eskalerade från 1915).

  IS modus operandi är mer eller mindre identiskt med med det Armeniska folkmordet.

  Mål och metoder finns ju även stipulerade både i Koranen (från 600-talet som bekant) och Haditherna, och är centrala i islamistisk doktrin.

  Jag menar… varför gå över ån efter vatten?

 15. Heidegger skriver:

  ..man skulle ju också kunna säga som så att bara för det faktum att USA (genom Irak-invasionen) släppte ut anden ur flaskan så är anden inte god för det..

 16. Från Graven skriver:

  Well put, broder Heidegger!

 17. Från Graven skriver:

  Sedan finns det ju också spännande ambitioner dokumenterade för ett nytt kalifat redan innan det andra Gulf-kriget.

  Studerar man islamistiska ambitioner över ett längre perspektiv så börjar de anta rent ”kinesiska” tidsperspektiv.

  Bor Heidegger, du som är både begåvad och påläst, vilket kinesisk statsöverhuvud (1900-tal) fick frågan om vad den franska revolutionen hade inneburit för världen; varpå han svarade: ”Det är för tidigt att säga”?

 18. Pöbeln skriver:

  Som jag har förstått saken är det främst muslimer som faller offer för IS, Kurder åker ju från hela världen för att slåss mot IS.

  Det Ottomanska riket hade etniska och religiösa mångfald och hade inkluderande som politik. Det var iom sönderfallet som de kristna delarna på Balkan frigjorde sig och anslöt sig till det kristna Europa. Det var när Armenien ville göra samma sak som våldsamheterna utbröt. Bla genom tvångskonvertering för att skapa en islamsk stat.

  En tydlig parallell till hur de kristna precis samtidigt tvångskonverterade och mördade judar under Progromerna.

  Det var i slutet av denna våldsamma 1:a världskrigs scen som Kemalisterna och ungturkarna utförde folkmordet på 2 miljoner armenier för att bana väg för staten Turkiet. Ett sekulärt nationalistiskt folkmord således.

  Så har jag lärt mig, peka gärna till referenser om det inte hålls med.

 19. Heidegger skriver:

  @Från Graven -tyvärr ringer inga klockor alls -Mao? @Pöbeln Varför är ”skuldfrägan” av sädant intresse?

 20. Pöbeln skriver:

  @Heidegger
  Det är faktiskt inte jag som tar upp det om och om och om igen. Graven vill tydligen nåt med detta och då tycker jag att det är värt att vara ”on the same page”.

 21. Från Graven skriver:

  Ooooohhh…. Pöbeln – damage limitation, damage limitation, damage limitation!

  Och lite historieförvridning för att åstadkomma det.

  Pöbeln undviker noggrant det faktum att:

  1. Armeniska kyrkan råkar vara den äldsta i världen (3-400-talet)
  2. … och att Armenierna därmed var där FÖRST!

  Långt innan Islam!

  Att göra Armeniernas idéer om vad de ville göra med sitt eget land till skälet varför Ottomanerna expanderade in, tog landet ifrån dem, och sedan slaktade dem, är så magstarkt, historielöst, okunnigt, och ohederligt, att… att…

  …att det måste komma från Pöbeln!

  Den lille neo-marxistiske, islamistiske, nyttiga idioten!

 22. Från Graven skriver:

  Det råder inga tvivel om Pöbelns agenda!

 23. Pöbeln skriver:

  @Graven

  Nu har du druckit igen.

 24. Från Graven skriver:

  Pöbeln

  Tillbaks till wikipedia med dig.

  Du ligger efter!

 25. minnedagen skriver:

  Doktorn:
  ”Utbildning är sällan vår egen. Den kan också vinklas. Därför är ‘intellektuella’ betydligt enklare hjärntvättoffer än ‘obildade bönder’.”

  Ja, ibland är bildning samma sak som uppfostran i rätt tänkande.

  Pöbeln, håller med till viss del men inte helt:
  ”Det var iom sönderfallet som de kristna delarna på Balkan frigjorde sig och anslöt sig till det kristna Europa. Det var när Armenien ville göra samma sak som våldsamheterna utbröt.”
  – de kristna delarna frigjorde sig, men de ville vara självständiga (ortodoxa), inte ansluta sig till Europa, Balkan kallades Europas krutdurk.
  – Armenien var något som tsaristiska Ryssland och Ottomanska riket krigade om.

  Ottomanska riket hade varit i sönderfall och detta orsakade först Krimkriget och sedan 1:a världskriget. England var vid mitten på 1800-talet öppet fientligt mot Ryssland, men behövde senare Ryssland som allierad, tills dom 1915-17 framgångsrikt förhandlade med USA och då istället kunde spela under bordet och hjälpa fram bolsjevikerna. Förvisso var engelsmännen sinsemellan oense, både vid Krimkriget och senare, men den ryssfientliga falangen drog längsta strået.

 26. Doktorn skriver:

  jo minnesdagen – rätt tänkande kan vara pådyvlad moral, eller samvetets stämma – bäst om det kommer inifrån

 27. Pöbeln skriver:

  @Graven
  Men då skulle det återigen vara intressant att få påfyllning i berättelsen av dins kunskaper. Hittills har du bara skissartat målat en 2000-årig berättelse. Men hur var det där i 1800-talets slut fram till 1920-talet. Med ett horribelt världskrig, Progromer, Ottomanska imperiets sönderfall, folkmord och Krimkrig. Går det att som du gör, skylla allt på Islam?

 28. Från Graven skriver:

  Jag skyller inte allt på islam – jag bara ser till att du inte kommer undan med att skylla allt på Väst.

  Sedan får folk avgöra vilka förklaringsmodeller de vill ta i beaktande bäst de vill.

  Som sagt, du har förlorat tolkningsföreträdet på både det ena och det andra.

 29. Från Graven skriver:

  Som sagt, din agenda är tydlig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.