1811: Bojkottismen

Samtidskonstens engagemang i politiska ämnen brukar nästan alltid vara en intern affär inom konstvärlden. En liten trend, som troligen inte ändrar på detta förhållande, är konstbojkotter. Just nu har en sådan verkställts i Sydneybiennalen. Protesterna mot sponsorn Transfields Holdings gav till slut resultat. Styrelseordförande i biennalen, tillika direktör för Transfields Holdings Luca Belgiorno-Nettis har avgått. Saken är något delikat eftersom Belgiorno-Nettis har varit en ledande kraft i biennalen; hans far var en av grundarna. Men sedan 10 konstnärer hade hoppat av bestämde man sig att situationen var ohållbar. Det är dock tveksamt om aktionen får någon betydelse utanför konstvärlden. Sydneybiennalen är ett uppmärksammat, men alltid stillsamt, inslag i konstvärlden. Det är egentligen först med denna händelse som biennalen profilerar sig. Men det lär inte betyda att den inte återkommer. Enligt uppgifter skall Transfields Holdings stå för 6 % av budgeten. Sydneybiennalen har alltid haft god ekonomi.

 

Även Manifesta 10 i St. Petersburg riskerar att ställas in. Det pågår ett upprop där redan tusentals konstnärer har signerat en skrivelse till den välkände och erfarne curatorn Kaspar König. Inställda utställningar är alltså lite trendigt i dagens konstliv.

Det här inlägget postades i Biennaler. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.