1409: Vernissagen avklarad

Så var den vernissagen överstånden och allt gick lugnt till. Det var mycket folk som kom och försäljningen gick också bra. Alla är inte förtjusta i konceptet och Conny Malmqvist prövar att i brist på fakta insinuera samt utnämna mig till simpel entreprenör (Kvällsposten). Han tänker sig att intressenterna för mina målningar endast utgörs av en speciell politisk grupp vilket är helt felaktigt. Sedan blev det också en miss för Malmqvist med följande: ”Stockholm får galleribesökarna en bonus. Vilks har plockat fram de tre censurerade originalteckningar av profeten Muhammed som rondellhund från 2007.”

Originalteckningarna blev inte utställda, det är fortfarande inte möjligt att visa dem. Så visst är utställningen en del av problemen kring yttrandefriheten. Hittills är det bara Rönnquist som har vågat och så alltså Galleri Movitz som har gått med på att – med nämnda begränsning – hyra ut sina lokaler.

Det tycks nu som om de kränkta kommer från konstvärlden. Redan vid förra utställningen blev Malmqvist kränkt genom att han såg mina målade hundar som ”riktiga” hundar och inte rondellhundar. Men det är helt i sin ordning, dusten med konstvärlden var det från början primära målet.

0101besk2

Ersättningsverk för de uteblivna originalteckningarna

eb bes

Det är inte korrekt att säga att ”Vilks har sina rondellhundar liksom Ernst Billgren sina rävar”. Vid samtal med Billgren på vernissagen bedyrade han att rävar är tämligen sällsynta i hans bilder. Han trodde själv att det i hans målningar vanligaste förekommande djuret var rådjuret

Det här inlägget postades i om utställningar m m, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

26 svar på 1409: Vernissagen avklarad

 1. Börje Lindström skriver:

  Trevlig utställning, fina tavlor. Mycket folk så jag fick aldrig chans att fråga hur det gått med träskulpturen i blåsten?

 2. Lars Vilks skriver:

  Rapport från stormskador kommer när jag har fått tillfälle att inspektera. För säkert har det skett en del, det var maximalt illa med styrka och vindriktning.

 3. CeDe skriver:

  För en del flyger sparvarna rätt in i munnen och grodor hoppar ut. Andra får slita hårt för brödfödan.

  Att vår konstnär har slitit för sina målningar kan nog de flesta förstå, månne han kunna få en välförtjänt lång semester.

 4. Rawa skriver:

  En härlig videoklipp om dig, se den! 😀

  http://www.youtube.com/watch?v=gMVRzoVyzTk

 5. Rawa skriver:

  Den är ägnad till dig! 🙂

 6. Kenneth Karlsson skriver:

  Rawa,

  Må Profeten beskydda den gode konstnären Lars Vilks.

 7. Cecilia skriver:

  Underbar!

 8. CeDe skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Profeter har ingen förmåga att beskydda någon!

 9. CeDe skriver:

  Cecilia:
  Underbar!

  Javisst, en religion framförallt tillfredsställande för masochistiska kvinnor och barn som genom profetens välsignelse får tillgång till både misshandel och våldtäkter.

 10. Robert Larsson skriver:

  Sanna profeter beskyddar genom vetskap. Men dårskap beskyddar ingen. Hellre Nostradamus än Muhammed. För där kan man tala om en sann profet, och inte de falska lik Muhammed, som det talas om i bibeln.

  Här om Muhammed och PK-folket i vår tid:

  Matt. 24:11-12.

  2 Tess. 2:3.

  2 Petr. 2:1-2.

  2 Tim. 4:3-4.

 11. Cecilia skriver:

  CeDe,

  Men det var väl fina litterära hänvisningar i videon ändå…?

 12. CeDe skriver:

  Har nu besökt utställningen i Stockholm. En unik upplevelse i jämförelse med den konst som jag kunde skymta i gallerifönstren på min väg till Movitz.
  Vilks är sin egen i vanlig ordning. Ljuvliga målerier, alla kryddade med rondellhunden som en liten irriterande tagg.
  Själv fick jag köpintresse för en av de tre lika tavlor som fick ersätta originalen av rondellhunden, en av dem kan ses på bloggen.
  Tyvärr kom jag försent, alla hade fått en röd prick.
  Funderar nu på att själv göra en parafras på den texten. Den får då matcha mitt grafikblad på en av
  originalteckningarna.
  Originalet Lukas fick jag dock uppleva en kort romans med.

 13. *.morr skriver:

  ”Hittills är det bara Rönnquist som har vågat och så alltså Galleri Movitz” En tämligen modulerad sanning. Alla chanser att visa originalet gavs 2009 i Sundsvall. Av någon bortglömd anledning fanns inte originalet med i bagaget. Men visats inom konstvärlden har den ändå gjorts.

 14. Lars Vilks skriver:

  *.morr,

  Till detta må tilläggas att det inte gick att visa originalen i åberopade galleri i fjor när saken diskuterades. Det var liksom en gång innan projektet sköt iväg till mera svårhanterliga höjder.

 15. JH skriver:

  Hei Lars Vilks. Er erstatningsverket til salgs?

 16. Lars Vilks skriver:

  Jo, de är till salu och redan sålda.

 17. JH skriver:

  Lars Vilks,

  Synd, det var et godt verk.

 18. CeDe skriver:

  Ska försöka kopiera resten också!

 19. Krister skriver:

  Jag funderade på Billgrens bistra pose. Försöker han efterlikna dig Lars såsom du ofta framställs på foton av media som inte gillar ditt projekt?
  Eller är det nått annat han vill uttrycka?

 20. CeDe skriver:

  Det måste ha varit ett väldigt givande samtal med Billgren ehuru det fanns flest rävar eller rådjur i hans målerier.

 21. Cavatus skriver:

  Hej Lars! Tack för underbart sköna konstverk på Movitz. Var där häromdagen och formligen njöt av din konstnärliga skicklighet. Det skulle de se som avfärdar din vovve som ful! Det var sannerligen en högtidsstund att få avnjuta dem. Dessvärre var de flesta sålda. Men jag är glad att jag kunde hedra dig och Henrik med ett besök.

 22. CeDe skriver:

  Lars, jag fick just veta att det ersättningsverket som jag stod i kö för nu finns tillgängligt för mig. Jag avstår dock min rätt och ger den till JH, som ju gärna ville ha detta verk.
  Hoppas du kan ombesörja det.

 23. Cecilia skriver:

  Krister,

  Krister – jag tycker att Lars har en för honom märklig min – kanske skvallerpressens sakta avsomnande kvaliteter, har reinkarnerat?

 24. *.morr skriver:

  ”Det var liksom en gång innan projektet sköt iväg till mera svårhanterliga höjder.”

  Nog var muralen kontroversiell för sin tid. Inte hyr sig säkerhetspolisen ett teaterkvarter för 24timmar x 7 dagars övervakning, när det inte är något på G. Att skriva bort muralen på Granen ur historien och ersätta överdådet med pastischer är väl ändå rätt billigt. Motgångarna från förra året är sorgliga, dock finns det flera faktorer som gjorde att vilda västern motades i grind vid just det tillfället.

 25. Lars Vilks skriver:

  *.morr,

  Jag har inte skrivit bort Rondellhundsmuralen på Granen. En kort översiktsskylt med händelser i RH-historien visas på Movitz och där är naturligtvis Granen med. Dock kvarstår faktum att den händelsen tillhör dramats första del. År 2009 hade uppmärksamheten kring RH lagt sig och min tanke var att utställningen var ett första led i en dokumenterande redovisning av vad som hade hänt. Först några månader senare, 2010, när
  händelseförloppet med Jihad Jane etc. rullade igång fick saken helt andra dimensioner. Då var det inte längre möjligt med några utställningar. För trots allt kunde en utställning på Granen genomföras 2009 men inte 2012.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.