1399: Lättkränkta i väster

Den politiska midvinterns kyla är hård, endast provokationen är vaken. Blott provokationen kan skapa det medierassel som vill till för att någonting måste hända. Det som sker är att ett evenemang går av stapeln, en snabb teater innan luften pyser ut. I ett tidstypiskt anslag utgick Ehsan Fadakar i Aftonbladets rabatter för att där plantera ännu en brännässla. Såsom den rådande trenden föreskriver är Norge ett lovligt byte. Norge, detta, nyligen från de skandinaviska kolonialmakterna befriade, lättkränkta fjordland kan inte så lätt skaka av sig sitt Sverigekomplex. Sakligt sett är Fadakars text ett hopplöst sammelsurium (läs t ex Nima Dervisch tempofyllda avrättning). I sin upphetsning tilldelar Fadakar t o m Norge en kultur, som han visserligen menar är värdelös, men dock en nationell egenart. Men han behöver inte argumentera för det eller för något annat han skriver, hans uppgift är att komma dragande med en MacGuffin (ni vet en sådan där apparat med vilken man dödar leoparder i skotska högländerna). När debattörerna inser detta (om de inser det) är det redan för sent, debattmaskinen går för högtryck på båda sidor om gränsen.

Jan Helin undervisar om nyttan & nödvändigheten av detta. Han summerar att det inte är lönt att skriva ”snirkligt” (vilket torde betyda ”sakligt”). Ehsan fick genom osnirkligt skrivande kanonerna att mullra; uppmärksamheten och indignationen är ett faktum. En fråga är förstås vari vinsten av sådan journalistik ligger. Förmodligen att stärka den inre kretsens identitet enligt den gamla devisen: Alltid retar det någon.

 

Det här inlägget postades i debatt. Bokmärk permalänken.

18 svar på 1399: Lättkränkta i väster

 1. David skriver:

  Fadakar är helt ointressant, men den tendens han representerar kan vara värd att reflektera över. Finns en infallsvinkel här t.ex. http://www.dn.no/forsiden/kommentarer/article2719295.ece

 2. Krister skriver:

  Ja skandal och rädsla är de faktorer man säljer mest massmedia på.

  Apropå tidigare inlägg om tårtning så måste tårtan ha slagit hårt i fejan på Åkesson. Det är nog inte så bra för ett enfrågeparti att börja kompromissa med sin enda fråga.

  Förövrigt så är Leif GW Persson den ende som verkar ha en fungerande moralisk kompass när det gäller tårtning:
  http://www.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/persson-en-av-sex-politiker-utsatts-for-hot/

  ”Samtidigt störs jag kraftigt av den lättsamma inställning som jag möter till att tårta politiker i allmänhet och just Åkesson i synnerhet. Lite grädde i ansiktet? Det är väl inte hela världen. Bara att torka av sig och gå vidare.”

  ”Tårtar man en politiker borde fängelse vara det obligatoriska straffet i kraft av den dubbla förbrytelse som tårtningen innebär genom att den riktar sig både mot den direkt utsatte och det demokratiska politiska systemet.”

 3. CeDe skriver:

  Den välkände iranske demokratiförespråkaren och debattören Nima Dervisch har kungjort att han lämnar socialdemokraterna till förmån för sverigedemokraterna.

 4. Nima Dervish skriver:

  CeDe,

  @CeDe
  Du tänker på Nima Gholam Ali Pour. 🙂 Jag var aldrig partipolitiskt aktiv, vare sig i S, SD eller annanstans.
  Men jag förstår dig, vi heter bägge Nima, har liknande åsikter och inte bara är vi från samma land utan råkar faktiskt vara födda i samma stad!

  Hey, the more the merrier: Här finns han [http://nimatown.blogspot.com/] och här finns jag [http://nordicdervish.wordpress.com/]

 5. CeDe skriver:

  PS jag har förväxlat efternam;

  Den Nima jag åsyftar heter Nima Gholam Ali Pour.

 6. mohammad skriver:

  CeDe,

  Hehe…

 7. mohammad skriver:

  Nima Dervish,

  Dagens Norge-historia – eller – kossan är mjölkad…?

  ”Jag inser med all önskvärd tydlighet att jag slösar energi och tid. Så jag struntar i detta nu och avsäger mig journalisttiteln. Sverige är inte ett land att vara journalist i. (Sedan 2009-10 har jag inte känt att jag har kunnat skriva fritt och som jag velat.)

  Jag avsäger mig också Sverige. Jag kom till Sverige 7 februari 1987 så det var 26-årsjubileum nyligen. Tack för de åren, men det är dags att avluta den epoken.

  Jag vill inte vara landsman med en befolkning vars majoritet (eller tillräckligt stora minoritet) är fega och helt enkelt inte inser sitt eget bästa. Jag vill inte bo i ett land vars politiker, media och organisationer jag allt oftare har börjat känna ofrivillig förakt för. Stannar jag inte i Kurre så blir det USA.”

  /Nima Dervish

 8. CeDe skriver:

  Nima Dervish,

  Hej Nima

  Våra rättelser gick om varandra, jag tror att din fastnade en stund i filtret.

  Tack i alla fall för ditt förtydligande. Att du och Nima 2 är tankebröder går lätt att utläsa i era skrivelser som alltid har gett tröst och hopp.

  Är det något som Sverige behöver så är det tänkare med er kaliber, så snälla, lämna oss inte!

  /Christina

 9. Krister skriver:

  Hej Christina,

  Fint namn!

 10. CeDe skriver:

  Krister,

  Ta rej….

 11. CeDe skriver:

  För att tala klarspråk, Krister:
  Osmakligt med smicker efter allt du har lastat mig för!

 12. Cecilia skriver:

  Krister:
  Hej Christina,

  Fint namn!

  Håller med!

 13. Krister skriver:

  Fast ok lite felstavat. K-ljud ska ju stavas med K.

  Christina betyder ”den kristna” – och du som är militant nyateist!?

 14. Cecilia skriver:

  Lars.
  Du skriver:
  ”Men han behöver inte argumentera för det eller för något annat han skriver, hans uppgift är att komma dragande med en MacGuffin (ni vet en sådan där apparat med vilken man dödar leoparder i skotska högländerna).”

  I’m baffled!
  Du verkar inte riktigt vara dig själv. (blink)
  Du har väl inte blivit utsatt för ett…välvillig take-over?

  Det där med fiender/vänner, är en ständig gåta för mig.

 15. CeDe skriver:

  Krister,

  Och född på Maria bebådelsedag(därför heter jag även Maria). Därefter döpt och konfirmerad, resten är dina fantasier.

 16. CeDe skriver:

  ps död och begraven, på 3:dje dagen uppstånden till evigt liv!

 17. Krister skriver:

  CeDe,

  Bendición Christina Maria D,
  Häll upp lite äpplevin inför den sista striden mot den gamla kolonialmakten Portugallien och så glömmer vi allt annat för en stund.

 18. CeDe skriver:

  Äppelvinet blev efterjäst till 15%:ig champagne.
  Det är upphällt, you are wellcome!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.