1651: Sancta Simplicitas

Episoden Becirov är ett inte oävet inslag i konstprojektet. När man nu i efterhand sammanfattar hans insats är det en del att fundera på. I fjor blev det ett mycket oväsen när jag uttalade att de som företräder det omoderniserade islam inte lämpar sig för det moderna samhället (det klunkas och insinueras än på den saken). Det förefallet som om Becirov har klara kvalifikationer för att falla in i denna kategori. Hans argumentation, som för övrigt är typisk för många muslimer, är att jag missbrukar yttrandefriheten. och att den skall användas utan att kränka någon, visar t ex hur han inte har förstått vad yttrandefrihet är för något. Sedan pressar han vidare med att jag skulle inskränka på muslimernas yttrandefrihet. Hur han får ihop det är mig fortfarande oförståeligt. Därjämte den besynnerliga jämförelsen mellan mig och Hitler. Hitler begränsade yttrandefriheten och det skulle alltså jag också göra. Hitler var ju konstnär precis som jag. Och inte minst förundras jag över hans invitation till moskén. Dit skall jag komma utan poliser. Han kan garantera att det inte händer något. Förutom äggkastning, något som han tydligen menar ingår i sättet att utöva yttrandefriheten och som dess utövare får acceptera.

 

Några kommentarer kring dessa kuriösa idéer har inte förekommit. Tydligen betraktar man Becirov som representant för en av den svenska mångkulturens kulturer. I den kultur han företräder hyser man ovannämnda uppfattningar vilket vi då får respektera. Det finns inte mycket annat att säga än ”o sancta simplicitas”.

 

Ett intressant konstnärligt tillskott är Becirovs gåva, plocke-pin-pinnarna. I detta har jag ett konstnärligt råmaterial, i det avseendet oskuldsfullt överantvardat. Det kan vara intressant för Becirov att se hur något kan förvandlas till konst.

 

 

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

25 svar på 1651: Sancta Simplicitas

 1. CeDe skriver:

  En enfald i mångfalden!

 2. Lennart Jonasson skriver:

  Becirovs förvirrade synpunkter om det mesta, att han inte begriper vad yttrandefrihet är osv. torde göra det synnererligen kämpigt för gammelmedia som i sak begriper att just det som utmanar, hånar, ironiserar olika maktgrupperingar stora som små, del av etablisemang som ickeetablisemang etc är grundfuntamenta i yttrandefriheten.

  Skämmigt i kvadrat mao. för den tongivande tendensen inom gammelmedia som skämmer ut sig än mer genom att inte ens i vänlig ton våga redgöra för Becirovs förvillelser.
  Skammen har gått på torra land länge nu och rimligtvis närmar vi oss en vändpunkt.

 3. anubis skriver:

  Vilks kan väl bygga en rondellhund av plockepinnet?

 4. Emmy skriver:

  Becirov, en Koan som trotsar allt förnuft, i likhet med den isländska turist som riskerar flera års fängelse får att ha burit med sig en bit turkisk marmor i resväskan.

 5. Rolle skriver:

  ”Han kan garantera att det inte händer något.” Jag undrar om det inte är en ganska stor självrisk som Vilks måste stå för om garantin måste utnyttjas. Och vad menas med ”Garanti”?

 6. Solis skriver:

  …och ge den sen till Becirov Lars. Du stal mina ord anubis. 🙂

 7. Jo, jag är också skakat – SR, har dom journalister eller är det getter som kör sånna tillställningar? Jag tycker att hela det där samtalet borde medföra en revolution! Var i övrigt i dag och titta på kasernen i Malmö – det är ganska kul, att adressen är Kyrkovägen!

  Det bisarre tar liksom aldrig slut!

 8. CeDe skriver:

  Att en galning är galen är ju förståeligt. Men att de så kallade förståndiga försvarar galenskapen med sin tystnad, det är inte lika lättsmällt.

 9. Krister skriver:

  Plockepinnet kan bli ett ovärderligt råmaterial i konstprojektet.
  Kan du ha nått färdigt inför utställningen på Rönnquist & Rönnquist?
  Det kan bli en publikdragare.

 10. Krister skriver:

  En miniatyr-Nimis-minaret kanske.

 11. Krister skriver:

  ….där böner, religionskritik och uttryck av alla dess slag är tillåtna att ropas ut.

 12. CeDe skriver:

  Högmod går före fall, herr muslimen.

  Lars Vilks är vår tids störste konstnär!

 13. Solis skriver:

  De som försvarar galenskapen med tystnad, gör så för att även dom är smittade av dess gift, och förvridna i sina hjärnor därav till paranoia och neurotiskt svettig tunghäfta. D v s, islamafobi och frihetsskräck.

 14. CeDe skriver:

  Om Lars tillåter…

  Becirov, du och din ideologi/religion har fel på många punkter. Jag dristar mig att nämna några;

  – Ni efterlever inte religionsfriheten, som innebär friheten att välja eller avstå religion.

  – Ni förstår inte att yttrandefrihet innebär rättan att få yttra sig.

  – Ni inser inte det absurda i att låta en ideologi,
  baserad på förhållande som gällde för 1.400 år sedan, styra era liv idag.

  Det finns dock alltid en möjlighet att ändra sig!

 15. Edward skriver:

  Ett plockepinn i olika färger är väl ett utmärkt material att göra en ”tändstickstavla” med en rondellhund?

 16. Cecilia skriver:

  CeDe,

  Lite fjantigt- Lars tillåter allt.
  Gör du?

 17. Bill Gren skriver:

  Cecilia: Lite fjantigt

  Fjantigt indeed. Och ännu fånigare var det när CeDe nyligen predikade återhållsamhet i kommenterandet för Solis. – Skit inte så mycket, sa den ena kanadagåsen till den andra.

 18. CeDe skriver:

  Bill Gren, mm. Du presenterar dig med ideliga nya identiteter men alltid med samma skåpmat.

 19. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Bill Gren, mm. Du presenterar dig med ideliga nya identiteter men alltid med samma skåpmat.

  Lite sten i glashus kanske? (många blinkisar)
  Själv LÄNGTAR jag till den dag, som kommentarfältet går ur skåpmatstillvaron.

 20. CeDe skriver:

  Cecilia:

  CeDe:
  Bill Gren, mm. Du presenterar dig med ideliga nya identiteter men alltid med samma skåpmat.

  Lite sten i glashus kanske? (många blinkisar)
  Själv

  Jag har bara haft en signatur, så vad är det du insinuerar?

 21. Solis skriver:

  Ja, du är bra du CeDe. Och du har ju dessutom oftast rätt. 🙂

  De som snackar skit om andra för skitens egen skull, som de väger, betraktar och beundrar är fyllda av hat och skit, och genomruttna i tanken, utan minsta friskhet som blåser unkhet bort.

  Du har alldeles rätt Edward. Och du har rätt som vanlgt om den sjuka läran.

  Dessutom, en sak som muslimen inte reflekterar över.
  Utan vår yttrandefrihet hade såna som han inte haft en chans i vårt samhälle. Då hade de blivit inspärrade, bara de hade andats alla´h. Det tänker de dårarna inte på, att de har haft den fördelen av yttrandefriheten för sin blotta existens i vårt land som grupp. Och vi använder sig bara av den precis som dom. Och säger vad vi tycker precis som dom gör, fast om andra saker, och på ett annat sätt. Så att vara emot den, är att vara emot sitt eget existensberättigande. Och vilket kom först, hönan eller ägget. För i så fall, kan vi hävda vår förtursrätt, och förbjuda islam här och nu i vårt land. För utan VÅR yttrandefrihet, har inte muslimerna någon heller.

 22. CeDe skriver:

  Du är rätt bra du också Solis. Bra på att genomskåda och drämma till. Det kan behövas ibland. Cecilia längtar efter förändring i kommentarsfältet. Vad hon själv tänker bidraga med har dock inte framkommit.

 23. Solis skriver:

  Hur menar hon då?

 24. Solis skriver:

  Jaha, du menade det hon nyss sa. Kan nog hålla med där.

  Om folk kunde vidga sinnet lite grand, speciellt på en blogg som denna, och komma med inspiration och infall, istället för att ge sig på varann, vi som är här, och har samlats här för en trevlig, intresant, givande och debatterande stund. Hur mycket bättre skulle det då inte vara och bli. 🙂 Det vore nåt det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.