1641: Alla dessa bekymmer

Idag skrev Elisabet Höglund en betraktelse i Aftonbladet. Trots allt är hon en erfaren journalist men detta utbrott torde platsa i Kellgrens Dumboms leverne.

 

Malmöutställningen ger upphov till företeelser som för den sansade borde framstå som bisarra. För några målningars skull, där en förmodad profet kan skymta, blir det nödvändigt att Dialogforum sammankallas till krismöte (SDS). Björn Lagerbäck kan inte avhålla sig en eftersläng där affekten slår genom: ”Låt honom vara ensam med sina teckningar.” Jag medverkade per telefon i P1 tidigare idag. I studion fanns Ilmar Reepalu och Henrik Rönnquist. Liksom Höglund bryr sig inte Reepalu att ta reda på något innan tyckandet sätter igång. Detta var strax innan det var dags för Malmöledaren att bege sig till Dialogforums möte. På detta möte bestämde man sig för att inte bli provocerad. Man kommer dock inte ifrån att mötesdeltagarna redan var provocerade och naturligtvis avvisande till en utställning som ligger ett gott stycke fram i tiden. Vad som kommer att visas är ännu inte bestämt men det blir väl lite målningar och kanske några teckningar.

 

I vart fall tillkom den lilla sensationen att vd för Islamic center Bejzat Becirov sade sig vilja bjuda mig till moskén för att jag skulle kunna förklara mina RH-teckningar. Dock var det inte bara det, i TV4 kom han med vissa tillägg: ”Vi kan alla göra fel” och dylikt. Kanske är det så att man önskar att med vänlig inbjudan bringa det förhatliga objektet till den knäböjande ursäkten. Något sådant är givetvis otänkbart eftersom jag inte kan se att jag har begått något fel som behöver ursäktas. Att ifrågasätta en auktoritet kan vara kränkande för dess anhängare men i de fall det rör sig om offentlighet och politik får man i ett demokratiskt samhälle tåla sådant. Men jag välkomnar ändå Becirovs förslag och kommer tveklöst att tacka ja till detta. Det kan leda till att saken, åtminstone i någon mån, kan börja avdramatiseras.

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

39 svar på 1641: Alla dessa bekymmer

 1. Kabbe skriver:

  Jag är fortfarande helt förbluffad över den intellektuella vurpan som journalister och politiker har slagit i den här frågan.

  Ecce homo i kyrkan och riksdagen, detaljerade fotografier , inga problem.

  Rondellhund som föreställer Muhammed(hur nån nu vet hur han ser ut eftersom att man inte får avbilda honom), blyertsskiss, kaos.

  Det är frustrerande. Jag beundrar ditt tålamod och ditt lugna bemötande i den här frågan.

 2. Lisen skriver:

  Modigt. Och mycket intressant – kommer det att dokumenteras? – Dum fråga av mig; naturligtvis. När ska man hålla utkik i stasitelevisionen?

 3. Kalle skriver:

  Jag står på din sida Vilks. 🙂 Vi är många på din sida!

 4. Fröken Sverige skriver:

  Bra att du står upp för din konst – och din rätt att göra den – i alla lägen.

  Du blir inte ensam på utställningen, heller för den delen. Skulle snarast tro att det blir fullt hela tiden.

  Svårt att säga vem som är mest smaklös av antisemiterna och diverse dhimmis i Malmös Dialogforum dock…inte lätt att välja en vinnare så att säga. 😀

  Kram

  /FS

 5. Pingback: Vilks takker ja til invitation fra moské « Snaphanen

 6. CeDe skriver:

  Så var det då konstaterat. Muslimer är mänskliga robotar, styrda från en manövercentral, utan möjlighet till egna känslouttryck eller handlanden.
  Det kanske förklarar våldsbenägenheter och empatibrister i familjerelationerna bla.

  Islamic Center bjuder in Vilks till dialog ang. det förhatliga RH-projektet. Man lovar en lugn och våldsfri tillställning.(att bara nämna ”utan våld”, säger väl lite grand om islam.) Avsikten är att få Vilks att be om ursäkt och ångra sitt ”tilltag”.
  I förlängningen förstås att han bör inhiberar sin utställning.

  Vilket högmod att komma till ett främmande land och tro sig ha rätten att sätta agendan för dess medborgare. Att en laglydig svensk ska komma till deras skattefinansierade moské och be om ursäkt för sina legala konstuttryck och att för deras skull avstå en konstutställning. Beklämmande är också alla dessa dhimmis och medlöpare.

  Visst Vilks, tala gärna med denna herr Bejzat, men ge honom inte det övertaget att låta samtalet ske i hans lejonkula utan förlägg mötet på en neutral plats.

 7. Solis skriver:

  Att nappa på invitationen från moskén, är inte det att verkligen ge sig in i ormboet. Var försiktig Lars.

 8. Solis skriver:

  Stormuftin Reepalu, är mest smaklös av alla. Därefter kommer afrikanen Reinfeldt. Sen dårpippin Annie Löf, och hennes ”Guds-barn”centerparti-sekt.

 9. Rofrav skriver:

  En mycket bra idé att acceptera inbjudan till moskén. Kommunikation bör kunna leda till att RH avdramtiseras.

  För övrigt tycker jag att en samutställning med Ecce Homo och Rondelhunden skulle vara mycket intressant. Bägge töjer på ramarna för hur man får hantera religion.

 10. CeDe skriver:

  Nu kan det alltid finnas någon ensam galning vid moskén som gärna offrar sitt liv för ”den goda sakens skull”.

 11. Thomas Hallgren skriver:

  Jag hoppas att Bejzat Becirov får klart för sig att det är han och hans trosfränder som skapat och fortsätter att elda på dramat. Man måste få skämta om trosuppfattningar. Att reagera så barnsligt som ett stort antal muslimer gör på dessa karikatyrer tyder på identitetskris.

 12. mohammad skriver:

  Jag instämmer med Solis (ja alltså enbart i denna fråga.)

  Det räcker inte med att vara försiktig här Lars, även med Polisbeskydd.

  Har Becirov något att säga dig så välj plats själv…

 13. Matte Svensson skriver:

  Bra att du står på dig.
  Låt inte religionen censurera konsten.

 14. ovanunder skriver:

  Helvete vad jag respekterar dig Lars !
  Jag hoppas att många människor i framtidens Sverige inser vad du gör för det fria ordet.
  Kram ..

 15. Leo Kramár skriver:

  Bästa Elisabet,

  jag har uppskattat dig som politisk kommentator, men ditt inlägg om Vilks är ingen intellektuell höjdare. Du ansluter dig till kören av politiskt korrekta, enfaldiga och vulgära belackare, sätter Vilks konst inom citationstecken och skriver att han visar en ”osläcklig törst efter uppmärksamhet”, att han är en provokatör m. m. som missbrukar yttrandefriheten för att uttrycka sitt Muhammed-hat och förolämpa muslimer.

  Om du lyssnar till Vilks själv upptäcker du att han inte drivs av något hat utan av ett ärligt behov av att motarbeta islam – som han uppfattar som ett hot – och att få muslimer att inse att vi i vårt sekulära samhälle har rätt att ifrågasätta, kritisera, håna och förlöjliga alla symboler och auktoriteter, såväl världsliga som religiösa. Elisabeth Ohlson Wallin gör på exakt samma sätt men jag har inte sett att du skulle ha kritiserat henne för att hon sårat de kristnas känslor. Islam och muslimer kan inte vara något undantag och de som ”utövar islam i dag” – och här – måste vänja sig vid och acceptera att man har rätt att förlöjliga deras heliga symboler precis som man har rätt – med Voltaire som ledstjärna – att häckla och utmana all annan religiös vidskepelse.

  Och det är helt klart att när det gäller att kritisera makten är Vilks kritik av islam vida viktigare än EOW:s provokationer av de kristna eller hennes personligt sårande kritik av det maktlösa kungahuset. Att Vilks kritik är viktigare – och modigare – visas bäst av de våldsamma reaktioner och hot han utsätts för. Jag har svårt att tro att någon skulle vara så hungrig efter publicitet att man frivilligt skulle utsätta sig för mordhot, mordbrand, våld mot sin person och behöva leva med polisskydd.

  Vilks är en man med fast övertygelse och personligt mod som hedrar honom.

 16. Solis skriver:

  Rofrav. Varför inte Palme-karikatyrer också. Det vore ju helt perfekt. Det finns nog mycket av sånt liggandes, hos utmärkta kreatörer.

 17. Leo Kramár skriver:

  Ovanstående är en kopia av mitt mejl till Elisabet Höglund i dag.

 18. CeDe skriver:

  Stäm möte med Becirov i ditt Nimis, Lars. Det kan vidga vyerna och lite motion skadar inte heller.

 19. CeDe skriver:

  Kan du sen också få fart på böneutropen igen tills dess så blir det ju en riktig fullträff.

 20. Solis skriver:

  Ha ha ha. Kul.

 21. Ateisten skriver:

  CeDe,

  CeDe, jag förstår att du ömmar för Lars´ väl och ve, men en del av projektet är väl ändå att LV VILL möta sina vedersakare, helst på deras hemmaplan. SÅPO kommer uppenbarligen att göra sitt yttersta för en lugn tillställning. Och det mediala genomslaget bör väl bli magnifikt.

 22. Caesar Apostata skriver:

  Jag skall nog åka till Malmö för att se utställningen – bara för att visa mitt stöd.

  Keep up the good work!

 23. ryggrad skriver:

  Kabbe:
  Jag är fortfarande helt förbluffad över den intellektuella vurpan som journalister och politiker har slagit i den här frågan.

  Ecce homo i kyrkan och riksdagen, detaljerade fotografier , inga problem.

  Rondellhund som föreställer Muhammed(hur nån nu vet hur han ser ut eftersom att man inte får avbilda honom), blyertsskiss, kaos.

  Det är frustrerande. Jag beundrar ditt tålamod och ditt lugna bemötande i den här frågan.

  Det är obegripligt. Är detta i själva verket en strid initierad av två kollektiv mot individen? Kollektiven utgörs i så fall av kränkta muslimer samt reglerande journalister (en utbildning, en kår, en tanke i taget). Höglund går nu från hårmobbad till en i gemenskapen.

 24. Anonym skriver:

  Vi är många på din sida 🙂

  Ang. Ecce Homo i kyrkan m.m. – aldrig är vänstern konsekvent (detta är bara ett i raden av deras hycklande) – hur besvarar kommunisterna detta motargument egentligen? Det vill säga hur dom inte kan leva upp till sina egna principer.

 25. Anonym skriver:

  Kanske borde du ta med dig en liten fredsgåva till moskén, Vilks?

 26. CeDe skriver:

  Anar att du har en liten vovve i åtanke, Anonym.

 27. General Reikhaan skriver:

  DU HAR INGET ATT BE OM URSÄKT FÖR!!!! Har hört folk skämta med kristna, judar, buddister mm, då har det aldrig blivit nåt bråk eller så, utan folk har bara liksom skakat lite på huvudet och inte brytt sig. Men ska jag börja berätta om alla exempel när man skämtat om sekten, ursäkta religionen islam, ja då jävlar så skulle jag vara klar 2017.

 28. anubis skriver:

  Redan långt innan Vilks gjorde rondellhunden var det många som ogillade honom, dels för att han stack hål på konstbubblan så att idén om konsten som något magiskt sprack och dels för att han provocerade med sin konst. Argumenten då liksom nu var: Han vill bara ha uppmärksamhet, han kan inte teckna/måla alltså är han ingen konstnär (trots att de flesta vet att många konstnärer jobbar på andra sätt än att teckna/måla)
  Så vad Vilks än gör blir många arga. Jag har väldigt svårt att tro på att folk tycker så synd om muslimerna att de är beredda att offra yttrandefriheten eller som en del säger: man ska inte missbruka yttrandefriheten, vad det nu ska betyda? Jag tror snarare att folk är rädda för våldet och terrorn men istället för att säga det gör de Vilks till syndabock.

 29. Magnus S skriver:

  Du är otroligt modig Vilks. Du har min fulla beundran.

 30. Argusögat skriver:

  Hej, Lars!
  Står på din sida gällande din rätt att publicera din syn på islam med rondellhundar och dylikt – men nu får du sansa dig, tror jag…

  Åk för fasiken INTE till Malmö och absolut INTE till Islamis Centre! Det räcker att en galning smiter igenom den, iofs, rigorösa bevakning som kommer att vara där/behövas…

  Tror inte de bombar inne i sin egna helgedom men om någon galning anser att medlen helgar målen, så är du körd. Räcker med en självmordsbombare eller en luspudel med en handgranat. Tror inte det är praktiskt möjligt att förhindra en attack mot dig om någon skulle välja den vägen, tyvärr…

  Moskén är stor och antalet besökare kommer vara rekordstort och bland dessa kommer det självklart vara ett rekordstort antal extremister som ser sin chans här – du förtår att detta är de radikalas STORA chans till att tysta en av deras största meningsmotståndare?

  Det är självklart att någon patetisk idiot kommer försöka ta dig av daga, låt dem inte få möjligheten, Lars – detta är allvar! Vet att du lever med detta varje timme, dag och året om, men är det inte dumt att självmant lägga huvudet på stupstocken?

  Ovan är ett seriöst försök att få dig att ändra dig, din röst och dina alster är väldigt viktiga i kampen mot de krafter som vill göra inskränkningar i individens uttrycksfrihet. Det finns andra fora att föra fram dina budskap – att leverera dig själv på guldfat till lejonets kula är på gränsen till galenskap…

  Samtidigt vet jag inte om jag skall hylla, buga och bocka eller sabla ned, ursäkta ordvalet, på denna idé – du är ju otroligt modig och detta skall premieras. Vet bara inte om detta är rätta vägen…

  Hur som helst – STORT LYCKA TILL!

  Låt inte mobben tysta dig (känns lite som om även jag är en del av denna nu iom. ovanstående vädjan, men den är av välvilja, inte för att tysta dig… Även om det kanske tyvärr blir resultatet)!

  Mvh,

  Argusögat

 31. Solis skriver:

  Våldet får ALDRIG NÅGONSIN styra över yttrandefriheten.

 32. Lisen skriver:

  anubis,

  Exakt! Väl talat.
  Vilks sätter upp en spegel mot sina belackare, från ateistisk vänster till religiösa (?) muslimer och deras angrepp slår bokstavligen tillbaka mot avsändaren, säger mer om dem själva – Se det första strålande bidraget ”Uppbrottet”! RH är spegel /lackmuspapper på tillståndet för fr.a. yttrandefriheten, medlöperi, tankeslöhet, rädsla…

 33. Sniff skriver:

  Höglunds ”artikel” måste ha tutats ihop en kvart efter manusstoppet. Åtminstone hoppas jag det, annars är det riktigt illa ställt med gamla Bettan.

 34. CeDe skriver:

  Argusögat: Låt inte mobben tysta dig (känns lite som om även jag är en del av denna nu iom. ovanstående vädjan, men den är av välvilja, inte för att tysta dig… Även om det kanske tyvärr blir resultatet)!

  Det ser onekligen knepigt ut men jag tror att Lars förlitar sig på SÄPO:s förmåga att läsa av situationen.

 35. LP skriver:

  Jag trodde nog att Höglund var smartare än så! Jag är förvånad och besviken. Hade det varit Lena Sundström, Helle Klein eller någon liknande typ så hade jag knappast reagerat, men Höglund? Jag har befunnit mig i dimmorna angående henne.

 36. Grimjarn skriver:

  Av dessa vetenskapliga rön kan vi måhända dra slutsatsen att det endast är de som vill bli kränkta som låter sig kränkas, ett faktum som Vilks förmodligen redan konstaterat. Man upphör inte förvånas över den iver med vilken muslimer påstår sig vara kränkta av kulturella skapelser, oaktat denna stundom är avsedd för provokation.

  Lars är en av de som värnar yttrandefriheten. Desto fler dylika initiativ han tar, desto tidigare kan protesterna tystna och en äkta yttrandefrihet och demokrati uppnås.

 37. Pingback: Islamic Centers VD och Lars Vilks ska träffas i moskén « Avpixlat

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.