1605: Efter raseriets år

Den i vida kretsar populära Åsa Linderborg har utnämnt 2012 till ”rasismens år”. Det ligger något i det även om det skulle kunna vara påkallat att med ansträngd fyndighet framkasta alternativet”raseriets år”. Linderborg har stått i spetsen för ett smärre krig mot näthatet. Jag har tidigare uttalat mitt tvivel över Linderborgs taktik och det finns ingen anledning att revidera den. Hon är helt enkelt ineffektiv i sina stora svep där praktiskt taget alla oliktänkande buntas ihop för att sedan sopas ner med den linderborgska pennkvasten. Att denna kvast fick så lite gjort skulle jag påstå var ett onödigt misslyckande. Hade jag haft Linderborgs jobb och samma uppgift skulle jag (mot rundlig betalning) kunnat lova effektivare arsenaler. Jag ser nu inte saken ideologiskt utan strängt taktiskt och formmässigt. Vill man komma åt dem man definierar som sina fiender skall man inte försöka med en bred kavalleriattack utan istället operera med alldeles lämpliga insinuationer baserat på fiendens svaga punkter. Linderborg bryr sig inte om sådana småsaker utan låter sina känslor styra och så blir det en föreställning där hela havet stormar i hennes vattenglas.

 

Nåja, Aftonbladet skall inte beskyllas för att vara fullständigt ensidig. Även Elisabeth Höglund har artikulerat ett utfall mot näthatet. Hon drabbades själv av detta när hon skrev att hon inte tyckte att Disneys klipp i julefröjden var tillräckligt motiverade. Hon önskar en förändring av lagstiftningen.

 

Just idag görs en ny testkörning med gamle Muhammed. Charlie Hebdo fick inte några våldsamma reaktioner förra gången det begav sig (i september). Den gången var protesterna utmattade efter den beryktade Muhammedfilmen som låg något före i tid. Nu är frågan om det finns kraft och ork i de islamistiska lägren att sätta igång med nya äventyr. Skribenten i Independent tycker att Charlie Hebdo skulle ha avstått från att visa profeten i löjliga situationer. Tveksamt om en sådan nyansering spelar någon som helst roll. Vi får snart veta hur aktiekursen på kränkningsmarknaden står.

 

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

22 svar på 1605: Efter raseriets år

 1. Johan den 1:e skriver:

  ”Varning för ras”, brukar det stå vid vissa ställen i tider som dessa. Vad det nu kan betyda. 🙂

  Kan man förlöjliga kungen och Silvia, i nidteckningen med pizzan. Och Jimmy Åkesson avbildad som kackerlacka. Så kan man förlöjliga och skymfa en icke levande bagatell, som Muhammed också. Dessutom en galen despot tillika.

  Det är det som är yttrande -och tryckfrihet. Att ingen ungår kritik eller satir som förtjänar det.

 2. Johan den 1:e skriver:

  Raseriet förresten, är det inte ett smeknamn på imigrationsverket. he he 🙂 Nej, förlåt. Fast ändå 🙂

 3. CeDe skriver:

  Liten Åsa har oförlösta frustrationer i sitt privata liv. Då hon tydligen inte kan skilja på privat och annat spills hatet över i det offentliga. Sånt är egentligen inget att bry sig om. Det är bara ett sätt för henne att presentera sig som en person utan integritet.

 4. Sniff skriver:

  För mig var 2012-års läxa att hot mot Åsa Linderborg skall tas på största allvar medan hot mot andra tex Lars Vilks är oförargliga bagateller.

 5. CeDe skriver:

  Lars Vilks! Funderar du kanske på att bli krönikör på Dispatch International?

 6. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Liten Åsa har oförlösta frustrationer i sitt privata liv. Då hon tydligen inte kan skilja på privat och annat spills hatet över i det offentliga. Sånt är egentligen inget att bry sig om. Det är bara ett sätt för henne att presentera sig som en person utan integritet.

  Vassare sten i glashus har jag sällan sett. (glad)

 7. Bertil skriver:

  Jag är RH-positiv. Denna information är kanske inte kursdrivande men inte desto mindre viktig. Vi småhandlare på marknaden, om vi agerar i antal, har en inverkan. Fundamentalt är, när det gäller religion, att det är svårpåverkat på lång sikt men att fläska på är inte fel (som Independent anser). Då får man till en volatilitet. Religion är bland annat känslor, och sådana, om de utsätts för kraftig stimuli, har en tendens att trubbas av. De är också påverkbara genom upplysning.
  Det negativa, volatilitet ger också baisse, kommer så småningom och kan bli kännbart. Men alternativet, koncensus, stillestånd, i en känslobransch är sämre. Det är att sopa under mattan, vika sig, undertrycka. Och sådant är ohälsosamt, både för kollektivet och individen.
  Låt oss därför alla, konstnärligt eller icke, fortsätta urholka stenen.

 8. CeDe skriver:

  Jag är också RH-positiv om än med RH-negativ blodgrupp, men den gör ingen skillnad. Skillnad gör dock om du har en social status att värna och inte vill förlora den genom att vara PK-negativ. Då väljer man att som Ulf Nilsson gör en pudel efter sin första krönika i DI.

 9. Harry skriver:

  Cecilia,Jo, kära CeDe, jag tror att just det Åsa skriver överhuvudtaget är något att bry sig om, ty hon sitter där hon sitter och därmed kan sprida sitt pappershat med redaktörens gillande,hon ingår i en stor skara av personer som medvetet tagit en plats i media för att just få möjlighet att uttrycka sina något, tillsynes, ganska frånvarande åsikter. Hon är i sin fulla rätt att göra så, men hon klarar inte av att vissa ”tycker olika”, därav är hon just Liten Åsa (ha,ha) men bör konfronteras änmer med sanning och fakta, -Det tror jag i längden blir hennes och hennes gelikars ”undergång”.

 10. CeDe skriver:

  Harry – förhoppningsvis. Samtidigt måste vi ju hålla liv i bloggen. Kanske är jag lite som Vilks är för Krapperups stiftelsen – någon som är svår att bli av med.

 11. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Harry – förhoppningsvis. Samtidigt måste vi ju hålla liv i bloggen. Kanske är jag lite som Vilks är för Krapperups stiftelsen – någon som är svår att bli av med.

  Akta så att du inte stöter huvudet i dörrkarmen. (glad)

 12. Bill Grenrot skriver:

  Cecilia: Akta så att du inte stöter huvudet i dörrkarmen. (glad)

  Don’t worry, Cecilia. CeDe har fullt sjå med att kravla sig över tröskeln.

 13. Johan den 1:e skriver:

  Trösklarna är betydligt lägre nu, och höjdbegränsningarna likaså.

  CeDe är som soluppgången varje morgon. 🙂

 14. CeDe skriver:

  Tack Johan il primo!

  Det förtjänar ett aktietips:

  D.Carnegie & Co har hämtat sig efter turbulensen med
  Riksgälden och startar upp ett nytt bryggeri. Aktien slutade i går på 25 öre, utan verksamhet, men kommer nu att rusa. Tala med din bank, men berätta inte för någon.

 15. Janne Björkam skriver:

  Stå på dig Lars! Du har självfallet inte gjort något fel. Ditt konstnärliga arbete ska få ha samma självklara plats i vår demokrati som alla andra. För många är du en svensk Salman Rushdie. Då citerade skådespelaren Thomas Bolme hans bok efter islamisternas dödsdom. Nu får Linderborg fritt spelrum för sitt hat mot dig. Så fruktansvärt sjukt vårt land blivit. Du har folkets stöd!

 16. Arne T skriver:

  Svar till kommentaren av Janne Björkam. Nej nej ! Du har inte mitt stöd ! Det s.k. konstverket på Nemesis är tillverkat i ett Naturskyddsområde där strandskydd gäller. Självfallet är det helt fel !! Det kallar jag fruktansvärt sjukt !!

 17. Lars Vilks skriver:

  Arne T. Tillåt mig att korrigera vissa felaktigheter i ditt inlägg. Din ordkonstruktion ”Konstverket på Nemesis” skall antagligen vara ”konstverket Nimis på Kullaberg.” Det är alldeles riktigt att det i lagens mening är felaktigt. Konstnären har blivit dömd till böter (1986) och sålunda sonat sitt brott.

 18. Arne T skriver:

  Varför tar du inte bort det då ?

 19. Pingback: Nu granskar vi skiten III « mediakrig

 20. Johan den 1:a skriver:

  Det är ju ett av de viktigaste och största konstverken i vårt land.

  Bra mycket bättre då att riva och ta bort alla unkna moskéer istället.

  Klanka inte på hedervärda Lars.

  Lite civil olydnad är bara sunt i dagens PK-totalitära samhälle.

 21. Lars Vilks skriver:

  Arne T. Nimis såldes 1984. Den nuvarande ägaren Christo förfogar över verket och din fråga bör ställas till honom. Jag har endast tillsyningsuppdrag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.