1600: De linderborgska hoten och andra

Åtskilligt rabalder har det varit kring Åsa Linderborg och alla hennes hot. Hot är något som jag känner väl till. Inte så mycket att bråka om så länge det inte rör sig om verkställighet – tycker jag. Den som provocerar och kränker får räkna med en del utbrott från vissa delar av publiken. Hot kan delas in i tre kategorier. Verbala, psykiska hot vars funktion är att göra det så otrevligt som möjligt för objektet och därigenom skapa en egen tillfredsställelse. Den andra är hot som sprids med tanken att få någon annan att agera. Sådana kräver spridning och tar i regel sin tid om det alls fungerar. Det tredje är de verkliga hoten, de som inte annonserar. Den som verkligen tänker begå en illgärning bör ju inte inleda med att tala om att det skall ske. Men jag förstår att det kan vara illa nog för Linderborg att få dessa meddelande, ofta med grovt sexuellt innehåll. Jag har en mycket stor samling av sådant material som i talrika mängder har inkommit under åren. Innehållet går oftast ut på att det skall knullas, antingen att jag är objektet eller min mor. Eller min döda mor. Gärna kompletterat med lite mord och död. Framställningsformen är påtagligt ensidig. Någon större medieuppmärksamhet har dessa hot inte väckt. Istället har tonläget handlat om att jag inte borde ha missbrukat yttrandefriheten. I betydande utsträckning visar man förståelse för de förfördelade. Den tonen har också gått igen i de hot av tredje graden som jag har drabbats av. Linderborgs medieresa är enklare, hon behöver inte tänka på några nyanser även om man nog måste säga att alla som är invandrarkritiska inte utgör en enda grupp på lägsta tänkbara nivå.

 

Linderborg skall naturligtvis få lägga ut sina texter precis som hon behagar utan att någon skall ta till psykiskt eller fysiskt våld. Men det är ofrånkomligt att hon retar upp folk och att det närmast är otänkbart att hon inte drabbas av motbjudande repressalier. Hennes styrka är att flera gånger i veckan prestera provokationer och kränkningar som just i det avseendet erbjuder stort läsvärde. Hon är på så sätt auktoriserad storkränkare. Jämför med mig som endast har – och då genom en rad tillfälligheter – åstadkommit en enda kränkning för fem är sedan. Hon vill förändra världen efter sin ideologiska utopi men hon är inte någon taktiker utan kastar sig kompromisslöst över det som irriterar henne. Hennes framställningar kännetecknas inte av några analyserande resonemang. Hon hämtar en fras här och en där och drar snabbt den slutsats hon har bestämt sig för. Så är provokationen klar.

 

Se t ex hur enkelt hon gjorde mig till Sverigedemokrat efter min beryktade New York-resa:

 

”Vi har för många invandrare, säger Vilks. Mångkultur är ’kitsch’. Midsommarfirandet är hotat. Han är inte Sverigedemokrat men delar många av deras åsikter och är tacksam för stödet de ger honom.”

 

Men jag har undrat förr om Linderborg verkligen lyckas med att vinna nya anhängare eller om det är så att allting förblir status quo, hennes påhejare hejar på och hennes motståndare blir indignerade och uppretade.

 

Men sådant skall också finnas.

 

 

 

Det här inlägget postades i debatt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

53 svar på 1600: De linderborgska hoten och andra

  1. Stabblad mig genom dem danska texterna på Snaphanen för att översätta till svenska – bra text, arg Linderborg! På FB konstaterar jag, att du Lars, min ”yndlingskunstner” (bortset från min dotter) gör det kort präcist och egentlig osexigt! Alltså där Åsas ynk hör hemma!

    Tack för det – slår en signal upp dagen och önskar god jul med mera!

  2. mohammad skriver:

    ”Men det är ofrånkomligt att hon retar upp folk och att det närmast är otänkbart att hon inte drabbas av motbjudande repressalier.”

    Gott, min tes faller äntligen i god jord, om nu denna senkomna insikt även innefattar herr Vilks.

    För övrigt, hur kan du påstå att Linderborg gör dig till Sverigedemokrat, hon skriver ju motsatsen:

    ”Han är inte Sverigedemokrat men delar många av deras åsikter och är tacksam för stödet de ger honom.”

    Det sistnämnda är dina egna ord svart på vitt, så varför skylla dessa på Lindeborg.

    Vad är det nu för soppa du försöker koka ihop…

  3. mohammad skriver:

    Hans Erling Jensen: Alltså där Åsas ynk hör hemma!

    Du tillhör kanske rent av de som hotat och trakasserat henne?

  4. Krister skriver:

    Lindeborg borde analysera mer varför folk blir så arga på henne.
    Hon har dels en väldigt konfliktsökane stil med sina ”Granska Skiten” och ”Klass mot Klass” kampanjer och sen det som jag tror upprör folk mest, dvs. sveket från vänstern och feministerna.
    Hon säger själv att hoten kommer från de mest desperata och lägsta samhällsskikten. De som mest påverkas av invandringen på alla sätt och vis. Från brottsutsatta, massarbetslöshet, att dottern blir kallad hora i skolan osv. sånt som vänsterhipsters på bara läser eller skriver om i media.
    Det har inte med det som Lindeborg tror, att hon står upp för människors lika värde. Det är inte det som väcker hatet utan att de mest utsatta svenskarna ser otryggheten öka i närområdet pga. en totalt misslyckad invandringspolitik och man ser inget stopp på utvecklingen. Svenska proletärers försök att protestera blir påhoppade av vänstern som fascistiska och rasistiska. Övergivna och attackerade av de som ska stå på deras sida.

  5. Lars Vilks skriver:

    Mohammad. Den Lindeborgska vändningen är bara en retorisk figur. Om du inte förstår detta kan jag översätta: ”Han är formellt inte någon SD men i praktiken är han det eller åtminstone nästan”.

  6. CeDe skriver:

    Krister.
    Lite förvånande att du skriver om den totalt misslyckade invandringspolitiken vars utveckling inte har något stopp. Samtidigt är du så trött på det enda
    riksdagsparti som just problematiserar detta.

  7. CeDe skriver:

    mohammad.

    Du tycks bli mer och mer utåtagerande. Försök att ta det som en man att du inte får några julklappar. Det finns andra glädjeämnen; jorden gick ju inte under trots spekulationer om det motsatta och islam kommer till slut att vara tvungen att anamma FN:s definition på mänskliga rättigheter där även kvinnor inkluderas.

    Vi går definitivt mot ljusare tider.

  8. Johanna skriver:

    Mohammad – jag förstår inte var allt ditt hat kommer ifrån. Dags att chilla mannen!

    Drick lite glögg och ta en pepparkaka till – så blir du goder och glader!

    En riktigt fridefull helg tillönskar jag dig (och Lars Vilks och alla andra som gästar denna blogg).

  9. Cecilia skriver:

    Krister,

    Åsa Lindeborg borde nog titta lite mer på varför hon gör som hon gör? Kan ju ta ett tag innan ljuset kommer – eller så är ljuset”, något annat än det utlovade……?

  10. Cecilia skriver:

    Johanna,

    Tack Johanna!

  11. Cecilia skriver:

    Krister,

    Pärla du.

  12. Cecilia skriver:

    Lars Vilks:
    Mohammad. Den Lindeborgska vändningen är bara en retorisk figur. Om du inte förstår detta kan jag översätta: ”Han är formellt inte någon SD men i praktiken är han det eller åtminstone nästan”.

    Lindeborg ägnar sig åt ideologisk marknadsföring. Där ideologisk väl egentligen är något som är passé, och borde uppdateras. Till ett bättre ideal än 1900-talets… 😉

  13. docma skriver:

    Ja nu är det jul snart o vi firar en fridsfurstes kommande och inte ”underkastelsens” profet som under falsk flagg (fredens religion) predikar slaveri under en massa livsinskränkande regler.

    Jag tror att vi skall börja med en rejäl missionering bland våra nysvenskar så att vi kan få fason på dem. Det går faktiskt att göra kristna av vilket råmaterial som helst!

    Gräv där Du står o God Jul !

  14. CeDe skriver:

    Vad skiljer religion och vetenskap, jo inom vetenskap råder inte konsensus, därav utveckling.

  15. Robert Stenkvist skriver:

    Ja, nu är det inte riktigt ett skällsord att bli kallad Sverigedemokrat. Jag är Sverigedemokrat och jag nedvärderar näppeligen mig själv. Men självklart måste man få välja partitillhörighet själv. Jag har skrivit en artikel på samma tema, och då tagit upp det faktum att Aftonbladets kulturchef, mellan alla rabiata angrepp på SD och alla andra hon finner obehagliga, kallat dig Lars för ”Sveriges fegaste konstnär”. Och oss emellan, finner jag det mer kränkande än att felaktigt förknippa dig med ett demokratiskt parti.

    http://stenkvist.wordpress.com/2012/12/22/allt-politiskt-vald-skall-fordomas-om-det-skall-vara-trovardigt/

  16. Robert Stenkvist skriver:

    Förresten, hittar du någon felaktighet i min artikel kan du påtala detta i kommentarerna eller via mail, så rättar jag självklart till detta. God jul!

  17. Pingback: Storkrænkeren Linderborg « Snaphanen

  18. Lasse skriver:

    Men snälla du, Linderborg är radikal vänster och kvinna. Du hamnar inte ens i samma årtionde som hon, du som är en medelålders vit man med dessutom suspekta åsikter.
    Du kan aldrig vara ett offer. Linderborg uppfyller däremot alla vänsterns kriterier, utom möjligen hudfärgen men det skall väl gå att ordna.

  19. Balthazar skriver:

    Lindeborgs utspel om hoten är bara ett nytt försök att tysta dissidenter på nätet. Hon misslyckades den juridiska vägen, för när man granskar de faktiska texterna, och inte hennes vridna nidbild av det hon kallar ”hatsajterna” så är de inte mycket värre än vad som skrivs i hennes egen tidning – det är bara av en annan åsikt.

    Den övertygade kommunisten Lindeborg har har varit en av de socialistiska diktaturernas mest engagerade försvarare i den svenska idé-debatten, och har bagatelliserat Stalins folkmord som ”svårigheterna att bygga socialism i ett land, i en fientlig kapitalistisk omvärld”.
    Man kan mycket väl föreställa sig att hon ser sig själv som ett offer ”i en fientlig kapitalistisk omvärld” och vilka medel som helst är tillåtna att tysta all obekväm opposition.

  20. Pingback: Lars Vilks: Åsa Linderborg auktoriserad storkränkare « Avpixlat

  21. Lars Vilks skriver:

    Robert Stenkvist. I Linderborgs grammatik är det värsta tillmälen som kan tänkas just SD. Tyvärr, får man säga, gör hon inga nyanseringar av sina motståndare eller anstränger sig för en saklig debatt. Men då vore det inte en riktig Linderborgare.

  22. eqxwå skriver:

    CeDe:
    … islam kommertill slut att vara tvungen att anamma FN:s definition på mänskliga rättigheter där även kvinnor inkluderas

    Halåååå! Du har inte hört talas om den rätt nyliga blasfemiparagrafen?

  23. teoderic skriver:

    Alla olagligheter bör självklart beivras inklusive hot och förtal mot alla.
    Standarden sätts alltid av makteliten med statsministern, ledande politiker
    och ledande opinionsbildare som journalister mfl.
    Makteliten avskyr idag de som tycker olika.
    Det legitimerar hets, förföljelse, mobbning, överfall mot oliktänkande.

    Fd? kommunisten Linderborg på Afabladet är en del av makteliten.

  24. Eva Jonsson skriver:

    Jag vet inte vad Lindeborg vill med sina texter…kanske vill hon till vilket pris som helst bevara eller vårda(?)sina ideal, i Lindeborgs värld betraktas alla som motståndare om dom inte hyser samma syn på samtiden som hon gör..yttrandefriheten medför att vi kan bedriva sansade men konstruktiva samtal med varandra….åsiktsfascism och censur är aldrig en väg framåt….God Jul Lars Vilks.

  25. Bengt skriver:

    mohammad,

    Känner för att provocera och kränka.
    Jag ger Vilks en jättestor BAMSEKRAM !
    Håll till godo Larsan.
    Med vänlig hälsning,
    Bängt

  26. Johan skriver:

    docma,

    Jag förstår inte alls varför vi skall gå i ledband efter Kristendomen, en semitisk Mellanöstern-religion som tvingades på oss. Den har lett till mycket elände i vårt nordiska samhälle, bl.a gjort oss kuvade och så moraliskt bakbundna att vi inte kunnat säga nej till koloniserande massinvandring.

    Vi hade en tro på andra gudar, mer förankrade i naturen, en tro som gick längre bak i tiden och därför sitter djupare i våra gener, för den var en naturlig anpassning till det speciella klimat och miljö vi har utvecklats i, och till dess behov.

  27. gunnar andersson skriver:

    Lars Vilks,

    Jag läste om bloggen på avpixlat och var tvungen att kolla om du var rätt citerad. Hade egentligen samma fråga som Mohammad. Tycker att ditt svar är lite skruvat. Rätt skall väl vara rätt?
    Tänker passa på att beklaga att du behöver livvaktsskydd (?). Om så är fallet tillhör jag dom som gärna är med och betalar så att du får den trygghet du behöver. Själv skiter jag i om det är jul eller hjul, men jag önskar dig den jul du vill ha.

  28. Johan den 1:e skriver:

    Kristendomen har givit en god anda här i väst, därför är vi så olika de som är uppväxta med islam. Därför har vi haft så mycket positivt här som nu tyvärr förstörs.

    Att mycket elände förekommit beror inte på kristendomen i sig, utan på felsyn på det kristna. Men det har gått i vågor. Och idag är den som en mild hand över oss. Annat är det med islam.

    Dock är den i dag alltför eftergiven istället för PK-makten.

    Men den har varit bra för oss och våra sinnen.

    Islam däremot är full av elände inbyggt i sig självt. Så om människor följer denna till punkt och pricka blir de inte goda människor utan tvärtom. Där är det endast de få som avviker FRÅN som kan verka positivt. Således är islam bara negativt för människan.

  29. mohammad skriver:

    gunnar andersson,

    Alla Lars svar är skruvade, han är (ö)känd för det, att söka gå i polemik är därför lönlöst.

    Don´t even try Gunnar.

    Livvaktsskydd? Jodå, vi betalar alla av räkningen på skatten.

    Lars är tyvärr fjättrad av sin karma, i eviga tider, tänk vilka stordåd han kunnat uträtta i frihet.

    Shit alltså, vilket slöseri på talang för enfaldens skull.

  30. CeDe skriver:

    mohammad: Livvaktsskydd? Jodå, vi betalar alla av räkningen på skatten.

    Har tänkt på det också, räkningen borde rimligen gå till upphovsmännen för våldet. Extremisterna kostar oss enorma skattekronor.

    En god fortsättning på Julen, mohammad, och är du inte alltför gammal så har du ännu chansen att fila ner din bitterhet med åren.

  31. Johan den 1:e skriver:

    Absolut en speciell extremistskatt borde införas på dom som utför religiösa brott.

    Då skulle de kanske inte ha så mycket med pengar till vapen och bilar för fortsatt terrorverksamhet.

    God fortsättning CeDe. 🙂

    Och alla skador de åsamkar skulle lindras något ekonomiskt.

  32. mohammad skriver:

    CeDe,

    Våldsmännen har inga cash, därför får vi vanliga skattebetalare stå för räkningen.

    Så är det, 250 000 000 SEK bara för Lars Vilks, har någon räknat ut.

    En god fortsättning CeDe, ingen bitterhet här.

    ((kram))

  33. mohammad skriver:

    Johan den 1:e,

    Är du en skojare *ler*, om människorna följt Kristendomen till punkt och pricka vore världen en katastrof.

    Du har nog hamnat i fel sällskap kompis…

  34. Johan den 1:e skriver:

    ”Inga cash” har inget med kriminalitet och terrorism att göra. Detta kom med islam till vårt land. Se bakåt, så är brottsligheten marginell trots stor fattigdom.

    Hellre betala för Lars Vilks och likasinnades beskydd, vad det än kostar, än moskeernas terroristansamlingar.

  35. Johan den 1:e skriver:

    Jag är inte kompis med dig. Bespara mig ditt muslimgrin tack Moh…

    Väst var rätt bra innan islam kom hit, tack vare kristendomen.

    Utan kristendom

    Barbari.

  36. CeDe skriver:

    mohammad:
    CeDe,

    Våldsmännen har inga cash, därför får vi vanliga skattebetalare stå för räkningen.

    Så är det, 250 000 000 SEK bara för Lars Vilks, har någon räknat ut.

    En god fortsättning CeDe, ingen bitterhet här.

    ((kram))

    Där skruvade väl du till det lite, mohammad. Din tanke var nog som tidigare att Lars kan stå för sin bevakning och skylla sig själv att han ritar sånt som retar.

    Vilks är väl värd pengarna, som vi väl alla skulle vara, så kram på er alla sopprötter och fortsätt
    tvista.

  37. mohammad skriver:

    Johan den 1:e,

    Som sagt, du har nog hamnat i fel sällskap…kompis.

  38. mohammad skriver:

    CeDe,

    Lars har inte heller några cash, därför får vi alla betala, utan att vi har något med saken att göra.

    Det är hard facts som inte går att komma ifrån, jag lägger inga värderingar i saken…

  39. mohammad skriver:

    Johan: Vi hade en tro på andra gudar, mer förankrade i naturen

    Intressant…

  40. CeDe skriver:

    mohammad: ars har inte heller några cash, därför får vi alla betala, utan att vi har något med saken att göra.

    moham, det finns ingen som kan yra som du. Är du dum eller spelar du bara. Om så Lars vore miljonär (vilket han kanske är i madrassen) så har han rätt till statligt finansierat skydd.

  41. Johan den 1:e skriver:

    Jag är inte din KOMPIS Moh, och jag tillhör inte ditt utanförskap.

    Är det du som bestämmer sällskapet kanske.

    Men det är väl det ni är ute efter förstår jag, för ni tål ju inget annat att existera än ert egna.

    Ja det är mycket vi får betala för, som vi inte har med att göra. Dig och dina gelikar t ex.

    Men jag betalar då mycket hellre för Lars Vilks väl och ve, än ditt och dina fränders likaledeses.

  42. mohammad skriver:

    Johan den 1:e,

    Vi betalar alla solidariskt för Lars Vilks livvaktsskydd, försumbart per person, no big deal.

    Chilla!

  43. Johan den 1:e skriver:

    Såklart. Och av vikt.

  44. mohammad skriver:

    Johan den 1:e,

    Ha en bra dag…kompis.

  45. Maria Nilsson skriver:

    Bra att du skriver så om Åsa. nej jag tror inte att fansen ökar även om det har kommit 100 mejl som gillade granska skiten, men som sagt den som kastar skit på andra riskerar att få lite på sig själv också.

  46. Pingback: Åsa Linderborg ohotad som “Sveriges sämsta journalist 2012″ « (nya) KARLSKRONABLOGGEN

  47. Pingback: Åsa Linderborg ohotad som “Sveriges sämsta journalist 2012″ « (nya) KARLSKRONABLOGGEN

  48. Cecilia skriver:

    mohammad:
    gunnar andersson,

    Alla Lars svar är skruvade, han är (ö)känd för det, att söka gå i polemik är därför lönlöst.

    Don´t even try Gunnar.

    Livvaktsskydd? Jodå, vi betalar alla av räkningen på skatten.

    Lars är tyvärr fjättrad av sin karma, i eviga tider, tänk vilka stordåd han kunnat uträtta i frihet.

    Shit alltså, vilket slöseri på talang för enfaldens skull.

    Underbar tråd!
    Men väljer ändå denna kommentar – slutklämmen ”Shit alltså..”, är ju en enkel sammanfattning av alla kommentarer.

    En annan favorit, är detta fyndiga påtalande av historielöshetens konsekvenser. Och då är det ju ändå så många TV-serier och böcker idag, som visar/skriver ”sagor för vuxna”. Kanske tar det ett tag innan de sjunker in?
    Eller har de motsatt effekt . Likt – ”Oj så skönt att jag inte levde då. Bland dessa korkade typer. Utan nu när bostadsrättsstyrelsen tar hand om problemen.”

    Johan den 1:e:
    Kristendomen har givit en god anda här i väst, därför är vi så olika de som är uppväxta med islam. Därför har vi haft så mycket positivt här som nu tyvärr förstörs.

    Att mycket elände förekommit beror inte på kristendomen i sig, utan på felsyn på det kristna. Men det har gått i vågor. Och idag är den som en mild hand över oss. Annat är det med islam.

    Dock är den i dag alltför eftergiven istället för PK-makten.

    Men den har varit bra för oss och våra sinnen.

    Islam däremot är full av elände inbyggt i sig självt. Så om människor följer denna till punkt och pricka blir de inte goda människor utan tvärtom. Där är det endast de få som avviker FRÅN som kan verka positivt. Således är islam bara negativt för människan.

  49. docma skriver:

    Johan,

    Bäste Johan,
    den asatro du tycks förespråka med människooffer o trälskap var väl knappast en högkulturs signum.
    Däremot kan en kristen och judisk etik kombinerad med upplysningens förnuftsframsteg fortfarande ge kraft nog för att med svärdet i den ena och boken i den andra handen försvara sig mot detta primitiva hopkok som mohammedanismen utgör.

    Och som sagt, alla kan med! Övertyga din mohammedanske granne om Jesu milda befriande lära – ge honom ett handtag ur det andefattiga vardagsförstörande ritualtramset som han måste ägna sig åt för att tjäna ”allah” . Då har Du gjort en gudi behaglig gärning och fått en lycklig medmänniska istället

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.