1555: Täppas Fogelberg irrar i sin labyrint

Täppas Fogelberg återkommer på SVT-debatt i akt och mening att få ordning på den slagsida han fått på sin skuta. Men det blir bara värre. Han förklarar att det där med att mitt hus skulle stormas bara var ett ironiskt skämt. Han borde ha förstått att eftersom huset redan hade stormats, och utan några som helst ironiska avsikter, blir en sådan lustighet inte särskilt humoristisk. Med en enkel parallell uppå hans bemärkning kan man tänka sig ett ytterligare ironiskt skämt från Fogelberg. Skulle det inte vara rätt kul att låta någon slå in Kurt Westergaards ytterdörr med en yxa? Och sedan kunde man lägga ut det på YouTube? He-he, ett konstprojekt…

 

Mitt konstprojekt är inte så märkvärdigt, det handlar om att följa upp alla konsekvenser teckningen från 2007 har fört med sig. Dessutom är det fortfarande den teckningen som beskrivs som en ständigt upprepad kränkning av muslimer. Det som har föranlett reaktioner från muslimers sida är när jag har varit inbjuden att berätta om mitt projekt. Så t ex på Uppsala universitet 2010. Att belasta mig för att jag blir inbjuden kan jag inte se som ”ett ’smart’ sätt att jävlas med muslimer.”

 

Fogelberg ger sig inte utan tror att han har hittat något som han utan vidare gör en radikal och helt egen tolkning av:

 

”Visste du att Lars Vilks, under en föreläsning som han höll i Uppsala för några år sedan, hänvisade till historikern David Irving som en konstnärlig provokatör?

Ja, alltså, David Irving är ingen konstnär utan en stolle som gjort sig känd genom att förneka förintelsen. /…/ Men så här då: Att Lars Vilks beundrar en sådan som Irving gör hans ’konstprojekt’ en aning begripligare, rent logiskt. Men det är väl ingen konst att reta fundamentalister.”

 

Förmodligen har Fogelberg fantiserat ihop detta från ett referat om den kaotiska Uppsalaföreläsningen i DN:

 

”Vilks föredrag gick under rubriken ’Rondellhunden som konstprojekt’ och handlade om konst och yttrandefrihet och var tänkt att diskutera var gränserna för yttrandefriheten går.

Vilks inledde med att visa exempel på konstnärer som utmanat yttrandefriheten och visade bilder av en del provocerande konst som utmanade kristendomen, varav flera anmälts men där ingen konstnär dömts. Han nämnde bland annat förintelseförnekaren David Irving och en rad konstnärer som framställt konst där Jesus, jungfru Maria och påven varit en del av bilden.”

 

Jag har naturligtvis inte påstått att Irving skulle vara en konstnärlig provokatör. Han har aldrig varit knuten till konstvärlden och långt mindre fått något erkännande från den. Däremot nämnde jag Irving som ett exempel på yttrandefrihetens gränsdragning och vilka motiv man kan ha för att tillåta honom att yttra sig. Saken var aktuell då han hade blivit inbjuden till en norsk litteraturfestival 2009. Motivet var följande: “Leader of the board for the festival, Jesper Holte, defended the invitation by stating that ‘Our agenda is to invite a lier and a falsifier of history to a festival about truth. And confront him with this’”.

 

Detta ledde till en intensiv debatt och inbjudningen drogs tillbaka. Detta beklagades bland annat av Åsa Linderborg i en artikel i Aftonbladet.

 

Fogelberg, som alltså fortsätter att smida lögner, får det dessutom till att jag skulle vara en beundrare av Irving. Nästa gång kommer han väl att påstå att Åsa Linderborg också tillhör dennes fanclub.

 

 

 

Det här inlägget postades i debatt, Projekt, yttrandefrihet. Bokmärk permalänken.

33 svar på 1555: Täppas Fogelberg irrar i sin labyrint

 1. Cecilia skriver:

  Tror inte Fogelberg smider lögner. Han är bara korkad.

  Tack Lars Vilks för din energi, när det gäller folkbildning. Och jag menar det av hela mitt hjärta.
  Jag själv tycks uttrycka mig obegripligt för en del, allt som oftast. Men jag är ju varken konstnär, debattör eller har annan sorts offentligt ”yrke”. Så jag kan ju få vara luddig i allsköns ro. (glad)

 2. Sniff skriver:

  Håller med Cecilia, redigt tänkt och redigt skrivet av Lars Vilks, som vanligt.

 3. CeDe skriver:

  Cecilia. Jag tror Lars är väl insatt i vad Täppas har skrivit, så säger han att Täppas smider lögner så får du väl acceptera det. Korkad kan han ju vara dessutom.

 4. Hasse skriver:

  Lars, hoppas att du har bett om att få ge en replik i samma forum. Täppas har gått från att ha varit en rolig en till att bli en ganska otäck person. Jag förstår inte hur du står ut med att ständigt vara påhoppad med argument som är så stolliga så att man häpnar varje gång. Häpnar förresten? I en masspsykos så ter sig stolligheter allt mer normala. – Keep up the good work –

 5. Faidon skriver:

  Herr Fogelberg känns mest som en unken flabb.
  Dumhet och okunnighet verkar numera vara ett signum för Lars Vilks meningsmotståndare.

 6. TJ skriver:

  Fogelberg är skamlöst ohederlig i sin argumentering. Det hela är obehagligt t.o.m. för någon som mig, en åskådare vid sidan av.

 7. Ja det blev ju inte bättre än det var innan. Summan av kardemumman tycks vara, att alla andra än Vilks har yttrandefrihet och att islam är hävt över kritik!

  PS! Jag tillbragta mesta av dagen i dag med Lars Vilks, där vi besökte Ladonia – fint väder i övrigt – det var inte mycket islam vi diskuterade, men givetvis undrade vi os samman i höstkylan med Öresunds vågar som kuliss över det faktum, att en mängd människor, som borde veta bättre för att de har har haft och har all tid i världen att läsa på, utvisar så enorm en likgiltighet i förhållanden till den anmasande islamiska ideologi, samtidig som de blir tilldelat all spaltplats i världen för att förlöjliga en konstnär, som tvingas ha med sina ”överrockar” på en trevlig eftermiddagspromenad samman med en vän! Men givetvis, denna obekväma konstnären kan ju bara lägga sig i ställning till en huvudavkortning! Det kan ju inte va’ samhällets plikt att skydda sina medborgare mot terrorister som de själv har väckt! Eller kan det?

 8. Jag har just hittat metoden att undgå alla anklagar för hets mot folkgrupp och hot mot enskilda människor! Man blir konstnär. Man skapar ett konstprojekt!
  Enligt många elitistiska kanonidioter, är det just det, Lars Vilks har gjort länge, länge. Sedan har han rest till USA – på den andra sidan – och då har han på det sätt, med att delta i ett möte med SION, legitimerat båda nazismen och fascismen och alla andra som hatar svartskallar och negre! Eller hur var det nu det var?

  Jo, man kan jo till dels förstå Lars Vilks. Hans egna kollegor har ju ligget långhjul för att kölhala honom genom längre tid. Vilket svin denna islamofoben är! Eller hur? Varför skulle jag inte resa, sa Lars. ”Jag blir ändå utkastat från varje seriösa utställning i Sverige som persona non grata, islamodelhato!
  Ingen frågar vad jag egentlig menar. Josefsson vet inte ens vem jag är. ”Jag blir inte klok på karln”, utbryter han i arga, mitt om natten, mitt i New York, mitt i Uppdrag Granskning!

  Nej tänkte jag, det var jag med SMS’en. Det är inte lätt att möta ärligheten. Det är inte lätt att träffa tvivlen, när man själv redan har hittat sanningen, och att sanningen inte stämmer in med et som ”delinkventen” tycker!

  Fan man skulle ha varit orkesterledare, då kunna man…, tycks Josefsson ville säga. Å andra sidan. Det går inte att få folk till att tala mot deras tyckande eller deras vetande, eller deras likande! Vist fan hade väl polaren Lars hittat och sett att Pamela är ”hyper”, men vad då? det finns ju folk hemma i Österssund som är hyper också! Det är folk i Borlänge som inte vill ha en moské klistrat upp kyrkan som stått där i centrum i 300 år! Vad fan har en moské med Saudiska intentioner där att göra? Inte ett jävla skit!

  Heller vara hyper och fatta, att pengarna till att nermontera din familjs värden och dina barnbarnas framtid i en fri värld, än att leende ställa upp på bönmöten 5 gånger om dagen och berätta för barnbarnen, att det säkert endast är en övergång, när hijaben dras över ansikte och ögon!

 9. T Undra skriver:

  I mitt lilla uthus har jag en samling 70-talsskrifter, bl.a. en från Situationistiska Internationalen. (Faktiskt mycket intressant att konsumera.) Var inte Lars Vilks medlem där?
  Det handlade om marxistorienterade konstnärer om jag ej minns fel.
  Om LV är orienterad åt vänster idag, vet jag ej, men det förefaller osannolikt.
  Det skulle dock vara positivt med vänsterkonstnärer idag som vågar göra satir av islamismen. Men ack vad fega de är!
  LV har tyvärr hamnat på ett tråkigt tankespår numera, där få kommentatorer förstår och många krakelerar av infantilt ursinne.
  Jag undrar hur den underbara Hillersberg skulle hanterat situationen?

 10. Pingback: När ska Täppas Fogelberg få sparken? « Peter Harold – Skrivarens blogg

 11. mohammad skriver:

  Hans Erling Jensen – In the Midnight Hour.

  Creepy, så svart i själen den mannen är.

  Ahhhhhh….!

 12. CeDe skriver:

  mohammad:
  Hans Erling Jensen – In the Midnight Hour.

  Creepy, så svart i själen den mannen är.

  Ahhhhhh….!

  I dagsljuset blottas dock hycklarens fula tryne.

  Urhk !

 13. CeDe skriver:

  Vem väcker Lars ur sin Törnrosasömn och fantasivärld?

 14. CeDe skriver:

  Jag har lite egen erfarenhet av det Lars Vilks utsätts för en masse…nämligen att tvingas stå till svars för andras associationer. Det är inte helt trivsamt.

 15. Humanist skriver:

  Täppas får sparken, eller blir i bästa fall omplacerad, på SR.

  http://mobil.aftonbladet.se/nyheter/article15591284.ab?partner=wwwredirect

 16. Horatius skriver:

  CeDe:
  Vem väcker Lars ur sin Törnrosasömn och fantasivärld?

  Det är du, CeDe, Valkyrian av den Vanliga Villfarelsen, som ensamt får väcka Vilks var morgon med din ivriga kyss.
  Var dock på din vakt – I dagsljuset blottas hycklarens fula tryne.

  Samtidigt ett litet tips till karikatyrtecknaren:
  Mer kolorit och linjeskärpa får fram det lovvärda budskapet utan estetiskt tvivel.
  Referens: Leandres ”Le roi Rotschild”
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Antisemiticroths.jpg

 17. mohammad skriver:

  Lars Vilks urskuldar sig inslaget om David Irving, men frågan kvarstår.

  Varför valde Vilks att associera just David Irving i en väl förberedd föreläsning om ”Konst och yttrandefrihet”?

  Som Täppas påpekar i sin artikel är ju David Irving ”ingen konstnär” men ges i Vilks föreläsning tydlig diskursrelevans.

  Det börjar bli lite väl många pudlar i rondellen nu…

 18. Emmy skriver:

  Humanist,

  Kvar blir han tydligen, enligt kanalchefen på SR Västernorrland, i dagens normativa kutym är det av allt att döma värre att benämna någon ”svarting”, än att uppmana till våld och ond bråd död gentemot en medmänniska,jag förstår i a f vilken kränkning som är allvarligast, detta gör dessvärre inte den förvirrade Täppas eller hans arbetsgivare.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15593928.ab

 19. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Jag tyckte jag förklarade Irvins relevans i min text. Jag talade om Konsten OCH yttrandefriheten. Förnekandet av förintelsen är en ständigt återkommande diskussionspunkt och leder gång på gång till principiella ställningstagande om yttrandefrihetens gräns. Att Irvin bjöds in till den norska litteraturfestival förde dessutom in hans åsikter i ett kulturellt sammanhang. Jag tycker att du i det här fallet får skärpa dig, Mohammad. Den här insinuationen är enbart enfaldig.

 20. Humanist skriver:

  Det är dessvärre inte endast i detta fallet som Mohammed bör skärpa sig…

 21. Emmy,

  Jag kunna inte vara mera enig, eller snabbare på foten Emmy! Mycket irriterande att se detta spel för gallerian!

 22. CeDe skriver:

  mohammad: Det börjar bli lite väl många pudlar i rondellen nu…

  (Citera) (Svara)

  …och lite väl mycket myror i huvudet på vissa.

 23. CeDe skriver:

  Horatius: får väcka Vilks var morgon med din ivriga kyss.

  How nice !

 24. Jonas Stampe skriver:

  Efter att ha sett Uppdrag Granskning står det lika klart som tidigare vem Lars Vilks är. En karikatyr tecknare som tidigare arbetade på Jyllands-Posten.
  Vilks eller Faust, kalla honom vad ni vill. Men låt oss sluta intressera oss för honom nu. Låt honom leva ensam i sitt hem, har han inga barn, ingen kvinna eller man hemma att luta sig emot, ja det är lätt att förstå varför ! Smaklösheten vet inga gränser, nazisten borde skickas tillbaks till Tyskland !

 25. Cecilia skriver:

  CeDe:
  Jag har lite egen erfarenhet av det Lars Vilks utsätts för en masse…nämligen att tvingas stå till svars för andras associationer. Det är inte helt trivsamt.

  Det låter intressant – kan du inte berätta mer, snälla du!
  Jag har nämligen också varit med om något liknande, och är mycket nyfiken på hur du ser på det hela.

 26. Kenneth Karlsson skriver:

  Jonas Stampe,

  Och när du nu slutat intressera dig så ser vi fram emot din frånvaro.

 27. CeDe skriver:

  Jonas Stampe.

  Du borde skickas tillbaka till spermabanken.

 28. CeDe skriver:

  …..för reklamation.

 29. Humanist skriver:

  Jonas Stampe,

  Det är mycket modigt av dig att våga skriva under ditt eget namn på den här sidan. Hur skulle det kännas om du snart måste göra Lars Vilks sällskap med sitt polisbeskydd under resten av livet, Jonas Stampe?

 30. Humanist,

  Jonas Stampe är ingen riktig person. Riktiga personer beter sig inte så oriktigt!

 31. Cecilia skriver:

  Hans Erling Jensen:
  Humanist,

  Jonas Stampe är ingen riktig person. Riktiga personer beter sig inte så oriktigt!

  Tror det är någon som skojar… Möjligtvis lite i form av folklig enkel tafflig ”oriktig” ironi?
  Ser det ut som för mig, i alla fall.

 32. Ryggrad skriver:

  Jonas Stampe:
  Efter att ha sett Uppdrag Granskning står det lika klart som tidigare vem Lars Vilks är. En karikatyr tecknare som tidigare arbetade på Jyllands-Posten.
  Vilks eller Faust, kalla honom vad ni vill. Men låt oss sluta intressera oss för honom nu. Låt honom leva ensam i sitt hem, har han inga barn, ingen kvinna eller man hemma att luta sig emot, ja det är lätt att förstå varför ! Smaklösheten vet inga gränser, nazisten borde skickas tillbaks till Tyskland !

  Medge att detta inte stärker din ståndpunkt.

 33. SM811 skriver:

  Dumt eller ironi kan kvitta men omdömeslöst var det av Täppas. När man i ett radioprogram får ringa in och Täppas tycker att det blir fel åsikter kastar han kommentaren i ansiktet på den som ringer ”Gå i korgen” Då anser jag att Täppas själv skall ”gå i korgen” och stanna där. Är man så omdömeslös skall man inte prata med människor och tydligen har SR samma policy för Täppas stängs bara av en vecka som en symbolhandling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.