Del 1270: Bättre förr

För några dagar sedan läste jag Jenny Aschenbrenners recension av Lloyd Newsons dansföreställning ”Kan vi prata om det här?” Det går undan i den recensionen som intar positionen att det finns problem överallt som vi bör uppmärksamma och prata om. Men det jag fäste mig vid var formuleringen

 

”Tillsammans med klass, kolonialism och den allt råare utsugning av människor som överallt – inte bara i muslimska länder – hotar att slipa av den tunna fernissa av humanism som det senaste seklets demokratikamp försökt pensla över världen.”

 

Intressant nog ökar utsugningen enligt skribenten. Det var med andra ord bättre förr. Möjligen är det en del av politisk identitet att framställa världen i ett aktuellt katastrofläge. Idén är en del av ett tämligen normalt beteende: När man blir äldre börjar man tala om att det var bättre förr. En annan sida är att försöka övertyga den ovetande: Religiösa samfund som försöker vinna proselyter drar alltid historien om hur det bara blir värre och värre i världen. Och politiska radikaler brukar gå på samma linje. Som ung man besökte jag i slutet av 1960-talet FNL-rörelsen i Helsingborg och fick tala med den lokale ideologin som förklarade för mig hur det låg till. Han förklarade att ”de flesta nationalekonomer säger att ekonomin i världen om ett par år kommer att kollapsa” Och därför skulle man radikalisera sig för att möta undergången på rätt sätt.

 

Nej, jag håller med min förläggare om att ”det var bättre förr” passar bäst på en gravsten.

 

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

3 svar på Del 1270: Bättre förr

 1. Kenneth Karlsson skriver:

  Det skulle vara kul att veta om Jenny Aschenbrenner någonsin tidigare i en artikel uttryckt någon som helst kritik mot islam, eller försvarat de som kritiserat islam. Hittar ni någon sådan text så kommer jag genast att ändra min fördomsfulla hållning mot Jenny. Som ser ut så här:

  Hennes text är en typisk relativiserande politiskt korrekt människas piruett under en symbolisk galge – hon kan helt enkelt inte förneka det uppenbara, och så försöker hon få det till att det är självklarheter hon skriver.

 2. Frank skriver:

  Hej Lars.

 3. mohammad skriver:

  Och nu är du själv undergångsprofeten Lars – cirkeln är sluten.

  ”Här vilar jag mot min vilja” vore mitt självklara val….

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.