Del 1210: Och jag fann mig åter censurerad

”Konsten har alltid kunnat tala om svåra saker och bryggat över tabun.”, säger Michael Storåkers, vd för Bukowskis.

Det har väl hänt någon gång men när det händer kan det bli nog så svårt, inte minst för Bukowskis. För en tid sedan blev jag tillfrågad om jag kunde skänka ett verk till en auktion vars avkastning skulle gå till arbetet mot hivspridning. Jodå, jag sände en teckning. Teckningen innehåller visserligen såväl en rondell som en rondellhund men kan knappast anses vara stötande. Inte ens om man växlar spår och betraktar huvudfiguren, rondellkvinnan som möjligtvis – i dessa tider – skulle kunna skapa gnäll om patriarkalisk världsbild och bristande genusperspektiv. Nej, det var inte teckningen som skapade problem. Problemet var konstnären som så uppenbart betraktas som pestsmittad genom att sammankopplas med inkorrekta åsikter. För så utföll det. När mitt deltagande kungjordes för pressen började klagomålen strömma in till auktionsfirman. Min kontaktperson har uppgett att man i det längsta ville stå emot detta men att man till slut bestämde sig för att ge efter. Teckningen fick censureras genom att konstnärens symbolvärde gav upphov till irritation och genom att det dessutom förelåg en hotbild.

Så ligger det till och det är inte längre något som överraskar mig. Noli me tangere – du kan drabbas av konstpesten.

Bukowskis pressrelease HÄR.

 

Det censurerade verket: Rondellkvinna med gyllene äpple

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

396 svar på Del 1210: Och jag fann mig åter censurerad

 1. Miranda skriver:

  Humanist: Absolut, och helst också anmäla mig för hets mot folkgrupp när jag länkade till hennes blogg:-)

  bra blogg elr hur? 🙂

 2. Krister skriver:

  mohammad: Vilken diskussion?

  Den som dog.

 3. mohammad skriver:

  Lars Vilks: På vilket utmärkt sätt då?

  ”En fördom är ett förutfattat antagande om någon eller något, grundat på tillämpning av en stereotyp uppfattning om en grupp som den eller det som är föremål för fördomen anses tillhöra.”

  Vem sa vad om dränganivå?

 4. mohammad skriver:

  Lars Vilks: Mohammad tycker säkert

  Att prata om personer i tredje person, är det revkisitan bland fördomsfulla äldre konstnärer?

 5. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Jag har aldrig påstått att alla muslimer eller ens en majoritet skulle använda sig av uttryck som jag har gett exempel på. Däremot är det uppenbart att det finns en betydande grupp yngre muslimer som stereotypt använder sig av tillmälen och uttryck av det slag jag gav exempel på. Jag har samlat ett sådant material och det handlar alltså inte om fördomar utan om fakta.

 6. mohammad skriver:

  Lars Vilks: Jag har aldrig påstått att alla muslimer eller ens en majoritet skulle använda sig av uttryck som jag har gett exempel på.

  Och ändå står det där, svart på vitt, för alla att se.

  ”I min samling av muslimska typiska uttryck och talesätt…”

  Du är tydligen så fördomsfull att du inte märker det själv.

 7. mohammad skriver:

  mohammad,

  Förklara gärna bakgrunden till din oförskämdhet att inför andra gå bakom min rygg och prata om mig i tredje person eller be om ursäkt.

  Är du tillräckligt mycket man att kunna visa mig den respekten?

 8. Lars Vilks skriver:

  När jag skriver kommentarer skriver jag inga vetenskapliga texter. Det här är skrivet i samband med Mirandas inhopp och det bör inte vara svårt att fatta att det hör hemma i den kategorin. Så korkad är väl knappast någon att de tror att ALLA muslimer skulle ägna sig åt tillmälen av grövsta sort.

 9. viffslan skriver:

  Är du tillräckligt mycket man att kunna visa mig den respekten?

  Ooops, här händer det saker. Mohammad visar tydliga tecken på moralisk indignation över att omtalas i tredje person singularis, när alla vet att det borde vara pluralis. Sedan vädjar han till någon sorts manlig hederskodex, det är rörande, men ändå ett tecken på äkta mohammadansk fördomsfullhet. Skulle just manlighet implicera en närmare relation till heder och respekt än kvinnlighet. Tänk er att ersätta man med svensk, det hade varit kul. Är du tillräckligt mycket svensk att kunna visa mig den respekten. Snacka om fördomar.

 10. Lars Vilks skriver:

  Mohammad. Att gå bakom ryggen är inte lätt i kommentarrutorna. För övrigt ser jag dig huvudsakligen som ett fenomen som utan problem kan omtalas i tredje person.
  Som det påpekades råkade du också trampa fel i genusperspektivet. Händer så lätt när man skriver med indignation.

 11. Humanist skriver:

  I den muhammedanska tankevärlden är det naturligtvis oerhört att få sin patrialkala muslimska identitet ifrågasatt. Där blir det mindre intressant om någon mordhotas i Guds namn än om någon kritiserar det heliga mandat som Gud har gett människan för att förfölja, mörda och förtrycka andra människor.

  Följaktligen bör en god muslim tydligen acceptera hot och våld som metod för att försvara den allsmäktiga Guden och tolerera föraktfulla epitet som ”horunge”, vilket inte skiljer sig principiellt från den kristna världens tal om s.k. oäkta barn vilka föds utanför det av Gud instiftade äktenskapet. Samt epitetet ”bögjävel” som väl manifesterar islams intoleranta syn på homosexuella, och beteckningen ”gris” som enligt islam är ett orent och förkastligt djur.

 12. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Ojdå. Lars Vilks nämner Mo SKINKA (saw, lol) i tredje person och plötsligt rycker till i den annars så letargiska varelsen. Snacka om att bli upprörd över de riktiga sakerna.

  För övrigt har Mo SKINKA (saw, lol) ännu inte svarat på min fråga:

  Vilka representanter för någon annan religion än den muslimska har använt sig av sådana uttryck som på den här sidan? Om du inte hittar någon, är det då i det här sammanhanget en fördom det som Lars Vilks skriver, att det är ”muslimska typiska uttryck”?

 13. Miranda skriver:

  LArs gris vrf är du så feg?

 14. Lars Vilks skriver:

  Miranda AA: Somliga anser att jag är modig och andra att jag är feg. Jag överlämnar bedömningen åt publiken. Och du, Miranda, skall välja det som känns bäst för dig. Så blir du kanske på bättre humör.

 15. mohammad skriver:

  Ooops, här kommer viffslan viffslande.

  Väl timad att ta över konversationen, Lars har tutat i hornet och skickat in…Hjärntrusten!

  Bäva månde jorden, think-tanken é på G!

  – Tänk er att ersätta man med svensk, det hade varit kul, skriver hon, och gör sin egen fördom till mohammads.

  Snacka om självmål, tänker mohammad och ler.

  – Sedan vädjar han till någon manlig hederskodex?

  Jaha, tänker mohammad förnöjsamt, nu kommer väl då genusperspektivet farande med den viffslanska ryggmärgsreflexen.

  – Skulle just manlighet implicera en närmare relation till heder och respekt än kvinnlighet, skriver hon anklagande.

  Ångpipan har gått, tänker mohammad, och ser framför sig den pulserande högröda halsen kontrastera skarprt mot det vita ansiktet.

  (vilks konstpaus)

  – Det är rörande, men ändå ett tecken på äkta mohammadansk fördomsfullhet, skriver hon till sist, ovetande om sitt grova teologiska diskursbrott.

  Islamologerna duggar tätt i kommentarsfältet, tänker mohammad kärleksfullt och plirar med ögonen.

  Viffslan, my kind of gal…

 16. mohammad skriver:

  Lars Vilks: Så korkad är väl knappast någon att de tror att ALLA muslimer skulle ägna sig åt tillmälen av grövsta sort.

  Nej, så korkad är väl knappast någon, men ändå skriver du det svart på vitt för oss alla att se.

  ”I min samling av muslimska typiska uttryck och talesätt.”

  Högdiskurs, tänker mohammad och ler, den store konstnären talar här till oss med sin själ…

 17. Krister skriver:

  mohammad,

  Mohammad den intellektuelle har gått på kvällsskiftet.

 18. Humanist skriver:

  Krister: mohammad, Mohammad den intellektuelle har gått på kvällsskiftet.

  Eller mohammad den intetsägande, eftersom han fortfarande inte har gett exempel på andra grupper som normalt begagnar samma uttryck.

 19. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  För övrigt har Mo SKINKA (saw, lol) ännu inte svarat på min fråga:

  Vilka representanter för någon annan religion än den muslimska har använt sig av sådana uttryck som på den här sidan? Om du inte hittar någon, är det då i det här sammanhanget en fördom det som Lars Vilks skriver, att det är ”muslimska typiska uttryck”?

 20. viffslan skriver:

  Se där, ett mohammadanskt drama, eller i alla fall en liten moralpjäs. Liksom i Commedia dell’arte är roller och moraliska positioner på förhand fördelade, liksom de inblandade aktörernas motiv och känslor är givna. Förutsägbart, visst, men långt mer underhållande än andra islamofila kommentarer på detta ställe (för att inte tala om alla tröttsamma påhopp på grisar och homosexuella).

  Men Mohammad, du blev ju nyss så himla förnärmad när Lars omtalade dig i tredje person, och nu skriver du en pneumatisk pjäs om andra debattörer. Alltså, på något sätt rimma det illa. Jag kan dock upplysa herren, och andra nyfikna, om att det står rätt hyfsat till när det gäller det vifflanska inombordstrycket, ingen överhängande risk att bristningsgränsen nås inom den närmaste framtiden.

  Respekt borde vara ett universellt koncept, men har dessvärre blivit exproprierat av diverse grupperingar såsom män, militärer (såklart en undergrupp av den förra), förortsgangsters (ytterligare en subgruppering), och tydligen även en eller annan mohammad (en tredje underkategori?)

 21. Miranda skriver:

  viffslan:
  Se där, ett mohammadanskt drama, eller i alla fall en liten moralpjäs. Liksom i Commedia dell’arte är roller och moraliska positioner på förhand fördelade, liksom de inblandade aktörernas motiv och känslor är givna. Förutsägbart, visst, men långt mer underhållande än andra islamofila kommentarer på detta ställe (för att inte tala om alla tröttsamma påhopp på grisar och homosexuella).

  Men Mohammad, du blev ju nyss så himla förnärmad när Lars omtalade dig i tredje person, och nu skriver du en pneumatisk pjäs om andra debattörer. Alltså, på något sätt rimma det illa. Jag kan dock upplysa herren, och andra nyfikna, om att det står rätt hyfsat till när det gäller det vifflanska inombordstrycket, ingen överhängande risk att bristningsgränsen nås inom den närmaste framtiden.

  Respekt borde vara ett universellt koncept, men har dessvärre blivit exproprierat av diverse grupperingar såsom män, militärer (såklart en undergrupp av den förra), förortsgangsters (ytterligare en subgruppering), och tydligen även en eller annan mohammad (en tredje underkategori?)

  vilken jävla människa pallar läsa allt som du skrev nyss? Jag sov när jag såg texten…

 22. Miranda skriver:

  Lars Vilks: Och du, Miranda, skall välja

  FEG!

 23. Miranda skriver:

  Lars Vilks: skall välja det som

  e det för jag e bäst elr hur?

 24. mohammad skriver:

  viffslan: Liksom i Commedia dell’arte är roller och moraliska positioner på förhand fördelade

  Det viffslanska manuset var bra, det medges, men dramaturgin bär mohammads välkända märke.

  Genom ditt hastiga uppdykande i kommentarsfältet lyfte du för ett ögonblick i allra högsta grad kvalitetsnivån.

  Från ett kvävande bottenläge av uttalad imbecilitet och kulturmörker till den högsta intellektuella nivå där den borde ligga.

  Liksom mohammad synes du välja att spänna ordet före hanen och jag har, saknat din spirutalism och ditt vassa munläder på bloggen.

  Hurvida det var Lars som tutade eller tryckfelsnisse som triggade din återvändo får förbli vår hemlighet.

  Visst har vi kul tillsammans viffslan…

  /M

 25. mohammad skriver:

  För övrigt tycker jag att webbmaster bör installera en edit funktion…

 26. viffslan skriver:

  mohammad:
  Visst har vi kul tillsammans viffslan…
  /M

  Absolut! Viffslan har varit på en längre forskningsresa i de andras utmarker, denna gång i den stora stygga djävulsstaten i väst. Där fanns det visserligen internet men föga ork eller intresse att dyka ner i en svenska ankrondellen. Åter på plats kan jag förstås inte låta bli att inta min marginella position i detta spänningsfält, och visst är det kul att återknyta gamla vänskapsband…….

 27. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad: För övrigt tycker jag att webbmaster bör installera en edit funktion…

  För övrigt tycker jag att Mo SKINKA:s (saw, lol) religion borde installera normala mänskliga rättigheter, såsom likhet inför lag, rätt att lämna sin tro, rätt att förakta sin gamla tro, rätt att ironisera över sin gamla tro, rätt att ha sex med människor av samma kön så länge som det är ett gemensamt beslut, och inte som nu, under Mo SKINKA:s (saw, lol)ideologi att vuxna män våldtar unga pojkar, och flickor, utan att de har någon möjlighet att försvara sig, rätt till kvinnans frihet som likvärdig fri människa, rätt till djuren att slippa plågas i onödigt plågsamt slaktande, rätt till små pojkar och flickor att slippa bli skurna i, rätt till vetenskap och världslitteratur – visste ni förresten att Mo SKINKA (saw, lol), denne till synes verserade person, att hans religion under de senaste 500 åren (500 år) har översatt färre böcker till arabiska än vad som översätts till spanska på ett (1) år?

  Men, Mo SKINKA (saw, lol) himself har nu uttryckt en viktig önskan, nämligen att webbmastern på Lars Vilks blogg ska installera en edit funktion…

 28. viffslan skriver:

  Miranda: vilken jävla människa pallar läsa allt som du skrev nyss? Jag sov när jag såg texten…

  Men snälla Miranda, livet är större än 160 tecken i ett SMS. Här finns inga behov av att vare sig spara på bokstäver eller ord. Och att försöka sätta sig in hur andra tänker är liksom grundbulten i all mänsklig kommunikation, annars kan vi lika gärna stanna i våra små bubblor och le åt våra egna, lätt förvridna, spegelbilder.

 29. Cecilia skriver:

  Mo SKINKA – visst är det rart?

 30. Kenneth Karlsson skriver:

  Cecilia,

  SKINKA=griskött, svinkött, ister, djuret som bökar i dynga, ett härligt djur, som Mo SKINKA (saw, lol) fördomsfull som han är, inte tycker om att sätta tänderna i. Skinka är gott. Mer skinka till folket.

 31. Humanist skriver:

  Cecilia: Mo SKINKA – visst är det rart?

  Vi är många, som i likhet med Lars Vilks, snarare betraktar mohammad som ett fenomen, vilken följaktligen bör omtalas i mer specifika och rättvisa termer.

 32. Cecilia skriver:

  Missade helt detta!
  Var fördjupad i förra intressanta inlägget.

  Ett sant nöje att se dig igen, viffslan!

 33. Cecilia skriver:

  Humanist: Vi är många, som i likhet med Lars Vilks, snarare betraktar mohammad som ett fenomen, vilken följaktligen bör omtalas i mer specifika och rättvisa termer.

  Visst är han ett fenomen. Men det tycks som om en del av hans belackare, slår lite under det bälte de själva tycker stå sig över? 😉

 34. viffslan skriver:

  Cecilia:

  Ett sant nöje att se dig igen, viffslan!

  Tack detsamma! Nu får vi ta och lyfta debattnivån, och sluta använda grisar eller griskött som tillmälen respektive diskriminerande markörer. Från min vegetariska ståndpunkt är grisen ett vackert och alls icke orent djur, som lika lite som något annat djur förtjänar att hamna i våra magar.

  Vilket osökt leder mig in på invektivens fascinerande fält. Det är ju sällan man använder grönsaker som nedsättande beteckning, ja, kanske sopprot då, den är ju dessutom religiöst sätt neutral 🙂

 35. Cecilia skriver:

  Kenneth Karlsson:
  Cecilia,

  SKINKA=griskött, svinkött, ister, djuret som bökar i dynga, ett härligt djur, som Mo SKINKA (saw, lol) fördomsfull som han är, inte tycker om att sätta tänderna i. Skinka är gott. Mer skinka till folket.

  Nja – äter sällan gris. Äter inte så mycket kött alls faktiskt.
  Men visst händer det – tom varje vecka, tror jag. Borde ju egentligen inte, då det ju bidrar till klimatförändringen. Säger de. Fast det är ju inte gris som gör det. Om jag förstått det rätt? Men gris – undantaget bacon – kan man ju leva utan? Eller vad tycker du?

 36. Kenneth Karlsson skriver:

  Cecilia,

  Cecilia, Mo SKINKA (saw, lol) har två sådana, nu är du på väg till mellanrummet igen.

 37. Krister skriver:

  Kenneth Karlsson: Cecilia, SKINKA=griskött, svinkött, ister, djuret som bökar i dynga, ett härligt djur, som Mo SKINKA (saw, lol) fördomsfull som han är, inte tycker om att sätta tänderna i. Skinka är gott. Mer skinka till folket.

  He’s an assman, I guess!

 38. Humanist skriver:

  Cecilia: Visst är han ett fenomen. Men det tycks som om en del av hans belackare, slår lite under det bälte de själva tycker stå sig över?

  Än så länge är det åtminstone ingen av hans belackare som har sänkt sig till bödelns nivå och uppmuntrat andra till våld, eller hot om våld.

 39. Cecilia skriver:

  Kenneth Karlsson:
  Cecilia,

  Cecilia, Mo SKINKA (saw, lol) har två sådana, nu är du på väg till mellanrummet igen.

  Jag är trög – mellanrummet?
  Kan du förklara? 🙂

 40. mohammad skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Jag har funderat, antingen är du homofob eller så sublimerar du själväcklandet av den egna homosexulatiteten.

  Jag är dock inte fördomsfull så du kan tala klarspråk med mig.

  Kom ut i dagsljuset Kenneth…

 41. CeDe skriver:

  mohammad, söte vän, har du fått fobifobi?

 42. mohammad skriver:

  Hej CeDe: mohammad, söte vän, har du fått fobifobi?

  Snarare kennethkarlssonfobi…hehe

 43. mohammad skriver:

  CeDe,

  Förresten, glad påsk på dig också!

 44. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad: Kenneth Karlsson, Jag har funderat, antingen är du homofob eller så sublimerar du själväcklandet av den egna homosexulatiteten.Jag är dock inte fördomsfull så du kan tala klarspråk med mig.Kom ut i dagsljuset Kenneth…

  Det är ett talesätt, ”att slicka någon i röven”, som ska illustrera när man väljer att bortse från tråkiga fakta till förmånen att få ställa sig in hos någon. Det finns alltså inget sexuellt prefix i den handlingen, ej heller handlar det om sexuell läggning.

  I fallet Mo SKINKA (saw, lol) och Cecilia så verkar slickanden i mellanrummet vara en akt utförd av en man och en kvinna.

 45. mohammad skriver:

  Kenneth Karlsson,

  Du är ändå allas vår KK…hehe

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.