Del 1161: Rättegång om yttrandefrihet i Köpenhamn

Idag har det handlat om yttrandefriheten i Köpenhamn. Lars Hedegaard har stått inför skranket anklagad för hets mot folkgrupp. Han har uttalat i en intervju att muslimer våldtar sina döttrar. Hedegaard uppger att han inte menade alla muslimer och att intervjun blev missvisande eftersom han inte visste om att den skulle publiceras utan hans godkännande. Så långt råder nog ingen tvekan om vad som är riktigt. Hedegaard kan inte ha menat alla. Men eftersom det har sagts så hänger det igen på kontexten.

Om någon skulle säga ”Kristna våldtar sina döttrar” så är frågan om detta skulle kunna gå till åtal som hets mot folkgrupp. Jag har svårt att tro det. I fallet Hedegaard är denne känd som Islamkritiker och det skapar naturligtvis misstankar att han medvetet bedriver sin kritik med osanna påståenden. Sedan finns det återkommande om vad som skall räknas som folkgrupp. Kan en hel religions utövare betraktas som en folkgrupp?

Hur som helst är det principiellt intressant vad utfallet blir. Yttrandefriheten borde vara starkast i det här fallet men när vi nu har hamnat i en tid av utbredd censurering är det långt ifrån säkert.

Jag känner Lars Hedegaard sedan 2007 och han stod bakom arrangemanget i USA och Kanada där vi båda föreläste i höstas. Hans uppfattning är att Islam aldrig kan anpassa sig till västerländska demokratiska värderingar. I den frågan är jag långt mer optimistisk. Men Hedegaard skall – och det borde vara självklart – ha rätt att framföra sina åsikter och sin kritik.

Mer om rättegången finns här.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 1161: Rättegång om yttrandefrihet i Köpenhamn

 1. Kenneth Karlsson skriver:

  Lars: men du är ju alltid optimistisk. Själv är jag mer tveksam, men hoppas förstås att du och inte Hedegaard får rätt i slutändan.

 2. Humanist skriver:

  I vilken omfattning som muslimer våldtar sina döttrar vet jag inte men klart är att könssegregeringen i muslimska kretsar skapar frustrerade hormonstinna unga män som i brist på det motsatta könet får ägna sig åt varandra.

  Hela den muslimska världen kan liknas vid ett stort kloster där sexuell njutning är en eftertraktad vara. Detsamma kan sägas om katolska präster som efter avlagt celibatlöfte lär få en viss förkärlek för unga korgossar, i likhet med den kärlek som finns att uppbringa vid vissa fängelsemiljöer.

  Den asketiska religionen och könssegregeringen har alltid talar emot den mänskliga naturen med vissa komplikationer som följd.

 3. Chaan skriver:

  I så fall borde kristendomen lika gärna kunna anpassa sig till muslimska värderingar. Det tror jag inte ett ögonblick på, det blir fight till sista blodsdroppen – 3 årtionden till.

 4. TJ skriver:

  DN skriver intressant i en stort upplagd artikel om denna rättegång.

  hahaha, jag skojade bara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.