Del 1154: Besatthetens maniska poetik

Så här i sena kvällen kan jag inte låta bli att fascineras av Gunnar Bergdahl. Om ni minns har jag porträtterat honom i en av mina teckningar. Tillsammans med Åkesson till vilken han hyser en förintande skrivkärlek. Bergdahl skälver och bubblar av hat. Man må tycka vad man vill om SD, men Bergdahl tycks inte ha annat i huvudet. Han stormar om och om dess bastioner. Han kan nog inse, när han i någon stund förmår att sansa sig att hans aktivitet snarare missgynnar än gagnar hans strävanden. Likafullt måste han fortsätta. Kanske är det personligt, sökandet efter en identitet eller något annat som utgör det inre tvånget.

För en konstnär med ambitioner att verka överskridande och dra runt i osäkra landskap är naturligtvis SD inte någon höjdare. Där vill man inte ha någon provocerande och undersökande konst. Trevligt och traditionellt folkligt är det som ingår i deras konstpolitik, så min verksamhet ligger risigt till.

Bergdahls senaste alster kan man ta del av i Helsingborgs Dagblad.

Det här inlägget postades i debatt, Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

15 svar på Del 1154: Besatthetens maniska poetik

 1. mohammad skriver:

  Det är ärligare av Gunnar Bergdahl att vara politiskt entusiastisk än politiskt taktisk….

 2. Krister skriver:

  ”Han kan nog inse, när han i någon stund förmår att sansa sig att hans aktivitet snarare missgynnar än gagnar hans strävanden. Likafullt måste han fortsätta. Kanske är det personligt, sökandet efter en identitet eller något annat som utgör det inre tvånget”.

  Mitt i prick Lars, sökandet efter en förlorad identitet för de vänsterintellektuella som inte kan ge någonting längre till den arbetarklass de ska kämpa för.
  Främlingsfientlighet finns inte bland de intellektuella, konstnärerna, artisterna, de välbärgade, eliten, de välutbildade, de framgångsrika, metropolitanerna – varken till höger eller vänster.
  Främlingar och integrationsproblem påverkar dem inte. Det finns inget hot. Det ger dem bara ytlig exotisk mångfald.

  Däremot är det den svenska arbetarklassen och den svenska landsbygden som får ta konsekvensen av elitens egoistiska godhet.
  Det är arbetarna och lantisarna som bor med kulturkrocken, det är de som konkurerar om jobben, det är de som drabbas av kriminaliteten, det är där det svider som mest när skattepengar går till som man känner importerat bidragsberoende.

  Det gör mig förbannad när vänstern (som jag en gång i tiden identifierade mig med) föraktfullt kallar dessa människor för onda rasister och inte kan visa någon förståelse, tolerans eller empati för den stora omställningen och påverkan invandringen har på dessa människors liv. Det är dem som får ta smällen – arbetarna som har kämpat och byggt upp tryggheten och välfärden runt omkring sig.

  Dagens antifascister har förlorat sitt ursprungliga uppdrag, sin identitet och är på väg att bli morgondagens fascister.

 3. Lennart skriver:

  Gunnar Bergdahl skriver förargat att Sverigedemokraternas företrädare erhåller höga månadslöner och mycket partistöd. Han skriver detta som om det är en stor orättvisa på något sätt. Kan han inte räkna? Det är väl inte mer pengar idag än vad det kostade innan detta val? Bara omfördelat. I proportion till hur valresultatet utföll. Surt sa räven.
  Hänvisningen till Niklas Orrelius artikel var ändå bra. Den visar på dagens situation. Barn tar efter vad föräldrar pratar om vid middagsbordet. Det gäller överallt. Det är därför som kaka söker maka. Lika barn leka bäst.

 4. K skriver:

  Samtidigt är SD nog det bästa du kan hoppas på som garant för yttrandefrihet och konstnärlig frihet.

  Etablissemangspartierna verkar ju vara mer intresserade av att kasta dig till vargarna för att blidka sina nya vänner. Du kan heller inte påstå att det ”progressiva” Konstsverige ryckt ut till ditt försvar.

  Så då får du dela bänk med klassens miffo och vara glad för det. 😉

 5. Lars Vilks skriver:

  K Som sagt när det gäller konstnärlig frihet vill SD inte ha provocerande och undersökande konst. Av de etablerade partierna är det endast MP och V som tar avstånd. Konstsverige är lite trögflörtat men det var också meningen. Jag är övertygad om att det snart kommer att ordna sig.

 6. Chaan skriver:

  SD’s kulturpolitik ger inte heller mig något. Tanken att folkmusik passar alla är helt kommunistisk. Liksom tanken att opera passar alla, dvs rådande kulturpolitik.

 7. mohammad skriver:

  K,

  Upplysningsvis, SD tillhör numera etablissemanget, hur detta förhållande nu har kunnat undgå dig…

 8. Chaan skriver:

  Kan du förklara för en som inte läser dagstidningarna varje dag, hur har Mp och V tagit avstånd från din kultur, Lars Vilks?

 9. Lars Vilks skriver:

  Chaan. Tidningarna frågade samtliga partiledare om det utan förbehåll stödde mitt projekt angående yttrandefriheten. Det gjorde alltså samtliga utom MP och V som förklarade att det var islamofobiskt och att de därför inte ställde sig bakom det.

 10. Arvid Bengtsson skriver:

  Lars, intressant (och skrämmande) om MP och V. Kan vi få källan till deras uttalande?

 11. Chaan skriver:

  Väldigt bra artikel! Dock är det väsensskillnad i vad de säger. Ohly drar något som hämtat ur Stalins partiprogram, att här är det minsann staten som bestämmer vad som är god konst. Peter Eriksson däremot uttrycker sig som vanligt som en tillbakabildad heffaklump, att snubblar man får man ta emot sig, ungefär, men han tar faktiskt ställning för yttrandefriheten. Kommunister har aldrig gillat yttrandefrihet eftersom dom föredrar väpnad kamp.

 12. Arvid Bengtsson skriver:

  Minns nu att jag faktisk läst denna artikel tidigare. Vad som kommer från V och MP är ju bara vad man kan vänta sig, men Reinfeldts svar är ju heller inte klockrent. Och det har ju senare visat sig att den mannen inte är att lita på när det gäller yttrandefriheten.

 13. Chaan skriver:

  Reinfeldt ”schakrar och dealar”. Han följer med strömmen och försöker klara sitt eget skinn. Att han ”litar på rättsväsendet” kan ju ha bidragit till att det dröjde ända till självmordsbombaren då Vilks fick personskydd. Annars vore det rimligt att få det efter hundratals hot, så fort hot realiseras, vilket ju var i våras. Om man är någorlunda med på samhällets spelregler. Folk som i praktiken valt att stå utanför samhället som Hells Angels kan förstås inte räkna med samhällsstöd på samma sätt.

  Men saken hamnar i ett annat ljus om man tittar på Lars Vilks gärning. Han har ju gjort civil olydnad som en del av konstgärningen, regelbundet och ofta, ända sedan 70-talet! Reinfeldt till exempel, har ju tagit ställning mot civil olydnad – så det är nog inte så att han stödjer Vilks på något sätt faktiskt, utom i teorin där han tvingas försvara grundläggande principer. I själva verket är han nog för folkets lydnad istället. Detta är ju också borgerlighetens kärnvärde kan man säga. Käfta inte emot överheten. Vilks har ju gjort det – för er som inte känner till det – redan innan 2007. Så historien är väldigt avancerad. För Reinfeldt är säkert civil olydnad samma sak som kriminalitet. Vänta nu – vet folk ens vad civil olydnad är?

 14. ruben skriver:

  Javisst är det patetiskt med herr Bergdahls skriverier. Brukar roa mig med att läsa hans krönikor. I en av dom ondgjorde han sig över att *nätmobben* försökte inbilla svenska folket att Sverige tagit emot alldeles för många invandrare under alldeles för kort tid och särskilt då invandrare med ett helt annat värdesystem.
  Själv kunde han konstatera att det under den aktuella månaden då krönikan skrevs så hade det till Helsingborg kommit en enda invandrare.
  Enligt Bergdahlsk logik ett bevis för att talet om massinvandring är helt felaktigt. Bergdahl kommer alltid att gilla olika
  Och om verkligen till slut skulle komma ifatt honom så är det förstås SDs hatpropaganda som är orsaken till att problem uppstår.
  Tala om den orättfärdiges förhinder!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.