Del 1140: Elitkonsten och ond bråd död

Anna Brodow har skrivit en krönika i SvD där hon bland annat uttrycker sin oro för samtidskonsten:

”Det som oroar mig mer är att dagens kulturarbetare och medieelit så instinktivt värjer sig mot den breda publikens smak och istället sluter de egna kretsarna. Det är som om eliten inte förstår att den är en elit. Det är ett allvarligt symptom och kan leda till en legitimitetskris, det vill säga, att eliten inte längre har folkets mandat.”

Frågan är om konstens spetsfunktion någonsin har haft ett folkligt mandat. Vare sig impressionister, dadaister eller abstrakta expressionister, t ex, hade någon folklig uppbackning. Skillnaden mellan det äldre moderna och den internationella samtidskonsten är inte minst att den senare har så mycket större omfattning. Jag kan inte heller se att man inte har klarat av att få goda publiksiffror. Generellt sett har t ex biennalerna många besökare. Och det finns en rad enskilda konstnärer som tilltalar många. Ta t ex Pipilotti Rist eller Olafur Eliasson. Att det sedan finns intrikata inslag som konstforskning ändrar inte på någonting eftersom det rör sig om ytterst marginella verksamheter.

Ner till en verklig folklighet når man naturligtvis inte ändå. Men det är ofrånkomligt att om man gjorde sådana satsningar skulle priset vara för högt. Samtidskonsten bygger obönhörligen på kunskaper och referenser och det är inget man lär sig i en handvändning. Samtidskonsten kan onekligen beskrivas som en elit, men dels är den sammansatt av olika nivåer och dels är det inte fråga om en liten grupp utan om många tiotusental.

På Jinges blogg har jag en betydande popularitet. I det tänkande som han har om mitt konstprojekt har han nu fått för sig att det kommer att avslutas med min bråda död. Efter det att jag har retat upp den så ofta åberopade mängden av 1,4 miljarder muslimer, menar Jinge:

”Att någon av dessa förr eller senare kommer åt att göra just det råder det knappast några tveksamheter om, och antagligen så är Lars Vilks ’konstprojekt’ fullbordat i och med att någon av dem lyckas avsluta hans jordavandring.”

Jinge har mer funderingar:

”Förra gången, då jag visade Carlos Latuffs rondellgris, så skrev Vilks på sin blogg att det också var en del av hans konstverk och gjorde på det sättet mina rader om saken till ett av konstverkets många uttryck. Själv blir jag mest häpen, för hur kul kan det vara att fullborda ett konstverk när man aldrig kommer att kunna läsa recensionerna?”

Angående recensioner har det tydligen aldrig gått upp för Jinge att dessa produceras fortlöpande på många nivåer. Alltifrån Jinge som ständigt upprepar att konstnärens intention är att dels skaffa sig uppmärksamhet och dels att reta upp människor, till konstvärldens något mera sofistikerade analyser.

Rondellhundsprojektet lär snurra många varv än innan det är dags att sammanfatta.

Det här inlägget postades i debatt, konstteori, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

20 svar på Del 1140: Elitkonsten och ond bråd död

 1. Chaan skriver:

  Ja väldigt intressant hur företagare, opinionsbildare och andra med påverkan reagerar på tiden. Vi är ju i en brytpunkt nu där internet fick sitt genombrott i Sverige 2010, och vem som är, och vem som inte är kändis har just avgjorts (i det kollektiva undermedvetna).

  Det som händer är att folk hittar minsta gemensamma nämnare, både i kommunikation mot olika målgrupper, och även mellan människor en och en. Babyspråket är återvunnet, och används av unga vuxna. Alltså intelligenta människor som anpassar sig neråt för att skapa förståelse. Och vuxna ritar barnteckningar, Vilks till exempel fram till nyligt, och jag. Det enda som gäller är direkt-anslag, därför anpassade jag mig och började rita och måla i år. Musik snärjer långsamt.

  Själv har jag också lite teorier om intelligens. Under IQ 80 är idioti, undvik. 80-103 räcker inte för att fatta internet, därför faller strax över hälften av befolkningen bort direkt när man skriver här, numera (standarden har alltså höjts på internetanvändare). IQ 103-120 är målgruppen man skriver för på nätet. Folk över 120 har i allmänhet annat för sig än att sitta och läsa här.

 2. Chaan skriver:

  Eh ja, tankspritt glömde jag skriva hur det hängde ihop med Brodow-citatet: jo, samtidigt som etablissemang av alla sorter nu vänder taggarna utåt på grund av det ökade trycket, ökat krav på sanningshalt osv, så finns det en massa folk som förstår tidsandan, det var de förstående jag skrev om. Många många nya kändisar tillkommer i den här tiden, och en tredjedel av de gamla sågas och försvinner. Väldigt intressant att se hur Guillo står sig i stålbadet.

 3. Stygge Sigge skriver:

  ”Jinge”-hahaha. En misslyckad förtidspensionerad kommunist som sitter hemma i Nynäshamn och vräker ur sig sina drapor, allt emedan vi andra jobbar ihop till kräkets försörjning!

 4. Pluttiplutt skriver:

  Chaan,

  Idiot: IQ 130

 5. Pluttiplutt skriver:

  Idiot: IQ 130

 6. Pluttiplutt skriver:

  Idiot IQ 130

 7. Pluttiplutt skriver:

  Pluttiplutt,

  Idiot: IQ mindre än 25
  Imbecill: IQ 25-45
  Debil: IQ 45-70
  Normal: IQ 70-130
  Geni: IQ mer än 130

 8. Klartexten skriver:

  Jinge är en intellektuell nolla. Hans blogg är en monolog, en skyddad verkstad, där han applåderas av en skara idioter.I en fri debatt skulle jag enkelt krossa honom, vilket jag förstås informerat honom om!

  Du anar inte vad jag har förnedrat honom i mina opublicerade kommentarer. Jag skulle bli förvånad om han inte har ett kontrakt på mig!

  Jag är givetvis portad från både hans och Svenssons blogg. Dessa Stalinister uppväxta med en ideologi där våld och censur är fullt naturligt.

  Vore vi i krig skulle såna som Jinge skjutas rakt av bara! Han är ingen demokrat.

 9. Chaan skriver:

  Vi är i krig.

 10. Humanist skriver:

  En stackars sjukpensionär som Jinge bör hålla sig ifrån sprängmedel när han leker med islamisterna så han inte själv drabbas av en ond bråd död.

 11. Diskussionen utvecklas och förstås bättre på min blogg i ett samtal mellan mig, Thomas Millroth och Anders Widoff.

 12. Christian Godin skriver:

  Anna Brodow Inzaina: Diskussionen utvecklas och förstås bättre på min blogg i ett samtal mellan mig, Thomas Millroth och Anders Widoff.    

  Tack Anna, för denna lysgranat över den hopplösa situationens slagfält.

 13. Pluttiplutt skriver:

  Rädslan är människans gissel. Om vi är i krig så är det 1% av de dåliga nyheterna och sådant vi läser om i tifningar. 99% är goda nyher sådana vi aldrig läser om. En god nyhet är att de flesta människor på jorden är gästvänliga, snälla och goda människor som arbetar för att vi skall få behålla våran fred och frihet. Det har jag kommit fram till när jag varit och rest på egen hand på ställen på jorden. Möter man människor med ett öppet hjärta, positivt och visar hur liten och ensam man är brukar man bli väl emottagen av de flesta människor. Själv har jag blivit mycket berikad och lärt mig mycket om andras tradditioner och kulturer. De flesta människor är demokrater i hjärtat och det är synd om dem som inte är det, typ massmordsbombare och liknande. Fred, frihet under eget ansvar är mina ledord. Visst finns det människor tycker annat och blir arga på mitt sätt att se på våran värld men så ser världen ut som jag lever i, det är mitt konstverk som jag pyntar med blommor, det är min demokrati. Jag tycker inte om sport, politik och religion men det är ok att vissa gillar och utövar det. Bara jag får vara på mitt vis och hoppas att andra som är av annan uppfattning sk*ter i mig och framförallt inte försöker förändra mig. Hoppas jag sagt något vettigt. 😕

 14. joanna skriver:

  Svenska ishockeyförbundet har stängt av en allsvensk domare som publicerat en karikatyr av profeten Muhammed på sin Facebook-sida, uppger Aftonbladet.

  -Vi har haft ett möte med en person och vi är överens om att vederbörande tar timeout, säger Svenska hockeyförbundets säkerhetschef Peter Andersson till tidningen.
  Han vill dock inte gå in på skälet till avstängningen.
  Den avstängde domaren har inte gått att nå för en kommentar.

 15. mohammad skriver:

  Pluttiplutt: Bara jag får vara på mitt vis

  Vem bryr sig…?

 16. Kenneth Karlsson skriver:

  mohammad,

  Jag.

 17. Michael skriver:

  Det konstiga med vissa människors upprördhet vad gäller Mohammedteckningar är att det bara gäller dem. När de ventilerar sin ilska över smädandet av heliga symboler brukar de ju ofta bränna flaggor. Flaggor som ofta innehåller för andra religioner heliga symboler, tex kors eller davidsstjärna. Men det är väl en helt annan sak.

 18. Chaan skriver:

  Michael: Det konstiga med vissa människors upprördhet vad gäller Mohammedteckningar är att det bara gäller dem. När de ventilerar sin ilska över smädandet av heliga symboler brukar de ju ofta bränna flaggor. Flaggor som ofta innehåller för andra religioner heliga symboler, tex kors eller davidsstjärna. Men det är väl en helt annan sak.  (Citera)  (Svara)

  Det är helt samma sak sett ur deras synvinkel. Rita Mohammed ses som en krigshandling och bränna kors på flaggor är att svara med samma mynt. Det är inte vi västerlänningar som ska se flaggbränningar/porträttbränningar utan det riktas till militanta islamister över hela världen, ett upprop. Detta är obegripligt för svenskar som tror att vi bara är i Afghanistan för att rensa upp lite – men ser man helheten, att vi deltar i krig på samma sida som militanta kristna i USA och Israel blir saken en annnan.

 19. Humanist skriver:

  Chaan,

  Menar du på fullt allvar att en teckning av Muhammed kan jämföras med bränning av flaggor och ambassader? Att svara med samma mynt vore att rita en motsvarande nidbild av Vilks och inte kränka ett helt land som står för demokrati, frihet och jämställdhet. Med samma logik skulle vi bränna moskeer och muslimska länders ambassader i Sverige varje gång västerländska mänskliga rättigheter kränks i den muslimska världen.

  Och vad har kristendomen eller Israel med kriget i Afghanistan att göra? Mig veterligen slåss vi också tillsammans med muslimska soldater från Turkiet, Azerbajdzjan, Förenade Arabemiraten och Malaysia samt Buddister från Mongoliet och Sydkorea.

 20. Chaan skriver:

  Eh, för det första är vi inte i Afghanistan för att skoja, utan för att skjuta muslimer i huvet. För det andra, ja det är fullt allvar för muslimerna att avbilda Mohammed – har du inte förstått det efter självmordsbombningen i Stockholm som hänvisade till Vilks – då kommer du inte förstå det vad jag än säger.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.