Del 1002:

Som jag nämnde igår har jag som föreläsare blivit något kostnadskrävande. Säpo har, i tidens anda, blivit ett affärsdrivande företag och kräver 25 % av kostnaderna för säkerhetsrisken konstnär Vilks av arrangörerna. Den enda lösning jag kan se på detta tämligen besvärliga problem är att föreläsaren beväpnar sig och prydligt lägger sin rostiga yxa intill sin bärbara dator.

Enligt tidningen Metro som jag talade med igår skall det i en rondell på Hisingen i Göteborg finnas en skulptur av Vilks som ko. Rondellkon har alltså kommit. Förmodligen finns det någon tanke bakom valet av djur men jag har ännu inte lyckats få ihop det.

Återkommen från Holland skall jag kasta mig in i nya äventyr. Även om föredraget i Eriksbergshallen blev annullerat blir det helt enligt planerna en konstresa med föredrag till den omtalade renässansutställningen.

Tiden är knapp men jag har på intet sätt uppgivit min ständiga konstspaning. Snart stundar Berlinbiennalen (juni) och konstnärslistan har en svensk överraskning då Sverige representeras av Sven-Åke Johansson som är tämligen okänd som konstnär. Han är främst musiker men har bland annat ställt ut teckningar på Galleri Ping Pong i Malmö (2008). På det hela taget kan ett sådant val inte sägas vara oväntat. Curatorerna kompletterar gärna med några ovanliga konstnärer som inte följer den sedvanliga rutinen. Johansson har med Berlinbiennalen tagit ett skutt uppåt på artfacts med ca 25 000 placeringar vilket onekligen är beundransvärt. Han medverkar också på en legendarisk jazzinspelning med Peter Brötzmann.


Vilks – en säkerhetsrisk

Det här inlägget postades i Biennaler, Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 1002:

 1. benkebusbyggare skriver:

  På tal om rondeller och formalistisk konst, varför inte installera en Vilks-staty i en rondell och patentera konceptet… (rondellresonemang) allt går runt och återkommer i nya skepnader. Kanske sätter Säpo upp en kamera som vakar över verket, alla nöjda och glada.

 2. Chgod skriver:

  Får säkerhetspolisen verkligen hursomhellst fakturera ( el snor dom helt enkelt kontanter ? ) arrangören för sina säkerhetsåtaganden? Låter fullständigt verklighetsvridet, påminner om ”Sheriffen av Nottingham” och dennes skatteförehavanden.

 3. Marius skriver:

  Jeg er fuldkommen rystet over, at den svenske stat ikke magter at beskytte sine medborgere. Beskyttelsespenge troede jeg hørte den kriminelle underverden til.

  Hvis der skulle være et rationale bag en opkrævning, burde regningen vel retteligt sendes til de religiøse organisationer, der understøtter truslen – ligesom man kender det fra fodboldklubber som har hooligans som medlemmer.

 4. John skriver:

  Jag hoppas verkligen inte att någon betalade en eventuell faktura från SÄPO för Uppsala. Snacka om dåligt jobb de gjorde! Vilka tomtar! Vet inte om jag ska skratta eller gråta för det är ju naturligtvis ytterst allvarligt när ett gäng amatör-fundamentalister med så stor tydlighet visar att de kan skrämma SÄPO till att ställa in ett arrangemang.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.