Del 969: Konstresa med livvakter

Idag har jag ägnat mig åt att guida en konstförening på Miroutställningen i Arken i Köpenhamn samt utställningarna Färgen i konsten och Homo Sapiens Sapiens av Pipilotti Rist på Louisiana. Varje förflyttning som jag nu gör skall säkerhetsbedömas och den danska säkerhetspolisen kom fram till att det behövdes två livvakter. Riskerna var, som jag ser det, mikroskopiska. I dessa utställningsmiljöer samlas medelklassen på lördagens kulturutflykt och den miljön är lugnet själv. Men det är inte jag som bestämmer vilka beslut som skall tas.

I morgondagens DN publiceras en intervju gjord av Birgitta Rubin. Som en burlesk motsats kan man också följa Parlamentet på tv4.

arkenmind.JPG
Konstnär med två livvakter

Det här inlägget postades i Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

16 svar på Del 969: Konstresa med livvakter

 1. Tobbe skriver:

  Du är tankefrihetens kämpe Broder!
  Måväl och Blomstra
  Tobias

 2. Nils skriver:

  Hej
  Kämpa på. Det är inte alltid så lätt att vara ensam i sin kamp för detta rätta.

  Titta även på ett intressant TV-program i Kunskapskanalen 22 mars kl 00-01 Del 1 av 6: Kristendomens ursprung. Spåren leder österut ända till Kina där en forntida pagod kan vara beviset för att kristendomen fanns här så tidigt som på 600-talet.
  Från 20/3 kl 20-21 i Kunskapskanalen
  Inledningsprogrammet pekar på en intressant fortsättning.
  Hälsningar
  Nils

 3. Maja skriver:

  Lars, du har fördommar om vilka som går på konstutställningar en lördageftermiddag.På tal om konstens begränsningar.
  Du säjer i DN i dag; att orsaken till varför du ritade Mohammed som rondellhund och önskade ställa ut den var att du vill göra något politiskt inkorrekt.Men denna handling var helt politiskt korrekt. Det kändes föga förvånade att en svensk tar på sig uppgiften att att följa svenska samhällets konsensus mot religon i störta allmänhet och inte minst mot islam. Om du gått ut med att du som konstnär inte skall blanda in religon i dina verk hade du det uppstått förvirring.

 4. Lars skriver:

  Maja. Alla undersökningar bekräftar att det är medelklassen som går på konstutställningar. Ibland är fördomarna helt riktiga i sak.
  Lustig vändning du gör med politiskt korrekt. Att kritisera Islam är helt uppenbart politiskt inkorrekt.
  Hur som helst var det min avsikt att göra något som var politiskt inkorrekt i konstvärlden. Reaktionen från denna visar att jag givetvis hade rätt.

 5. Maja skriver:

  Lars. Du slog in en öppen dörr, sorry. I Svergie är religon paria,särskilt Islam. Att aggressioner skulle visa sig var 100% väntat,det hade ju redan hänt med de danska mohammedteckningarna. Det finns ju inga politiskt korrekta som anser att allt det våld som uppstod efter de danska mohammedteckningarna var motiverat. Reaktionerna sågs på enbart med förakt och oförståelse. Som jag uppfattar läget så är det politiskt korrekt att kritisera religon, den som gör det är hjälte, vi lever ju i det mest sekulariserade landet i världen.
  Det kanhända att du korrigerade pratet om att i konsten är allt fritt. Livet har ju sina begränsningar och konsten är ju livet..?

 6. Venus skriver:

  Maja. Den öppna dörren skulle nog bestå i att det är högst inkorrekt att provocera gällande religion [läs islam] både inom konsten OCH politiskt. Vi ska tycka om släta över alla kulturella krockar, dvs allt är bara bra i multikultiland. Hade vi haft en öppen och fördomsfri debatt om våra olikheter hade många aggressioner lösts upp = enkel grundläggande psykologi.

 7. Maja skriver:

  Venus. Är det politiskt korrekt att gilla huvudduk och arrengerade äktenskap?

 8. Christer Eriksson skriver:

  Venus
  Har Lars Vilks konstverk blvit bannlyst av konstvärlden och nekats av alla konstutställare?
  Har Reinfeldt bjudit in ambassörerna från alla muslimska länder för att garantera att rondellhunden inte var ett statligt beställningsjobb?
  Har media kunnat försvara yttrandefriheten utan att samtidigt visa sitt ogillande för Lars Vilks rondellhund? Och fick du själv lära dig sofistisk argumentationsföring i skolan?

 9. Christer Eriksson skriver:

  Mitt inlägg är adresserat till Maja och inte till Venus som jag felaktigt skrev!

 10. Maja skriver:

  Christer Eriksson. Svårt att föreställa sig ett Sverige där inte någon form av Mohammedavbildningar skulle skapats och blivit ordentligt uppmärksammade, därför att det är en politiskt korrekt händelse. Vi hade ju redan facit efter danmarksteckningarna.
  Att konstvärlden och Reinfeldt vidtar åtgärder betyder inte att de är politiskt korrekta.

  Nej, har ej lärt mig sofistisk argumentationsföring.

  Jag tycker att det är helt förkastligt med det det hot om våld den danske tecknaren, Lars Vilks och alla inblandade utsatts för.

 11. Lars skriver:

  Maja. Den här debatten tycks handla om att du gör en högst personlig definition av politiskt korrekt. Att det finns en folkopinion som är misstänksam och delvis fientligt inställd till Islam är välkänt. Detta bemöter man med att iaktta den politiska korrektheten alltså att officielt ta avstånd från dylika reservationer. Politiker inom de etablerade partier följer denna norm. Det är det gängse defintionen av politisk korrekthet.

 12. Christer Eriksson skriver:

  Maja
  Jag kan hålla med dig om att det inte är märkligt att Muhammed som rondellhund och Muhammedkarikatyrer har uppkommit just i Sverige och Danmark med sin höga andel ateister i förhållande till andra länder.

  Men att påstå att det vore sanktionerat av det kulturella och politiska etablissemanget är direkt felaktigt med tanke på hur media och politiker idag målar ut Danmark som ett direkt rasistiskt land och ser på Lars Vilks rondellhund som något katten har släpat in.

 13. Anton skriver:

  Vilks, du ska ha stort beröm för ditt arbete. Keep goin’!

 14. Cavatus skriver:

  Upptäckte kommentarsfunktionen först nu. Jag har saknat den fram tills nu! Vill bara ge dig mig fulla stöd. Du tar ett stort samhällsansvar att skola in hitkomna människor med annan kulturbakgrund, något som politikerna undandrar sig, och så får du skit för det!

  Du är en av mina idoler och har så varit sedan 2007. Varhelst du framträder är dina uttalanden vederhäftiga, genomtänkta och trots din ”torra” framtoning, oerhört provokativa – tyvärr! Du lyckades även med konststycket att sätta den självgode Guillou på plats. Toppen!

  Dina uttalanden borde vara en självklarhet i ett samhälle som vill utmärka sig för tolerans, hög intellektuell nivå och progressivitet. Men icke! Här dominerar det politiskt korrekta, som du så riktigt påpekar. Aj, vilken oerhört öm tå du trampar på när du säger det. Medalj, skulle du ha och inget annat.

  Såg dig i Parlamentet igår och för första gången log du i ett officiellt sammanhang. Ja, du kan behöva lätta upp din snustorra image en smula. Fast du passar även bra med den torra framtoningen. Den sistnämnda ger dig den sakliga utgångspunkt som är så kännetecknande för dig, och som retar gallfebern på alla som måste trampa på dig, som måste inflika att rondellhunden är så ful. Jag tycker den är genialisk och precis så gullig som du säger ibland.

  En sak är alla antagonister rörande överens om, det är att din teckning de facto avbildar just Muhammed. Varför är de så rörande överens om det? Särskilt de som låter sig provoceras visar hur oerhört lättlurade de är. Vem vet, du kanske grundlurar oss alla i din performance art och i själva verket har avbildat en Mahmoud eller en Nisse? Tanken är sannerligen roande.

  Kulturnyheterna visade på ett riktigt lågvattenmärke när de ställde frågan hur mycket din bevakning kostar skattebetalarna. Att Anna Odell kostat skattebetalarna ett visst belopp kunde de konstatera, men de kunde inte se skillnaden mellan hennes lagförda brott och din lagliga rätt till yttrandefrihet. Skäms på dem!

  Du borde ha en alldeles egen livs levande rondellhund, en stor och argsint vakthund. Det skulle avskräcka och skydda dig mot den mest förhärdade jihadkrigare. Men yxan har absolut ett stort symbolvärde. Den har till och med förärats en hel debattartikel på Newsmill! Vilken fullträff i ditt konstverk.

  Även jag ingår numera i ditt konstverk. Jag har gjort det hela tiden på det mentala planet, men nu medverkar jag mer konkret. Lycka till i din kamp för yttrandefriheten och konstens gränser.

 15. joanna skriver:

  Cavatus inlägg var trots den tidiga timmen mycket välformulerat och konsekvent.

 16. Pontus Raud skriver:

  jag ser vissa liknelser i din soppa och den senaste kränkningen som drabbat Turkiet.
  När riksdagen fördömer ett historiskt blodbad och den sittande regeringen beklagar beslutet skapas samma oreda som när alla står upp för yttrandefriheten men beklagar ändå att vissa tar sig friheter…..samma soppa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.