Del 962: Kulturidioten med den usla teckningen

Jaha, en liten andningspaus, det som lyser över fälten får väl kallas för vårsol. En ensam vintergäck har strävat upp i det skyddade hörnet intill trappan. Att vara med i den mediala hetluften kräver en del, i varje fall från min sida eftersom jag har ansträngt mig för att göra mina improviserade och nyckfullt hopkomna uttalanden så bra som möjligt. I morgon kväll är det dags för mig att möta den gamle ringräven Jan Guillou. Agenda 21.15 Svt.

Jag var redan tidigare inne på det här med anklagelsen om ”den dåliga teckningen”. T ex SR där Gunnar Bolin argumenterar för att vi trots allt bör stödja ”idioten” som gör ett ”uselt konstverk”). Till alla dem som anför denna klagan om estetisk uselhet är jag beredd att låna mitt öra. Inget hinder föreligger att jag gör en ny och bättre – blott om jag visste hur man tänker sig den. Mera realistisk eller kanske kubistisk? Om den får nya estetiska kvaliteter skulle det då innebära att jag har mer rätt att kränka: Den här teckningen är så fin att man inte kan bli kränkt av den? Jag är öppen för förslag (Intill dess får man nöja sig med den nya lyxupplaga som jag nu håller på att producera och som kommer att finnas för det facila priset av 500 kr).

Men jag känner mig också föranledd ta itu med en och annan motsträvig debattör. Enkannerligen min ständige kommentator doktorand Andreas Malm som skriver idag i Aftonbladet. Och jag måste även säga något om Nalin Pekgul (SvD) som glittrar med gamla fraser om nedåtsparkning; ”varför kränka vanliga muslimer?”.

Malm är inget större problem. Hans debattstil mot mig har konstant kännetecknats av att han lösgör några rader som jag har skrivit, sätter in dem i en ny kontext för att bevisa det han önskar. Han gör en stor sak av mitt kritiska påpekande att den muslimska världen har problem med att göra extensiva tolkningar av Koranen. Detta problem är välkänt och många intellektuella muslimer har idag ståndpunkten att det är nödvändigt att ändra på detta. Men motståndet är hårt från de bokstavstroende. Här krävs alltså en anpassning till ett västerländskt tänkande vilket vi inte behöver hyckla om. Den västerländska friheten att tänka själv är bättre än att bita sig fast vid föreställningar om den enda sanningen.

När Malm kommenterar min intrikata teckning föreställande profeten i en komplex situation anger han dess titel till ”Muhammed som skär halsen av en jude till all belåtenhet för Muhammeds samarbetspartner, en officer i den nazistiska armén”. Men utesluter tillägget efter ”jude” , ”som just håller på att äta upp ett danskt spädbarn”. Malm vill tydligen inte att gracerna skall fördelas rättvist som de faktiskt görs i denna surrealistiska komposition. Teckningen finns HÄR.

Nalin Pekgul blev djupt upprörd när jag i en debatt med henne i radio menade att muslimerna som svag grupp i praktiken betraktas som underlägsna. Naturligtvis finns det enskilda muslimer som tillhör t ex den intellektuella medelklassen men Pekgul själv gör en stor affär om att vi måste ta hänsyn till muslimer som svag grupp. Men, och det var min poäng, när man gör det blir den som uttalar sig själv överlägsen. Pekgul är inte en del av den svaga gruppen, hon (och otaliga andra) gör sig till förmyndarrepresentanter som uttalar ett undantagstillstånd. Du skall icke kritisera, långt mindre kränka, denna svaga grupp eftersom de inte kan försvara sig. Underförstått måste detta betyda att undantagstillståndet inte skall vara för evigt utan fram till den tidpunkt då de är förmögna att försvara sig själva. Och det innebär att den som av välvilja vill skydda gör sig själv överlägsen. Visserligen vill man samtidigt mena att ingen är förmer än den andre men det håller ju inte.

Så frågar jag mig hur länge detta undantagstillstånd skall vara. Minst av allt är det önskvärt eftersom det innebär att merparten av Sveriges muslimer diskvalificeras som svag grupp. Om man inte aktar sig skapar man ett permanent undantagstillstånd genom en välvilja som inte befrämjar likställdheten.

Hur går det med konstverket frågade signaturen ”Gunilla”. Under de gångna dagarna har ett stort material hopat sig och jag har inte varit förmögen att samla in några större delar. Som helhet är Rondellhunden så gott som oöverblickbar men den kan tas i kapitel. Det som nu skrivs har föranlett mig att fundera på Såpans Tidevarv. Förhistorien till Rondellhunden är den danska förvecklingen som blev en tragedi. Därefter följde den Rondellhunden modell 2007 som en fars medan 2010 års version tycks kunna forma sig till en såpa med den eminenta guest star Jihad Jane.

Inte minst är såpan berättigad genom Den Nya Terrorismen. De kostnadskrävande och miljöovänliga sprängningarna av stationer och skyskrapor har ersatts av klimatsmarta amatörinsatser. Ett nätverk etablerar sig och letar fram fanatiker som föreslås lämpliga tillslagsobjekt. När detta har bestämts och rekryten uppmuntrats finansierar denne själv sin operation. Inga stora saker är nödvändiga. Har terroristen en stor brödkniv hemma går det bra, yxa är inte dumt, en gammal revolver ännu bättre. Så iväg på vinst och förlust – om nu inte säkerhetspolisen hinner före. Om attentatet är framgångsrikt eller inte spelar inte så stor roll. Uppmärksamhet blir det som kommer att skrämma de lättskrämda västerlänningarna och det är inte svårt att finna nya frivilliga. Terrorismen har alltså gått över till miljövänliga amatörer. De goda nyheterna för måltavlorna är att det finns möjligheter till framgångsrikt försvar: Yxa mot brödkniv t ex. Verksamheten är småskalig.

idioten.JPG
Här står han: kulturidioten

Det här inlägget postades i Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

44 svar på Del 962: Kulturidioten med den usla teckningen

 1. Anna skriver:

  Hej Lars

  Glad att du sköter dig exemplariskt.

  Men det hela förefaller sig rätt märkligt från ett utifrånpespektiv. Jag har hela tiden ansett att det är en ickefråga. Klart att karln får teckan en rondellhund!

 2. TJ skriver:

  Hej Lars, du har förmodligen sett att en vänsterpartist på Newsmill ifrågasätter din beväpning. Inget miljötänk där inte. Nåväl, ha det gott, så gott det går, i begynnande vårsol.

 3. Lars skriver:

  TJ. Nej jag har missat yxan men sådant kan man ju bara applådera. Förra sommaren körde jag med lie.

 4. Gunilla skriver:

  Tack! Här står mer om konstprojektet Lars Vilks:
  http://www.expressen.se/kultur/1.1915057/vilken-vilks

 5. Anna skriver:

  Hallå där! Vilken förändring i bloggen, stilrent och snyggt!

 6. Lars skriver:

  Anna, bloggens förändring kan vi tacka Romeo för. Han förbarmade sig. Du kan se hans signatur längst ner.

 7. Thina skriver:

  Du skriver bättre än du ritar

 8. Lene skriver:

  Hej Lars! Jag vill bara säga att jag är så otroligt glad för att du finns och att du för en heroisk kamp mot den stora rädslan. Det du kallar stor-men är inget mindre än katastrof. Jag såg dig i Malous TV-soffa den 10:e och förskräcktes när den s.k. yttrandefrihet, jämlikhet och sexuella frihet i det närmaste beskrivs som identitets-löshet! Att vi svenskar i avsaknad av identitet inte förstår bättre än att trampa fanatiska muslimer på tårna. Vi måste lära oss att uppskatta oss själva i det här landet. Jag gör det. Och jag uppskattar dig Lars, när du visar vad det betyder att ha uppnått denna mentala frihet.

 9. Tapani skriver:

  En kvinnlig konstkritiker till har hamnat i tidningen: Jamie Paulin-Ramirez, 31, från Leadville, Colorado, där hon hade ett $30,000-jobb som ’medical assistant’. ”5-foot-11 and blonde.” On 9/11… eh, den 11 september alltså, lämnade hon sta’n, och kom omsider till New York där hon gifte sig med en muslim hon träffat (träffat?) på nätet. Och nu har polisen i Waterford, Ireland, tagit hand om henne

  På Facebook har man kunnat träffa henne som ”Jamie Paulin”; fotot visar ögonen. Några månader före 9/11 hade hennes styvfar frågat henne: ’Vad tänker du göra, spänna på dig en bomb och spränga något i luften?” Jamie svarade: ”Om det blir nödvändigt…”

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704131404575118103199708576.html

 10. Per Grunditz skriver:

  Guillou alltså, det var välpå tiden. Hur tänker du hantera den debatten? Känner du till Guillous ståndpunkt i Muhammedsaken?

 11. Lars skriver:

  Hej Per! Guillou skrev om rondellhunden redan 2007. Han har i stort den vanliga ståndpunkten. Han har också använt sig av mig i en av sina böcker. Men det skall bli intressant att se hur han hanterar favoriten i repris.

 12. Kent Karlsson skriver:

  hej Lars,
  angånde dina ”usla teckningar”, låt dej inte förvirras av kundens/kritikerns omedvetna begäran om något annat stilmaner typ kubistiskt, realistiskt eller andra estetiska kvaliteter . Skippa liar och yxor men dra på med pennan & motorsågen (acrylatbensin) i fortsatt finlir a la Vilks och du har en självklar plats som representant för Sverige i nästa Venedigbiennal om jag och Gudfader får bestämma.
  bästa hälsningar
  KK

 13. Mathias skriver:

  Har inte Rondelhuden lämnat konstkontexten för länge sedan och passera över i den politiska kontexten. Ingen verkar ju diskutera den ur ett konstperspektiv längre utan snarare ur ett politiskt perspektiv. Anser du att du som konstnär fortfarnde har kontroll över din skapelse, har den inte helt enkelt gidit dig ur händerna och hamnat i en annan kontext?

 14. joanna skriver:

  • Mathias, vet du när konst övergår i politik, och är det viktigt att slå fast?

  • Konstverket glider upphovsmannen ur händerna när det blir publikt, då har inte konstnären längre kontroll över verket.

 15. Lars skriver:

  Tack Kent. Jag skall försöka ta upp det på debatten i morgon med Guillou. För man gör en affär av att gå in på en kvalitetsbedömning. Det blir en ursäkt att säga att den är usel men vi får trots att det är motbjudande av det skälet ta den i försvar.

 16. Lars skriver:

  När ett konstverk ger sig av utanför konstvärlden då blir det kaos och okontroll. Men denna svårhanterliga process kan sedan redigeras och återbördas till att presenteras för konstvärlden.

 17. Lars skriver:

  Joakim. Särskilt bra är det inte. Han utgår schablonmässigt från att jag har haft ett marknadsföringstrix för mig vilket med tanke på omständigheterna inte är trovärdigt.

  Sedan jämställer han problemet med att särskilja en religion och skydda dess helighet med marginella tokerier som nazistpropaganda och förnekelsen av Förintelsen.

 18. Papa Whiskey skriver:

  If Lars wants a good axe for defense, he should get one of these:

  http://www.armor.com/pole104.html

  I have one; it’s wicked sharp and handles beautifully. Lots of other good cutlery at this site.

 19. Tapani skriver:

  Framför allt, käre ’Paul’, är du ju emot allt kristet, sådant vi fortfarande har så mycket av här i Europa, och ännu mer i USA. Religiösa otäcksheter, sådant måste vi se till att få rensat ut.
  Islam däremot är annorlunda. ”De fattigas enda ljus” ! Frihetskampen i Afghanistan… Iran… Khomeini… Visst!
  Och på andra sidan ”det globala sionistiska storkapitalet” !
  Tack, käre Paul. Idag ser man inte så ofta den här klarsynen. Tack!
  Strängt taget hade ju inte ens män som Honecker och Ceaucescu riktigt fått upp ögonen för det du ser — islam som ett stöd i kampen mot det globala kapitalistiska kristet-sionistiska förtrycket.

 20. Maja skriver:

  Lars Wilks,jag är självklart emot alla som hotar dig till livet eller som vill skada dig, det finns aldrig någon ursäkt för det.

  Du har censurerat och begränsat konst. Du skriver den 070721: ”En liten händelse kan visa att påståendet om att det inte längre finns några gränser i konsten inte är helt korrekt”
  Och det du gjort med rondellhunden är ett exempel på det.
  Du beslagtog/censurerde/kapade rondellhunden.Det var en fantastik konst-undegroundrörelse mot samhället som gav hopp. Människor protesterade med rondellhundar som sa typ; ”att här är vi, vi finns i denna hårda värld som visar sig bokstavligt bland asfalt, betong,plåt och stress och vi kämpar på, men det finns hopp och värme”
  Rondellhundarna var ju från början en protest mot den person/personer som stal/censurerade den första rondellhunden som var ett beställningsverk av en kommun som ville konstutsmycka en rondell. Därefter började de ”illegala” rondellhundarna dyka upp som ett svar till dem som vandliserde det ursprunliga rondellhundsverket och samtidigt blev det ett uttryck för vår längtan från denna hårda värld. Men det fick vi inte ha kvar för dig: Du stal våra rondellhundar, du censurerde dem. Du gick statens ärende och punkterde den. För det fanns en viss oro ångest från sammhällets sida hur dessa ”illegala” konstverk skulle hanteras/stoppas för dessa protester kunde naturligvis ej fortgå hur harmlösa de ändå tycktes vara eller var de det.
  Och du går det etniska svenska sammhällets ärende genom att förnedra muslimer. Alla vet att du gjort det för att förnedra, därmed blir det en förnedring även för de helt sekulariserde muslimerna och även för mig som sekulär kristen.
  Din rondellhundteckning känns väldigt meningslös och saknar konstnärligt värde.
  Jag är självklart emot alla som hotar dig till livet, det finns aldrig någon ursäkt för det.

 21. S. Svensson skriver:

  Varför man måste irritera vissa grupper av muslimer som anser detta med avbilder av Muhammed vara en känslig sak bara för att höja den svenska pressfriheten till skyarna.

  Vi vet alla att det är bra med pressfrihet med vi måste också respektera andra kulturer och tillämpa pressfriheten med förnuft. Dessa grupper av muslimer kommer aldrig att ända uppfattning i denna fråga bara för att svensk kvällspress, sk konstnärer och andra raljerar med att i Sverige har vi pressfrihet och där kan man tycka och skriva vad man vill.

  Ni töntar som tror det bara skadar det svenska anseendet utomlands och försvårar för svenska exportbolag. Jag själv arbetar i ett litet svensks exportbolag med fokus på Mellanöstern och delar av Sydostasien där Islam dominerar. Den internationella debatten som varit och den som nu blossat upp igen har haft negativ effekt på våra affärsförbindelser. Inte direkt p g a rondellhundar och artiklar utan indirekt genom att vissa av våra kunder har hört att man ska bojkotta svenska produkter dock utan att veta riktigt varför. Det svenska anseendet internationellt skadas och på sikt bidrar detta negativt till vår välfärd.

  Ni journalister, konstnärer och andra svenska kulturelitister som bidrar till att sänka det svenska anseendet utomlands med skitsaker er vill jag uppmana att istället utnyttja er kreativitet till att förbättra det svenska anseendet utomlands. Det skulle vi alla må mycket bättre av.

 22. lappland skriver:

  Jag vet inte vad som har hänt med Sverige. men det svenska sättet att försvara rätten till yttrandefrihet har väll inte varit något att jubla över dom sista 70 åren. Så för min egen del är jag så fruktansvärt glad att jag är föd i lappland, för ni vet Svensk kan alla bli oavsett total avsaknad av demokratisk insikt men norrlänning föds man till. Så Lars är du säker på att du inte har lite Norrland i dina gener. Tack för att du står upp för rätten som våra grannländer tog i vårt ställe för 70 år sen. Lappen med band både till Norge och Finland

 23. Christer Fredriksson skriver:

  Hej Lars,
  och tack igen för att du vågar hävda rätten att i ett sekulärt samhälle som det svenska, både kritisera och skämta med alla religioner, inklusive Islam.
  Fortsätt hävda den rätten,oavsett vad vissa journalister och opinionsbildare med bristfälliga kunskaper om Islams historia,dogmer och ideologi, försöker tillskriva dig.
  Det är inte på något sätt rasistiskt att kritisera , en religion som i så många grundläggande avseenden står kvar i en tidig medeltids världsbild.

  Det är istället en i dagens värld mycket viktig upplysningsprocess som började just under den historiska epoken Upplysningen och som måste återupptas och förstärkas så att inte de bakåtsträvande religiösa krafterna ska få överhanden igen.

  Låt oss visa just Islams representanter som ständigt flyttar fram sina positioner att Franska Revolutionen faktiskt än idag har något att lära oss.

  Ta t.ex det skrämmande faktum att delar av den muslimska världen vägrat skriva under FN deklarationen om de mänskliga rättigheterna.

  Den så kallade Kairodeklarationen talar sitt tydliga språk.

  Sedan när blev det rasistiskt eller en unken åsikt? att hävda alla människors rätt till de fundamentala mänskliga rättigheterna?

  Låt oss här i Sverige istället hjälpa de stackars människor som faktiskt flytt från länder och regimer vars förtryck ofta baseras på just Islams dogmer.

  Låt oss göra det istället för att som så många ”nyttiga idioter”, politiskt så ”korrekta”, men mycket dåligt pålästa journalister, med Guillou i spetsen,vilka , ser det som viktigare att skydda fanatiska religiösas rätt att påtvinga även oss andra, sina religiöst grundade normer ,och all den vidskepelse som finns i just Islam i mycket högre grad än någon annan av dagens världsreligioner.

  Ur ett sekulärt perspektiv kan vi som du mycket riktigt sagt,inte låta vissa människors tro på ”Tomtar och Troll” styra samhällsdebatten, och framför allt inte låta deras vidskepelse,påverka vad alla vi andra som inte längre tror på ”Tomtar och Troll” ska få säga eller göra.

  Det är t.ex för en hundälskande svensk som jag , ganska oroande att Nalin Pekul och hennes mamma tycker att hundar är både hemska och orena.

  I min värld är hunden människans bästa vän.

  Inte något man sparkar på eller kastar sten efter.

  Att hon dessutom som den ledande politiker, tydligt visat, att hon inte ens förstått vad vår Tryckfrihetsförordning faktiskt betyder, är ännu mera anmärkningsvärt.

  Det är,som du påpekat nog dags för muslimerna att uppdatera sin inställning till hundar.

  Och kanske inte bara vad gäller hundar, om jag förstått Nalin Pekgul rätt.

  Låt oss andra, både ofta och mycket tydligt visa religiösa fanatiker att de inte längre kan hota sig fram!

  Tack igen Lars för att du står så rakryggad inför alla ”Nyttiga idioters ” attacker. Stå på dig!

 24. Tapani skriver:

  Tack ännu mer, käre Paul, när du nu visar fram det som är verkligt viktigt för dig — kampen mot ’die Juden’, de där hemska judarna som inte ens är riktiga judar utan otäcka konverterade Volga-ryssar.
  ’Radio Islam’ säger också att de är sådana. Så det måste vara sant…
  För muslimerna är du ju en kuf, en otrogen alltså, men mullorna skulle säkert ändå instämma i det du säger om den kristlig-sionistiska konspirationen mot din lycka.
  Poor sod.

 25. Daniel skriver:

  Hej Lars,

  jag såg dig på Debatt och reagerar på att du är noga med att poängtera att alla muslimer inte blivit kränkta av din teckning – det är förmodligen en korrekt bedömning. Själv gör du dock generaliseringar över konstvärldens enighet om guds existens och att det skulle råda någon slags konsensus över att på ditt sätt likställa gud med tomtar och troll. Ett stort antal betydande konstnärer, inom olika områden, i historien och nutiden har varit religiösa eller funderat över dessa frågor. I de fall man inte gör det betyder det heller inte per automatik att man skriver under på dina egna uppfattningar om saken.

  Sedan kan jag tycka att du med denna uppfattning, oavsett hur många som delar den, smiter undan på frågor som vill jämföra med andra typer av provokationer. Om du nu är en sann provokatör borde du väl knappast bry dig om huruvida du provocerar om förintelsen eller Muhammed eller vad det nu kan vara? Den sorg människor känner som får motta provokationen blir ju liksom inte mindre för dem bara för att du inte delar uppfattningen om objektets realitet, väl?

  Mvh,
  Daniel

 26. Christine i Höganäs skriver:

  Enligt socialdemokraternas kvinnoordförande Nalin Pekgul är hundar orena. Jag undrar vad Kennelklubben säger om detta. Är klubbens medlemmar kränkta?

 27. Christer Fredriksson skriver:

  Hej Paul,
  visst finns många djupgående politiska aspekter att belysa här.
  Men det skulle kräva en bok att reda ut alla dessa begrepp ur alla vinklar, både historiskt och i nutid.
  Jag begränsar mig därför till att i detta sammanhang, avhandla och belysa religionen Islam här och nu och i ”kontexten” yttrandefrihet . Islam är en religion som enligt mitt bedömande på intet sätt kan ses som de fattigas räddning och framtida ljus och hopp,varken ur ett historiskt eller ännu mindre samtida perspektiv.

  Enl min bedömning efter att ha studerat den i detalj och ur många infallsvinklar, är Islam till att börja med ur filosofiskt perspektiv,en mycket bristfällig skapelse och har precis som Kristendomen, ur vilken den i ett historiskt perspektiv faktiskt vuxit fram, en mycket blodig historia.
  Det finns stora likheter mellan t.ex Gamla Testamentet och Islam och ”GT” var först.
  Muhammed lånade friskt ur GT.
  ”Öga för öga tand för tand” och dylikt är direkt hämtat ur GT.
  Inget av de två är några superimponerande verk ur filosofiskt perspektiv som sagt. Islam kan inte heller idag någonstans där den utövas ,ses som något som helst föredöme.
  Man kan ur ett religionshistoriskt perspektiv beskriva mycket av Islams filosofiska grund som att det är ungefär som om Nya Testamentet aldrig skrivits.
  GT was good enough tyckte Muhammed och la mest till lite nytt i ungefär samma anda som GT.

  Islam idag då?
  Enl Fn´s statistik, finns inte ett enda land som har Islam som statsreligion,som kan beskrivas som rättvist och demokratiskt.
  Vad vi alla behöver på denna planet, fattiga som rika, är samhällssystem som i handling grundar sig på de grundläggande mänskliga rättigheterna så som de deklarerats både sedan Franska Revolutionen och, Declaration of Independence och senast i FN´s deklaration av de Mänskliga Rättigheterna.
  Att vi inte har något sädant fungerande system ännu på planeten jorden är tyvärr ett mycket sorgligt faktum.
  Men förhoppningsvis är vi på rätt väg.

  Men den vägen går inte via Islam.

  Visserligen är över en miljard människor på planeten muslimer. En miljard som enl sina företrädare i svenska media blir ”obeskrivligt kränkta” av bilder på just Vilks Muhammedhundar.

  Att så många människor på planeten jorden är just muslimer, sett lite ur ett geopolitiskt perspektiv,det beror nog mest,inte på att Islam, så som den framställs av troende muslimer är den enda sanna religionen, utan helt enkelt på att så många av världens ,just fattiga människor, föds in i den religionen.

  Att de också alltför ofta tvingas leva sina liv i fattigdom har många orsaker ,varav du nämner några.

  Men Islamska Teokratier behåller alltför gärna sina befolkningar i fattigdom och blind Tro.
  Skulle dessa fattiga mot förmodan få höra eller läsa något annat än vad som skrivits i Koranen, eller predikas på Fredagsbönen av den ofelbare Imamen, så hotas de att dödas precis som konstnären Vilks och andra. om de konverterar eller lämnar all religion bakom sig och blir ateister så straffas i många muslimska länder sådana ”brott mot religionen” med döden!

  Islam i sin nuvarande form, utgör enligt min mening,inget som helst hopp för någon människa som sätter mänskliga fri och rättigheter högt,snarare utgör den ofta ett stort hot mot just dessa.

  Jag ser det, precis som du uppenbarligen,som ett fullt möjligt scenario att vi står inför en snar och stor omvälvning där vi inte längre kommer att kunna åtnjuta våra tidigare så självklara privilegier i de ”Blygrå Himlarnas land” Sverige.
  Men det är en annan problematik som nog bör belysas i ett annat Forum än detta.
  Jag har mycket svårt att se något fel i yttrandefrihet och mänskliga rättigheter och jag skriver inte under de antisemitiska undertoner jag tycker mig ana i ditt inlägg.
  Själv försöker jag så gott det går, att leva enligt humanismens grundtankar.

 28. Omar Kalb skriver:

  Islam och muslimer är ofta den folkgrupp som saknar självkritik.
  Att kritisera Islam offentligt leder ofta till dödshot och i värsta fall mord.
  I Islamvärlden är det förenat med livsfara att kritisera eller ironisera islam.
  Även kritik av muslimsk kultur är väldigt känsligt för flera muslimer. Svenskar som kritiserar islam har blivit mordhotade eller anklagade att vara rasister.
  Islam har ett stort behov av kritik. Den har så många brister och felaktigheter och håller dess utövare fången i trångsynthet och massindoptrinering.
  Muslimsk kultur måste också bli ifrågasatt. I muslimsk kultur inträffar ständigt grova övertramp på de mänskliga rättigheterna.
  I båda dessa fall fyller muhammedbilder en funktion. De skämtar om det som är mest heligt för muslimsk tro och kultur. Nämligen deras tro på islam som är den mest centrala delen i muslimsk liv. Att islam är underkastelse illustrerar kraften i islamkritik iform av muhammedbilder.
  I slutändan är muhammedbilder bra för muslimernas väg till en normal syn på sig själva och ett normalt förhållningssätt till sin idotiska tro.
  Därför driver jag bloggen Muhammedbilder & CO!

 29. Eva skriver:

  Jag vill köpa en av dina rondellhundsteckningar. Den kan bli värd mycket i framtiden! Eller kanske en oljemålning om det är det du håller på att producera! Du kan bli miljonär på dina rondellhundar nu. Du är en cool och frispråkig konstnär. Jag tror Jihad Jane egentligen är kär i dig i smyg.

 30. Eva skriver:

  Apropå hundar. Jag ska köpa en hund och döpa han till Mohammed.

 31. Bolin skriver:

  Citat ur vad jag skrev: ”Det är uppenbarligen svårt att oförbehållslöst försvara en persons rätt till yttrandefrihet om man tycker att den personen är en motbjudande idiot.
  Detta har man kunnat läsa mellan raderna i till exempel Ulrika Knutsons, Andreas Malms och Peter Kadhammars texter.”
  Huruvida jag tycker du är en idiot eller ej är m.a.o. inget jag givit luft åt i offentligheten. Detta tilrättaläggande mest för att jag inte har för vana att kalla folk för idioter. I alla fall inte inom jobbets ramar. Vänligast Gunnar Bolin

 32. Christer Eriksson skriver:

  Christer Fredriksson
  Din initierade analys av islam och muslimska samhällsskick stöds av dagens artikel i Aftonbladet.

  ”Malaysia rasar över Vilks rondellhund – men tycker det är helt ok att piska öldrickande kvinnor.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article6779156.ab

 33. Lars skriver:

  Ja Gunnar, rätt skall vara rätt, du nöjer dig med att ställa dig bakom ett uselt konstverk.

 34. Nicole Axelsson Orsvärn skriver:

  Du modige man som tecknade profeten. Jag undrar om du insåg att du satte dig i smeten?

  Jag hoppas att du slipper hamna på en minneslund för något så litet som en bild av en rondellhund.

  Lycka till och var försiktig, jag vill se mer konst av ”kulturidioten” i framtiden!

 35. Uno Larsson skriver:

  Att du inte förstår att du gör dej till åtlöje säger en hel del om dej.
  Nu har du nått ditt mål, du är någon slags kändis som får fjanta runt i div. debatt och lekprogram i TV.
  Jag undrar när du gått samma väg som ”nakenjanne” glömd och utskrattad, vad skall du då hitta på.
  Vad som förvånar mest är alla seriösa, duktiga konstnärer som stillatigande låter dej dra deras jobb i smutsen. Förmodligen vill de ej på något sätt förknippas med dej, inte ens med kritiska uttalanden.

 36. Lars Vilks skriver:

  Uno. Det som är mest intressant i din något upprörda kommentar är att du utan svårigheter kommer ihåg ”nakenjanne”.

 37. Uno Larsson skriver:

  Ditt svar visar tydligt att bli uppmärksammad är ditt främsta mål !
  Även du kommer att bli ihågkommen, men inte som konstnär. Ingen kommer ihåg nakenjanne för något annat än att han sprang runt och visade snoppen i TV.
  Ingen kommer att komma ihåg dej för något annat än en publicitetskåt mediahora, som var beredd till vilka skändliheter som helst för att blåsa upp sitt ego. För övrigt är jag inte särskilt upprörd, jag har haft tillfälle att träffa så många stollar under mitt liv både i väst och i den muslimska världen.

 38. Lars Vilks skriver:

  Hej igen Uno. Mitt svar visar naturligtvis ingenting, det är bara det att du önskar en sådan tolkning. Det tonläge och det språk du använder har man normalt inte om man inte är upprörd.

  Problemet med din egen självgodhet är att det är många som inte delar din uppfattning. Därför får du utsträcka din uppfattning om vilka som är idioter till stora delar av Sveriges befolkning och naturligtvis en betydande del av medievärlden etc. När du idiotförklarar med den kvantitetsgraden då upphöjer man sig själv till någon som verkligen vet hur allting förhåller sig och hur saker skall göras. Lycka till med det.

 39. Uno Larsson skriver:

  Jag har verkligen inte idiotförklarat någon inte ens dej ! Vad jag har sagt är att jag tidigare har träffat på många stollar, och det har jag ingen anledning att backa på. Om det nu vore så att jag idiotförklarat en stor del av sveriges befolkning så är det ändå en fjutt jämfört med att du förolämpat halva jordens befolkning i syfte att väcka uppmärksamhet kring din person. För många år sedan var jag aktiv i Svenska Musikerförbundet, det var då när man uppmärksammade att den höga ljudnivån åstadkom skador hos både musiker och publik. Under arbetet med detta upptäckte vi det faktum att ju sämre kvaliten var på musiken desto högre var ljudnivån. Det samma drabbar konsten, när konstnären endast lyckats åstadkomma mediokra alster används andra vägar för att uppmärksammas.
  Utnyttjande av prostituerade, vandalism av allmän egendom, spela sinnessjuk o.s.v. Men det sämsta handlandet är när man under konstens täckmantel lever ut sina rasistiska och fachistiska åsikter.
  Det är en förolämpning mot konstpubliken och övriga konstutövare.

 40. Uno Larsson skriver:

  Jag har just sänt några tidningsartiklar på din mail-adress som visar att din tro att du utöver ”Dagens dumheter” (Sveriges malligaste morgontidning) och några andra mer eller mindre främlingsfientliga lantsorttidningar skulle ha stöd i media är överdriven. Jag kan lätt skaffa fram många fler artiklar som de jag mailat dej, med liknande innehåll.
  Tyvärr lyckades jag inte placera artiklarna här, troligen beroende på mina bristande datakunskaper.
  Kanske kan du få ut dom till allmänheten så stärker det väl dej i ditt effektsökeri !
  Därmed avslutar jag denna diskussion, du är inte en person som jag känner glädje över att ha kontakt med.

 41. Christer Eriksson skriver:

  Uno Larsson
  Jag tror problemet är att du spelar för lågt med fiolen och slår för hårt på trumman. Det är viktigt att reglera om du själv vill bli känd för god musik och inte för störande verksamhet.

 42. Hej Lars!
  Din gamla Italien-kompanjon här; i och för sig tyckte vi alla här att Du ska respektera muslimer,
  nu har jag inte (bl.a. av mentala skäl) sett dina teckningar. Vad vet Du om araber, varför inte judar eller greker? Dessa folkslag är älskade av folket, i och utanför Sverige! Din pose är inte riktigt OK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.