Del 881: Kontroverser i Paletten

Senaste numret av Paletten handlar om ”Konst & kontrovers” vilket man lätt kan förstå innebörden av. De talrika incidenterna som inträffat under året får här sin uppföljning.

När krutröken lagt sig kan man konstatera att händelseförloppen följde en enkel pragmatisk linje. Medierna får igång ett gungande folkhav som rasar mot Odell och NUG. Regeringen måste göra något och kräver förklaring av Konstfack som inte kommer undan den svåra presentationen av sina värdegrunder. Så småningom är alla överens om att konstnärer inte bör bryta mot lagen. Avvägningen är dock inte så enkel eftersom mindre lagbrott brukar kunna passera utan åtgärder. Men under en tid granskas allt som kan tänkas och millimeterrättvisa blir rådande på Konstfack. Avvägningarna mellan konstnärligt värde och hur detta värde kommit till blir inte heller någon lätt uppgift.

Måns Wrange försöker visa dilemmat med ett par fiktiva exempel:

”En student på universitetskursen litterär gestaltning skriver en novell om en man som sprayar ner ett tunnelbanetåg. Under examinationen står det klart att novellen är självbiografisk och att den olagliga händelsen som novellen beskriver har utförts av studenten. /…/ En student har skrivit en uppsats om Astrid Lindgren på en stulen dator.”

Förmodligen får man bedöma sådana verk utifrån vilken roll det olagliga inslaget har i detta sammanhang; om det ingår i verket. Är poängen med uppsatsen att den skall skrivas på en stulen dator då lär inte en konstskolas värdegrunder kunna bejaka proceduren.

För övrigt kan man räkna med att Odells iscensättning alltmer landar i ett relativt högt konstnärligt värde. Sophie Allgårdh menar t ex att det ”utgör ett av de starkaste verken jag sett i genren under senare år. Det är speciellt de brännande scenerna på bron som dröjer sig kvar.”

Jag är en smula nyfiken på vilka de andra verken i genren kan vara för några. Genren får nog betecknas som smal.

Grant Watkins gör sig till talesman för principen att till varje pris försvara NUG:s Territorial Pissing utifrån ett konsthistoriskt perspektiv. Ni vet det där med att sådant är ganska vanligt i konsten. Han finner först referenser till tidiga performance som Bruce Nauman isolerat och fredligt stampade fram i sin studio på 60-talet. Sedan går han vidare med Pipilotti Rist. Hon slog ju sönder bilrutor 1997 – men bara på film. Slutligen Klara Lidén som vilt dansar runt i en tunnelbanevagn. Möjligen gjorde hon sig i någon mån skyldig till förargelseväckande beteende. Kanske glömde han bort Yves Kleins rymdsprång. Hur man än vänder på saken slår NUG alla dessa med åtskilliga hästlängder när det handlar om lagbrott och värdegrunder.

En sak som det skulle vara intressant att veta mer om är när videon är gjord och inspelad Watkins anger 2009 men vad jag har erfarit är den betydligt äldre än så. Territorial Pissing är hur som helst namnet på en låt av Nirvana. Lyssna HÄR.

Maria Lantz tar sig an konstnärsduon Simka som placerade gula plasthus på en skärgårdsö. Det blev åtal för brott mot naturskyddslagen. Lantz diskuterar Land Art utifrån Denise Markonish Badlands: New Horizons in Landscape (texten är ungefär densamma som i OBS i våras). Hon diskuterar skillnaden mellan den amerikanska inställningen till naturen jämfört med den europeiska. En skillnad som hon inte nämner är att marken i USA nästan alltid är privatägd och att konstnärerna inte kan kasta sig ut i någon allemansrätt. Smithson arrenderade området för sin Spiral Jetty , Walter de Marias Lightning Field är låst och bommat, James Turrell fick köpa sin Roden Crater. Det ligger någonting i det Lantz säger om att konflikterna som jag och Simka råkat ut för handlar om grundläggande värden. Men det som är gemensamt för USA och Europa är trots allt att det handlar om att få tillstånd.

Konstkontroverser kan få ett stort utrymme i en upprörd debatt men i ett längre perspektiv är det fråga om småsaker. Och de ger nog valuta för pengarna med den diskussion som skapas. Högdiskurs är inte helt kostnadsfri.

Det här inlägget postades i debatt, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 881: Kontroverser i Paletten

 1. TJ skriver:

  Är med på resonemanget förutom vad gäller sista meningen som emm borde ha lytt: Högdiskurs är inte kostnadsfri. För nog är den _långt från_ kostnadsfri?

 2. Lars skriver:

  TJ. Småpengar i förhållande till den underhållning den producerar i de presenterade fallen. Kan man ens göra en dålig tv-underhållning för 100 000?

 3. Robert Andersson skriver:

  Konst mår inte bra av att prövas mot förgängliga lagar.

 4. LN skriver:

  För lännedom
  – – – – – – – – –

  Vad är COUNTERJIHAD?

  http://tinyurl.com/ye3rj66

  ATT MOTARBETA ISLAMISERING OCH BLÅSA NYTT LIV I VÄSTVÄRLDEN!

  Islam har alltsedan sin start för fjorton århundraden sedan befunnit sig i krig med västvärlden.
  Muslimer världen över anser sig fortfarande vara i krig med icke-muslimer; det är därför som Islam hänvisar till detta förhållandet med uttrycket Dar al-Harb eller ”Krigets Hus”.

  Västvärlden har emellertid glömt bort att detta krigstillstånd fortfarande råder. Istället har vi hemfallit åt illusionen att Islam är en helt vanlig religion precis som judendomen, kristendomen, hinduismen och buddhidmen.

  Tyvärr förhåller det sig inte så. Islam är först och främst en totalitär, politisk ideologi, vars sanna natur döljs under den sockersöta glasyren av en primitiv ökenreligions olika attribut. Det öppet deklarerade målet för islamsk såväl teologi som politiska ideologi är att införa islamsk överhöghet världen över, som då kommer att betecknas Dar al-Islam eller ”Underkastelsens Hus” – på engelska ”the House of Submission”.

  Allmänt accepterad islamsk teologi baserad på Koranens lära kräver uttryckligen att Islam skall spridas genom alla möjliga och till buds stående medel — även genom våld och massakrer, om så skulle krävas. Denna process benämnes JIHAD, eller ”heligt krig”.

  Det faktum att den övervägande delen av världens Muslimer, trots det religiösa påbudet, inte (öppet) stödjer eller engagerar sig i att bedriva ”heligt krig” eller våldsam JIHAD saknar relevans. Om bara en procent av världens troende muslimer tar det islamska påbudet om JIHAD på allvar, innebär det att det finns 15 millioner människor spridda bland världens muslimer som vill förgöra oss otrogna västerlänningar – och vi har ingen möjlighet att i förväg avgör vilka de är.

  Därför har vi som motsätter oss den islamska totalitära ideologien samt dess fortsatta expansionen i västvärlden bildat en världsomspännande koalition kallad COUNTERJIHAD.

  Målen för COUNTERJIHAD är följande:

  1.
  Att motarbeta ytterligare islamisering av västvärlden genom att propagera mot och om möjligt förhindra muslimsk invandring, att införa förbud mot etableringar av specifikt islamsk karaktär i offentliga miljöer och på offentliga institutioner samt verka för förbud mot påträngande allmän uppvisning av islamsk praxis.

  2.
  Att verka för att Islam förblir inom gränserna för existerande nationer med muslimsk majoritetsbefolkning och att till ursprungslandet eller till någon av dessa länder deportera alla muslimska brottslingar samt de som bevisligen är oförmögna eller ovilliga att helt assimilera sig till invandringslandets majoritetskultur.

  3.
  Att avsluta alla bistånd och andra former av bidrag till ekonomier i muslimska länder.

  4.
  Att på gräsrotsnivå utveckla ett nätverk ämnat att ersätta den nuvarande politiska konstellationen i våra olika länder och undanröja den härskande multikulturella ideologin, vilken möjliggör islamisering och, om den lämnas i fred, kommer att förorsaka den västerländska civilisations förintelse.

  Vi är en löst organiserad internationell sammanslutning av likasinnade personer och av privata organisationer. Vi delar alla de övergripande mål som redovisats ovan. Vi är partipolitiskt obundna och välkomnar presumtiva medlemmar av alla politiska chatteringar som delar vår uppfattning och vår målsättning och som också hyser ett starkt engagemang för västvärldens humanistiska och demokratiska värden.

  Vi är kristna, judar, buddhister, hinduer, sikher, bahaier, agnostiker, ateister och ex-muslimer.

  Vi bor i Argentina, Australien, Österrike, Belgien, Bulgarien, Kanada, Kroatien, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Indien, Irland, Israel, Italien, Litauen, Malta, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge , Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, Serbien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz, Storbritannien och USA.
  – – – – –
  http://tinyurl.com/yaxju88
  http://tinyurl.com/y9qx5gj
  http://tinyurl.com/ydme9po
  http://tinyurl.com/y9j8mhw
  http://tinyurl.com/ycefwdl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.