Del 784: ”Ung konstnär”, Pietro Roccasalva

Guldlejonet i Venedig för en ung konstnär gick som sagt till Nathalie Djurberg (f. 1978). Priset till en ung konstnär blev inte officiellt förrän 2003. Då, och det gällde även för 2005, var en ung konstnär en sådan som var under 35 år. Men 2007 när Emily Jacir fick priset hade ung konstnär blivit äldre och kunde vara upp till 40 år vilket också är fallet i år.

Med andra ord är begreppet ”ung konstnär” synnerligen vacklande och vi kan säkert se fram emot nya justeringar. En orsak till att man har höjt gränsen är förmodligen att det inte är så lätt att finna tillräckligt många lämpliga kandidater. Om Djurbergs ålder skulle ha varit måttstock hade det inte funnits många medtävlare, endast 5 konstnärer i den internationella utställningen är lika gamla eller yngre än Djurberg.

Pietro Roccasalva klarar precis gränsen för ung konstnär enär han är född 1970. Ni kan närmare bekanta er med denne sicilianare nedan. Om ni undrar vem som dyker upp i en Poussinmålning i slutet kan jag avslöja att det är futuristen Marinetti.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt, Venedig 09. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.