Del 781: Sara Ramo, starbrak, TV och mera

Nu är det statlig midsommar. Även ett starbrak kan regleras. Om ”starbrak” inte är bekant och det kan man inte begära: gammalt ord för solens vändpunkter; midsommar är en sådan. Sålunda inträffar midsommarafton idag enligt den institutionella teori som därmed tillämpas på statlig nivå: Vad staten kallar för starbrak är ett starbrak. Ytterst sällan hör man någon klaga på att tidpunkten dock är felaktig. I Danmark, liksom på Himmelstorpsgården på Kullaberg, avfiras Johannesafton den 23. I den svenska almanackan heter den dagen Adolf.

Jag stötte på ordet ”starbrak” för många år sedan hos Piraten Nilsson. I slutet av 80-talet gjorde jag en skulptur vid Gerlesborgsskolan, Skärkäll (idag ekologiby). Skulpturen överlevde både brand, nedsågningsförsök och blev under en tid hem för får. Det som idag återstår är att den har gett namnet åt platsen: Starbraksdalen.

Filmaren med mera Stefan Berg har gjort en film om konstnär Vilks och hans Nimisprojekt. Den kan ses i TV2 kl. 21.05: ”Allting är en fördel”

Jag har under de senaste dagarna mottagit ett stort antal födelsedagsgratulationer. Alltid trevligt och omtänksamt av människor att komma ihåg en stackars konstnär. Jag undrar emellertid varför gratulanterna startade så tidigt med sina välgångsönskningar. Allt sker numera fort och trenden är tydligen sådan att också födelsedagarna skall konsumeras innan de infaller. I varje fall är det inte riktigt dags ännu. Idag är det blott födelsedagsafton, eller skulle ha varit detta om jag inte fattat beslutat att i år avstå mitt årsfyllande. Jag återkommer istället nästa år. Kanske födelsedagen flyttas eftersom jag har fått ett bra erbjudande om en höstlig dag som ersättning.

Inte ens en statlig midsommar skall lägga sordin på konsten och den ladonska biennalen. Man kan här bekanta sig med Sara Ramo, konstnär från Spanien, bosatt i Brasilien och alltså en av Birnbaums utvalda. Uppåtgående och udda konstnär. Mer udda än bra, men kanske får hon med tiden ordning på sina bisarra idéer. Underhållningsvärdet har ökats väsentligt i den ladonska versionen inte minst med hjälp av Humperdinck och Wagner. Lägg märke till att även dessa inslag är specialmixade.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Venedig 09. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 781: Sara Ramo, starbrak, TV och mera

 1. Kenneth skriver:

  Såg just filmen, vill bara uttrycka min tacksamhet för att det finns en sån fri själ som Lars Vilks. Nästa gång jag kommer till Sverige ska jag besöka Nimis, fattar först nu vilket intressant projekt det är. Smörar för dig nu Lars, men det är ju bara statlig midsommar en gång om året.

 2. Christer Eriksson skriver:

  God förtsättning på midsommardagen. Jag uppskattade förresten musiken i videon. Det är säkert inget större fel på Sara Ramo heller om hon bara kommer över sin renlighetsmani.:)

 3. Berlinerbo skriver:

  Hej Lars!

  Har du möjligtvis en offentlig email-adress som man kan kontakta dig via?

 4. david 30 malmoe skriver:

  Hej Lars, kommer Stefan bergs film visas i repris? letat febrilt i SVT-Play men jag finner den ej där.
  Go midsommar förresten..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.