Del 743: Endast konstvärlden är naken

För några veckor sedan skrev Dan Jönsson i DN om utställningen ”Annan konst” på Göteborgs konstmuseum. ”Särlingar”, ”Outsiders” eller mentalsjukas konst har sin egen historia och det är främst under den senare hälften av 1900-talet som denna aktivitet hade sin storhetstid. För det fanns spekulationer inom modernismen om att det oskolade skulle visa konsten i dess äkta form, utan direkta kulturavtryck eller betingad av något samspel med tidens trender.

Saken var naturligtvis att inkorporerandet av outsiders var en affär som konstvärlden organiserade. All konst måste kvalitetsbekräftas och så skedde också med denna. Men i samtiden har den definitivt blivit utlokaliserad som kuriosum. Då och då längtar konstvärlden efter det teorilösa och kan få för sig att outsider konst skulle vara något sådant. Fel förstås, konstvärlden har alltid teori. Det kan inte sägas ofta nog, där det finns konst finns det mängder av avancerade och komplicerade teoribildningar. En av de mest komplexa är jättehiten ”Det behövs ingen teori”. Men inte ens den har längre några stora dagar.

Nå, Dan Jönsson står där och erfar: ”Men för ett utopiskt ögonblick har jag en känsla av att få se konsten framträda helt ogarderad, i sin nakenhet.”

En liten fundering om ett möjligt möte med obekräftad konst. Svagheten i den tanken ligger i att han skiljer på något som kallas för gardering och något som kallas för konst. Det närmaste jag kan tänka mig att komma är konstens singularitet vars ideala framträdande sker när teori och kontext, konsthistoriska och andra referenser, konstvärldens kavalkad av erkännande förefaller påtagligt otillräckligt. Men även det idealet är en chimär. Tanken om konstens singularitet är förstås standardiserad och hur skall betraktaren konstrueras utan att vara en typisk konstvärldsmedlem? Inför outsiderkonst kan man så klart tänka tanken att ”skulle det kunna vara så här?”. Men det hjälper inte för det kan det inte. Outsiderkonsten har redan sin plats.

Ändå kan jag erbjuda Dan Jönsson ett utopiskt möte med konsten ogarderad och i sin fulla nakenhet. Han behöver bara bege sig till pressdagarna på Venedigbiennalen. Det är då och där vi finner själva konstens kärna och väsen. Och fortfarande jungfrulig eftersom konstvärlden ännu inte ser sig själv som själva konsten. Bekräftarna är kärnan i hela denna institution.

Under tiden är allt jag kan bidra med är att placera lite dimridåer i marginalerna. Dagens kost är Falke Pisano. Man kan nog utgå ifrån att hon inte blir någon kioskvältare i Venedig. Jag har därför kryddat anrättningen något. Historien är på flera plan komplex och för att få en liten inblick i de berörda mysterierna bör man läsa texten som finns här.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, konstteori, Projekt. Bokmärk permalänken.

10 svar på Del 743: Endast konstvärlden är naken

 1. Min Moders Enda Dottir skriver:

  . Christus Eriksson,
  . Du är ett FOSSIL!
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  . Fick jag säga det, eller gjorde jag mig skyldig till hets mot folkgrupp, igen?!

 2. Min Moders Enda Dottir skriver:
 3. stefan peterson skriver:

  Hur står det egentligen till med den grundlags skyddade Religionsfriheten ?

  http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=361&a=492128

  Man frågar sig om det är Konstverket eller den sexuella upplevelsen som är anstötlig ?
  Religion med Orgasmen som främsta mål – intresssant – handlar det om att göra det i
  grupp eller enskild kontemplation ?

  Önskar alla en trevlig Valborg och 1:a Maj
  Gör din insats för Klimatet- Stoppa The Global warming
  gå med i PIRATPARTIET
  http://www.piratpartiet.se/
  från 14500 till 41500 medlemmar på 2 veckor (snart 3:e största partiet i Sverige)

  Bra klimat helt beroende på antalet Pirater
  http://www.venganza.org/images/spreadword/pchart1.pdf

  Curch of the flying Spaghetti monster – ett minst lika intressant religiöst samfund
  http://www.venganza.org/about/

 4. TJ skriver:

  Intressant läsning som alltid.

 5. Christer Eriksson skriver:

  Min Moders religiösa Dotter

  Dina religiösa grubblerier leder bara till elände och olycka. Läs och lär:

  http://herregud.com/index.asp?id=20

 6. Grattis Bengt Westerberg! skriver:

  Grattis Bengt Westerberg!
  Ditt multikulti-drömsamhälle är här!

  Krav på utegångsförbud i Rosengård
  ”Situationen i bostadsområdet Herrgården i stadsdelen Rosengård i Malmö är nu så akut att det krävs ett utegångsförbud för ungdomar på kvällstid. Det anser både M och SD i Malmö.
  – Om jag vill ha effekt i morgon så anser jag att ett utegångsförbud är nödvändigt. Jag anser också att det är nödvändigt att införa ett besöksförbud för individer som polisen har noterat rör sig i området och ställer till elände, säger hon.
  Hon talar om besöksförbudet som ett sätt att stoppa ”individer som dras till och flockas kring oroshärdar”.
  Sonesson menar att läget på Herrgården, med ideliga småbränder, bråk och oroligheter, kräver tuffa svar från samhällets sida. Hon tycker att kommunen också bör överväga att sätta in vaktbolag. När det gäller utegångsförbudet skissar hon på en modell, där Herrgårdens ungdomar under 18 år inte tillåts att visats utomhus efter klockan 21 på kvällarna”:
  http://nyheter.se.msn.com/article.aspx?cp-documentid=16467239

 7. Christofer skriver:

  I samband med Ladoniabiennalen sag jag att Nicolas Bourriaud ar en av kuratorerna, dock hittar jag ingen annan information om honom pa Ladoniabloggen. Hur ar Bourriaud inblandad?

  For ovrigt vill jag bara tacka for detta underbara initiativ,
  Basta Halsningar

  Christofer

 8. Lars skriver:

  Christofer! Nicolas Bourriaud – en av de tre curatorerna – framträder i trailern till biennalen med sin deklaration av temat. Hans text till seminariet förra helgen har ännu inte publicerats. Men den kommer. Trailern finns bland annat på Ladoniabloggen.

 9. Rasmus skriver:

  Lars, rätta mig om jag har fel, men när Isildurs Bane gjorde musik om Nimis, var inte det ett försök att från deras sida skriva in ditt konstnärskap i en tradition av ”särlingskonst”? Jag kommer själv från Halmstad (har även själv spelat tillsammans med dem som ung) och minns hur de under en period, på konserter och skivor, sysslade mycket med att tonsätta idén om särlingens ”nakna” konst. Därmed inte sagt att det skulle ha någon större betydelse ur ett konstvärldsperspektiv. Men nog är det lite lustigt?

 10. Lars skriver:

  Rasmus. Försök och försök. Det ingick i en serie med musik från särlingskonst. De besökte Cheval och lite annat. Mest handlade det om udda projekt. Då och då hamnar jag i sådana sällskap vilket får sägas hänga samman med att mitt lilla projekt är svårplacerat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.