Del 723: Så går den upp, upp och upp

Vad är det som går ”upp, upp, upp”? Ja, det är diskursen, säger Andreas Malm i många upp-upp-upp-omtagningar i sin nya bok Hatet mot muslimer. Receptionen av hans skrift bekräftar vad jag skrev i söndags i Expressen: Det kan förefalla som om Malm vill förändra den skeptiska attityd som finns gentemot muslimer men i praktiken vinner han inte någon sådan mark. Vem låter sig övertygas av den rabiata debattören långt ute på vänsterkanten?

Han har bestämt sig. Alla är islamofober undantaget han själv, Mohamed Omar och professor Hjärpe och några till. Alla former av islamkritik blir uttryck för islamofobi och till slut är det Västerlandet som fångas upp i den figuren. Det påminner om Joseph McCarthys antikommunistiska kampanj under 1950-talet.

Jag blir inte heller bortglömd. Malm gör vad han kan med ett av mina uttalanden:

”jag har en udd mot islam, eftersom islam ofta företräds av sanningsbesittare, och sanningsbesittare är en otrevlig sort”.

Han får detta till att jag har missionen att bedriva antiislamisk kampanj. Självklart i islamofobisk anda. Och så går den upp, upp och upp igen.

Kanske utgör den här skriften och dess mottagande slutet på den islamofobiska paniken, alltså rädslan att bli förd till det fascistoida mörker som har fått en sådan benämning. Så gick det också för senator McCarthys hatprojekt. Hans diskurs gick upp, upp och upp och till slut försvann den i oändligheten.

Jag kan förstå att Malm har ett horn i sidan till mig. Han kommer aldrig att fatta mitt relativa ointresse för hela saken. Att han sedan blev skulptur gjorde nog inte saken bättre. Men jag håller fast vid det: Malm gör sig bäst som konstverk.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

2 svar på Del 723: Så går den upp, upp och upp

 1. Christer Eriksson skriver:

  Lars: ”Kanske utgör den här skriften och dess mottagande slutet på den islamofobiska paniken, alltså rädslan att bli förd till det fascistoida mörker som har fått en sådan benämning.”

  Det hoppas jag också eftersom den största mörkermannen av dem alla tycks vara Andreas Malm själv med sitt okritiska och rabiata försvar av religiösa seder och värderingar.

 2. Christer Eriksson skriver:

  DN’s kulturredaktion är inte heller nådig i sin recension av boken:

  ”I stället för klasskamp föredrar jag själv att hämta min förebild från den svarta medborgarrättsrörelsen i USA, som med hjälp av ickevåldsmetoder och med stöd av landets grundlag och den civila lagstiftningen fört en lång och obeveklig kamp mot rasism och diskriminering i landet.”

  Mohammad Fazlhashemi, professor i idéhistoria vid Umeå universitet.

  http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/recension-andreas-malm-hatet-mot-muslimer-1.836167

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.