Del 696: Särskild behandling, politisk motkraft

Ytterligare några kurser bör man nog lägga till i Konstfacks utbildning. När jag läste DN:s intervjuer med missnöjda studenter som tycker att skolan viker sig för politikerna. (glöm inte att se på alla arga bloggkommentare).

Uttalandena som eleverna kommer med är i och för sig inte något uppseendeväckande. Konsten skall, som kulturministern sade, provocera och utmana. Men elevernas uttalande är naturligtvis en diplomatisk katastrof. Eleverna menar på fullt allvar att de skall ha rätt att göra lite smärre lagbrott eftersom de är en ”politisk motkraft”. Sådana uttalanden är inte precis något som skänker glans åt skolan. Hur fri och överskridande konsten än vill vara är det inte möjligt att få en särskild rätt att nonchalera lag och ordning. Konsthögskolor är då inte som andra högskolor eftersom de har egna regelverk.

Konsten har onekligen ett eget regelverk då den tar sig friheter som inte alltid står i överensstämmelse med lagen. Samhället har dessutom en viss förståelse för detta. Men att få in det på en statlig utbildningsinstitution är inte möjligt.

Emellertid är den här saken intressant då den spetsar till ett problem som konsten dras med. Vad skall den vara bra för? ”Politisk motkraft” är den knappast eftersom en sådan antingen aktiveras internt i konstvärlden eller, som vi nu sett några exempel på, havererar i världen utanför.

På den gamla modernistiska tiden var det enklare alldenstund överträdelserna handlade om estetiska utmaningar i färg och form. Bråk blev det då också men det var betydligt lättare att försvara. När konsten blev socialkritisk uppstår betydande svårigheter att överföra överskridandet till den sociala och politiska scenen. I konstvärldens praxis har problemet fått sin lösning genom att konstnärerna tar upp, ja ni vet, ”angelägna frågor om makt, kön och etnicitet” och överskrider då teoretiskt de normer som råder i folkdjupet.

Jag har inga problem med att studenterna är ute i tassemarkerna med sina projekt. Under åtskilliga år har sådant förekommit. Att öppet deklarera det är emellertid mindre lyckat. Ingen konsthögskola kan sätta sig över de institutionella utbildningsreglerna. Sådan är den ordningen.

Är det en romantisk konstsyn med en övertro på konstens betydelse som är ute och spökar? Eller ligger det någonting bakom? Som konstprojekt är det inte alls dåligt. En deklaration om exklusiv behandling är att ställa saker på sin spets.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

15 svar på Del 696: Särskild behandling, politisk motkraft

 1. Don skriver:

  Som jag förstår det vill studenterna att skolan sköter arbetet med den konstnärliga bedömningen, handledningen osv. Frågor om lagbrott lämnas till domstolarna och de elever som har ”offrat sig i konstens namn” får också straffas som vilken medborgare som helst. De är ju medvetna om vad de ger sig in på.

  Sedan går det ju givetvis att diskutera om artikeln är bra PR för Konstfack eller bara bekräftar motståndarnas syn på konstnärer och konstlivet.

 2. E A skriver:

  Konstfack och all annan offentlig verksamhet ska följa lagen. Det är särskilt viktig när det gäller lagar för att skydda andras rättigheter. Det är en viktig demokratisk princip. Polisutredningar och åtal ska vara sista instanser för att skydda medborgarna när allt annat har fallerat!

 3. Don skriver:

  E A: Instämmer. Jag försökte mest förstå vilka tankar som rör sig i studenternas huvuden.

 4. Lars skriver:

  Don. Det hjälper nog inte att göra en sådan uppdelning. En institution kommer inte undan att formulera de nu så populära ”etiska riktlinjerna”. Det som ingår i dessa är sådant man finner olämpligt och sådant som uppenbart är lagbrott.

 5. Allah skriver:

  ???? ????

  Förklara Sverige som terroristfri zon
  Kasta ut terroristerna

  ???? ????

 6. Don skriver:

  Situationen är lite problematisk eftersom studenterna har varit ”ute i tassemarkerna”, som i fallet Odell. Hon hade tydligen hade varit i kontakt med jurister innan projektet påbörjades. Institutionen backar upp henne och ännu är hon inte dömd. Det svåra är ju att förhindra den här sortens skandaler igen. Hur ska handledarna förhålla sig till studenternas projekt? Odells aktion var ju tydligen ”laglig”, om än i vissas ögon moraliskt icke försvarbar.

 7. Burkamodevisning skriver:

  Vill ni tjuvkika under Burkan?!

  Det finns många sätt att se på huvudbonaden burka. Vissa tycker att muslimbrudar tvingas att bära den och att det är hemskt. Vissa tycker kort och gott att den är ful och fattar inte grejen med den. Petter Wallenberg har dock hittat en kategori kvinnor som “inte låter burkan begränsa dem, utan låter burkan blomma!”:

  http://nojesguiden.se/artikel/kiss-my-fat-burka

 8. Regina ut Fatima in skriver:

  Namnlängdskommittén har beslutat att bl a Regina ska tas bort ur Almanackan.
  Det muslimska namnet Fatima (namnet på Muhammeds dotter) har kommit in istället.
  Det säger en del om vart detta land är på väg…

 9. Lars skriver:

  Större namnrikedom med vidare spridning! Men diskrimineringen är stor. Få namn av afrikanskt ursprung är företrädda. Jag vill snarast se Obioha och Ogunsua,

 10. !!! skriver:

  Eniro ger fler träffar på det utrangerade namnet Regina än på Muhammed´s dotter:
  Regina (2196)
  Fatima (1283)
  !!!

 11. mellis skriver:

  ”Underkastelse i förväg” till islamism

  http://www.signandsight.com/features/1827.html

 12. Allah skriver:

  ???? ????

  Terror lönar sig!
  Reepalu stänger ut publiken från Davis Cup-matchen mellan Sverige och Israel som ska spelas i Malmö 6–8 mars!
  Reepalu´s budskap med detta beslut till muslimska terrorister är:
  Terror lönar sig!

  ???? ????

 13. Allah skriver:

  ???? ????

  Den organiserade muslimska terrorismen i Sverige blir allt starkare och aggressivare. Antalet terrorister i landet växer för varje dag som går.
  Muslimska terrorister håller Sverige i ett järngrepp.

  ???? ????

 14. cn skriver:

  östasiatiska namn är också svåra att få syn på ba

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.