Del 681: Debatt och rondellhund

Igår var det alltså debatt i Debatt på tv. I sådana program är det av största vikt att inte komma fram till något. Om problemen skulle benas upp på ett begripligt och sansat sätt skulle intresset snabbt försvinna. Ju mer provokationer desto bättre. Sådan är debattismen.

Men jag skall inte klaga, alltid roligt att vara med. Björn Wetterling, den välkände galleristen, fick inleda huggsexan med ett alldeles eget utspel där han utnämnde landshövdingen Sven Lindgren i Kalmar till årets konstfjant för att han avvisade min tilltänkta utställning där. Sedan gick det som det gick med konstdebatten. De flesta är emot men konstvärlden är försiktigt optimistiskt. Debatten fortsätter på Newsmill. Men se också den här moralkakan från UNT i Uppsala.

Eljest har jag en intressant nyhet. Rondellhunden har i en något förändrad form blivit utställd på Vestlandske industrimuseum i Bergen. Konstnären och konsthögskoleläraren Charles Michalsen som arbetar med porslin har gjort en kruka med rondellhundsrelief. Det är installation med två krukor som också har två texter som relief. En som menar att rondellhunden var 2007 års intressantaste konstverk och en som menar precis motsatsen. Dock är det inte möjligt att se rondellhunden ity den är dold av en sten mellan krukorna. Orsaken torde vara säkerhetsfrågor som museichefen oroade sig för.

Men i alla fall. Artikel här.

michalsen-krukker-med-stein-tidskapselen.jpg
Charles Michalsen: Tidskapsel

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt. Bokmärk permalänken.

9 svar på Del 681: Debatt och rondellhund

 1. Allah skriver:

  Kul video från “1000 Apor”; Sveriges största humorsajt:
  http://www.1000apor.se/tv/mazi-och-de-72-oskulderna

  … och så det bästa från Mazi:
  http://video.aol.com/video-detail/det-bsta-frn-terror-mazi-tusen-apor/1450154747

 2. Christer Eriksson skriver:

  Hej Lars!
  Det var en intressant debatt igår, synd bara att du blev avbruten hela tiden. Men har precis läst dagens ledarskribent i Expressen som emellertid uttrycker detta: ”Sluta gynna alla kränkta”
  http://www.expressen.se/ledare/sakinemadon/1.1450180/sakine-madon-sluta-gynna-alla-krankta

 3. Christer Eriksson skriver:

  Ps. Det låter lite motsägelsefullt när Cristina Karlstam vid UNT först menar att: ”Konsten är till sin grundkaraktär fri och amoralisk,” Och i nästa mening skriver: ”Det betyder emellertid inte att konstnärer skulle stå utanför de etiska spelregler som är en förutsättning för ett anständigt samhälle där alla individer respekteras.” Ds.

 4. Lars skriver:

  Tack Christer för länken. Jo, man blir avbruten hela tiden, men så är det också DEBATT. I en verklig debatt blandas högt och lågt och affekterna spelar huvudrollen. Man skall inte bortse från det terapeutiska värdet i händelseförloppet.

 5. “Hitler er stor, Hitler er stor… Hitler, Hitler…” skriver:

  ”Hurra, vi kapitulerer”

  Sverige har næsten realiseret Glistrups gamle forsvarspolitik:

  ”År 2014 är 2 000 man insatsberedda. 300 man kan mobiliseras direkt.”

  För detta skall vi betala 40 miljader kr om året, kanske mer. Försvaret är den mest vanskötta politiska frågan någonsin i detta arma land – aldrig har så få politiker åstadkommit så stor skada för så många på så kort tid.Den svenska försvarspolitiken är som en sketch ur Monthy Pyton, ganska kul om det inte vore så allvarligt att komedin gällde nationens säkerhet. John Cleese som försvarsminister, det vore nästan lika kul som Tolgforsen.Var och en begriper att man inte kan försvara ett land nästan lika stort som Frankrike och med 400 mil kust med en styrka som uppgår till ett par tusen man, några stridsvagnar och en handfull flygplan. Jag skulle tro att Sverige i dag kan intas och ockuperas av en styrka som ej är större än 5 000 man – det blir bara en liten marginell diversion för ett krigförande land som deltar i en större europeisk konflikt. Kurt Lundgren. Nordens mindste og dyreste hær. En svensk soldat koster over 10 gange mere end en finsk.,Mest oroande med ÖB:s förslag är ingreppen i vår förmåga till strid på svenskt territorium

  http://snaphanen.dk/2009/01/30/interview-med-geert-wilders/

 6. Minister of Art skriver:

  Fröken Odells företag är intressant även i den utökade fältet… Odell, Odell, vart har jag hört det namnet förut: http://www.ministryofart.se/blog/archives/1845

 7. Rondellhund at the Gates of Vienna skriver:

  “Jan III Sobieski Confronts a Rondellhund at the Gates of Vienna”

  A full-resolution version is here.

  How does this work fit into its aesthetic context?
  – – – – – – – – –
  Recalling the Art Project, we realize that KGS’ request and Lars Vilks’ response are part of the overall Project, adding layers of artistic engagement and audience involvement to the ongoing creation of the artistic work.

  Reader reactions are also part of the Art Project. Make sure to contribute further infidel offenses so that the outrage of the Mohammedans can continue to grow. It’s all part of our grand aesthetic endeavor!

  Notice how multicultural this particular Modoggie is: it was drawn by a Swede of Latvian ancestry at the request of a Finn on behalf of an American. In the background is an Austrian city, and in the foreground a Polish king sits astride his horse.

  Perhaps the horse is Arabian, making our ultra-inclusive tableau of diversity complete, and serving as a fitting accompaniment to the turban-capped Rondellhund at the horse’s feet.

  Thank you, Lars Vilks.

  http://gatesofvienna.blogspot.com/2009/01/our-very-own-modoggie.html

 8. stefan peterson skriver:

  Skon fick foten

  http://gptv.gp.se/player/play/77770

  ”konstverket” fick bara stå där i 2 dagar, men det var inte illa det, för ett land som Irak
  där ”förhatliga” konstnärer brukar dödförklaras. Vad hände med denna konstnär ??
  Han som kastade skon sitter tydligen inlåst för tid och evighet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.