Del 679: Infra och Supra

Djupsinnigheter för publiken bjuder man på i Lunds konsthall. Följande textavsnitt visar ambitionsnivån i hallen:

”Den omedelbara framtiden är en utställning uppbyggd kring verk av tre alltmer välkända konstnärer, Manon de Boer (född 1966 i Indien, bosatt i Bryssel), Zilvinas Kempinas (född 1969 i Litauen, bosatt i New York) och Melvin Moti (född 1977 i Nederländerna, bosatt i Rotterdam och New York). Deras konstnärskap talar till betraktaren både ”infra-intellektuellt” och ”supra-intellektuellt”. De nyare arbeten som visas i Lunds konsthall appellerar till både tanken och sinnena och berör på olika sätt teman som varseblivning, rörelse och tid.”

Naturligtvis är det inget fel på konstnärerna eller utställningen. Det följer den internationella normen för samtidskonst och är helt relevant. Men jag undrar hur många besökare som behärskar termerna ”infra-intellektuellt” och ”supra-intellektuellt”. Även för en teoretiker är det inte de allra vanligaste begreppen.

Jag förmodar att det är hämtat från filosofen Henri Bergson en, får man nog säga, rätt tilltrasslande tänkare. Den filosofiskt svårmodiga inledningen på hemsidan visar hur man kan göra enkla saker mycket svåra:

”Framtiden har ännu inte inträffat. Det kommer den aldrig att ha gjort. Vi kommer aldrig att få tag i den information om framtiden som borde finnas någonstans därute – bara några få ögonblick framför oss när det gäller den omedelbara framtiden. Inte ens om denna ”lättversion” kan vi någonsin uttala oss självsäkert, fastän vi gärna vill tro att framtiden är begripligare ju närmare oss den ligger. Framtiden förblir ouppnåelig, och är därför ett ovanligt bra exempel på skönhet. Framtiden är ett outtömligt ämne för konsten.”

Den sista meningen ”Framtiden är ett outtömligt ämne för konsten” kan med fördel också appliceras på allting annat: sporten, politiken, gastronomin osv.

Bergson är en filosof som var på moder i det tidiga 1990-talet. Jag var vid den tiden teoriansvarig på konstakademin i Oslo och de postmoderna filosoferna var i det närmaste förbrukade. Också Walter Benjamin hade vi kört slut på. Då kom Bergson på modet och jag ordnade ett par föreläsningar om honom. Vid den tiden krävde konststudenterna ständigt nya och rykande aktuella filosofer. Bergson har dock aldrig kommit att spela någon större roll i konstteorin.

Men, för det pedagogiska, hur var det med infra och supra? Jo, ”infra-intellektuell” är att hämta sin kunskap genom intuition och sinnesorganen. ”Supra-intellektuell” är att denna erfarenhet kan bearbetas av förståndet och bli tillgänglig för tanken. Åtminstone tänkte sig Bergson det senare.

Imorgon kväll kommer jag att delta i debatten om Anna Odells beramade konstprojekt. Bu skall det redas. Får man göra på det sättet? Debatt i SvT kl 22.

En av mina tidigare studenter Ilona Huss Walin har producerat en video om Hamlet med råttor som skådespelare. Videon visas på Liljevalchs vårsalong och senare på Konstepidemin i Göteborg. En trailer är tillgänglig här.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

1 svar på Del 679: Infra och Supra

  1. Pingback: Generic viagra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.