Del 676: Biskop, påve och kung

Biskop Richard Williamson förnekande av Förintelsen är ett intressant fall för yttrandefriheten. Men jag kan inte se annat än att låta honom hållas. Saken blir inte bättre om han skulle förbjudas att komma med sina stolligheter, sådant ger bara ytterligare skjuts åt maniska idéer som biskopen har gott om. Han tror på det förfalskade ”Sions protokoll” om den judiska sammansvärjningen mot övriga världen och har förklarat 11 september som en komplott av amerikanska staten och judarna. Förnekandet av förintelsen motiverar han genom den famöse Ernst Zündel (som för övrigt tror att det finns en bas i Antarktis där nazisternas hemliga vapen, flygande tefat, har sin bas).

Idag hävde Vatikanen uteslutandet av honom och några andra biskopar tillhöriga Society Saint Paul X.

Påve Benedikt visar sitt rätta jag och det är inte mycket att säga om denna hopplöst inskränkta värld där man lyckats göra ett helgon av Paul X, en antiintellektuell (1903-14) som bland annat förbjöd all teologisk forskning och bildade en hemlig spionorganisation för att inget tvivel på de heliga sanningarna skulle kunna uppstå i de egna leden, ”antimodernutrensningen”.

Strängt taget är han en lustig figur som har listat vår tids värsta:

“10 By our materialism, the exciting of envy and love of money in all hearts. 9 By our internetted pornography, the rousing of mortally sinful desires of impurity on a global scale. 8 By our vile media, the lying and deceiving of north, south, east and west. 7 By our vicious financial system, the enriching of the hidden manipulators and the stripping the people of their land, inside and outside the United States. 6 By our national glorification of the ”alternative life-style” (amongst multiple other crimes of impurity), our screaming to God for vengeance. 5 By our nationalized abortion, the slaughtering of innocents in life’s sanctuary, the mother’s womb. 4 By our incestuous individualism, the ruining of the family. 3 By our sport and supermarket Sundays, our scorning of the Sabbath. 2 By our Disneyland projection of God, our utter mockery of His holy name. And finally 1, worst of all, by our all-round liberalism, our setting up of man as God, our committing of total idolatry.”

Fortsatt finns det all orsak att markera yttrandefriheten. Vid ett flertal tillfällen och senast för några dagar sedan är det problem med det thailändska majestätet. All kritik av kung Bhumibol Adulyadej bestraffas strängt. Flera västerländska författare och journalister har råkat illa ut för saker som vi betraktar som obetydliga.
Med anledning av detta tilldelas kung Bhumibol äran som 2009 års rondellhund. Biskop Williams är inte värd titeln och påve Benedikt har lärt sig konsten att ignorera. I Thailand skulle jag kunna räkna med ett 12-årigt fängelsestraff under vidriga förhållanden.

aaamuh-lit.JPG
Kung Bhumibol Adulyadej som rondellhund

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

12 svar på Del 676: Biskop, påve och kung

 1. Christer Eriksson skriver:

  ”L’Etat c’est moi” yttrade den franska solkungen Ludwig XIV. Kung Bhumibol Adulyadej kanske borde läsa på lite bättre om den franska revolutionen.

 2. TJ skriver:

  Ett intressant citat Lars, men jag blir inte klok på vems det är. Syftningen är otydlig. Benedikts eller Pauls? och varifrån är citatet hämtat?

 3. general bussig skriver:

  Det som skedde 9 september en komplott? Ingvar Carlsson besökte alltså INTE Vita huset 9 september 1992? Nä nu jävlar.

 4. general bussig skriver:

  Nej säger vän av ordning, det var 1987. Fortfarande en sionistisk ploj? Jag arme själ.

 5. Lars skriver:

  TJ. Citatet kommer från biskop Richard:

  http://www.sspx.ca/Documents/Bishop-Williamson/October1-2001.htm

  general bussig. Ursäkta sifferfelet. Det skall naturligtvis vara 11 och inte 9.

 6. Sverige i opløsning skriver:

  ”Till polismyndigheten Skåne. Till Ewa-Gun Westford: Fredlig demonstration i Malmö avbröts av glasflaskor, äggkastning och hets mot folkgrup

  Hej,

  Vänder mig till Dig, för att Ditt namn figurerar i Sydsvenskans rapportering på nätet, men egentligen är det ett öppet brev till Polismyndigheten i Malmö.Organisationen för Fred i Mellanöstern, Shalom-Fred, fick både polistillstånd och polisbeskydd inför dagens manifestation på Stortorget kl. 13.

  Talarna var bl a Mats Skogskär, journalist från Sydsvenska Dagbladet, Allan Widman, riksdagsman Folkpartiet m.m. och många andra.Manifestationen var helt fredlig, utan några skrik eller skällsord, inte MOT palestinier, men FÖR fred i Mellanöstern, mot 8-åriga raketbeskjutningar i södra Israel, samtidigt med sympatiyttryckningar med civilbefolkingen i Gaza.

  Motdemonstranter började med att med en kniv (varifrån? varför?) kapa av kabeln, så att talarna kunde inte fortsätta, kasta flaskor, ägg och även smällare på oss. Man skanderade dessutom “död åt sionister, död åt israeler”. Det har jag och många bredvid mig hört. Detta är olagligt och rubriceras enligt paragraf 8 i brottsbalken som HETS MOT FOLKGRUPP. Hets mot folkgrupp är straffbart i Sverige.”

  http://snaphanen.dk/2009/01/25/condell-skam-over-holland/

 7. Göran E skriver:

  Ligger du och sover, Lars?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4256623.ab

  Jag tänkte direkt på din blogg när jag hörde dagens konstvärldsnyhet, sugen på en Vilksanalys.

  Men jag får väl bidra med min egen analys (enbart baserad på SVT Rapport och AB…):

  Spektakelfaktor : hög
  Originalitet : låg
  Konstfacksklass: över medel
  Civilkurage : irrelevant med tanke på val plats och land. Här kan man ostraffat hitta på vad som helst, så länge man inte lägger ut den värdefulla filmen ”Hipp hipp hora” på nätet (brott mot upphovsrättslagen).
  Intelligens: inte ens von Triers film ”Idioterna” var intelligent. Såväl champagnekommunisterna som småborgarna i publiken applåderade dock som väntat entusiastiskt. Inte skulle väl de själva ha något emot ett hem för utvecklingsstörda som granne?
  Konstverksfaktor: relativt hög, men det kräver att någon annan gör ett konstverk som gestaltar hur en konstfackelevs generation och handledargenerationerna ovan frossar i infantilitet. En bild av Sverige 2009.

  Att kritisera en psykvård man inte gillar är en sak. Det finns mycket flum och låtsasterapeuter som får lön från Landstinget. Att ett hoppförsök från Västerbron oundvikligen leder till en gratistransport till S:t Görans psykakut är däremot ingen större överraskning eller nyhet. Där finner man de övergivna, de svaga – och de psykiskt sjuka. Hon valde att leka lite med dessa människor – på deras bekostnad, och med dem som har till uppgift att göra livet lite lättare för dem.

  Hon tog en sängplats från någon som kanske tar sitt liv.

  Ja, ett sådant barnsligt tilltag kan man kanske skratta åt: det är ju mycket inte bara mycket kiss och bajs inom samtidens konst, utan även idel låtsasoriginalitet. Och kanske kunde man lite illvilligt fundera på om några månader bakom galler eller dryga böter skulle kunna göra konstverket fullständigt. Det kommer förresten förstås inte att hända.

  Men, vi får se hur det hela tas emot i konstvärlden, och där hoppas jag på en sedvanlig sammanställning av dig, Lars.

  Vänliga hälsningar,
  Göran E,
  redaktör

  PS. Vad blir förresten nästa intelligenta examensarbete? Lite fejkade bombhot eller knivattacker mot polisen för att kunna gestalta rättssamhällets brutalitet och brist på empati?

 8. Lars skriver:

  Tja, elevarbete är alltid elevarbete och i det här läget finns det ingen orsak att intressera sig mer för det. Vad vi ännu inte vet är om denna student kommer att skapa en profil längre fram. Eller om det här var ett engångsföretag. En sak kan man inte komma ifrån: Det krävs stort mod att ge sig på en sådan sak. Och det borgar för att hon kommer att ta fler initiativ. Just nu är hon ett fullständigt oskrivet blad som bara gjort en högst tvivelaktig insats.

 9. Göran E skriver:

  Aha, alltså ingen nyhet.

  Men menar du att det krävs ett stort mod för att bråka lite med svenska polisen och David Eberhardt på psykakuten? Det är ju knappast någon Ayatolla-klass på motparten (eller Vilksklass om man så vill), och hon hade ju handledarna på sin sida.

  Och vad gäller Västerbron förutsätter jag att hon valde en dag när det inte blåste alltför mycket.

  Men här kommer vi in på en intressant sak: Vad är mod, och är allt mod av godo. Har en terrorist med hög kvinnor-och-barn faktor eller 9/11/-kaliber stort mod, eller är han bara en dåre?

  Bush-skokastaren, hade han ett stort mod? Kanske skulle jag vilja säga, om man menar att han ville uttrycka en viktig politisk åsikt till priset av enbart misshandel för honom själv. Men andra tyckte att han bara var tarvlig.

  Nej, för att mod skall vara av godo krävs antingen lite bakomliggande intelligens eller en värdefull sak att använda sitt mod till. Yttrandefrihet skulle kunna vara en sådan. Frihet en annan.

  Mod är att göra rätt sak i rätt stund sade en israelisk militärstrateg en gång.

  Det är definitivt inte modigt av Konstfack att låta en elev utsätta sig själv och andra för vad de gjort. Men vad gäller henne själv kan jag hålla med, åldern kan ursäkta en hel del, och det kan kanske bli intressant att se vad hon har att bjuda på i framtiden. Hon är i vart fall orädd (om sig själv och andra).

  Om hon bär på ett stort mod får vi se.

  Med vänlig hälsning,
  Göran E,
  redaktör

 10. Lars skriver:

  Göran. Det är inte så många konststudenter som tar initiativ som får konsekvenser. I det här fallet är risken att göra bort sig. Så kan de också gå men som jag nämnde är det fullt möjligt att det kommer fler och förmodligen bättre initiativ framöver. Men det kräver en del psykisk styrka att ta den kritik som man får räkna med.

  För skolan är det svårt att säga nej eftersom de ansvariga alltid vill framstå som liberala och att förbjuda något är något man drar sig för i det längsta. För allt i världen skall man komma ihåg att projektet har inte presenterats ännu och man kan räkna med att det finns en eller annan tankegång som säkert är politiskt korrekt.

 11. stefan peterson skriver:

  Tråkigt att sjukhuset inte förstod att uppskatta ”konstverkt” och elevens seriösa förök att bli ”synlig”
  i konstvärlden.
  Dom borde naturligtvis sett alvarligt på hennes problem och lagt in henne för vård i ett par månader minst,
  då hade hon kanske sedan kommit ut som en fullvärdig konsnär, med papper på att hon inte var psykiskt sjuk, utan en sann samtids konstnär. Nu är risken stor att hon fortsätter på den inslagna banan, i förhoppningen att bli ”berömd”.
  Det kan sluta mycket illa, vem tar då ansvar ? Hon själv, skolan, psykvåden, media eller konstvärlden ?
  Det bästa ur konstnärlig synvinkel hade väl varit om ingen brytt sig.

 12. Lars skriver:

  Stefan. Dock inte att förglömma att konstnären visade brister i vårdens sakkunskap. De kan uppenbarligen inte skilja på en verkligt sjuk patient och en simulant. Här får de se över rutinerna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.