Del 642: Farlig konst, kulturrådets årskonferens i Oslo

Jag har nu avverkat Norsk Kulturråds årskonferens med ämnet Farlig konst. Mycket folk hade samlats för denna begivenhet som inleddes av kulturminister Tron Giske.

Sju konstinslag togs fram som kandidater till ”farlig konst”. Vibeke Lökkeberg har skrivit en bok om de allierades bombangrepp på Laksevåg. 200 civila dödades men saken har aldrig fått någon kritisk uppmärksamhet. Händelsen har betraktats som det pris man får betala i krig. Inte heller nu har det blivit någon större diskussion.
Dramatikern Erling Kittelsens pjäs ”På Himmelen” har spelats i Amman i Jordanien. Då filmen handlar om några personer som längtar tillbaka till jorden från himmeln uppfattades den som blasfemisk och resulterade i en fatwa. Saken kunde dock utageras genom kontakter och samtal.

Projektet Miss Landmine av Morten Traavik handlar om en misstävling som han arrangerade bland landmineoffer i Angola (med stöd av kulturrådet). Några av de feministiskt orienterade konferensdeltagarna blev provocerade av att man använde skönhetstävling som koncept.

Det blev snart klart för konferensen att det rådde en påtaglig brist på farlig konst. Professorn i konsthistoria Gunnar Danbolt konstaterade att det mesta är tillåtet och att konstutspel ytterst sällan har några problematiska konsekvenser.

Mitt lilla bidrag med rondellhundsäventyren var emellertid en given kandidat till farlig konst. Förutsättningarna för min medverkan var att teckningarna inte skulle visas. Det räckte dock inte för att alla skulle vara nöjda. Konstnären och curatorn Samir M’Kadmi gav utlopp åt sina känslor och fördömde, efter att ha tagit avstamp i Roland Barthes, konstnär Vilks som dum, en dumhet som han delade med fundamentalistiska terrorister. Han protesterade också emot att jag skulle hålla det avslutande anförandet. Jag var naturligtvis inte alls missnöjd. Det är fortfarande temperatur i dessa små teckningar. M’Kadmi kritiserade också kritiken mot dödsstraffet i Iran och menade att dödsstraff ska ses som helhet och kritiseras utifrån denna. En annan deltagare med en annan profil, Walid Al-Kubaisi, rök snart ihop med M’Kadmi, inte angående mitt projekt utan om relationen mellan väst (”människan som helig”) och Islam (”boken och reglerna som heliga”).

Mitt anförande handlade om konstvärldens konformism och hur ”farliga” inslag alltid måste bekräftas av konstvärlden. Sedan berättade jag om mitt eget projekt. Poängen i detta är, som jag har framhållit många gånger, att det är ”tomt”. Det kom till genom oöverskådliga tillfälligheter. Tomheten blev inte långvarig utan fylldes snart av ändlösa tillskott och händelser där det inte minst spekuleras i konstnärens intentioner. Som sagt fortsätter projektet att tillföras nya omständigheter. Så också under den här dagen i Oslo.

Ett neutralt avsnitt ur musikalen Dogs visades också. Ett antal konstkritiker fick framträda och det intressanta är att de alla säger ungefär samma sak: Tomt och olämpligt.

konferens-salong.JPG
En välbesökt årskonferens i Dansens Hus i Oslo

konferens-debatt.JPG
Debattpanelen i konferensen. M’Kadmi andre från höger, Al-Kubaisi i mitten. Den svenske konstkritikern Tommy Olsson är andre från vänster.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Musikalen Dogs. Bokmärk permalänken.

5 svar på Del 642: Farlig konst, kulturrådets årskonferens i Oslo

 1. våldtäkt skriver:

  Snaphanen om våldtäkt:

  ”Krigen mod de svenske kvinder

  Der har været aholdt en international konference om voldtægt på Århus Universitetshospital d. 14 og 15 november. Da den endnu ikke ses refereret på i danske aviser, henholder vi os til Sydsvenskans referat “Stora skillnader i vården av våldtäktsoffer “. Avisen angiver de nordiske tal således: “4.749 våldtäkter anmäldes i Sverige i fjor. Motsvarande siffra för Norge är 945 och för Danmark 566?. Hvis tendensen for de første tre kvartaler 2008 holder (3 .880 anmeldte), vil Sverige passere 5000 anmeldte i år. Alene Skåne har med 515 omtrent lige så mange voldtægter som hele Danmark. Stockholm har med 1. 306 i 2007 over dobbelt så mange som hele Danmark.

  Det kan nok undre, hvis ingen på konferencen har studset over de tal. Er det ikke videnskabeligt interessant, at Sverige har godt otte (8!) gange flere anmeldte voldtægter end Danmark ?”

  http://snaphanen.dk/2008/11/15/tavshed-er-guld/

 2. våldtäkt skriver:

  Snaphanen om våldtäkt:

  ”Krigen mod de svenske kvinder

  Der har været aholdt en international konference om voldtægt på Århus Universitetshospital d. 14 og 15 november. Da den endnu ikke ses refereret på i danske aviser, henholder vi os til Sydsvenskans referat “Stora skillnader i vården av våldtäktsoffer “. Avisen angiver de nordiske tal således: “4.749 våldtäkter anmäldes i Sverige i fjor. Motsvarande siffra för Norge är 945 och för Danmark 566?. Hvis tendensen for de første tre kvartaler 2008 holder (3 .880 anmeldte), vil Sverige passere 5000 anmeldte i år. Alene Skåne har med 515 omtrent lige så mange voldtægter som hele Danmark. Stockholm har med 1. 306 i 2007 over dobbelt så mange som hele Danmark.

  Det kan nok undre, hvis ingen på konferencen har studset over de tal. Er det ikke videnskabeligt interessant, at Sverige har godt otte (8!) gange flere anmeldte voldtægter end Danmark ?”

  http://snaphanen.dk/2008/11/15/tavshed-er-guld/

 3. Pontus Raud skriver:

  Hallå,

  vilka var brudarna i panelen?

  MVh Pontus

 4. Lars skriver:

  Ja Pontus, jag förstår att du vill hämta hem några feminstiska poäng. Namnen på brudarna säger väl inte en svensk publik så mycket: Hege Duckert, Synne Skouen, Audun Vinger…

 5. Pingback: Vilks.net » Blog Archive » Del 955: “Ett svagt illamående”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.