Del 612: Byxmålarens återkomst

Lite protester finns det på sina håll. I morgon far jag till Kristiansand i Norge för att diskutera med konstkritikern Tommy Olsson på Protestfestivalen.

Flera intressanta kommentarer till mitt deltagande i Luzern har handlat om återhållsamheten i presentationen. Att hålla tillbaka ligger i tiden. Världen har blivit lättkränkt med den enkla formeln: Först kränkt vinner. Därför kan vi tala om byxmålarens återkomst. ”Byxmålaren” är epitetet som målaren Volterra (1509-66) fick när påven gav honom uppdraget att måla byxor för att täcka de genitalier som var synliga i Michelangelos fresk Ytterst Domen.

Snoppen, den har blivit svårhanterlig, kan man säga när man ser hur radikalt ett bidrag av den danske konstnären Uwe Max Jensen har beskurits.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

1 svar på Del 612: Byxmålarens återkomst

 1. Censur på TV2 skriver:

  Snaphanen om censur af nøgenmalerier:

  ”TV 2´s fornemmelse for besøgere

  TV 2-chef skal vurdere, om erotiske malerier skal blive på væggene.
  Der er massevis af nøgne kvinder i udstillingen af Hans Christian Poulsen. Den blev for halvanden uge siden hængt op i hovedgangen i TV 2’s bygning på Kvægtorvet i Odense. Og ikke alle har været lige glade for at starte morgenen med nøgne damer
  Forargelse over malerier
  – Vi har fået en henvendelse fra Lars Bennike (seernes redaktør på TV 2, red.), som snart har en rundvisning med muslimske kvinder. Derfor har han bedt om at få udstillingen hevet ned, når de skal komme forbi. Det er for langt ude, siger Gert Garmund, som er formand for kunstforeningen på TV 2.”

  http://snaphanen.dk/2008/09/09/%c2%bbjeg-synes-ikke-at-udstillingen-h%c3%b8rer-hjemme-pa-en-arbejdsplads%c2%ab/#comment-15283

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.