Del 607: Stora tankar och stram disciplin

Stora frågor väjer man inte för i konsten. På konstcentret Henie-Onstad går man den 23 augusti igång med Reality Effects – when reality is put to work:

“The exhibition addresses phenomena such as the new global economy, human migration and the perception of reality via the media. How can reality be ”put to work” and how is it generated and communicated via the media?”

Men i Hildesheim är man ännu värre Beast Time Evolution (7 september): What is life? How long will our fossil resources last? What is time? Who is responsible for climate change? Are we permitted to intervene in evolution?

Snart är det igen dags för biennalen i São Paulo (26 oktober). Förra gången var temat ”How to live together”. Den här gången har man förnyat sig med temat “Living in Contact”. En skillnad är förstås att övervåningen inte skall vara utställningsrum utan ett bibliotek och föreläsningsrum. Mer uppbygglig diskurs alltså.

Konstproduktionen är enorm men den blir ändå ingen förvirring eftersom konstvärldens disciplin är järnhård – och det alldeles frivilligt. Och med vilken imponerande ambition!

Tillfälliga aktualiteter kan det också finnas spektakulära förutsättningar för. Lite tortyrperformance? Se gärna först på Tuben hur det går till när det inte är performance. Och sedan finns här lite om Steve Powers Thrill Ride.

Jag får också var med lite i svängen. UKS har en utställning om konsten och lagen. Bland annat har man gjort en rekonstruktion av rättssalen i Kafkas Processen (enligt Orson Welles). Jag skall vara med på ett seminarium.

Konsten i handgemäng med lagen är en liten avvikelse från huvudströmningarna. Men det påverkar inte något. Det är alltför sällsynt. När konsten överskrider brukar den överskrida korrekt.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m, Tillståndet i konsten 2008. Bokmärk permalänken.

1 svar på Del 607: Stora tankar och stram disciplin

  1. Rasmus West skriver:

    Kul! hälsa till Jan Verwoert från konsthögskolan i umeå!
    Verkligen höga ambitioner på Hildesheim och det låter inte så lite som att de gått och waterboardat sig själva. Var en kortis inne på Konsthallen i götet – en typisk utställning med unga konstnärer – och tongångarna/förklaringarna i de gamla vanliga spåren. Några riktiga missar i hängningen och sen var vissa saker nästan provocerande dåliga. Ingen nämnd ingen glömd.

    Intressant med tortyrperformancen..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.