Del 568: I Norge, ja ja

Den norska konstvärlden företer vissa skillnader gentemot den svenska. Norge har t ex fenomenet Odd Nerdrum som saknar motsvarighet på den svenska sidan. En annan företeelse är Paul Grøtvedt, konstnär och konsthistoriker med stark populistisk inställning och ytterst negativ till konceptuell konst. I det här fallet är den norska egenarten att Grøtvedt får utrymme i tidningsspalterna och att han producerar böcker som används i en vulgär kritik av samtidskonsten. I Sverige skulle han ha blivit helt marginaliserad. För att få en inblick i Grøtvedts förvirrade värld kan man läsa Kjetil Røeds recension av hans senaste bok.

Går man lite längre tillbaka i tiden kan man fundersamt erinra sig 1995 och Statens Kunstakademi i Oslo. Mot akademiets önskan införde utbildningsministern Gudmund Hernes en ny ordning i skolan med två nya professurer i ”figurativa tekniker”. Ministern höll också ett anförande för akademiet där han förklarade den konsthistoriska bakgrunden till beslutet. Det slags ministerstyre skulle innebära en fullständig skandal i Sverige men sådant går för sig i Norge.

En mediepopulär populist är Tommy Sørbø, NRK:s konstexpert, som i fjor gav ut boken Søppel där han ger en grovt tillyxad satir över samtidskonstens spektakel. Här ett par belysande recensioner i Aftenposten respektive Bergens Tidende. Han anser att konstens frihet är en farlig utveckling. Under sommarens filosofifestival i Kragerø skall jag få nöjet att debattera med honom.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

10 svar på Del 568: I Norge, ja ja

 1. Rasmus West skriver:

  Underhållande läsning där, i diskussionen om recensionen.. Måste säga att han är rätt förvirrad, den gode grötvedt – går till personliga påhopp och letar cirkelresonemang där inget finns.

 2. stefan peterson skriver:

  Mobil kunstutstilling for ”norsk samtidskunst” ?

  http://www.niwi.no/filestore/niwi1.jpg

  ””Når samtidskunst blir søppel””
  det är väl som det alltid har varit, den mesta av ”samtidskunsten”
  är eller blir DET förr eller senare.
  Värre är det väl om søppel blir kallad samtidskunst ? 😉

 3. Pinpoint skriver:

  ”Frihet är stökigt”; G W Bush!

  Tommy Sørbø: ”En dansk kunstner kjøpte pølser, sigaretter og sprit i Tyskland, og solgte det i galleriet sitt og mente at han ikke behøvde å betale skatt fordi dette var kunst… Når alt blir kunst, blir ingen ting kunst”!
  – Tänkvärda ord, aber…
  Har Tommy Sørbø någon lösning?!

 4. Lars skriver:

  Stefan: Sopor är ett skällsord, men det håller på att förändras genom sophantering och källsortering. Sopor har blivit värdefulla. Det är också ett konstnärligt material. Sedan handlar det i konsten om resultatet.

  Pinpoint: Så är det, ingen tull på konst. En vulgär tolkning är att det då blir fritt fram att kalla allt för konst och importera efter behag. Så är det inte, varje fall kommer att behandlas omsorgsfullt av domstolarna. När Brancusis skulptur ”Fågel i rymd” togs till USA ville tullen belägga den med metallskatt, men det hävdades att det var ett konstverk. Domstolen fick avgöra saken vilket skedde till konstnärens fördel med hjälp av inkallade experter.

  Rasmus: Grötvedt, med honom har jag haft åtskilliga debatter. Man kan likaväl debattera med en vägg. Ett problem är att han är dåligt påläst i samtidskonsten. Intressant är att vi inte har några motsvarande fall i Sverige. Bildningsnivån är högre här än i Norge vars kulturfernissa är tunn.

 5. Fremmede magter skriver:

  Snaphanen:

  ”Dansk retssag om Muhammed-tegninger betalt af Saudi Arabien

  Når danske muslimer i dag begynder en ny, omfattende retssag om de omstridte Muhammed-tegninger, er det kun muligt, fordi Saudi Arabien lægger pengekasse til.

  »Vi er fattige foreninger, der bruger alle vores penge på lokaler, så vi har ikke råd til at køre en retssag,« siger Ismain Bin-jabahr, der er bestyrelsesformand for Det Islamiske Trossamfund på Fyn, til Nyhedsavisen.

  Foruden Islamisk Trossamfund og Islamisk Oplysningscenter er Lighed og broderskabsforeningen, Det Arabiske Kultur Center, Det Islamiske Trossamfund på Fyn, Den Arabiske Venskabsforening og Den Arabiske Kulturforening bag søgsmålet. Foruden kravet om »størst mulig straf« til Jyllands-Postens redaktører, vil de syv foreninger også have erstatning på 50.000 kroner. Avisen.dk”

  http://snaphanen.dk/2008/05/06/halvmane-og-hagekors/#more-2745

 6. Fremmede magter skriver:

  Saudi Arabien har betalt for retssagen.

  Diktaturstaten, hvor kristendommen og alle andre religioner end islam er forbudt.

  Diktaturstaten, hvor blasfemi mod islam straffes med døden.

  At danske foreninger indgår samarbejde med en sådan diktaturstat fortæller os, at disse foreninger kun har det ene mål at nedbryde Danmark, ytringsfriheden, religionsfriheden.

  Og i sidste ende danskerne.

 7. stefan peterson skriver:

  Lars
  Du menar att man kan uppfatta ”samtidskunsten” som åtrvinningsbart ”søppel” då ?
  och eventuellt ”värde” skulle kunna ligga i att det går att återanvända / återuppleva ?

 8. Christer Eriksson skriver:

  Om jag känner Norge rätt så är är det inte bara inom statens kunstakademi som dem bedriver ministerstyre, utan i alla bedrifter där staten har ägarintressen, och de är många, så sker både tillsättningar av ledare och strategiska beslut utifrån en politisk agenda.

 9. stefan peterson skriver:

  Läst i Norsk avis idag

  Større pupper… Hahaha!!!

  Nydusjet står jeg foran speilet ved siden av min mann,
  og klager på mine små bryster.
  I stedet for å si som han pleier, at de ikke er små,
  Gir han i stedet et råd. Han sier:
  – Dersom du vil at dine bryster skal bli større, ta da en bit toalettpapir og gni den mellom brystene et par sekunder hver dag.
  Litt sjokkert, men nysgjerrig nok til å prøve, tar jeg en bit toalettpapir. Stiller meg foran speilet å begynner å gni.
  – Hvor lang tid vil dette ta? Spør jeg min mann.
  – Det tar noen år, så blir de større. Svarer han selvsikkert.
  Jeg slutter å gni, og sier:
  – Tror du virkelig at mine bryster vil bli større av å gni papir mellom dem i noen år?
  Uten å blunke svarer han:
  -Det har jo virket på rumpa di’, eller hva?

  och så säger Lars att ””Bildningsnivån är högre här än i Norge””.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.