Del 549: Gud gör comeback men ändå inte

I det senaste numret av Konstperspektiv (2008:1) aviserar redaktören Anders Olofsson att ”Gud gör comeback”. Konstperspektiv är Sveriges största konsttidskrift för samtidskonst (ja, konkurrensen är begränsad). Tydligen något som förpliktigar emedan tidskriften inte bara är politiskt korrekt utan fanatiskt politiskt korrekt. Ett så känsligt ämne som Gud skulle kunna styra över i spår som är svårbemästrat olämpliga. Redaktionen undkommer emellertid alla besvärliga stickspår genom att hålla sig till kristendomen. För att temanumret inte skall framstå som fullständigt uddlöst försöker man skapa ett problem: Det skall vara känsligt med religion. Karin Faxén skriver:

”I samtidskonsten har det länge varit lika tabubelagt, och konstigt, att ta upp frågor om andlighet och vårt kristna arv som att hålla på med måleri.”

Hallå! God dag! Var har ni varit de senaste åren? Måleri håller man på med och det är inte alls konstigt. Ihågkom att Wilhelm Sasnal, polsk målare, blev rankad etta (intressantaste konstnär just nu) i en enkät med 100 kritiker och 100 gallerister 2006. Att religionen inte haft någon stor plats hänger samman med att andra områden ägt betydligt större aktualitet. Feminism, postkolonialism, migration, institutionskritik och en del annat har med viss rätt haft förkörsrätt.

Man försöker också med exemplet Bill Viola ta fram ett offer för konstvärldens ovilja och motsträvighet. Han fick dålig kritik av Germaine Greer 2003 när han visade sin video Emergence där vi fick se någon uppstå från de döda. Väl kitschigt, sade Germaine Greer. Nog hade hon rätt i det. Inte är nestorn Viola mycket till offer med sin 59:e plats på artfacts.

Annat finns förstås också, Maurizio Cattelans behandling av den knockade påven eller varför inte Dorota Nieznalskas installation med kors och snopp i Polen, något som renderade henne åtal och fällande dom. Och gamle Chris Ofili med sin porriga och elefantspillningsförsedda negermadonna inte att förglömma.

Men ändå, det är inte där det bränns. Antyd Allah, profeten och Koranen och läget blir ett helt annat. Sooreh Hera, som jag skrivit om flera gånger, fick ju inte för så länge sedan en ordentlig censurering i Amsterdam. Exemplen är många. Ett aktuellt men känsligt ämne. Tabubelagt i konstvärlden, men inte ens i den vildaste fantasi att jämföra med eventuella restriktioner i måleriet.

Konstperspektiv kryper runt i sin egen lilla korrekta konstvärld och uppfinner motstånd som inte existerar. Och hur var det med konstnär Vilks? Tidskriften har inte utelämnat denne heretiker utan redovisat (med bild) att han faktiskt arbetat med temat religion. Jodå, han deltog i utställningen ”Sjätte sinnet”, konst i kyrkor i Västerås stift 2007. Mer än 20 konstnärer visade vördsamt konst i kyrkorummet. Mitt enkla bidrag var att bygga upp en ersättningskyrka på den plats där den gamla kyrkan i Surahammar hade stått (en mordbrand iscensatt av en lokal nekrofil låg bakom dådet; självfallet borde jag ha byggt en moské men troligen hade ett dylikt företag stött på bestämd patrull) I enlighet med Konstperspektivs ideologiska framtoning har konstnär Vilks tydligen inte på annat sätt varit involverad i ämnet religion.

notre-dame1notrelit.JPG
Notre Dame de Surahammar

viola-emergence-2002.jpg
Bill Viola Emergence videostill 2002

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

85 svar på Del 549: Gud gör comeback men ändå inte

 1. Bagdad-Bob skriver:

  Glömde tipsa om att filmen och intervjuer med Wilders är lättåtkomliga på Youtube.

 2. RURIK (ria) skriver:

  Yngve Rådberg :
  Konstaterar att du inte bestrider att Eva Eksells artikel är obalanserad och hennes slutsatser felaktiga.
  Därmed är saken avslutad för mitt vidkommande.

 3. Tapani skriver:

  Nej, bäste Bagdad-Bob, ’Fitna’ är inte längre lättåtkomlig på Internet. 1,5 miljoner hann se LiveLink’s engelska version, 2,5 miljoner den holländska, men nu är det slut där. Dödshot mot anställda. Internet kommer att hålla ’Fitna’ vid liv i små krypin här och där, men bara för den som aktivt letar efter filmen.

  Det verkligt intressanta är ju att se hur mjuka i knäna rättänkande personer typ Jinge blir inför muhammedanerna även i den här gången. Som kristen kan jag utsättas för i stort sett smädelser som helst – (nåja: det är inte helt riskfritt att göra det) — samtidigt som de Jinge-istiska profilerna gör knäfall inför profetens anhängare.
  Jinge 28/3 om Fitna: ”Den ohöljda rasismen mot muslimer och Islam håller på att breda ut sig på ett sätt som helt klart är jämförbart med judehatet som föregick Förintelsen.”

  — För övrigt ser jag att en dramatisering av Salman Rushdie’s ”Satansverserna” är tänkt att ha premiär i Potsdam, Berlin, nu på söndag…

 4. Okänd Konstnär skriver:

  Bagdad-Bob,

  Välkommen tillbaks på bloggen!
  Undrar om du vet vad som hände din namne, Saddams Desinformationsminister Muhammed Said Al-Sahhaf, alias JOKERN!
  Jag har för mig att han greps eller självmant överlämnade sig till koalitionen men sen vet jag inte om han blev avrättad eller om han sitter kvar i finkan…
  Vet du?!

  Mvh

 5. Fitna skriver:

  Snaphanen om reaktionerne på Fitna:

  ”Niels Lillelund: Vestligt selvsving over Fitna

  Man skal ikke gøre skarn uret, så her er nogle citater fra Niels Lillelunds forrygende kommentar i JP (LFPC):

  Logikken er jo gribende.

  Islam er en fredselskende religion, og den, der påstår noget andet, pådrager sig en frygtelig risiko for bål, brand og blodsudgydelser. […] Men reaktionerne på hans film forlener den med et selvopfyldende skær. Det er den forargede offentlighed, det er alle de pæne, tolerante mennesker, der besjæler Wilders produkt med betydning, og det er selvfølgelig vældig ironisk. Hans påstand er, at islam kvæler friheden, og han kan som en anden Grundtvig slå sig for brystet med ordene: Jeg er selv beviset. […] I Danmarks Radio sammenlignede nyhedsredaktøren fænomenet med en film, der nedgjorde jøderne og Holocaust, og det samme har socialdemokraten Mogens Jensen gjort. Det er en ret uheldig sammenligning, hvad man kan forvisse sig om ved at se Fitna . Eller bedre: ved at læse nogle af de glimrende og oplysende bøger, der faktisk er skrevet om tilstanden i Mellemøsten. For hvor er det nu, der er salg i Mein Kampf? Hvor er det, man læser Zions Vise Protokoller? Hvor er det, at børn opdrages til jødehad? Hvem er det, der taler om at udslette Israel fra verdenskortet, og hvor er det, at man synes, at Hitler havde fat i noget af det rigtige? Det er i Mellemøsten. Det er blandt muslimer. Sådan er det desværre.”

  http://snaphanen.dk/2008/03/29/benzine-pa-balet-jyllands-postens-seneste-vinkel-pa-wilders/#more-2606

 6. TJ skriver:

  Fitna the movie finns att se här:
  http://www.themoviefitna.com/?p=52
  Se den och gör samtidigt en insats för yttrandefriheten.

 7. Cecilia skriver:

  Tycker ändå att det jag skrev om innan, är lite signifikativt:

  — En muslimsk TV-kanal erbjöd sig att visa Wilders film, men fick nej enligt Radio Netherlands.

  http://sydsvenskan.se/varlden/article310908.ece—

  Faran är väl att många förlorar fokus.
  Och det är lätt att höger-extrema krafter, utnyttjar det läget…
  Det är väl som med polemik – som handlar om att ”vinna”?

  Visst hade det varit väldigt bra om en muslimsk kanal visat filmen?!?!?

  Minst lika bra som att Sverige har en färgad integrationsminister. 😉

  Och då måste jag återkomma till Ruriks eventuella utlandsboende. Som han sade, inte hade något med hans åsikter att göra, utan var något privat.

  Självklart är utlandsboende inte en förutsättning, för att förstå saker.
  Men visst är det lättare att förstå, ju mer erfarenhet man har.
  T ex så består körkortsprovet av en teoretisk och en praktisk del. Väldigt svårt att köra bra, även om man har alla rätt på det teoretiska, men aldrig har provat på att köra…
  Kanske ett dumt exempel, men lite ligger det kanske i det?

  Därför tyckte jag att Ruriks svar om att hans boende var en privat fråga, var en besvikelse. Matchade inte hans övriga kaxighet. 🙂
  För de som undrar vad jag skriver om – ni får ta er mödan av att läsa bakåt. Om ni är intresserade dvs.

 8. Muslimsk mimose skriver:

  Jyllands-Posten om Fitna:

  ”Kommentar: Vestligt selvsving over ”Fitna”

  Af NIELS LILLELUND, klummeskribent

  Offentliggjort 29.03.08 kl. 16:03

  Folk i vesten stikker hovedet i busken i håb om, at virkeligheden forsvinder omkring dem.

  Logikken er jo gribende.

  Islam er en fredselskende religion, og den, der påstår noget andet, pådrager sig en frygtelig risiko for bål, brand og blodsudgydelser. ”Fitna” er farlig. Alle holder vejret, fra Le Monde til Lolland-Falsters Folketidende, fordømmelserne strømmer ind, og Irans udenrigsminister finder filmen afskyelig. Han er en sart og forfinet sjæl, en muslimsk mimose.”

  http://jp.dk/indland/article1305889.ece

 9. Islamisterne har tændt bålet skriver:

  Skuespiller og forfatter Farshad Kholghi i MetroXpress om Fitna:

  ”»Der er nogle ting, der er galt i koranen«

  Det er dumt at dæmonisere Geert Wilders for hans islamkritiske film. I stedet bør man erkende, at manden reagerer på et reelt problem, mener Farshad Kholghi.

  »Selvfølgelig har han fat i noget.«

  Sådan er debattør og skuespiller Farshad Kholghis umiddelbare reaktion på den hollandske politiker Geert Wilders stærkt islamkritiske film ’Fitna’. Filmen blev offentliggjort på sitet Liveleak i går aftes og har siden høstet skarpe reaktioner fra både danske og hollandske politikere.

  Blandt andet har Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, kaldt filmen for nazipropaganda.

  Men selvom Farshad Kholghi endnu kun har set udklip af filmen, mener han, at en fordømmelse af Wilders er den forkerte måde at reagere på.”

  http://metroxpress.dk/dk/article/2008/03/28/10/5457-51/index.xml

 10. Tapani skriver:

  Gates of Vienna listar ett stort antal länkar där Fitna kan ses. Notera möjligheterna att hämta ned och spara.

  http://gatesofvienna.blogspot.com/2008/03/youtube-and-google-video-versions-of.html

 11. RURIK (ria) skriver:

  NY ALLIANS ?
  Intressant att vänsterns retoriska grepp ger ökad legitimitet åt den nynazistiska propagandan.
  Alla kan ju se att våra muslimska landsmän inte har det så tokigt, trots allt.
  Var det inte värre än så i Hitlertyskland borde judarna väl inte klaga ?
  Ser ut som om ett nytt kapitel är på väg att skrivas i den europeiska antisemitismens 1000-åriga historia.

 12. RURIK (ria) skriver:

  Cecilia :
  Du vet vad jag har lovat.
  Det gäller fortfarande.

 13. Cecilia skriver:

  Rurik:
  Så bra! 🙂

  För övrigt – just detta att använda ett lättköpt argument – liknelse med antisemitism, är något som borde dissekeras ordentligt, så att det kan därhän?
  För det är väl det dummaste på länge. Infernaliskt, är ordet som slår mig…

 14. Cecilia skriver:

  … så att det kan LÄMNAS därhän?
  menade jag förstås.

 15. Islam har et problem med vold skriver:

  Snaphanen har interview med Henryk R. Broder, hvor Fitna forsvares:

  ”»Wilders har fulstændig ret«

  Henryk R. Broder skærer igennem i interview i Deutschlandfunk 28.3: “Islam har et problem med vold, Wilders har begået en ægte dokumentar…….. For én gangs skyld agerer Vesten i stedet for blot at stikke hovedet i busken og reagere. En stor taktisk fordel………. Hollands regering er en skændsel”. audio, 8 min 13 sek (tysk)”

  http://snaphanen.dk/

 16. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Cecilia: ”Självklart är utlandsboende inte en förutsättning, för att förstå saker.
  Men visst är det lättare att förstå, ju mer erfarenhet man har.”

  Ska man diskutera förhållandena i exempelvis arabländerna så är det självklart en fördel om man åtminstone har varit där. Hade exempelvis en debatt med Rawia Morra idag (under signaturen ”Concordet” på hennes blogg http://rawiamorra.wordpress.com/2008/03/28/hatets-blonderade-getabock/) som är från Libanon och då är det lätt att komma i underläge när man diskuterar förhållanden i muslimska länder men hon verkade ändå mest intresserad av politik så diskussionen urartade.

 17. RURIK (ria) skriver:

  Christer Eriksson :
  Har varit inne och läst på Rawia Morras blogg.
  Det är ingen tvekan om att Wilders film är nödvänd mot bakgrund av det hat mot kristna och västerlänningar hon ger uttryck för. Mycket provocerande av henne att uppfodra Europa till folkmord om vi vill undgå att bli islamiserade.
  Det hedrar dig att du försökte att föra en sansad debatt med henne.
  Dessvärre måste vi nog ta i bruk kraftfullare åtgärder mot det extrema hat hon representerar.

 18. Cecilia skriver:

  Jo mycket kraftfullare åtgärder.
  Medvetenhet om ens egna värderingar.
  Lite mer ”Ah… trams-attityd”, då kanske?

  Att börja slåss… ja, då är man ju precis i det man själv fördömmer… eller?
  Kålsupare, eller vad det heter…?

  Med detta menar jag inte att man ska vara mjäkigt PK. Utan rak och konsekvent.

  Att ställa krav är väl aldrig fel?

 19. RURIK (ria) skriver:

  Cecilia :
  Instämmer!
  Vi måste ställa krav.
  Men om dom som hatar oss inte accepterar våra krav har vi ett problem, inte sant ?

 20. Okänd Konstnär skriver:

  Christer Eriksson,
  Har du frågat Röwia Murra varför hon har lämnat sin ”fina” muslimska KOLTOR (kultur) och valt att leva i ett västerland som hon vantrivs i?!

 21. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Tack RURIK (ria)

  Jag försöker fortfarande, men om jag försöker mig på att vara amatörpsykolog så har Rawia Morra ett tätt samspel med Jinge. Dem är bägge hängivna vänsteraktivister och min erfarenhet är att sådana är mer känslotänkande än förnuftstänkande. Rationella argument faller till föga inför människor som inte själva tänker i termer av stringent argumentationsföring.

 22. Cecilia skriver:

  Nja… har ”vi”?
  Ja, kanske ”vi” då.

  Att låta hatet smitta, är kanske inte en bra idé?

  Jag är en rätt tolerant människa, inbillar jag mig. Som tror på att ”tiden har sin gång”.
  Kommer det till att sätta tufft mot tufft, är jag mer än villig att fajtas.

  Kanske jag idag har blivit uppmärksam på att man då måste fajtas lite i förväg också ibland… men måste ändå vara den jag är, en västerländsk tolerant och lite lakonisk människa. Som kan se historiska skeenden och ”utvecklingar” bortom min egen livstid.

  Vi har alla olika roller i livet, tack och lov. Jag har en gång innan skrivit om det. Och att om alla vore som jag – ja, då skulle det inte hända så mycket! 🙂
  Men det finns ju fler människor än jag – och sammantaget så får vi nog till det…

 23. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Okänd Konstnär

  He-he..Jag har tänkt tanken men tror att det skulle leda till en kortslutning hos henne med ett påföljande känsloutbrott. Är ytterst försiktig att inte ställa för svåra frågor eftersom hon annars slänger ut mig som Jinge!!

 24. RURIK (ria) skriver:

  Cecilia :
  Det värsta är att ingen vet hur problemet egentligen ser ut. Muslimerna får inte lov att tala sanning om sina avsikter och det blir svårare och svårare för oss andra att tala öppet.
  Därför är yttrandefriheten det viktigaste hjälpmedlet om vi ska ha en chans att undgå den katastrof som ett fullskaligt religionskrig skulle innebära för Europa.
  I Spanien höll man på i 700 år.
  Serberna slogs i 500 år.
  Det 15-åriga inbördeskriget i Libanon visar genom Rawia Morra hur en människa kan påverkas !

 25. Okänd Konstnär skriver:

  Christer Eriksson,
  Röwia Murra behöver en viril nordisk hingst (det var därför hon kom hit), inte en grubblande ”judisk” filosof!
  Ge henne vad hon tål!

 26. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Okänd Konstnär

  Har du hört talas om Sokrates förlossningsteknik: Att ställa de rätta frågorna så att folk själva kommer till insikt. 🙂

 27. Cecilia skriver:

  Rurik:
  Det har du rätt i – ingen vet hur det ser ut.
  Mer än att man kanske kan se, att det är något som det var ”dax för”…?

  Däremot ror jag att man ska se historien som något som har varit och en lärdom – inte som en referens till idag.

 28. Okänd Konstnär skriver:

  Christer Eriksson,
  Sokrates´ teknik fungerar på människor inte på primater!

 29. Christer Eriksson (ria) skriver:

  RURIK (ria): ”Det värsta är att ingen vet hur problemet egentligen ser ut. Muslimerna får inte lov att tala sanning om sina avsikter och det blir svårare och svårare för oss andra att tala öppet.”

  Jag tror att Danmark är på rätt väg som talar klarspråk och på ett öppet och konsekvent sätt talar om vad yttrandefrihet handlar om. Det är väl snarare velandet fram och tillbaka som gör att fundamentalister fortsätter att pröva sig och får mer vatten på sin kvarn.

 30. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Okänd Konstnär

  Jag äger inte samma tankeskärpa som Sokrates men har läst Platons dialoger och där lyckas han faktiskt få en obetydlig slav att genom frågor själv resonera sig fram till lösningen på ett avancerat problem. 🙂

 31. Okänd Konstnär skriver:

  Christer Eriksson,

  En människa kan genom olyckliga omständigheter hamna i slaveri; Platons (Sokrates) lärjunge är ett exempel!

  Det finns emellertid en slags primat som är förvillande lik människan. För det otränade ögat kan det vara väldigt svårt att urskilja den från människan. Det gäller att vara uppmärksam på den primaten. Helst ska den hållas i koppel och stå under ständig bevakning!
  Att hålla på att argumentera med den sortens primat är bara slöseri med tid och energi!

  Mvh

 32. RURIK (ria) skriver:

  Cecilia :
  Islam är även idag inblandat i långvariga och till synes olösliga konflikter på många håll i världen.
  Den historiska erfarenheten har satt sin prägel på de spanska och serbiska folken.

 33. RURIK (ria) skriver:

  Christer Eriksson (ria):
  Instämmer !
  Den danska debatten är ljuset i mörkret !

 34. Christer Eriksson (ria) skriver:

  Okänd Konstnär

  Visst kan man tycka att det är ett slöseri med tid och energi, men jag har ett visst nöje av det samtidigt. 🙂

 35. Okänd Konstnär skriver:

  Christer Eriksson,
  Jag förstår. Det kan vara ett nöje att lattja med primater bara man håller dem på behörigt avSTÅND!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.