Del 534: Den strategiska resan mot toppen

Dags att se på de svenska toppnamnen i den internationella konstliga. Stabilt är det och vi kan glädja oss åt en bred svensk framtoning med 13 namn under 1 000-strecket. Fortfarande saknas ett riktigt välkänt namn. Sverige har ingen klart lysande stjärna i samtidskonsten, åtminstone inte ännu. De som nämns mest är Billing och Djurberg.

Listan kan förefalla ointressant men konsten ger oss en modell av människans strävan. Vad är konstnärens uppgift? Att uppnå nr 1 på listan. Mot det påståendet skulle säkert de flesta opponera sig. Men det är så att listan beskriver vad man sysslar med i konsten. Man kan ju inte säga att konstens innehåll på något påtagligt sätt påverkar samhället, påverkan är på det hela taget intern. Det man gör leder till att man antingen åker upp eller ner. Så kan man tillägga att konstvärlden konsumerar konsten. Men konstvärlden vill ha kvalitet, letar efter sådan och där är vi igen: Listan avspeglar denna lust till kvalitet.

För att en konstnär skall kunna genomföra det eftertraktade måste denne komma i position att genomföra det. En konstnär som är utanför listan får genast större svårigheter att förverkliga sina idéer och att uppnå ekonomiska möjligheter. Och den som är högt på listan kan dessutom kommunicera på ”rätt sätt” med ”rätt” del av konstvärlden. Utan vidare kan man säga att den cirkulära verksamheten att åstadkomma förutsättningarna för att genomföra det som skulle vara projektets kärna är en full sysselsättning. Projektets kärna, vilket det nu skulle kunna vara (så långt har man inte nått), försvinner i verksamheten. Alla de åtgärder som måste vidtas är i praktiken det konstnärliga uttrycket.

Erling Moested Bugge skriver i Kunstkritikk om utställningen Ghost in the Machine:
”Professorer snakker i dag mindre om ideer og teori og mer om selve mediet – stipendier, computere og konferanser – som avleverer dem. Filmfolk snakker mer om «industrien» enn komposisjonen av bilder. «Kunstbransjen» diskuteres flittigere enn «målet» for kunstneriske uttrykk.”
Det är möjligt att konsten faktiskt kan leverera en generell bild av mänsklig strävan. Alltså något som alltid fastnar i att skapa de förutsättningar för genomförandet av ett kärnprojekt som aldrig kommer till stånd.

1 (1) Ann-Sofie Sidén 457 444
2 (2) Henrik Håkansson 544 545
3 (3) Johanna Billing 553 619
4 (4) Nathalie Djurberg 628 626
5 (6) Annika Larsson 757 755
6 (5) Carl Michael von Hausswolff 774 748
7 (7) Annika von Hausswolff 792 773
8 (8) Annika Eriksson 863 835
9 (12) J. Tobias Anderson 920 1038
10 (9) Miriam Bäckström 949 941
11 (11) Jonas Dahlberg 954 946
12 (10) Magnus Wallin 958 945
13 (13) Matts Leiderstam 992 1055
14 (16) Tobias Bernstrup 1027 1184
15 (19) Maria Friberg 1130 1359
16 (14) Karin Mamma Andersson 1132 1138
17 ( – ) Cecilia Lundqvist 1208
18 (15) Anneè Olofsson 1213 1179
19 (17) Felix Gmelin 1253 1209
20 (18) Cecilia Edefalk 1359 1333

Avslutningsvis lite performance av den holländske-israeliske konstnären Joseph Semah (12.098) född i Bagdad. Jag hade kontakt med honom på 1980-talet när han gav ut bulletinen MAKKOM (som också var en utställningsplats i Amsterdam).
Joseph Semah: Read Full Text

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

13 svar på Del 534: Den strategiska resan mot toppen

 1. Cecilia skriver:

  Däremot ligger Sverige på 10:e plats i sökta patent, enligt Sydsvenskan. Ett pragmatiskt land?

 2. IslamofOb och SeXist skriver:

  Mödomshinnekultur i Sverige?!
  Bevare mig!

  Svenska kliniker lagar trasiga mödomshinnor för att tillfredsställa muslimska mäns morbida behov av att deflorera oskulder; 2008!

 3. IslamOfob och SeXist skriver:

  Balkongen som ”mordvapen”!
  Muslimernas senaste bidrag till den svenska kulturen!

  2007 ”föll” 8 flickor från balkongen i Sverige!

 4. jazz skriver:

  Mödomshinnan är en myt.
  http://www.rfsu.se/modomshinnan_ar_en_myt.asp

  Operation för livet
  http://www.rfsu.se/operation_for_livet.asp

  En del tror att det går att se om en kvinna har haft samlag genom att se om mödomshinnan är kvar eller om det blöder vid det första samlaget. Det går inte. Mödomshinnan har ofta tänjts ut tidigare.
  http://www.vardguiden.se/Article.asp?Articleid=2336

 5. jazz skriver:

  Det kanske är dags för en ”deflorering” som performans?

 6. Rogosjin skriver:

  tack vare NATO-bombningar av serbien kunde albanerna i kosovo utropa självständighet…försvarar man övergrepp på suveräna stater (irak, serbien m.fl) så är man delansvarig den dagen bomberna faller över hemlandet…

  idag kosovo, imorgon skåne

 7. Christer Eriksson skriver:

  Cecilia: ”Däremot ligger Sverige på 10:e plats i sökta patent, enligt Sydsvenskan. Ett pragmatiskt land?”
  Du sätter fingret på något intressant där. Sverige har bl.a. inte varit i krig på 200 år och det tycks som det konfliktlösa samhället har en överordnad prioritet. När principer, värderingar och ideer upprör någon del av befolkningen så betraktas dessa som samhällsfientliga. Det välkända uttrycket ”tyst diplomati” återspeglar det svenska förhållningssättet på ett fint sätt!

 8. hobbit skriver:

  idag Kosovo, imorgon Skåne, nästa vecka alla på Sveagatan med jämna gatunummer, veckan därefter alla med snedlugg osv….

  Personligen tror jag det blir kaos i Kosovo, eller Kosova som det kanske heter nu, den dagen då EU, NATO och FN lämnar regionen. Sverige har ju även bidragit till den etniska rensningen som pågår i Kosovo (alla minoriteter försvinner och fördrivs). Däremot är inte kopplingen Kosovo och Skåne särskilt relevant. Kosovo —> skilda folkslag och skilda religioner med ett gammalt gott hat mellan dem. Serberna förtryckte albanerna fram till 1999, när NATO ingrep hade nästan alla albaner fördrivits från Kosovo. Numera förtrycker albanerna (90% av befolkningen) alla andra. Snipp snapp.. nu är sagan slut…

 9. RURIK skriver:

  Rogosjin :
  Milosevic valde fel taktik i slutet av 80-talet. Han kunde lätt ha provocerat fram ett krig där Albanien framstod som angriparen.
  Ett framgångsrikt krig hade stärkt sammanhållningen inom Jugoslavien och gjort det lätt att fördriva albanerna från Kosovo.
  De muslimska serberna i Bosnien skulle ha kunnat isoleras.
  Du får nöja dig med att Ryssland förvandlat Kosovos ”självständighet” och EU`s ”hjälpplan” till årets skämt.
  Om Kosovo någonsin blir en självständig stat återstår att se.

 10. i had wrote an article for mrs djurberg and her participation in fractured figure
  if she wants to make her a translation i give my e-mail for contact
  yours sincerely

 11. skorven skriver:

  att ni orkar gå in för det här

 12. skorven skriver:

  jag tycker att Carl Michael von Hausswolff ska ligga först han är grym

 13. skorven skriver:

  Ann-Sofie Sidén borde inte ligga först hon stinker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.