Del 458: Stigande kurser för svenska konstnärer

Hög tid att kasta fram listan, alltså Svensktoppen. Sedan den senaste publiceringen i september har det hänt en del. Sveriges överlägset främsta internationella namn, Ann-Sofie Sidén har ytterligare förstärkt sin position. Henrik Håkansson har lyckats med att klättra tillbaka till en stark andraplats. Stora vinnare är de båda Hausswolff. Carl Michael har gjort sig bekant på den här sidan som en sträng Vilkskritiker. Just nu aktuell på Göteborgs Konstmuseum i utställningen Switch to Darkness. Självfallet är jag den förste att gratulera till att han kapat åt sig närmare 700 placeringar vilket också råkar vara ungefär samma numerära storskutt som Annika lyckats med. Och äntligen har Felix Gmelin kommit in i värmen! Clay Ketter, som länge legat troget i toppen, har däremot och helt sonika åkt ut. Han får skylla sig själv, eftersom han bestämde sig för semester under hela sommaren.

Överhuvudtaget har det varit en mycket god period för svenskarna. Sverige har inget absolut toppnamn men har efter hand fått en stor kontingent med relativt framskjutna namn.

Alla är inte bekanta med konstens och artfacts ordningar och vår vän ”Fällkniven” Torssander är uppenbarligen en av dem. Han skriver:

“’Bekräftelse från konstvärlden’ är ett synnerligen borgerligt sätt att bedöma konstnärens eventuella storhet.
I fall konstnären själv har denna bekräftelse som målsättning för sin konst är det inte förvånande att det blir till porträtt av borgarklassens – och imperialismens – synnerligen diskreta charm. En bekräftelse i form av konstverk i stället för ett avslöjande av den borgerliga konstens av klasslojalitet uppställda gränser. Till exempel att konsten inte får kritisera det imperialistiska kriget.”
Vare sättet borgerligt eller ej, så bedöms konsten och något verkligt alternativ finns inte. Om inte konstvärlden skall bedöma vad som är bra konst vem skulle då göra det? Skulle man fråga Torssander? Självfallet krävs det insikt och kunskaper för att kunna bekräfta konst. Man kan t ex inte gärna vända sig till en lekman och fråga vad som är bra forskning.

Och eftersom Torssander tydligen inte vet något om samtidskonst skriver han i sista meningen att konsten inte får kritisera det imperialistiska kriget. Den får det. Och inte bara det. Kritiken av det imperialistiska kriget har varit ett favoritämne på otaliga utställningar under åtskilliga år. Det lär också fortsätta. Nog får vi förstå att kritiken av imperialistiska krig i första hand är en borgerlig affär.

Stefan Peterson undrar:

”Du säger ju att vi alla som på något sätt ”deltar här” är del av ditt konstverk.
Har vi därmed fått ”status” som KONSTVERK av konstvärlden ?
Eller är det bara din förhoppning att så är fallet ?”

Konstvärlden är den instans som bekräftar status. Det är nog inget problem att få den att gå med på att mitt konstprojekt är ett processverk på det sätt som jag konsekvent annonserat. Man kan se det i de recensioner som skrivits. Sakens kärna ligger dock inte där utan huruvida projektet är att betrakta som kvalitativt intressant. Lyckas inte detta blir hela saken, ur konstens synpunkt, en marginell affär. Men det återstår att se hur det går med den saken. Projektet har inte fått någon helhetspresentation ännu. Det kräver också tid, konstvärlden är tämligen långsam när det gäller att ta ställning till kontroversiella projekt särskilt om dess egna värderingsskalor kritiseras.

LISTAN

1(1) Ann-Sofi Sidén 466 (500)
2(3) Henrik Håkansson 564 (733)
3(4) Nathalie Djurberg 619 (773)
4(2) Johanna Billing 675 (694)
5(5) Annika Larsson 731 (845)
6(14) Carl Michael von Hausswolff 749 (1419)
7(16) Annika von Hausswolff 842 (1511)
8(6) Annika Eriksson 889 (955)
9(9) Jonas Dahlberg 927 (1110)
10(7) Miriam Bäckström 929 (1033)
11(12) J. Tobias Anderson 981 (1352)
12(8) Magnus Wallin 969 (1060)
13(13) Tobias Bernstrup 1105 (1410)
14(11) Anneè Olofsson 1136 (1346)
15(-) Felix Gmelin 1175
16(18) Karin Mamma Andersson 1183 (1794)
17(-) Maria Friberg 1342
18(15) Cecilia Lundqvist 1486 (1502)
19(-) Leif Elggren 1503
20(19) Cecilia Edefalk 1555 (1893)

hakansson-skylark-2002.jpg
hakansson-skylark-2002.jpg
hakansson-skylark-2002.jpg
Henrik Håkansson stärker sin position på artfacts. Skylark, 2002

För den som vill se lite television från Linköpingsdrabbningen kan man klicka här.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken, om utställningar m m, Samtidskonst. Bokmärk permalänken.

61 svar på Del 458: Stigande kurser för svenska konstnärer

  1. Pingback: dabluefairy » Del 458: Stigande kurser för svenska konstnärer

  2. ln skriver:

    beträffande *Kommentar av ln | 2007/11/30 kl. 18:48:51*
    – – – – –
    Svenskt modernt mångkulturellt språkbruk!

    Meddelande från kommisarie Wallström,
    Sveriges egen Krösamaja i Bruxelles.
    – – – – –
    Jag kallar min läsekrets för fittor,
    alltså är det helt i sin ordning att
    också jag benämnes fitta.
    http://englandexpects.blogspot.com/2007/11/twatswell-she-said-it.html

  3. uppsallah skriver:

    6(14) Carl Michael von Hausswolff 749 (1419)
    7(16) Annika von Hausswolff 842 (1511)

    Er Carl Michael og Annika i familie?

  4. gerd skriver:

    Icke musical – men film:

    Hollandsk politiker vill göra en koran-film:
    http://hodja.wordpress.com/2007/11/29/panik-i-holland/

    En annan liten film om Muhammed:
    http://hodja.wordpress.com/2007/11/17/sandheden-om-en-sakaldt-profet/

  5. Lars skriver:

    Uppsallah. CM och Annika var tidigare ”i familie”

  6. uppsallah skriver:

    Har Annika beholdt Carl Michaels efternavn?

  7. mellis skriver:

    Ett imperialistiskt krig som väl hittills inte kritiserats inom konsten är muslimernas stilla invasion av Europa. Sverige är just nu svagaste frontavsnittet och attacken koncentreras följaktligen hit. Folket gnyr dock under påfrestningarna, med 1200 inlägg här http://www.expressen.se/1.943673

    De som önskar fortsatt muslimsk invandring klarar inte debatten. Då kan de i desperation drämma till med saker som att Ilmar Reepalu (född 1943) tillhörde SS. Tvååringar blev knappast antagna där. http://www.kvp.se/nyheter/1.947850/reepalu-anmaler-brevhot

  8. carl skriver:

    – Vad innebär Zen?, frågar en lärjunge sin Zenmästare och väntar på svar.
    – Har du ätit din frukost?, svarar mästaren då.
    – Ja, fortsätter munken.
    – Gå då och diska din skål! , blev mästarens slutgiltiga svar.
    Kanske kan denna dialog framstå som aningen absurd och meningslös, men i själva verket gäller den exakta motsatsen. Istället för att med olika termer försöka förklara för lärjungen vad zen egentligen går ut på så visade mästaren att den rätta vägen går genom vardagens enkelhet, inte genom komplicerade övningar och tankegångar.

    Målet med zen är att finna sin Buddhanatur, vilket för enkelhetens skull kan liknas vid upplysningen inom buddhismen. Detta stadium uppnås när man ser in i sin ursprungliga natur, varpå man automatiskt ser det sanna i hela universum och i naturen. Men för att nå detta mål krävs en hel del ansträngning, både fysisk och mental.

    Att mästaren i dialogen ovan ber sin lärjunge att diska sin skål är ett sätt för honom att visa vardagens betydelse i alltet. Genom att leva här och nu uppnås bästa resultat, därmed riktas mycket uppmärksamhet mot vardagens sysslor. Denna väg har beskrivits som följande:

    När du går, bara gå.
    När du sitter, bara sitt.
    Framför allt, tveka inte.
    —Zenmästare Ummon (ca: år 900)

    …………lars, tror du på sånt här?!

  9. mellis skriver:

    Carl, får mig att tänka på vad klättraren och filosofen Anders Lundahl sade i en filmad intervju.

    ”Själen är ändå att befria sig från det sociala att gå in i sig själv totalt, integrera kroppen och själen i den här… ’No thinking’. Det är inget tänkande. Ska man bli en bra klättrare måste man sluta tänka, analysen måste ske före själva tillmötesgåendet av klippan. Då kan vi tala våra sociala ting. Men när du är där, om det ska bli en bra prestation, ’No thinking’, bara flytts som ett djur, rent djuriskt, ’Will power’ och öka den maximalt och se hur långt man kan komma.”

  10. Fred Torssander skriver:

    Lars Vilks visar att hans konstvärld är en version av ö-rådet i Robinson. Sådana konster angår över huvud taget inte mig.

    Mellis ägnar sig dock i detta sammanhang åt krigshets i kriget mot de råvaruproducerande ländernas folk och flyktingar. Något som självklart måste bemötas även när det sker i den borgerliga konstens hägn.
    Metoden mellis denna gång visar upp kan kallas lögn genom betydelseglidning. Han menar att ”muslimernas stilla invasion av Europa” skulle kunna beskrivas som ett imperialistiskt krig.
    Vilket givetvis är totalt uppåt väggarna. Det är varken ett krig eller någon imperialism. Det är inte ens någon ”stilla invasion” utan huvudsakligen en flykt bort från de hemländer som USA/Storbritannien och dess coallierade (bla. Sverige) gjort livet outhärdligt i. En flykt som de mycket motvilligt fortsätter även utanför arabvärlden.
    Orsaken varför mellis vill göra även flykten omöjlig har han redan tidigare redogjort för. Det är för att göra de ockuperade länderna till folkens fängelser. För att imperialisterna desto lättare skall kunna underkuva dem med sin terror.
    En som på sin tid förespråkade just detta i just ”Mesopotamien” var för övrigt Winston Churchill. Han sa angående gaskrig att ”I am strongly in favour of using poisoned gas against uncivilised tribes. The moral effect should be so good that the loss of life should be reduced to a minimum. It is not necessary to use only the most deadly gasses: gasses can be used which cause great inconvenience and would spread a lively terror and yet would leave no serious permanent effects on most of those affected.” (se tex. http://en.wikiquote.org/wiki/Transwiki:Winston_Churchill)
    När det gällde ”loss of life” gällde då liksom nu att ”We don’t do bodycounts”.

  11. ln skriver:

    ’mellis’ skriver: ”Ett imperialistiskt krig som väl hittills inte kritiserats inom konsten är muslimernas stilla invasion av Europa. Sverige är just nu svagaste frontavsnittet och attacken koncentreras följaktligen hit.”

    Här följer 11 inledande åtgärder som omgående bör ges laga kraft
    om inte Sverige inom 2-3 decennier skall uppgå i ett modernt Kalifat.

    1. Omedelbart stopp på muslimsk immigration
    2. Förbud mot byggande av moskéer.
    3. Stängning/rivning av befintliga, regelrätta moskéer.
    4. Förbud mot muslimska friskolor.
    5. Skärpt lagstiftning mot halal-slakt.
    6. Förbud mot att bära hijab/niqab/burka i alla offentliga sammanhang.
    7. Förbud mot muslimska giftemål, mot inofficiellt månggifte etc.
    8. Drastisk reducering av tillgången till välfärdsförmåner.
    9. Kriminalisering av allt undersöd i tal och skrift av terrorism.
    10. Av säkerhetsskäl förbud för muslimer att samlas en masse, demonstrera etc.
    11. Konfiskativ beskattning av alla muslimska investeringar ägnade att främja islam.

    Detta är något för dig Johansson i Göteborg att propagerar för – gör det och visa att du inte bara är en ryggradslös sossesvamlare! Inners inne vet du att detta är vad som krävs!

  12. Fred Torssander skriver:

    Givetvis måste det vara tillåtet att ifrågasätta även sådant som grundlagar och FN-konventionen om de mänskliga rättigheterna. Dock borde uppmaning till regerätt religionsförföljelse motiveras av någonting lite mera påtagligt än det påstådda imperialistiska kriget från muslimernas sida. Såvitt jag vet är det för närvarande två muslimska/arabiska länder som är ockuperade av USA/Storbritannien och co. inte tvärt om.

  13. mellis skriver:

    Torssander, jag ägnar mig inte åt krigshets utan åt försvar av vårt land. För varför ska svenska ungdomar behöva förlora all framtidstro på grund av individer som den här? http://sydsvenskan.se/malmo/article281975.ece Misshandlar sina sex barn och skapar därmed sex nya barnmisshandlare. Som i sin tur kanske skaffar vardera sex barn. Räcker sedan att betänka hur mycket elände en enda ny vanebrottsling kan ställa till med för hederligt folk. Det verkligt trista är väl att den här mannen antagligen misshandlar sina barn i frustration över att inte klara omställningen till vår annorlunda kultur och därmed blivit marginaliserad. Hade familjen stannat kvar i hemlandet hade det inte behövt hända.

  14. ln skriver:

    I mellanöstern och efterhand i allt flera regioner i världen är inget så åtråvärt som ett svenskt uppehållstillstånd.

    Hos vår löjeväckande statsledning, hos migrationsverk och sosseadel liksom hos alldeles för många vanliga medborgare inkluderande kommunisten Fred Torssander föreligger en oförmågan att se de så kallade flyktingarna som rationella aktörer kapabla att addera och subtrahera som vem som helst — på en marknad där de gängse kapitalistiska lagarna om tillgång och efterfrågan gäller.

    ”Det är en magnifik bingo att få ett uppehållstillstånd i Sverige. Livstids trygghet och försörjning för den enskilde och i förlängningen till dennes släkt, ligger vid målsnöret. Därför anlitar individer (med eller utan flyktingskäl) smugglare som ska ta dem till målsnöret: dvs. Sverige. Det kanske kostar 100 000 att ta sig hit, men vad är ett uppehållstilstånd värt? För flyktingen och släkten? Vinsten är omätbar. Vid allra försiktigaste värdering handlar det om tiotals miljoner som de 100 000 omvandlas till i sociala förmåner och ett säkert liv.”
    Se vidare *Gustafsson i Säffle*!
    – – – – –
    Landsförrädaren Reinfeldts senaste utspel:

    ”Vi skall undersöka möjligheterna att bistå invandrade pensionärer med permanenta uppehållstillstånd att ”återvandra” till sina hemländer och ta med sig [den aldrig intjänta]
    pensionen till hemlandet, om de så vill.”
    dessutom
    ”Vi vill visa att det mångkulturella samhället fungerar bättre. Det är ett mer spännande och mer intressant samhälle.” Fråga: – Hur märks det ute i Täby?
    – – – – –
    I DN kan vi läsa:”Den pågående inströmningen av asylsökande irakier till Sverige kan på sikt bli avgörande för att bevara det svenska välståndet. Det anser Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson, som hävdar att irakflyktingarna ger Sverige en fördel som inte kommer andra europeiska länder till del……”

    Amen, nej förlåt – Allahau Akbar!

  15. carl skriver:

    LARS VILKS? Återigen, tror du på sån här?

    – Vad innebär Zen?, frågar en lärjunge sin Zenmästare och väntar på svar.
    – Har du ätit din frukost?, svarar mästaren då.
    – Ja, fortsätter munken.
    – Gå då och diska din skål! , blev mästarens slutgiltiga svar.
    Kanske kan denna dialog framstå som aningen absurd och meningslös, men i själva verket gäller den exakta motsatsen. Istället för att med olika termer försöka förklara för lärjungen vad zen egentligen går ut på så visade mästaren att den rätta vägen går genom vardagens enkelhet, inte genom komplicerade övningar och tankegångar.

    Målet med zen är att finna sin Buddhanatur, vilket för enkelhetens skull kan liknas vid upplysningen inom buddhismen. Detta stadium uppnås när man ser in i sin ursprungliga natur, varpå man automatiskt ser det sanna i hela universum och i naturen. Men för att nå detta mål krävs en hel del ansträngning, både fysisk och mental.

    Att mästaren i dialogen ovan ber sin lärjunge att diska sin skål är ett sätt för honom att visa vardagens betydelse i alltet. Genom att leva här och nu uppnås bästa resultat, därmed riktas mycket uppmärksamhet mot vardagens sysslor. Denna väg har beskrivits som följande:

    När du går, bara gå.
    När du sitter, bara sitt.
    Framför allt, tveka inte.
    —Zenmästare Ummon (ca: år 900)

  16. Fredrikzon skriver:

    Torssander

    Konstvärlden som örådet i Robinson är en bra beskrivning. Ser fram emot Vilks genmäle.

    Din beskrivning av invandringen som ”en flykt bort från de hemländer som USA/Storbritannien och dess coallierade (bla. Sverige) gjort livet outhärdligt i” är nog tyvärr också en precis och nödvändig beskrivning.

    Mellis och In tävlar om att ha de största skygglapparna. Tänk! Använd fantasin! Bagdad i mina drömmar?

  17. mellis skriver:

    Fredrikzon,
    Om ”flyktingarna” från Irak verkligen är flyktingar undan krig är lätt att fastställa. Sätt alla som anländer hit under en kommande och förannonserad månad i ett nybyggt flyktingläger här, utan rätt att röra sig utanför lägret och med fastställd målsättning om återflyttning till hemlandet när det lugnat ner sig där. Få se hur många som kommer på de villkoren.

  18. mellis skriver:

    Fredrikzon,
    Jaså, du tycker Torssander givit en bra beskrivning av konstvärlden. 🙂 Ser inte skymten av någon analytisk förmåga där. På grund av skygglappar klarar ju få vänstermänniskor att skriva intressant samhällsanalys, undantaget Jan Myrdal i några fall. Här har Myrdal t ex förklarat varför tyska arbetarklassen stödde Hitler. http://wwwc.aftonbladet.se/kultur/0002/08/haider.html

  19. Lars skriver:

    Torssander. Först som sist. Det är inte ”min” konstvärld som jag beskriver utan KONSTVÄRLDEN. Sådan ser den ut och så fungerar den. Den är inte mycket annorlunda än andra världar; varje institution upprättar sina normer och brukar följa dem. Liknelsen med Robinson och Ö-rådet för dock justeras något. Den samtida konstvärlden har sådär 100 000 inflytelserika aktörer varför det blir besvärligt om man hade tänkt att samlas.

    Dessutom är du, och jag förstår att du inte vet något om samtidskonst, orättvis. Konstnärer med uttalad politisk agenda finns det trots allt ganska gott om. Se exempelvis den svenska konstnären Cecilia Parsberg eller chilenaren Alfredo Jaar.

  20. Larz Gustafsson skriver:

    Märkligt att islam inte får kritiseras.
    Man har hånat kristendomen i flera århundraden. Ja, faktiskt ända sedan den första församlingen såg dagens ljus.
    Vi kristna har emellertid valt att vända andra kinden till istället för att begagna oss av militanta kampmetoder.
    Yttrande- och tryckfriheten inskränks i Sverige.
    Det är ett tidstecken och en markör.

  21. Lars skriver:

    Carl. Zen är väl något av det bästa religionen har åstadkommit. Om den ens kan kallas för religion. Absolut garanti: Kränkningsfri.

    Det sympatiska med zen är att den bygger på att den enskilde själv skall förstå och träffa ett avgörande, att vinna insikt. Här rabblas inga böner och inget ansvar övervantras på någon magisk gudomlighet.

    Så är dock frågan om zen existens idag. Vilken relation finns mellan zen och mänskliga rättigheter? Och hur ser man på flyktingpolitiken?

  22. Christer Eriksson skriver:

    Torssander

    ”Metoden mellis denna gång visar upp kan kallas lögn genom betydelseglidning.”

    Istället för att bemöta innehållet i kritiken misstänkliggör du andras motiv och ursprung (västimperialism, borgarklass) i en viss kulturell miljö. Detta är ett exempel på vad som brukar kallas det genetiska felslutet: att förväxla frågor om giltighet med frågor om ursprung.

    Ditt andra felslut är att ”proletariatets diktatur” som anses som en nödvändig fas på vägen mot ”utopia” inte låter sig förenas med våra demokratiska värderingar och yttrandefrihet.

    Ps. Oljepriset ligger idag på nästan 100 $ per fat så du behöver inte oroa dig så mycket för att vi inte betalar dina arabvänner för deras råvaror! Ds.

  23. ln skriver:

    Welcome to * MegaMosqueNoThanks.com *

    The purpose of this new website is to provide information about ’Tablighi Jamaat’ the controversial Islamic sect which proposes to build the biggest mosque in Europe at West Ham in east London.
    Welcome to our website. We would welcome your support

  24. uppsallah skriver:

    Fred Torssander

    ”Lars Vilks visar att hans konstvärld är en version av ö-rådet i Robinson. Sådana konster angår över huvud taget inte mig.”
    _

    Hvis Lars Vilks’ kunstneriske projekt ikke interesserer dig, hvorfor bliver du så ved med at skrive på bloggen?

  25. Cecilia skriver:

    Det kanske är dags för en omvärdering..? Av religion, ideologi och … framförallt historian därom.

    Jag menar: Kanske är klassifiering av idag, inte är up to date alls?
    Islam är i mångt och mycket ett politisk system, buddism hamnar i filosofi. Enbart.
    Så oerhört långt ifrån varandra, t o m diametralt motsatta. Tycker jag. Men de har båda status av religion.
    Fel status idag?

    Kanske vad man klassar som politiska system eller religion, behöver ett ”paradigm-skifte”? Och det rätt akut… 🙂

    In Xl:
    Så väl du vill och så fel du ”tänkt”.
    Jag tror du tänker baklänges – inte speciellt konstruktivt. Verkligheten måste tas med i beräkningen, dvs alla de andra världsmedborgarna. Eller hur?

    Xll: Fredrikzon – tycker vi bjuder in till ett ”tvärtom”. Prova på, på riktigt alltså. De som inte har koll på sin egen tillvaro, kan kanske få det då. Afrika-resa, någon?

    In XlX: Reinfelt – politiker kan aldrig säga vad de tycker. Tack och lov. Politik är ju något helt annat än ”personligt tyckande”. Fast tror FR säger samma som jag skrivit här innan – att folkomflyttningar inte är ”it”.

    Tror inte det är speciellt höger. Utan är mer allmänt dagens-mänskligt-inställning.
    Och förresten – vem orkar bry sig om politik? 🙂

    XVlll mellis: Jaså. Du gillar Myrdal.

    XX Lars Gustavsson – tidstecken och markör. Du är begåvad.

    Lars: Du har så rätt.
    Se ovan…

    Och förresten. Fred – jag är varken vänster eller höger. Är det inte passé – och blev du kvarglömd då?
    Historia är A och O, tycker jag. Och efterlyser det närhelst jag kan.

    Jag tror imperialistiska krig kan se ut på allehanda sätt – och inte nödvändigtvis enligt ”läroboken”. Pol pot är väl ett bra exempel av nutida snabb omskrivning? 🙂
    För övrigt så var ju Sverige lite ”off” – och tog sig uppåt genom billig produktion, för inte så länge sedan – bara några hundra år sedan.
    Nyfiken på Freds kunskap om ovan sagda.

  26. Bamse Muhammed skriver:

    svd.se Publicerat: 30 november 2007, 14:02:

    ”Sudaneser kräver död åt lärarinna

    Flera hundra människor tågade på fredagen genom Sudans huvudstad Khartum och krävde att den dömda brittiska läraren Gillian Gibbons ska dödas.
    Gibbons dömdes i torsdags till 15 dagars fängelse för att ha låtit sina elever kalla en nallebjörn Muhammed.

    – De som förolämpar islams profet ska straffas med kulor, ropade demonstranterna som kom marscherande mot centrum från flera moskéer.

    Vid fredagsbönen i Martyrmoskén i centrala Khartum sade schejk Abd al-Jalil al-Karuri att Gibbons avsiktligt hade förolämpat islam.

    Av säkerhetsskäl genomfördes rättegången i torsdags under ett omfattande polisskydd. I vilket fängelse Gibbons befinner sig har inte avslöjats.

    Khartum TT-AFP”

  27. Cecilia skriver:

    Flera HUNDRA tågade uj, uj, uj!

  28. hobbit skriver:

    Apropå snacket om flyktingar. Jag tycker vi skall minska invandringen och öka flyktingintaget, gärna med flera hundra procent. Tittar man på migrationsverket.se så ser man (under statistik) att ca 87 000 uppehållstillstånd gavs under 2006 varav 7 % fick uppehållstilsltånd på grund av flyktingskäl, skyddskäl eller kvotflykting… Jag ser gärna att vi ökar flyktingkvoten.. då menar jag kvotflyktingar, dvs. de som UNHCR har utsett till flyktingar och som sitter i misär i ngt flyktingläger någonstans… dessa har inte 100.000 kr för att ta sig till Sverige… Ser gärna att denna siffra (7%) tiodubblas på övrig invandrings beskostnad…

  29. Cecilia skriver:

    hobbit – kul att du delger vad du tycker.

  30. Fred Torssander skriver:

    Det finns inte längre någon anledning att betrakta Lars Vilks projekt som konstnärskap, annat än i den allra snävaste bemärkelse. Han skriver att ”Den samtida konstvärlden har sådär 100 000 inflytelserika aktörer” vilket givevis innebär att den inte angår resten av mänskligheten. I den mån övriga över huvud taget räknas som ”aktörer” är dessa inte betydelsefulla, och av tidigare uttalanden att döma, exempelvis i Uppsala utgör mänskligheten utanför konstvärlden knappast ens statister – möjligen dekor – i Lars Vilks projekt.

    Detta innebär i sin tur att det som kunde räknas som politisk idioti hos en dåligt insatt men ändå välmenande konstnär i stället måste värderas rent politiskt. Som ett propagandaprojekt inom kulturimperialismen.

    Lars Vilks tystnad inför det förtal, det förakt och de hot som riktas mot främmande folk och religioner på dessa hans debattsidor kan dessutom bara förklaras på så sätt. Det enda mänskliga han hittils har försvarat i debatten är sig själv personligen.

    Så till de öppna reaktioärerna. Mellis citerar Myrdal angående Hitler. Vilket är en god sak. Myrdal är skarp. Och när den så kallade vänstern förråder arbetarklassen hamnar givetivs kommunisterna i koncentrationsläger. När det gäller Irak har Myrdal varit ytterligt tydlig om Irak och Afganistan och ”terrorismen” (se tex. http://tusenpennor.se/Jan_Myrdal/TexterJM/iraktribunal.htm ). Mågot som dock mellis väljer att inte nämna.

  31. Cecilia skriver:

    Får man vara ude?

    Visst, politiska flyktingar. Obegränsat! (de är ju ändå rätt få, inte ens tusenden som ”förr”). Och om jag förstått enligt UN:s rapporter, så går all ekonomi i världen på rätt håll. Hurra!

    För övrigt – om nu världen förhoppningsvis börjar vara Ett – och lite av dagens tjafs indikerar väl att det är på G – så kan vi snart bara glada alla.
    Bara det att vi munhuggs om internationella frågor, säger väl en del…

  32. Dansk Kunst skriver:

    Sverige kritiserer ofte Danmark. Men de danske kunstnere har i de seneste år overhalet svenskerne med flere længder. Både Olafur Eliasson, bøsseparret Michael Elmgreen & Ingar Dragset og Eliassons tidligere assistent, Jeppe Hein, er meget langt fremme på listen. Eliasson endda helt i toppen. Men listen skal tages med et gran salt. Damien Hirst er for eksempel ikke særligt højt placeret på listen, og det burde Hirst naturligvis være, da han er verdens største nulevende kunstner.

    Hvilken placering indtager Vilks?
    _

    Det er for øvrigt stor humor, at det tidligere ægtepar von Hausswolff ligger næsten side om side på listen.

  33. Christer Eriksson skriver:

    Angående politiska konstnärer så undrar jag hur Torssander ställer sig till Dror Feiler och hans politiska konst som riktar sig mot Israel?
    Vi minns alltför väl kontroversen med den israeliska ambassadören, i förbindelse med hans utställning som gick under benämningen ”snövit”

  34. Cecilia skriver:

    —Det er for øvrigt stor humor, at det tidligere ægtepar von Hausswolff ligger næsten side om side på listen.—

    Mycket stor humor!

  35. Lars skriver:

    Dansk kunst. Listan håller nog. Hirst är inte världens ledande konstnär. Uppfattningarna om honom är delade. Däremot är konstnärer som Bruce Naumann, Gerhard Richter eller Douglas Gordon okontroversiella toppnamn. Och det ger sig uttryck i det som listan bygger på: bekräftelser genom utställningar.

    Vilks? Ja han har väl 11000 någonting.

  36. mellis skriver:

    Vilks är väl i topp om man i stället för utställning går efter att med små medel (icke-utställning) ha åstadkommit stort genomslag.

  37. Christer Eriksson skriver:

    Tja.. att två av dem författare idag som säljer mest böcker, Liza Marklund och Jan Guilliou, ser ett intresse utav att kritisera Vilks tyder väl egentligen på att dem är mest betjänta med att följa den politiska korrektheten för att inte mista sina skyhöga inkomster, fast å andra sidan så är dem ju också starkt vänsterorienterade.

  38. Christer Eriksson skriver:

    Lars

    Som du skrev i förra avsnittet: “Jag vill naturligt nog inte att mitt projekt skall bli något som uppslukas av politiken. Det är därför jag envetet framhåller dess fiktiva karaktär. När jag t ex under en pågående debatt påtalar att debatten och de debatterande är en konstinstallation är det för att understryka just detta. På ett sätt sker det som sker ”på riktigt”. Men samtidigt sker det som konst som fiktion, en teaterföreställning där inläggen blir repliker i ett drama.”

    Eftersom det mesta kretsar kring politik, så framstår det för mig att dina motiv och syften äger en karaktär som är ädel och sann i förhållande till andra populister.

  39. Cecilia skriver:

    Christer.
    Och Lars.
    Håller med.

  40. mellis skriver:

    Torssander, vad är din poäng? Eller vad vill du jag ska göra? Ställa mig utanför USA-ambassaden med en skylt ”USA ut ur Irak” och sen kanske bli mordhotad av sverigekurder?

  41. Dansk (og britisk) Kunst skriver:

    Meningerne om Damien Hirst er delte. Men han er i hvert fald den dyreste nulevende kunstner:

    ”Damien Hirst was crowned the world’s most expensive living artist last night after a joust between two anonymous collectors sent prices soaring to balmy heights.

    Lullaby Spring, a medicine chest, which can be mistaken for just that if placed anywhere other than an auction house or art gallery, sold for £9.65 million at Sotheby’s in London.

    Just 24 hours after Lucian Freud became the most expensive living European artist at the rival auctioneer, Christie’s – with a portrait of Bruce Bernard that sold for £7.86 million – the enfant terrible of the art world snatched that moment of glory from him.

    Hirst – who made his name by pickling a shark that is said to have sold privately for £6 million – also beat the world auction record held by Jasper Johns, whose Figure 4 of 1959 sold for £8.74 million in New York last month.”

  42. Christer Eriksson skriver:

    mellis

    Torssander önskar endast att du ska konvertera till Marxist-Leninisterna, hela hans retorik tyder på det…

  43. Dansk Kunst skriver:

    Lars Vilks er rykket op som nummer 11649 på listen efter udstillingen i New York City.

  44. Cecilia skriver:

    Intressant är väl att OPEC-länderna är ”putta” över att ”klimatförändringarna” får ”väst” att ”ifrågasätta” sin konsumtion. Och vill ha ”kompensation” för det.

    Marknadskrafterna ifrågasätts alltså – köper ni nu mindre olja, så vill vi ha lika mycket pengar ändå. Märkligast är väl att det kan framföras som legitimt? Och ingen protesterar?!? Inte ens Fred.

  45. Lars skriver:

    Dansk – Försäljning får man inga poäng för i artfacts. Det är dessutom tätt i toppen. Jeff Koons sålde för en tid sedan för 23,5 miljoner dollar.

  46. Christer Eriksson skriver:

    Dansk Kunst

    ”Lars Vilks er rykket op som nummer 11649 på listen efter udstillingen i New York City.”

    Det låter som en enastående prestation för en person som har yrkesförbud i sitt eget land, när det finns 100000 konstnärer att välja på.

    Var ligger du själv på listan?

  47. mellis skriver:

    ”Torssander önskar endast att du ska konvertera till Marxist-Leninisterna, hela hans retorik tyder på det…”

    Tack Christer. Är väl inläst på skeendena i senaste bägge världskrigen samt efterkrigstiden. Önskad konvertering uteblir.

  48. Fred Torssander skriver:

    Mellis menar tydligen att eventuella mordhot från ”sverigekurder” är en giltig ursäkt att tiga och samtycka till den USA/Brittiska ockupationen av Irak.
    Vad jag vill att mellis skall göra är dock givetvis först och främst att ta tillbaka sina hot om att lyfta taket av moskéer. Sådant hör inte hemma i demokratier, då det i värsta fall kan få lättskrämda stackare att hålla inne med sin åsikt.
    Christer Eriksson frågarhur jag ställer mig till den reaktionära provokationen mot Dror Feilerts ”Snövit”. Svaret är givetvis att den provokationen till och med var allvarligare än Serranofallet, då den diplomatiska immuniteten som en ambassadör åtnjuter samtidigt kräver att han eller hon inte lägger sig i politiken i det land han gästar.

  49. Christer Eriksson skriver:

    mellis

    Torssander snackar sig varm om kulturimperialism (där han använder ordet imperialism i nästan alla sina inlägg) samtidigt som han själv är sinnebilden för kulturrelativism, med alla dem faror det för med sig för vårat eget sekulära samhälle. Även om jag skriver hundra rader, vilket jag inte har tid till just nu, så ville jag aldrig kunna övertyga honom om hans felsteg för han är tydligen uppfostrad som kommunist sedan barnsben

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.