Del 435: Mest repetitioner

Repetition är all kunskaps moder. Men också skapar repetitionen något annat. Välkänt i konsten, minimalismens upprepningsstrategi visar att det sedda är något annat. Se bara här på denna upplyftande harang, nyanländ från ”Arafat Mohamed”:

“hey you pig, you said that you are not regreting for depicting our Holy Prophet peace be upon him, but let us tell you the fact that we already trained a group to slaughter you.
you will regert twice when we catch you and when you burned in the hell.”

Ingen större variationsrikedom på slakthoten. Det enda nya är att det behövs en hel hög som dessutom får ligga i träning.

Petter Helje känner sig bekymrad:

”Jag läste i tidningen idag att islamofobin ökar i Sverige, att fler och fler moskéer runt om i landet utsätts för skadegörelse och att hatbrotten mot muslimer blir fler och råare. Delvis är det väl dessa krafter som Vilks teckningar samspelar med.”

Och vidare citerar han vår käre vän Engelbreth:

”Jag fäste mig vid en formulering av Rune Engelbreth Larsen i en artikel häromveckan: ’Att odla Muhammedkarikatyren som hånfull genre gynnar bara radikala islamister och extrema islamkritiker, som eftersträvar en religiös konfrontation – men både politiker och vi andra kan själva bestämma om vi vill följa deras dagordning.’ ”

Angående den första anmärkningen får vi nog ha lite tydligare siffror på denna eskalering. Däremot är det synnerligen tveksamt om eventuella förödare inspirerats av rondellhunden. Den nya genren Muhammedkarikatyren kommer säkert, om den överhuvudtaget blir någon genre, att snabbt bli repetitionsutmattad. Det är ju inte så att det saknas karikatyrer. En liten tur på nätet visar att genren är väl utbredd. Men det blir inte något av om inte medierna bestämmer sig för att sätta fingret på saken. Vi får dock räkna med att nyhetsvärdet ur mediesynpunkt snart kommer att försvinna.

En helt annan sak är om en och annan konstkarikatyr kan skapa en diskussion. Debatten måste föras och hur har Petter Helje tänkt sig att den skall skötas eller menar han att man skall tiga ihjäl problemen? Får vi dessa ”religiösa konfrontationer” får väl det ses som ett misslyckande i sättet att föra en debatt.

Konsten kan nästan aldrig göra fel eftersom den inte är vad den utomstående (och hit får också Engelbreth räknas) tror.

Det kom också fram i fallet med Nan Goldins foto som blev beslagtaget av Crown Prosecution Service för misstänkt pedofili. CPS:s undersökning kom fram till att den inte var oanständig.

goldin-klara-and-edda-belly-dancing.jpg
”Klara and Edda Belly Dancing”, kan nu visas utan maskering.

En liten detalj: En utställning på Candyland om spöstraff i Nigeria och i Saudiarabien blir problematisk eftersom den kan ge intryck av att representera den muslimska världen. Kommer den till folkets kännedom kan den öka främlingsfientligheten.

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken, om utställningar m m. Bokmärk permalänken.

53 svar på Del 435: Mest repetitioner

 1. Muhammedanismofob skriver:

  Islam bör kriminaliseras!

  Sätt yxan till roten: Kriminalisera islam!

  Motivering: Islam utgör en allvarlig fara mot människors hälsa, både mot dess utövare men framförallt mot andra människor som inte vill befatta sig med den!
  Att islam är hälsovådlig vittnar, både historien och dagens situation i världen, om!
  Denna primitiva lära från 500-talets arabiska öken, som förespråkar krig, terror, och våld, (i barbariska former som stening, prygling, stympning, stekning, halshuggning mm), mot alla som inte underkastar sig den, kan omöjligt accepteras i ett modernt demokratiskt civiliserat samhälle som vill leva i fred och frihet!

  Islam kan inte moderniseras, integreras i eller anpassas till vårt samhälle. Den är genomrutten! De som tror något annat saknar väsentlig kunskap om islams barbariska natur och dess blodiga historia!

  Att islams grundare Muhammed dessutom var
  Falsk profet (han påstod att han hade hemlig kontakt med ”något” som hette ”Allah”!)
  Pedofil (han gifte sig med den sexåriga Aisha då han var 51 år gammal!)
  Krigsförbrytare (han startade tre stora krig under sitt liv!)
  utgör ytterligare starka skäl till kriminaliseringen av denna lära!

  Idag får barn som går i martyrskolor i Sverige (se SVT/ Uppdrag Granskning/ 29.10.2007) undervisning i Jihad (heligt krig mot de otrogna)! Dessa barn fostras till att bli martyrer; dvs terrorister! Den nuvarande lagstiftningen ger inte tillräckligt med medel för att kunna hantera detta problem. Samhället står handlingsförlamat och tittar på!
  En kriminalisering av islam skulle underlätta för polisen, rättsväsendet och myndigheterna att komma åt den islamiska terrorismen i tidigt skede och kväva den i sin linda!

  “För övrigt anser JAG att både Mecka, Jerusalem och Vatikanen bör förstöras“!

 2. Anders Nilsson skriver:

  Hur vet vi att du inte skriver alla hatbrev själv?

  Hälsningar,
  Anders

 3. Lars skriver:

  Anders, det går naturligtvis inte att bevisa att jag inte skulle sitta och författa hatbrev. Men det är knappast troligt. Den kommentar jag citerade finns på https://www.vilks.net/?p=126#comments

  Den skriven måndag 12:44. Jag har alibi för den tidpunkten eftersom jag då satt på ett flyg på väg till Köpenhamn.

 4. Anders Nilsson skriver:

  Du har säkert alibi, sen att alla vita kristna (som jag) kan sitta här och skriva fejkade inlägg som om de vore muslimer och helt galna i huvudet är ju en helt annan sak. Jag personligen skulle kunna skriva något hotfullt och sjukt inom några minuter på knagglig engelska och få dina läsare att tro det var äkta.

  Här i bloggens rike finns ingen sanning. Många skriver med ett flertal identiteter men det vet du säkert redan.

  Hälsningar,
  Anders

 5. mellis skriver:

  Anders Nilsson,
  Förstår att kristna som du önsketänker att hatbreven från de muslimska bröderna är uppdiktade. Tala om att leva i drömmarnas värld.

  Den gode muslimen Ehsan skrev så här på sin blogg Kärlekens Rike:
  ”En meter framför mig ser jag helt plötsligt att Lars Vilks, som ritade de senaste bilderna, stod och irrade omkring. Jag iakttog honom och insåg att ja, det är verkligen Vilks. Vad skulle du gjort i en sådan situation? Jag greps i alla fall i den sekunden greps av många känslor varav vrede och smärta dominerade och jag tänkte vad jag ska göra. De alternativ jag hade i tankarna var: att döda honom, att misshandla honom, att inte göra något alls eller att gå fram och prata med honom.”

  Anders, föreställ dig sedan känslolivet hos mindre goda muslimer.

 6. Muslims hackers hacked skriver:

  Pittsburgh Post-Gazette (Pennsylvania) October 9, 2007 Tuesday:

  ”Muslim hackers hacked

  STOCKHOLM, Sweden — Hackers in Turkey have attacked more than 5,000 Swedish Web sites in the past week, and at least some of the sabotage appears linked to Muslim anger over a Swedish newspaper drawing that depicted the Prophet Muhammad’s head on a dog’s body.

  Islamic law is interpreted to forbid any depiction of the prophet for fear it could lead to idolatry. Dogs also are considered unclean by conservative Muslims.

  The Swedish newspaper Nerikes Allehanda published the drawing by artist Lars Vilks in an Aug. 19 editorial.”

 7. mellis skriver:

  Anders Nilsson,
  Förstår att kristna som du önsketänker att hatbreven från de muslimska bröderna är uppdiktade. Tala om att leva i drömmarnas värld.

  Den gode muslimen Ehsan skrev så här på sin blogg Kärlekens Rike:
  ”En meter framför mig ser jag helt plötsligt att Lars Vilks, som ritade de senaste bilderna, stod och irrade omkring. Jag iakttog honom och insåg att ja, det är verkligen Vilks. Vad skulle du gjort i en sådan situation? Jag greps i alla fall i den sekunden greps av många känslor varav vrede och smärta dominerade och jag tänkte vad jag ska göra. De alternativ jag hade i tankarna var: att döda honom, att misshandla honom, att inte göra något alls eller att gå fram och prata med honom.”

  Anders, föreställ dig sedan känslolivet hos mindre goda muslimer.

  Själv är jag inte uppdiktad. Lars behöver bara ta bort första bokstaven (”i”) i min epostadress så har han mitt tämligen unika efternamn.

 8. Anders Nilsson skriver:

  Det jag efterlyser är att vi ska vara medvetna om att många sitter på nätet och bara jävlas i andras namn. Det är trist och en av nätets största svagheter. Därför bör man ta alla inlägg med en stor nypa ni vet och kanske ägna mer tid åt det som trycks utifrån kända källor.

  Viktiga ämnen kan ej dryftas på en öppen blogg enligt mej, inte om trovärdigheten är avgörande. Och i det ämne som man samtalar om här inne är nog trovärdigheten extremt viktig.

  Vad säger du Lars? Skulle gärna höra hur du tänker om detta.

  Anders Nilsson

 9. Christer Eriksson skriver:

  Anders Nilsson

  ”Viktiga ämnen kan ej dryftas på en öppen blogg enligt mej, inte om trovärdigheten är avgörande.”

  Kanske är det helt tvärtom!
  När människor har en chans att uttrycka sin mening i anonymitetens namn, så är det mindre som hindrar att dem kan vara helt ärliga med det dem säger.
  Det viktiga är att debatten förs på en intellektuell nivå och det tycker jag den gör så länge man håller sig till fakta.
  Jag kan inte se en bättre form för yttrandefrihet än just den här chatten, där ingen blir censurerad.
  Eller menar du kanske att inte vem som helst borde ha rätt att yttra sig i saker som är politiskt känsliga?
  Det rimmar i så fall bra med den kristna platonska kontexten: ”Vem är jag att veta, det finns väl experter?”.

 10. Usama El-Swenson skriver:

  Anders Nilsson:
  ”…många sitter på nätet och bara jävlas i andras namn. Det är trist och en av nätets största svagheter.”

  Om det bara hade inskränkt sig till nätet. Jag tycker det händer överallt.
  Många religiösa visar stort intresse i att uttala sig i andras namn.
  Man skulle nästan säga att det är deras främsta kännetecken.

  Anders Nilsson igen:
  ”Viktiga ämnen kan ej dryftas på en öppen blogg enligt mej, inte om trovärdigheten är avgörande.”

  Kan detta vara årets mest syrefattiga hjärna? Ta några rejäla djupa andetag för snart svartnar det, du vite kristne!

  Och ämmnet vidgas här på ett spännande sätt. Får man tro på något som inte härstammar från bibeln, koranen eller bonnierägda medier? Är en ihopljugen nyhet i Expressen alltid mer värd än ett blogginlägg? Är tvåtusenåriga medelhavsmyter om gudars offer av sina människosöner alltid att föredra framför konkreta upplevelser?

 11. Muhammedanismofob skriver:

  Sätt yxan till roten: Kriminalisera Muhammedanismen!

  Rättelse!

  Inlägget ovan:
  Programmet heter Agenda (inte Uppdrag granskning) sändes 28, 29/10/2007. Inslag om dokumentärfilmen ”Det svider i hjärtat” av Oscar Hedin.

  ber om ursäkt för denna fadäs!

  “För övrigt anser JAG att både Mecka, Jerusalem och Vatikanen bör förstöras“!

 12. Anders Nilsson skriver:

  Hej Christer Eriksson!

  Så dig stör det inte om jag intar skepnaden av muslim om jag skulle hata muslimer mer än något annat? Jag skulle kunna skita ner vem och vad som helst med inlägg och kommentarer i andra personers namn. Vem hindrar mej från att göra kommentarer i ditt namn? Vad du nu heter i verkliga livet?

  Jag skulle tror att de flesta inlägg på denna blogg som påstås vara från muslimer är rena påhitt. I Sverige hyser vi ett stort antal extremt rasistiska organisationer som har vinning av sådan verksamhet. Självklart är det även svårt att kolla med IP nummer då dessa samarbetar och är utspridda i landet.

  Självklart ska alla ha rätt att yttra sig men alla måste vara medvetna om att Christer Eriksson kanske inte är den Christer Eriksson jag trodde det var. Eller att Christer Eriksson kanske heter Muhammed i nästa kommentar från jobbet med annan ip-adress.

  Vi räknar med att journalister ska arbeta utifrån äkta källor, vad får oss att slappna av här inne och köpa allt för sanningar när vi inte ens vet vem som skrivit?

 13. Whiskas skriver:

  Bästa mellis!

  Anders Nilsson är inte kristen!
  Han är muslim och egentligen heter Hamzajan Benguillou Abdul Mirjamonasahlin Al- Mehmelarishohlykaplan!

  Mjau!

 14. Anders Nilsson skriver:

  Varför måste jag fylla i en kod när jag lämnar en kommentar ibland?

 15. TJ skriver:

  Jag instämmer med de inlägg ovan som tar upp fördelarna med nätets anonymitet. Nackdelarna är uppenbara, fejkade åsikter och identiteter, men av mindre betydelse hävdar jag. Jämför med valhemligheten. En viss feghet kan ju skönjas också där, men ingen har väl, åtminstone hittills, på allvar hävdat att den på allvar ska ifrågasättas.

 16. stefan peterson skriver:

  Och hur vet vi att Lars Vilks inte bara skojar med oss ?
  Vad vet vi om den egentliga identiteten, Rondellhunden kanske
  inte alls föreställer Muhammed utan Jesus ?

 17. Lars skriver:

  Bloggkommentarer har en struktur som delvis liknar insändarspalternas. Jag ser emellertid inga större problem med hur bloggarna fungerar så länge det finns substans i inläggen. Klart att det dyker upp rena dumheter när någon skriver ett inlägg enbart för att väcka uppmärksamhet men det är ändå ett marginellt fenomen.

  Anders: Jag har faktiskt ingen aning om vad det är för kod som du ibland får fylla i. WordPress vet nog.

 18. Turkish Daily News skriver:

  Turkish Daily News October 9, 2007 Tuesday:

  ”SWEDISH WEB SITES TARGETED BY TURKISH HACKERS AFTER PUBLICATION OF MOHAMMED DRAWING

  Hackers in Turkey have attacked more than 5,000 Swedish Web sites in the past week, and at least some of the sabotage appears linked to a Swedish newspaper’s publication of a disparaging caricature of Islam’s prophet, an Internet company and a media watchdog said Sunday.

  Around 1,600 Web sites hosted by server-provider Proinet and 3,800 sites hosted by another company have been targeted, Proinet spokesman, Kjetil Jensen, said.

  Jensen said the hackers, operating on a Turkish network, removed all files on the Web sites and in some cases replaced them with messages.

  The Web site of a children’s cartoon called Bamse was replaced by a message saying Islam’s holy prophet had been insulted, according to Swedish news agency TT

  The incidents have been reported to the police.

  Stefan Grinneby, head of the Swedish communication watchdog’s Internet incident center Sitic, said attacks against Swedish Web sites from Turkey have increased in the past three weeks. Some contained messages alluding to the drawing of the Prophet Mohammed as a reason for the attack.

  ”You would need a very large police investigation to establish the connection to the prophet drawings, but considering the increase in recent weeks it is a fair assumption to make,” he said.

  Swedish newspaper Nerikes Allehanda published a drawing by artist Lars Vilks in an Aug. 19 editorial depicting Mohammed’s head on a dog’s body. It triggered protests from Swedish Muslim groups and formal complaints from Muslim countries, including Pakistan and Iran.

  An insurgent leader in Iraq, Abu Omar al-Baghdadi, put a $100,000 bounty on Vilks’ head.

  Similar caricatures of the prophet, first published in 2005 by a Danish newspaper and reprinted in other European newspapers, triggered street protests in Muslims countries”

 19. mellis skriver:

  Såg förresten att kulturnämnden i Eslöv fått lite mothugg.
  http://sydsvenskan.se/kultur/article276264.ece

 20. Amy Alkon skriver:

  Amy Alkon/Advice Goddess Blog October 7, 2007 Sunday 7:52 AM EST:

  ”The ”Theological Iron Curtain”

  Western values like freedom of expression are getting pummeled by totalitarian Islam. Paul Marshall of the Hudson Institute’s Center for Religious Freedom writes:
  Some of the world’s most repressive governments are attempting to use a controversy over a Swedish cartoon to provide legitimacy for their suppression of their critics in the name of respect for Islam. In particular, the Organization of the Islamic Conference is seeking to rewrite international human rights standards to curtail any freedom of expression that threatens their more authoritarian
  In August, Swedish artist Lars Vilks drew a cartoon with Mohammed’s head on a dog’s body. He is now in hiding after Al Qaeda in Iraq placed a bounty of $100,000 on his head (with a $50,000 bonus if his throat is slit) and police told him he was no longer safe at home. As with the 2005 Danish Jyllands-Posten cartoons, and the knighting of Salman Rushdie, Muslim ambassadors and the OIC have not only demanded an apology from the Swedes, but are also pushing Western countries to restrict press freedom in the name of preventing ”insults” to
  >
  The Iranian foreign ministry protested to Sweden, while Iranian President Mahmoud Ahmadinejad asserted that ”Zionists,” ”an organized minority who have infiltrated the world,” were behind the affair. Pakistan complained and said that ”the right to freedom of expression” is inconsistent with ”defamation of religions and prophets.” The Turkish Ministry of Religious Affairs called for rules specifying new limits of press
  These calls were renewed in September when a U.N. report said that Articles 18, 19 and 20 of the International Covenant on Civil and Political Rights should be reinterpreted by ”adopting complementary standards on the interrelations between freedom of expression, freedom of religion and non-discrimination.” Speaking for the OIC, Pakistani diplomat Marghoob Saleem Butt then criticized ”unrestricted and disrespectful enjoyment of freedom of
  The issues here go beyond the right of cartoonists to offend people. They go to the heart of repression in much of the Muslim world. Islamists and authoritarian governments now routinely use accusations of blasphemy to repress writers, journalists, political dissidents and, perhaps politically most important, religious reformers.
  Examples follow at the
  Not only should we continue to ”insult” Islam — and all religions, social or political movements we find reprehensible — we should use any kind of coercion available to us (political capital, propaganda on the Internet, and economic sanctions) to force these primitivists to stop imprisoning and even killing critics of Islam. Oh yeah, and like Marshall says, we should ”condemn” them, too.”

 21. Christer Eriksson skriver:

  Anders Nilsson

  ”Jag skulle tror att de flesta inlägg på denna blogg som påstås vara från muslimer är rena påhitt.”

  Under den sista månaden så kan jag, utifrån vad jag vet, endast komma på en muslim ”Ehsan” som har bloggat här.
  Det är också 100 % klargjort att han är autentisk! ( Se Ehsan’s blogg http://majnun313.blogspot.com)

  För övrigt så tar jag gärna den risken att någon utger sig för att vara jag, om alternativet är att jag inte får möjlighet att yttra mig alls, det finns ju alltid en möjlighet att korrigera sådana påhopp i efterhand.
  Oavsett finns det alltid en risk med att deklarera sina ståndpunkter, eftersom man riskerar att bli emotsagd, som du blir just nu!

  Ps. Jag använder mitt riktiga namn Ds.

 22. Anders Nilsson skriver:

  Problemet är att du Lars tar för givet och gärna återger kommentarer som påstås vara från sjuka och extrema muslimer. Här presenteras de som äkta hatbrev och dina läsare blir upprörda och skriver nedlåtande kommentarer mot muslimerna som folk. Och om sanningen ska fram så har de kanske skrivits av högerextrema som vill lägga ved på brasan. Och självklart vore det en god idé för dig Lars att skriva ett antal hatiska brev till dig själv ibland för att få liv i en slakande debatt.

  Som ett exempel vill jag bara nämna att du och jag Lars känner varandra ganska väl, men vem är jag? Eller är jag en muslim som någon här ovan skrev? Har inte det betydelse? Om jag väljer Lars Vilks som nickname på andra bloggar och kommenterar med åsikter som du ej delar med mig och intar en allmänt extrem ståndpunkt så har det ingen betydelse för dig eller samtalet?

  Jag tycker detta är extremt viktigt då vi har med människor att göra. Jag tror på en litet mer organiserad form av samtal där vi ser dig i en debattsoffa på svt eller liknande. Här samlas mest en massa extrema galningar känns det som.

  Alla vettiga och bra konstnärer är som bortblåsta från din blogg och jag saknar Dorinel.

  Eller är jag Dorinel?

  Jag förstår att det är kännsligt att ifrågasätta detta forum inför dig Lars men jag gör det ändå

 23. Anders Nilsson skriver:

  Då vill jag bara sticka ut hakan lite och tipsa Christer Eriksson om att skrolla upp till toppen av denna tråd och läsa följande lilla referat från Lars:

  “hey you pig, you said that you are not regreting for depicting our Holy Prophet peace be upon him, but let us tell you the fact that we already trained a group to slaughter you.
  you will regert twice when we catch you and when you burned in the hell.”

  Som påstås ha kommit någonstans ifrån.

  Anders

 24. Christer Eriksson skriver:

  Anders Nilsson

  ”Som påstås ha kommit någonstans ifrån.”

  Naturligtvis har den kommit någonstans ifrån, men kan inte se att personen ifråga har lagt det meddelandet på den här bloggen!

 25. Usama El-Swenson skriver:

  1. Stäng Internet omedelbart och debattera hädanefter allt viktigt endast i Svt:s debattsoffa.
  2. Alla galningar kommer från högerextrema kretsar. Det är en omöjlighet att galna personer kan härledas från andra sammanhang.
  3. Skulle galningar ändå synas vara av annan beskaffenhet än just den högerextrema, är detta villospår utlagda av högerextrema grupper.
  4. Då man har med människor att göra, bör dessa lämpligast placeras i debattsoffor, ifall uttalande från dom blir aktuella.
  5. Strutsar måste fylla i en kod om dom ämnar lämna kommentarer på detta forum.

 26. Whiskas skriver:

  Signaturen Anders Nilsson frågar: ”…vem är jag?”!

  – Hörru; Hamzajan Benguillou Abdul Mirjamonasahlin Al- Mehmelarishohlykaplan:
  Vi känner dig mycket väl vid det här laget både utan och innan!
  Du är avslöjad!

  Mjau!

 27. Anders Nilsson skriver:

  Lars har lagt det här Christer, kanske även Lars är upphovsmannen?

  Det är ganska komiskt här inne med alla ”vill vara” Lars Vilks braingard fjortisar. Den nya svenska kultur-mensa eliten. öö?

 28. Christer Eriksson skriver:

  Anders Nilsson

  No comments!

  (Jag håller mig till fakta, inte spekulationer eller hypoteser)

 29. Anders Nilsson skriver:

  Så då menar du Christer att det är fakta att ”Arafat Mohamed” är en livs levande människa och muslim som hotat Lars tiill livet?

  Jag tror att du och jag har olika definitioner på vad ordet fakta innebär.

 30. Usama El-Swenson skriver:

  En annan sak som är rolig:
  Att klaga på anonymiteten här inne och samtidigt gå omkring i verkliga livet under det anslående namnet ”Anders Nilsson”.

 31. mellis skriver:

  Anders Nilsson,
  ”Den nya svenska kultur-mensa eliten. öö?” 😀 Hela den eliten dväljes kanske inte här. Men finns den i svt:s debattsoffor? Lyssna på imamen Suad Mohammed i Agenda från 28 oktober. Hon framträder halvvägs in i programmet. dyhttp://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=73338&a=950301&lid=puff_728728&lpos=lasMer
  Kan man känna annat än oro inför en sådan person som lärare och andlig ledare åt ”svensk” ungdom?

 32. Christer Eriksson skriver:

  Anders Nilsson

  Jag har med egna ögon bevittnat hur Vilks har blivit hotad av muslimer, först vid ett offentligt möte med ex-muslimer, därefter vad muslimen ”Ehsan” själv skrev på sin blogg hur hans första tanke var att tillgripa våld.

  Utifrån ett empiriskt förhållningssätt så är det därför troligt att det är en muslim som kommer med samma hot igen.

  Förövrigt så har jag aldrig sagt att det nödvändigtvis måste förhålla sig på det viset, utan snarare är det du, som helt utan några empiriska belägg, insinuerar något helt annat.

 33. mellis skriver:

  Bättre fungerande länk till Agenda här
  svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2216

 34. Anders Nilsson skriver:

  Jag förstår mycket väl att ur er synvinkel är det helt ok med förtal och snedvridningar i det ämne som disskuteras här inne.

  Man skulle kunna påstå att jag är lika modig som Lars då jag vågar framföra annat än främlingsfientliga uttalanden här inne.

  Men skillnaden är att jag självklart är anonym.

  Hälsningar,Jag förstår mycket väl att ur er synvinkel är det helt ok med förtal och snedvridningar i det ämne som påstås disskutteras här inne. Man skulle även kunna påstå att jag är lika modig som Lars då jag vågar framföra annat än främlingsfientliga uttalanden här inne.

  Men skillnaden är att jag självklart är anonym.

  Hälsningar,
  Lena

  fd fotomodell och ingen konstnär

 35. mellis skriver:

  http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=2216

  Ännu bättre fungerande länk till Agenda. Men strunta i programmet. Man bli bara arg och ledsen.

 36. mellis skriver:

  Anders Nilsson,
  Du skriver att här samlas mest en massa extrema galningar känns det som. Underskatta inte galningar för ibland kan man lära sig mycket av dem. Exempelvis kommer den mest trovärdiga bekräftelsen på lägst möjliga dödstal vid Förintelsen från typ förintelseförnekare.

  David Irving skriver att en rapport från Himmlers statistiker Richard Korherr verkar vara genuin för den finns både som dokument och som avkodning från brittiska underrättelsetjänsten. Rapporten säger att fram till januari 1943 hade 1.264.166 judar blivit föremål för Sonderbehandlung enbart i Reinhardtlägren. När Korrherr sedan i ett brev till Der Spiegel på 70-talet hävdar att Sonderbehandlung inte ska tolkas som dödande så är Irving med rätta ironisk och menar att det nog knappast var fråga om exempelvis en rakning.

  Duger även som argument mot muslimer som är besatta av föreställningen att Förintelsen är påhittad av judar.

 37. Usama El-Swenson skriver:

  Lena,

  sammanfattningsvis kan man kanske säga att fakta är, att Vilks fått dödshot från en muslimsk kvinna som dömts för detta. Hon har också framträtt i CNN.
  Vilks har fått ett (eller flera?) nya dödshot (påstår han) som han har publicerat här. Ingen har blivit dömd för detta påstådda hot (ännu).

  Vari denna information finns förtalet?
  Söker man på Arafat Mohamed, så finns heller ingen sådan skriven i Sverige.
  Svårt också att upptäcka främlingsfientligheten, tycker jag.

 38. hobbit skriver:

  Personligen tror jag att ”Anders Nilsson” är en högerextremist som skriver ”stoppahuvudetisanden”-inlägg för att få den icke-nazistiska befolkningen (om det nu finns några kvar i Sverige) att förarga sig över hans dimmiga uttalanden att de blir nazister av bara farten. Men eftersom han inte befinner sig i en SVT-soffa kommer vi aldrig få reda på sanningen. Men som sagt, vi säger högerextremist.

  Alternativet kan ju annars vara att läsa inläggen och bedöma dem efter innehållet i stället för att insuniera att Lars Vilks m.fl. hittar på saker som inte stämmer med din tillrättalagda och statiska världsbild.

  Det är lätt att bli paranoid i dagens värld. T.o.m. jag fördömer USA:s senaste hemska tilltag i Irak – plantera ut hajar i floden Eufrat där irakiska barn simmar.
  ” Men många i lokalbefolkningen trodde att den amerikanska militären låg bakom att hajen plötsligt dykt upp. En lärare ansåg att det nog var en ”75-procentig chans” att de skulle ha lagt hajen i vattnet, och en av fiskarna i området håller med. – Det här är väldigt skrämmande för oss. Våra barn simmar alltid i floden och jag tror att det finns fler hajar. Jag tror att USA ligger bakom, säger fiskaren Hatim Karim till Reuters”.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=148&a=710823

 39. Gote skriver:

  Kul med Pontus Kyander, han verkar visst vara inne på att nyansera sig lite i förhållande till Vilks teckningsprojekt. Kan inte påminna mig om att han gjort det tidigare, har jag fel?.
  När han skriver ”Jag betvivlar starkt att en miljard människor engagerat sig i frågan, och även dåliga konstnärer omfattas av lagens skydd – vilket däremot inte vagt definierade religiösa känslor gör. ” blir jag positivt överraskad. Även om han menar att Vilks slår in öppna dörrar, så skriver han INTE ett ord om att Vilks inte borde ha gjort teckningarna för att inte såra känslor. Han betonar den enda gräns som verkligen går att definiera, alltså den som är satt i den svenska lagen, och inte på någon privat moralisk nivå så som många debattörer förespråkat.

  Anders Nilsson har en poäng i det han skriver om anonymitet osv, på så vis att det är väldigt svårt för var och en av oss som läser och skriver här, att veta exakt vem som ligger bakom varje inlägg, och att det som skrivs absolut är sant.

  Fast detta gäller för övrigt nästan all kommunikation och allt kunskapsinhämtande i varierande grad. Ta tex Wikipedia. Jag har använt den tjänsten som snabbuppslagsverk ganska länge. Väl medveten om att man måste vara vaksam på de uppgifter som finns där. För drygt ett år sedan började jag lite mera medvetet granska informationen på Wikipedia, och självklart fick jag bekräftat att tjänsten måste användas med stor försiktighet. Den används i stor utsträckning till subversiv propagande, både genom sitt faktiska innhehåll och genom sin avsaknad av info i vissa fall.

  Med denna osäkerhetsfaktor i bakhuvudet bygger vi våra uppfattningar och åsikter. Vilks blogg är en byggsten, men givetvis inte den enda. Det är bra att vara medveten om det du säger, men det gör inte att denna plats är värdelös för inhämtnng av delar till vår världsbild.

 40. Lena skriver:

  Swenson

  Självklart finns galningar i alla läger men vi människor måste vara noga med att hålla isär begreppen folkslag och extremister. Alla kan falla offer för suggestion både inom Livets Ords (Knutby) väggar och någon fanatisk gren inom islam. Ta bara den kristna högern i USA som så starkt vill bevara liv att de är beredda att döda abort läkare för att nå sina mål. Och då pratar vi om religiösa som har det skrivet i sina budord att: du skall icke dräpa. Här inne hos Lars finns vissa med högerextrema åsikter som mycket väl kan liknas med de muslimska fanatiker som ofta kommer på tal och kritiseras.

  Jag börjar misstänka att Lars självt har en ganska extrem hållning i sina åsikter vad gäller andra kulturer. Men att han försöker hålla tillbaka lite för att passa in i den mer förlåtande och humanare konstvärlden verkar ganska troligt. Jag misstänker även att han som jag skrivit tidigare kan tänkas uppdikta vissa mordhot mot sig själv i egensyfte. För som vi alla förstår är Lars väldigt nöjd över det som har hänt och att det finns extremister som hjälpt honom att synas i media runt om i världen. Då den uppmärksamheten falnar är det nog lätt att ta till lite mer dirty trix om man vill fortsätta finnas i allmänhetens ögon.

  Och för er som inte har så bra koll på samtidskonsten vill jag bara berätta att Lars Vilks har varit en fallande stjärna på konsthimlen mycket länge. Man kan nog säga att extremisterna har räddat Lars från 80tals träsket och rakt in i Media Billgrens Värld. Och eftersom Lars har uttalat sig om att han inte fruktar dödshoten (konstigt) så var det kanske värt allt.

  Ja det är ju sant, varför är han inte rädd?

  Märkligt

  Lena

 41. mellis skriver:

  Lena,
  Man blir inte särskilt rädd om starkare känslor tar överhanden. Som när jag själv fick genuina dödshot från muslimer vid en tidigare debatt kring Jyllandspostens karikatyrer. Endast hänsyn till min sambo gör att jag förblir anonym.

  ”Era pultroner! Vill ni leva i evighet!” Utropat av Fredrik av Preussen när han såg sitt garde vika vid slaget vid Kolin.

 42. mellis skriver:

  Lena,
  Kanske ingen miss av mig att fram till nu missat konstvärlden. Konstmänniskor kan tydligen tro sina kolleger om att fabulera ihop mordhot för att få ”åtnjuta” ökad uppmärksamhet.

 43. Lars skriver:

  Lena, tack för ditt inlägg. Mitt konstprojekt behöver också det slags kommentarer. Konstnären som i grund och botten hyser extrema åsikter, sitter hemma och totar ihop mordhot mot sig själv, allt beroende på att han är en dalande stjärna i konsten.

  Men jag får tillägga att jag knappast är någon fallande stjärna. Någon stjärna i konsten har jag aldrig varit och allra minst under 1980-talet. Den uppmärksamhet som jag fick var främst som nyhetsvärde, konstvärlden var inte över sig entusiastisk. Ser man noggrant på min karriär i konstvärlden är det utan vidare så att den står som starkast just nu. Eller kanske vi skall skriva ”stod” eftersom rondellprojektet inte faller konstvärlden särdeles i smaken.

 44. Fredrikzon skriver:

  Kunniga pedagoger anser att barn och ungdomars chattande på sidor som Lunarstorm kan vara nyttigt. Ungarna kan, i skydda av anonymiteten, testa olika identiteter inför vuxenlivet.

  Samma funktion kan en blogg fylla. Här kan herr Islamofob testa att vara ilsken islamkritiker, sexfixerad psykolog och muslimsk kvinna på en och samma gång och ibland till och med föra samtal med sig själv. Vilks blogg har en mentalhygienisk funktion för vissa.

  Men Anders Nilsson har rätt. Bloggen är inte en diskussion mellan identifierbara personer utan mellan olika synpunkter som har uttryckts av någon, ibland ärligt, ibland för att provocera, Och det går absolut inte att dra några slutsatser om vilka åsikter som är rådande i samhället. Nypan med salt är en förutsättning.

  In real life kan man inte vara riktigt säker heller. I Danmark uppträder poliser emellanåt som våldsbenägna islamister i ett försök att avslöja terrorister. Begreppet ”radikalisator” används flitigt i Vollsmosesaken: http://information.dk/148898

 45. Fredrikzon skriver:

  Vilks, det är vintertid som gäller. Klockan är 18 nu, inte 19. Är det nu det j-a spamfiltret som har avvisat tidsomställningen?

 46. js skriver:

  Anders Nilsson / Lena

  Vad bra!
  Du har fört in en annan diskussion som inte bara gäller denna bloggen utan även bloggar över huvudet taget. Detta är ju aktuellt just med tanke på Facebook diskussionen.

  Min erfarenhet när jag läser en blogg är att man måste vara beredd på att det dyker upp ganska extrema och ibland väldigt känsloladdade inlägg med svordomar. Som någorlunda balanserad människa får jag ta detta på köpet. Vi är ju trots allt olika till kynne och humör.

  Bloggarna är annars en fantastisk källa för information. En frihet som inte finns i dags- eller kvällstidningarna. Men det ställer mera krav på läsaren. Du måste vara kritisk och söka information på fler ställen för att kunna bilda dig en uppfattning.

 47. Usama El-Swenson skriver:

  Det är förstås utomordentligt att ha valfri medlem av Sverker Olofssons släkt med vid diskussion. Man kan då använda denna på ungefär samma sätt som man använder tändsticksasken, när man ska bevisa sin fiskelycka på bild. Identifierbart!

  Men man kan väl egentligen inte dra fler slutsatser om vilka åsikter som är ”rådande” i samhället, även om allt levereras av SVT? (Som för övrigt är mycket bra ibland.)

 48. Lena skriver:

  För att riktigt gå in i farhågornas andraandning tror jag att initialerna j.s står för j-ävla-s. Nä skojar lite, men tänk om det vore svordomar som vore de största problemen i världen.

  Klart har du Lars varit en stjärna under 80talet och om jag ska krypa till korset så har du en lysande karriär även nu. Sen kan jag tycka att det är trist när din blogg har tappat konstsamtalet och blivit något som extremister gärna använder sig av istället. Men jag hoppas att du snart gör en klassisk mac omstart kontroll-alt-esc och återkommer i ett samtal som ger oss fattiga kulturarbetare föda. Du behövs.

 49. js skriver:

  Gote kommenterade en artikel i GP om Nordins artikel som rörde Humanisterna. Stefan peterson länkar till http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=121&a=378595

  ”Den slags religionskritik som omnämns i artikeln (kritik mot Kreationismen och dess moderna variant, ID dvs. intelligent design), behövs inte i Sverige! Självklart är detta trams och det kan var och en som håller sig någorlunda underrättad om läget i det nyandliga Sverige idag skriva under på.”

  Jag håller med dig Gote. Det yttrar sig bl a genom de reaktionerna mot Vilks rondellhundsteckningarna framkallade. Det är väldigt aktuellt med religionskritik.

 50. Omar skriver:

  Hej
  jag har lite nya bilder på min blogg
  http://mohammedbilder.blogspot.com
  Och Muhammedanismofob verkar vara en aning knäpp.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.