Del 365: På den 30:e dagen – kom det mera hot

Så var det den 30:e dagen för hundarna att springa runt i rondellen. Snart borde det vara färdigsprunget. Verkligheten är ju det som visar sig i medierna och intet nyhetsvärde är evigt. Sannolikt kommer hela saken att stilla försvinna ut i fjärran. Fast inte riktigt ännu. Idag har det skrivits flitigt i pressen. Saken har hamnat på en principiell nivå och även om konstvärlden förfäktar att teckningarna absolut inte har något nytt med sig och att konstnären inte tycks vilja något annat än att vara bokstavligt brutal, så sker det som nästan aldrig brukar ske med konsten. Konsten, som vi har den sedan tidigt 1990-tal, rör sig i den sociala kritiken och praktiskt taget varje konstverk vill starta en diskussion som ingen vill fortsätta. Men när det sker som i mitt fall är det fel. Fel diskussion och på fel sätt. Jag säger inte emot. Jag kan tillräckligt om konstvärlden för att inse att den ur ett konstvärldsperspektiv har helt rätt. Som samtidskonst är mitt projekt felgjort.

I Expressen skriver idag Sakine Madon om kränkningens problem. Synpunkterna är intressanta och jag håller med henne. En het potatis måste friläggas och debatteras utan låsta positioner.

I GP tar panelen sig an veckans ämnen. Mycket riktigt är rondellhunden på tapeten. Den eljest alerte Staffan Mossenmark måste tydligen ha fått en släng av konstvärldsmentalitet när han börjar yra om konstnären (det skall tydligen vara jag det) som försöker vara Ûbermensch och ”tror att allt går att säga eller göra i konstens namn”. Hur många gånger har man inte konstaterat detta? Och inte vill han väl mena att mina små teckningar skulle vara så märkvärdiga och egendomliga? Mossenmarks slutknorr är:

”Gerlesborgsskolan har som producent all rätt att avgöra vad de vill visa eller inte.”

Mossenmark glömmer att jag var inbjuden att ställa ut och att det inte angavs några restriktioner. Dessutom har skolan sagt att det inte rör sig om ett avgörande om vad man vill visa utan att man inte vågar visa det man annars skulle vilja. Kanske hade Mossenmark en dålig dag. Dessa fredagar…

Ännu är inte allting frid och fröjd, jag avslutar dagens lilla betraktelse med dagens hotbrev från Meliah Abazovic som anlände 23:42:

”Bismillah

Lars , jag har redan kontaktat mina bröder vad har du gjort
Om jag får tillfälle skulle jag inshAllah slakta dig och du skulle skrika som en gris och , du är en gris
Lars , vi är rädda bara för Allah Subhanehu we Te´ala och jag har ära att medela dig att du hamnar i helvete
Jag blir nöjd bara när din huvud rullas inshAllah
Lars , jag lovar dig vid Allah , du kommer att dö en hemskt död och du är inte säker i min närhet
Jag vet hur du ser ut
Att rita min Profet Muhammed sallAllahu ´alejhi we selleme som en hund gick du över gränsen där finns ingen återvändå
Vänta bara tills mina bröder från Al Qaida får veta vad har du gjort”

Det verkar inte överdrivet kärleksfullt. Men nog är det så att även islam handlar om att älska sin nästa.

aaaanietzschekorr.jpg
Profeten Muhammed som Übermensch

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Muhammedsaken. Bokmärk permalänken.

29 svar på Del 365: På den 30:e dagen – kom det mera hot

 1. P skriver:

  Jag har precis ringt den danska nyhetsbyrån Ritzau, motsvarigheten till TT i Sverige. Jag berättade den glada nyheten att sekulära muslimer i Sverige valt att ställa ut dina rondellhundar. Ritzau var mycket intresserade och skulle omedelbart gå in och söka upp nyheten hos TT. Så jag hoppas att danskarna tar med nyheten. Och du Vilks. Var inte rädd för att använda våra skattepengar till att be SÄPO skydda dig. Det är du värd och det är din rättighet.

 2. Nobility Top Man skriver:

  Hej Lars och andra,

  Det är ju förfärligt med hoten! Utspädning nu!

  TJ skriver i Del 362, 14 augusti bl a: ”Till de andra konstnärer i landet som fortfarande inte vet om de ska krama Vilks eller hålla i honom med tång – vakna upp – det rör er verksamhet också. Hittills har jag stött på två stycken i spalterna varav den ene, Nobility Top Man, raljerar om just ingenting och en annan menar att Vilks rondellhundar är onödiga. Men kanske är det som Vilks redan påpekat, från den sidan har vi inget att vänta.”

  Det blir en kram. Men det räcker nog inte för att bryta hans isolering som torde handla om så mycket mer än att vara kringskuren av konstetablissemanget. Utspädningseffekten om teckningarna kopieras upp i busskurer eller om MM, eller andra ställer ut, är liten sett till hoten. Det är ju ändå Lars teckningar. Hotbilden är inget mystiskt väsen som, illustrerat bl a i detta forum, för krig mot figuren, fenomenet och för många – demonen Lars. Hoten kommer från verkliga människor, där bara tanken på det otänkbara utgör djupgående och långvarig terror. Oavsett hård hud är Lars en verklig människa som för att förbli i sitt ostoppbara, oslagbara skick måste klara livhanken. Han tjänar på att beskrivas i konkreta ordalag, t ex vad gäller slagkraften i verktygsbältet.

  Det blir en kram till TJ också då man som en enkel man från den breda massan, upphöjs till konstnär. Lådan var en lös tanke för att gjuta mod och ytterligare härda redan hård hud, men inte bokstavligen. Men lådan sänds strax och blir en riktig gärning. Mobilisering pågår bland några Ladonier och andra. Det är en fin process och vi känner oss ärligt som ett litet överlyckligt vinrusigt konstnärskollektiv, så gifta familjefäder i villa vi är. Men neka oss inte det. Lars får göra vad han vill med lådan. Den kanske rentav blir stående på DHL:s lastkaj och kommer i retur.

  Som nybliven konstnär grunnar man på om inte Chris Andersons bok Long Tail, som handlar om mikromarknader inom mestadels konsumtionsprodukter men också uppmärksamhetsfenomen i dessa internettider, är relevant även för mig? Kanske kan jag leta mig ner i den långa svansen till en minimarknad av uppmärksamhet? Stannar denna text på bloggen så har jag nått mitt mål. Och skulle Lars ta bort den så betyder det ju att åtminstone han läst den vilket räcker. Som i stort sett okunnig vad gäller konstteori, klappar jag mig ändå på ryggen såsom något mer intresserad av Vilks jämfört med i varje fall tio av mina vänner. Jag har läst två av hans böcker, och även några sidor av Arx. Sen medverkar jag i det här forumet. För det måste stå kreti och pleti fritt att få omfamna Lars från vårt håll också, i Ladonsk yvig stil på denna blogg. Men alienerad och lite yrvaken som konstnär så känns det ju lite tunt att bara komma med en ny ryggdunkning. Pressen har blivit för hård. TJ:s upprop är ”vakna upp” – eftersom det rör vår verksamhet också. Och så vill man ju utgöra en sida från vilket man har något att vänta. Så för att bjuda på ett uppvaknande, låt oss åter rikta ljuset på frågan, eller i varje fall på hundar. En copy-dog-aktion:

  http://varningforhunden.blogspot.com/2007/08/vad-ska-man-bli-nr-man-blir-stor.html

  NTM

 3. TJ skriver:

  Till Nobility Top Man: hehe, jag kan inte låta bli att skratta åt missförståndet och så ber jag samtidigt om ursäkt för att jag drog en felaktig slutsats från ditt alias, som jag satte i samband med föregående post där det talades om konstadel…:) För min del får du gärna fortsätta vara konstnär.

  Till Lars: När jag gick på mejan på 80-talet så gjorde postmodernismen rent hus med modernismens upptravade idioti, jag hoppas och tror att dina hundar kan göra rent hus med den samtida konstens upptravade idioti på ungefär samma sätt. Åtminstone här i Sverige.

 4. P skriver:

  I gårdagens DN berättas att muhammedhundarna kommer att göras till en riksdagsfråga om hur yttrandefriheten ska försvaras. Justitieministern kommer att tvingas svara:

  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=2206&a=681789

 5. P skriver:

  Danskarna är med oss!!! Bara en timme efter att jag ringt danska nyhetsbyrån Ritzau och berättat attde missat den svenska nyheten som TT hade igår eftermiddags, så har nu Ritzau gått ut med nyheten i alla danska medier. Varsågod Vilks! Du är Sveriges modigaste man just nu. Och du har imorgon när danskarna vaknar och läser sina nyheter på webben, hela det danska folket med dig:

  http://www.eniro.dk/query?what=news&search_word=Vilks

 6. P skriver:

  Muslimer vil udstille Muhammed som hund
  18. august 2007 kl. 02:08
  Den svenske kunstner Lars Vilks’ billeder af muslimernes profet Muhammed er i Sverige blevet afvist af både en kunstforening og en kunstskole. Kunstforeningen i Värmland valgte helt at takke nej til billederne, mens kunstskolen tog dem ned før udstillingsstart. Det skete af hensyn til elevernes sikkerhed og sandsynligvis med den danske muhammed-krise i baghovedet på skolens ledelse.

  Men nu vil netværket Sekulære Muslimer i Sverige, SEMUS, forsøge at få stablet en udstilling på benene med billederne, der portrætterer Muhammed som en hund.

  Ifølge initiativtagerne er der nemlig brug for en nuanceret debat om ytringsfrihed, religionsfrihed og demokrati i Sverige. Det forklarer Hooman Anvari fra SEMUS, som i øvrigt selv synes, at billederne er ganske usmagelige.

  /ritzau/

 7. eriande skriver:

  Fantastiskt måste jag säga, det här kan få långtgående konsekvenser, om det lyckas få fram sekulära muslimer att sätta agendan framför extremisterna som annars väsnas mest har du genom det här gjort mer för en långsiktig ”integration” än mången(!) skattemiljon.

  Jag kommer följa händelseutveckligen kring detta med stort intresse.

 8. P skriver:

  Jag har nu även mejlat norska och finska nyhetsbyråer. Hoppas de tar med det. Du har gjort stordåd för att samarbeta med sekulära muslimer.

 9. Hans-Christian Karlsborn skriver:

  Hur kan det vara så svårt för kultureliten att förstå vart Lars Vilks vill komma? Hotet från Jihadiströrelsen(militanta muslimer) är ett mycket verkligt hot mot det öppna samhälle de flesta av oss vill leva i. Salman Rushdie har en dödsdom på sig, likaså Ayan Hirsi Ali och nu även Taslima Nasrin såg jag.
  Det är detta debatten borde handla om…

  Så varför handlar inte debatten om det då?? En del av svaret är tror jag att dessa kulturelitpersoner utan att riktigt veta det är skiträdda för att själva bli måltavlor för Jihadisterna. De väljer därför att ta det säkra (att kritisera den det är riskfritt att kritisera) före det osäkra (att riskera liv och lem för att stå upp för något så abstrakt som yttrandefrihet).

 10. hanne grøn skriver:

  Kære Lars Vilks

  Alt det du skriver om kunst lyder spændende, jeg forstår bare ikke en dyt af det.
  Jeg har lyst at fortælle dig, hvordan dine tegninger blev set her. De rørte mig straks kropsligt – så jeg var fanget – hvad foregår her? Det var hunden i rundkørslen – bevægende – den står der (med snor ?) og ønsker, nogen dog ville tage den til sig, give den et kærligt hjem – men ak menneskene drøner bare rundt i rundkørslen – optaget af deres – hypnotiseret? – måske ovenikøbet af hunden. Men hvad sker der dog i den anden tegning? – en mand har taget hunden i snor og samtidig afskrevet sin krop – og hundens krop er vokset – nu er hunden ikke venlig, den er aggressiv, har fundet ud af, det er den, der bestemmer, og ikke manden, der har fat i snoren (som en galge om halsen) – så skulle nogen komme for skade at træde den over en pote, så vanker der uden tvivl straf.

  Der skulle være 3 tegninger – den tredje kender jeg ikke.

  Kunst eller ej: de er bevægende. Om du kalder dem noget med Muhammed eller fx The Master eller ”uden titel” er helt underordnet, synes jeg.

  Og nu er du inviteret til SAMTALE – jeg ønsker lykke til for jer.

  Den, der vil tegne Mohammed, kan ikke tvinge den, der ikke vil tegne ham til at gøre det (og omvendt). Ville han tvinge andre til også at tegne, kom han jo også på en umulig opgave, for vi er trods alt enormt mange mennesker her på jorden – og hvad kan der dog ikke foregå i alle de små hjem og hytter. Og dertil ville han være aldeles usympatisk, sådan at opkaste sig selv til global tegningsdiktator.

  Med venlig hilsen
  Gerd

 11. P skriver:

  Förstasidan på NRK Utrikes nyheter i Norge, tack vare danska Ritzau:

  http://www.nrk.no/nyheter/utenriks/1.3230188

  ”Stiller ut Muhammed-karikaturer
  En gruppe svenske muslimer vil stille ut kunstneren Lars Vilks sine bilder av profeten Muhammed fremstilt som hund.

  ——————————————————————————–

  Av Helge CarlsenPublisert i dag 11:45 (18.08.2007) Tegningene skulle opprinnelig være med i utstillingen ”Hunden i kunsten”, men nervøse arrangører fjernet dem i siste liten.

  Nå har den svenske gruppen Sekulære muslimer i Sverige (SEMUS) bestemt seg for å stille ut de tre tegningene.

  Usmakelige
  Tegningene fremstiller profeten som en hund, og initiativtaker Hooman Anvari i SEMUS mener bildene er usmakelige, men at de trengs for å få en nyansert debatt om ytringsfrihet, religionsfrihet og demokrati i Sverige.

  Også i Norge
  Kunstneren Lars Vilks har også stilt ut andre tegninger av Muhammed i Norge på forestillingen ”Oh my god!” på Vestfossen tidligere i år.

  Den danske avisen Jyllandsposten, som stod bak publiseringen av de omstridte Muhammed-karikaturene for to år siden, har også valgt å trykke Vilks tegninger.

  (NRK/Ritzau)”

 12. Jag fick exakt samma mail från ”Meliah Abazovic”!

  Hej Lars!
  Nästan identiskt mail fick jag igår kväll till SEMUS. Detta är ett falskt mail i muslimers namn och jag misstänker att det kan vara någon högerextrem person som vill förgifta debatten.
  En anlednnig är att ”Meliha”, ett kvinnonamn, hänvisar till sina bröder!, typiskt för den gängse fördomen om muslimska kvinnor. Jag har fått en ilsken kommentar från en muslim men den personen hade vettet att inte ta Allahs namn i sin mun när personen var ilsken. ”Melihas” mail är fullt av motsägelser, ingen muslim prisar profeten samtidigt som personen spyr galla.

  Min gode man Lars Vilks, jag dristar mig till att råda dig att inte ta dessa kommentarer på allvar.
  Nu när vi tillsammans ska ställa ut dina teckningar och föra en nyanserad diskussion kring dem vill vissa krafter sabbotera för oss och polemisera.

  Till sist vill jag säga att Profeten Muhammed som Übermensch är rolig. Spontant brast jag ut i skratt.

 13. Lars skriver:

  P. Du skall ha många tack för all den intressanta information om spridning av händelserna som du själv också är delaktig i.

 14. Lars skriver:

  SEMUS. Det är mycket möjligt att det är en enkel ordattack. Och då är allt som det skall. Vad gäller vem det nu är, vill jag påminna om ett tidigare telefonsamtal från en muslimsk kvinna som uppgav just detta namn. Det hon sade var ungefär det som stod i brevet. Hon sade sig vara hemmahörande i Göteborg.

 15. Peter Danmark skriver:

  Ja så kom turen til Sverig. Hvor længe holder denne fornægtelse og legitimering af en trusselskultur ?. Hvad skete der med kunstens frihed, ytringsfriheden, og hvad vi ellers har lært siden oplysningstiden ?. Hvor mange af etabilissementes kulturradikale har ikke igennem de seneste 30-40 år savlet over kunstværker der sviner kristendommen til ?. Piss Christ eller Jens Jørgen Thorsens jesusfilm ?.

  I kunstens verden bør ingenting være hellig, medmindre det er religiøs kunst. Al anden kunst – der bør være store rammer for frihed.

  Det er der tydeligvis – desværre – ikke i Sverig, hvor man fortsat lægger under for trusselskulturen.

  Tuvär !.

 16. Anders skriver:

  Älskar du din nästa Lars? Kan jag ana ett skrik från en tynande konstnärs karriär? Hälsa kissmannen.

  Puss på er alla karriärs tomtar

 17. Anders skriver:

  Missade att det hade med rondellhundar att göra, haha

  Det är ju lättare att sitta i släpvagnen än att behöva gå på egna ben.

 18. Pingback: Nya vändor med rondellhunden Mohammed « No Quarter

 19. Magnus skriver:

  Islam handlar om att hata ickemuslimer, och då menar jag Koranen och Haditherna

 20. Pingback: Automatisk respekt, yttrandefrihet « No Quarter

 21. Joacim Persson skriver:

  Moskén Masjid-ul-Haram i Mekka är ett slags rondell, där pilgrimerna går runt runt i vänstervarv som om de kört vilse i Paris. I det östra hörnet av den berömda byggnaden i rondellens centrum, Kaba, sitter en särskild svart sten inramad i en silverrram. Denna sten anses vara det heligaste av det heligaste. Kaban och stenen är uråldriga, långt äldre än islam och förmodligen är den traditionella rondellvandringen även den uråldrig. Kaba med sin svarta sten gjordes emellertid, av Muhammed, till det geografiskt-symboliska centrat av den religion han grundade. Han kunde störta ned de 360 hedniska rondellhundarna som fordom prydde byggnaden, för att ersätta dem med de egna abstrakta rondellhundarna (draperierna med texter ut Koranen), men själva rondellen rådde han inte på. Dest mest centrala konstverket i islam är alltså, konceptuellt, en rondellhund. Stor är Allah som ironiker.

 22. Besviken skriver:

  Hur kan du försvara yttrandefriheten och den konstnäriga rätten att uttrycka sig men samtidigt gå emot dessa principer genom att inte lämna utrymme eller respektera andra människorsrätt att ha en egen frihet för sina åsikter och tro. Vill leva utan att bli kränkta i frihetens namn

  Lars Vilks du är bara en medioker konstnär som vill provocera för att få uppmärksamhet och en status att du har tagit upp ett tabu ämne. Du är bara ynklig

  Du vet inget om frihet du borde leva under en diktator för att veta värdet av frihet

 23. Ekrem TOS; lawyer-interpreter skriver:

  är du konstnär, då min penxs nobelprisvinnarnas saxsofon

 24. Pingback: Yttrandefrihet, igen « No Quarter

 25. Kung Pula skriver:

  Man talar mycket om friheter i denna debatt. Men en frihet man glömmer bort är FRIHETEN att slippa religionen – religionsfrihet, m.a.o. Jag är ateist, jag vill inte ha nån sagobok uppkörd i ansiktet, jag vill inte höra en massa pladder om paradiset, profeterna (oavsett om dom är vita, blå, hundar eller grisar) eller annat jams från rädda människor som inte vågar möta världen som den är – skrämmande och märklig. Bara fega hundar gömmer sig bakom nån sagofarbror, Gud, Mohammed, Allah eller Buddha. Lägg ner! Sluta!

  Vårt krav: Rondellhundar i alla rondeller! NU! Ett Ladonia i varje svensk kommun!

 26. Clemens Fjunemo skriver:

  Välkommen till Svergie kära vänner här har vi den fullständiga friheten att uttrycka oss i ord, bild, musik mm.
  Utan att riskera mordhot och allsköns jävla vålds-dravel från folk som inte kan bo kvar i sina länder på grund av detta.
  Passar inte detta så åk hem.

  Själv funderar jag på bygga en Lasse Krone’r hund till rondellen hemma.

 27. Kungen skriver:

  Nu får väll dom där muslimerna lugna ner sig lite passar inte vårt land å våra lagar dom så hade dom kanske det bättre där dom komm i från vi har inte tvingat hit dom ……..

 28. youssef skriver:

  if you dare all to speak about free of speach, than you can also wonder if the Holukust really happend, and make a cartoon about it.

 29. PG skriver:

  Jag tycker det är riktigt idiotiskt att man ska bli sur för att nån gör en liten karikatyr av mohammed.
  Bara för att man kanske tycker att det är ”kränkande” så betyder de inte att man får ta till jihad asghar, det är ju ganska patetiskt.
  Om Mohammed hade levat idag så hade han nog varit skamsen över allt detta, och om han såg karikatyren så skulle han säkert bara skratta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.