Del 70: Bort från arabstereotypen

En mera frisinnad bild av profeten

Natalia Kazmierska skriver i sin krönika (Expressen 2 feb) om de danska teckningarna. Hon tycker inte att det är så problematiskt. Utom i en sak, bilden av profeten:

”Det idiotiska är ju inte att de danska illustratörerna har försökt skämta med Muhammed eller dissa islam, utan att de har fantiserat ihop idéer om muslimens ursprungliga väsen. Om någon slags urmuslim. Om hur den typiska muslimen ser ut, hur han är funtad och hur han beter sig. Och att de inte kom längre än till skojversionen av Ali Baba och de 40 rövarna.
Flera av bilderna bygger just på den mossiga föreställningen om araber som ett ursinnigt, skäggigt, våldsfixerat, humorlöst, ociviliserat och efterblivet ökenfolk som bara vallar åsnor, ränner runt i aladdintofflor och slåss med sabel”.

Hon har så rätt i den saken, men vem gör något åt det? Jo, jag gör det. Och här kommer dagens alternativa profet:


Med denna bild av profeten Muhammed har jag tveklöst gått Kazmierska till mötes. Skägget beklagar jag, men man kan inte klara allt på en gång.

Profeten är en smula våldsbenägen. Som han skriver i sin senaste bok Koranen: ”När ni drabbar samman i strid med de otrogna, hugg av deras huvuden tills ni anställt ett stort nederlag bland dem.”

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag. Bokmärk permalänken.

4 svar på Del 70: Bort från arabstereotypen

 1. kommerhem skriver:

  Nej, man kan inte klara av allt på en gång. Men vi får hoppas att det inte är profetens senaste bok utan sista.

 2. Joacim Persson skriver:

  Ajajj, Lars. Nu drar du på dig en fatwa — igen! (Och det är inte ayatollorna på länsstyrelsen den här gången.)

  Säkrast att alla vi andra fort som attan ber varandra om ursäkt för det du gör, innan jämtländska säkerhetstjänsten futtar eld på Ladoniens ambassader runtom i världen.

  Jag börjar: Det var mitt fel. Förlåt mig.

  Profeten:

  =====
  @ * * @

  |||||

  (Profeten Gunnar alltså; en falsk jävel med lösskägg)

 3. Lars skriver:

  Profeten Gunnar eller Joacim eller vad som dväljes bakom elektroniken. Fatman är redan igång. Även om det nog fanns ett annat skäl, är det så att Ladoniens ambassad i Bangkok har bränts ner. Vår ambassadör därstädes rapporterade detta i förrgår. En enkel ambassad med i huvudsak andra funktioner, men dock.

 4. Pingback: Kunstavisen » Blog Archive » Rondelljakten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.