Del 33: Vilks gör projektet ”Hjalt”

Projekt Hjalt

Konsten har fått sitt AIRIS (artist in residence) som understödjer samarbete mellan konstnärer och företag. Vilks tycker att det är bra tänkt men alldeles för smått och fjuttigt: ”Det handlar om en liten snutt där och en liten snutt där, vi måste tänka i lite större format. Nyckelordet är ’kulturkick’ och då skall man inte vara återhållsam. AIRIS ’syftar till att ta tillvara på den kompetens kring kreativa processer som finns inom kultursektorn och korsbefrukta detta med företagets förändrings och utvecklingsarbete.’ Och det skall jag ta itu med. Här går naturligtvis inte att gå genom AIRIS som är ett alldeles för återhållsamt organ. Det fanns inte mycket annat att göra än att själv ta hand om saken. Astra Zeneca i Lund är ett ovanligt öppet företag och jag har nu äntligen fått tillfälle att göra mina studiearbeten operativa. Genom åren har jag, under hårt arbete och avsevärt motstånd, utvecklat ett antal moduler som nu skall bilda utgångspunkten för ett fullskaligt arbete.”

Projektet Hjalt är en samverkan mellan Astra Zeneca i Lund och konstnären. Ett stort område på företagets mark har upplåtits för ett av de största konstprojekt som någonsin utförts, åtminstone i Europa. När arbetet avslutas om några veckor kommer det att ha nått en höjd av 75 meter, alltså fem gånger så högt som Nimis på Kullaberg.


Hjalt ett av vår tids största konstprojekt. Foto: Leslie Raie

Det här inlägget postades i Kommentarer nästan varje dag, Projekt. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.